Hajtatott TV és fűszerpaprika táplálása ICL technológiával – magyar eredmények bemutatása

Talajos termesztésnél mindig kérdés volt és lesz is, hogy mivel érdemes táplálni a növényeinket. A kedvezőbb árfekvésű mono műtrágyákkal vagy komplex, vízoldékony termékekkel? Ez a kérdés megosztja a termelőket és forgalmazókat is. Számos gazda, aki kipróbálta a mono műtrágyákat, többnyire gazdasági, munkaszervezési és a termésre gyakorolt pozitív hatásuk miatt -részben vagy teljes mértékben- visszatért a komplexek használatára.

A komplex esetében is vannak apróbb-vagy nagyobb alapanyag és adalékanyagbeli különbségek, amelyek viszont a termesztés során meghatározzák az adott komplex termék eredményességét.

Az Agrolution család egy prémium kategóriás speciális komplex tápanyag család. Miben más a piacon lévő társaitól? Az ICL szabadalmaztatott, szilárd foszforsav alapú Pekacid technológiáját tartalmazza, így oldódása még igen keményvizek esetén is kiváló, kristálytiszta oldatot eredményez. A Pekacid technológia másik nagy előnye pedig, hogy a „beépített sav” miatt nem igényel külön savazást a tápoldat a pH beállításához.

Az idei év eddigi tápoldatozási kísérleti eredményeiből válogattunk össze egy csokorra valót, hogy bemutassuk a növényre gyakorolt pozitív hatásokat.

Csongrád-Bokros: Homok talajon termesztik a TV paprikát. Talajvizsgálat alapján feltöltött talajba ültettek. Alapként az Agromaster 16-8-16+5MgO+16SO3 5-6 hónapos feltáródású burkolt műtrágya, amiből 25kg/425m2 adagot kapott a kalcium-nitrát és magnézium szulfát mellett. Az indító gyökeresítést az Agrolution pH Low 15-30-15+TE termékkel oldották meg. A lombnevelést, a folyamatos terméskötődést és növekedést folyamatos termésnövekedést és a termés kötődést pedig az Agrolution special 14-8-22+5CaO+2MgO+TE termékkel oldják meg, amelyhez pár gramm Nova Pekacidot és kertészeti ammónium-nitrátot kevertek.

Júliusban tartottunk egy helyszíni bemutatót is, a Combino fajta július közepén már 3-4 termés szedésen volt túl, és további 8-10 kötés mutatkozott a töveken. Az eredmények szemet gyönyörködtetőek, és persze a gazda is elégedett a bevételre gyakorolt pozitív hatás miatt.

Kordonos termesztés: A termék nemcsak kötött metszett TV paprika kultúrában álja meg a helyét és segíti a paprikákat, hanem kordonos technológiában is. A Jászságban-Jászfelsőszentgyörgyön Paréj Sándor kertészetében is ezt történt. Szintén talajmintavételi eredmények alapján, Agromaster 16-8-16+5MgO+16SO3 került bedolgozásra 25kg/375m2 mennyiségben plusz szerves granulátum 25kg/375m2. Az indító tápoldat itt ICL Nova Pekacid volt, amely kalcium nitrátal egy tartályban is keverhető, a kicsapódás veszélye nélkül. A vegetatív növekedéshez pedig Solinure GT 18-11-11+2MgO+Te használtunk, mivel ennek a terméknek a nitrogén forrása közel ¾ részben ammónia nitrogén. Az ammónia nitrogént pedig a fiatal növény gyökérzete jobban tudja hasznosítani. A vegetatív felület és a termés nevelésnövelés, valamint a folyamatos köttetés szintén Agrolution special 14-8-22+5CaO+2MgO+TE komplex-szel történt, szükség szerint kiegészítve nitrogénnel és kalciummal. Az eredmény igen nagymennyiségű, első osztályú, folyamatosan szedhető paprika termés lett.

Hajtatott fűszerpaprika Csongrád: Szervestrágya alaptrágyaként és hagyományos starter komplex indítás után heti 2 alkalommal kap Agrolution special 14-8-22+5CaO+2MgO+TE és nincs kiegészítés egyéb tápanyaggal. A képek magukért beszélnek!

Az Agrolution termékcsaládot szívesen használják a termelők, akiknél számít az koraiság, a jó minőségű, plusz termésmennyiség, a folyamatos kötések, vagy csak a használat egyszerűsége és a látványos és mérhető eredmény.

Szaktanácsadás

Részletes ingyenes szaktanácsért, vagy termékeinkkel kapcsolatos további információkért keresse a Rácz Gábor területi képviselőnket!

Ez is érdekelheti

Kérdezzen tőlünk!