Almatermésűek tápanyagellátása

Címkék: alma

Almatermésűek tápanyagellátása Az ICL technológiájával

Az almatermésű ültetvények tápanyagellátása a fajták közti eltérések, az eltérő termesztési célok, illetve az eltérő művelési módok ellenére sok tekintetben mutat azonosságot. Rendkívüli jelentősége van a telepítést követő első 2 évben a folyamatos, jól hasznosítható foszforellátásnak az ültetvény gyökeresedése, megalapozása miatt.
A már termőre fordított ültetvényekben a vegetációs fázisoknak megfelelően kell évről-évre táplálnunk gyümölcsfáinkat. A tavaszi időszakban oda kell figyelnünk a hideg talajból nehezen felvehető tápelemek abszolút, vagy relatív hiányára, különösen a terméskötődési időszak magas foszfor (P) és bór (B) igényére. Ezt vagy őszi feltöltéssel, vagy tavaszi levéltrágyázással tudjuk megoldani, bár ilyenkor (pl. körténél) elég kicsi a lombfelület, ezért néha érdemes még virágzásban is beavatkozni. A növekedési időszakot a harmonikus, kiegyenlített tápanyagellátásnak kell jellemeznie, míg a termés érésénél a káliumtúlsúlyos (K) táplálást kell alkalmazni. A gyümölcs növekedési időszakában nagyon oda kell figyelnünk a kalcium (Ca) ellátottságra, melynek komoly szerepe van a gyümölcs eltarthatóságára, viszont a hatékony beépítésre csak rövid időszak áll rendelkezésünkre.
Azoknál az ültetvényeknél, melyeknél kiépítették a csepegtető öntözőrendszert, a folyamatos és minden tekintetben kielégítő tápanyagellátás tápoldatozással könnyen megvalósítható, a többieknél azonban csak a jól megválasztott alapműtrágya-levél­ trágya technológiával érhetünk el eredményt.

Alaptrágyázás ültetvénytelepítéskor

Telepítéskor az ICL különleges technológiája segítségével lehetőségünk van olyan alaptrágya kijuttatására, mely 2 tenyészidőn keresztül folyamatosan és biztonságosan táplálja növényeinket. A technológiában javasolt Agroblen készítmények közös jellemzője, hogy a tökéletesen vízoldható NPK műtrágya szemcsék olyan burkolattal vannak ellátva, melyek szabályozott tápanyagleadást biztosítanak.
A talajnedvesség akadálytalanul be tud hatolni a burkolaton belülre, de az ott kialakult tömény tápoldat kiáramlásának a porózusszerkezetű burok akadályt jelent. A pórusok nyitottságát csak a talajhőmérséklet szabályozza, vagyis a tápanyag-feltáródás intenzitása csak a talajhőmérséklettől függ. Éppen akkor a legintenzívebb, amikor a növény is többet kíván. A burkolat vastagsága határozza meg a készítmény hatástartamát.
A hatásmechanizmusból következik, hogy a kimosódási tápanyagveszteség elhanyagolható, de káros sófelhalmozódás sem léphet fel, a tápanyagellátás folyamatos és nem függ semmilyen környezeti tényezőtől, csak a talajhőtől.

Szilárd műtrágya javaslat

  • Telepítéskor Agroblen 11-21-09 (8-9 hó) típus kiadagolása 5-15 dkg/tő dózisban. Kettő tenyészideig táplál.
  • A 3. évtől évente Agromaster 15-08-16 (5-6 hó) típus kiadagolása 15-60 dkg/tő dózisban. Egy tenyészideig táplál.
  • BIO ÜLTETVÉNYEKBE ajánljuk a Biokontroll Hungária tanúsítványával rendelkező Polysulphate ökológiai termesztésben is használható ásványi trágya kijuttatását.

A műtrágyát közvetlenül a telepítéssel egy menetben, az ültetőgödörbe célszerű adagolni, lehetőleg kerülve a közvetlen gyökérkontaktust. A már beállt ültetvényben pedig a szükséges mennyiséget célszerű a fák aktív gyökérzónájának közelébe bedolgozni (pl talajmaróval), vagy beinjektálni, lehetőleg minél nagyobb felületen. Ha van csepegtetô öntözés, juttassuk ki a csepegtető öntözőcsövek alá.

Levéltrágyázás Agroleaf-fel

  • Virágzás elején (pirosbimbós állapot) Agroleaf High P (12+52+05+ME) 5 kg/ha dózisban. Még jobb, ha virágzásban a kezelést megismételjük, ekkor a dózis mindkét esetben 3-3 kg/ha.
  • Növekedési időszakban Agroleaf Total (20+20+20+ME), 4 kg/ha dózisban.
  • Gyümölcsérés idején Agroleaf High K (15+10+31+ME), 4 kg/ha dózisban, 2-3 alkalommal. Hosszabb tárolásra szánt gyümölcs esetén legkésőbb július végéig kezeljük.

Azonban ne álljunk meg az alapkezeléseknél, mivel az ún. keserűfoltosságot (sztipikesedést) is mérsékelhetjük, kalcium tartalmú lombtrágyákkal. A keserűfoltosság mértékének csökkentése döntő jelentőségű. A hiány tünetei sokszor nem is láthatóak, amíg a gyümölcs még a fán van, ezért is fontos a kockázat minimalizálására irányuló műtrágyázási program kidolgozása.

Az Agroleaf család kalcium tartalmú tagjai egész szezon során többször alkalmazva kiválóan alkalmasak biztonságos tárolhatóság növelésére.

A legnagyobb kihívást az okozza, hogy a tápanyagok a gyümölcs viaszos héján keresztül közvetlenül bejussanak az almába. Az ICL termékfejlesztése nem állt meg, és az igényeknek megfelelni akaró, folyamatos gondolkodásának eredményeként az elmúlt esztendőben Magyarországon is piacra dobta az Agroleaf Liquid Calcium+ 8-0-0-+13.8 CaO -ot tartalmazó folyékony kalcium lombtrágyát.

Az Egyesült Királyságban illetve Spanyolországban elvégzett kísérletek a keserűfoltosság jelentős, akár 60%-os csökkenését mutatták mind a teljes, mind csökkentett adagolás esetén.

 

Az Agroleaf levéltrágya használata a termesztési célnak megfelelően javítja az almatermésűek kondícióját, a termés minőségét, de egyidejűleg a termés mennyiségét is növeli.

A levéltrágyát a növényvédelmi permetezésekkel egy menetben javasoljuk kijuttatni. Az Agroleaf lombtrágya a növényvédő szerek többségével keverhető, de minden esetben javasoljuk a keverési próbát elvégezni. Réz (Cu) tartalmú szerekkel lehetőleg ne keverjük, mert a nagy mennyiségű réz hatóanyag a lombtrágyák rézkelátjainak stabilitását jelentősen csökkentheti.

Savazó hatású foszfor és kálium tápoldat növénytermesztéshez.

Különösen kemény víz esetén a pH csökkentéséhez javasoljuk Pekacid savazó hatású tápoldatunk használatát.

Amennyiben az ültetvényben lehetőség van folyamatos tápoldatozásra, javasoljuk a Solinure komplex vízoldható termékcsalád használatát, melyet (szükség esetén) az Agrolution termékcsalád szabadalmaztatott különlegességeivel lehet kiegészíteni.

Tápoldatozás

Amennyiben az ültetvényben lehetőség van folyamatos tápoldatozásra, javasoljuk a Solinure komplex vízoldható termékcsalád
használatát.

  • Virágzás időszakában javasoljuk a Solinure 5 (20-20-20+mikroelemek) tápoldat használatát 40-60 kg/ha/hét dózisban.
  • Intenzív hajtásnövekedés idején egy hétig a Solinure 7 (24+12+12+2MgO+mikroelemek) összetétel javasolt, mely magas
    nitrogéntartalmával segíti a lomb és hajtás fejlődést. Kötődéstől a gyümölcs növekedés elején, zölddió méretig, a kalcium
    beépülésének elősegítésére használjon Agrolution 313 14-7-14+14CaO+mikroelemek összetételű tápoldatot!
  • Gyümölcs érés időszakában a Solinure 1 (10+05+40+2MgO+mikroelemek) összetétel használatát javasoljuk.

Kemény víz esetén javasoljuk a PeKacid savazó műtrágya használatát, mely egy tankban keverhető a Solinure műtrágyákkal.
Kiegészítő vas tápláláshoz ajánljuk a Micromax Fe vízoldható vas használatát.

Letölthető katalógusok

Szaktanácsadás

Részletes ingyenes szaktanácsért, vagy termékeinkkel kapcsolatos további információkért keresse a területi képviselőiket:

Rácz Gábor területi képviselő
Mobil: +36304881479
Email: gabor.racz@icl-group.com

Sikeres termesztést kívánunk!

Vegye igénybe Ön is az ICL Specialty Fertilizers növénytermesztő gazdáknak szóló tápanyagutánpótlási szolgáltatását! Kollégáink sok éves tapasztalata, a folyamatos kísérletek, nemzetközi kutatási-fejlesztési háttér lehetővé teszi, hogy a legoptimálisabb megoldással segítsük az Ön munkáját Kérdezzen Rácz Gábor szaktanácsadónktól itt >>

Kérdezzen tőlünk!