2 méter feletti kukorica, dupla csövekkel Nógrádban – az ICL műtrágyák nehéz évjáratban is bizonyítanak

Címkék: agromaster start mini , burkolt műtrágya , icl műtrágyák , kapásnövények , komplex műtrágya , solinure gt , szabályozott tápanyagleadású műtrágya , szántóföldi műtrágyák , szántóföldi növénytermesztés ,

Bartus Péter kerülőúttal érkezett a növénytermesztés világába a kereskedelemből, de 140 hektáros gazdaságuk Varsány térségben olyan örökséget jelent, amit szeretne megőrizni, fenntartva az egyensúlyt az élet minden területén. A termelő épp ezért már eddig is tudatosan kereste azokat az inputanyagokat, műtrágyákat, amelyek hatásnövelő adalékanyagokkal vagy újszerű formulációval képesek terheket levenni a válláról. Ahogy a gazda fogalmaz, „Ahol lehet, ott dolgozzon helyettem a műtrágya-technológia”. Ilyen téren talált rá az ICL starter műtrágyáira, vízoldékony komplex műtrágyáira, amelyek a nehéz 2022-es évben még jobb választásnak bizonyultak.

Bartus Péter búzái ugyanis 6,5-7 t/ha terméssel zártak, míg 2 méter 30 centis kukoricájának még a vetőmag-forgalmazó cég képviselője is csodájára járt. Az alkalmazott technológiáról, bevált ICL műtrágyatermékekről kérdeztük a nógrádi gazdát.

A prémium  ICL műtrágyák jobb technológiájával kevesebb rutinnal is könnyebben küzd az aszállyal a gazda

Bár eredendően Bartus Péter mezőgazdasági gépjárműjavítói végzettséggel rendelkezik, idejének jó részét eddig inkább a kereskedelem terén tevékenykedő vállalkozásai töltötték ki. Az élet azonban úgy hozta, hogy az idei évtől a családi gazdaság irányításának valamennyi feladatával neki kell boldogulnia. A termelő ehhez elkezdte felkutatni azokat a technológiákat, amelyek kevesebb menetszám mellett is jól működnek, plusz eredményességüket képesek az extrém aszály dacára is fenntartani. Bevallása szerint az ICL műtrágyatermékeivel mindkét előnyt hiánytalanul kamatoztatni tudta a nógrádi földeken.

„Ugyan nem a növénytermesztés jelentette a »főállást« az eddigi életemben, de a 140 hektáros gazdaságunk munkáit ma már nekem kell továbbvinnem. Szeretem ezt a hivatást is, de a vállalkozásokat is fenntartanám, így olyan termékekre van szükségem, amikkel a technológia, ahol lehet, helyettem dolgozik. Műtrágyák terén ilyen választást jelentettek az ICL komplex és öntöző műtrágyái, lombtrágyái, amikre egy szakmai előadáson figyeltem fel. A teljes vetésterületünkön alkalmazom a készítményeket, látszik, hogy miért szeretik ezeket a műtrágyákat Nyugat-Európában. A szabályozott tápanyag-leadású termékekkel kevesebb menetszámmal is hatékony maradhat a munka, a magas hatóanyag-tartalmú prémium termékek pedig még aszályos évben is plusz termést érnek az állományokban. Nálunk legalábbis így történt.”

Bartus Péterék földterületei apróbb táblákból adódnak össze a nógrádi határban, az alacsonyabb aranykoronaértéket képviselő táblákon a homokosabb foltoktól kezdve a barna erdőtalajig számos talajtípuson kell dolgozni a növénytermesztésben. A vetésforgón a nagy szántóföldi klasszikusok osztoznak: 60 hektár jut a búzának, idén 24 hektárt kapott a kukorica, amit repce és napraforgó egészít ki. A növényekkel elért eredmények közül Bartus Péter a kapás kultúrák teljesítményét veszi a sor elejére, azok ugyanis minden várakozásra rácáfolva növekedtek és dacolnak az elemekkel a gazdánál.

„Errefelé is minimális csapadékot hozott ez az év, de az ICL műtrágyákkal dolgozva úgy tűnik, még ez is elég lesz a sikerhez. Jelenleg legalábbis mind a kukoricánál, mind a napraforgónál bizakodó vagyok.”

Bartus Péter ICL műtrágyákkal – Agromater Start Mini és Solinure GT – kezelt 2022-es kukoricája

ICL műtrágyák: Agromaster Start Mini és Solinure GT a kapásnövényeknél – „A vetőmagos cégtől is csodájára jártak a kukoricámnak”

Az idei évben az inputanyagárak jelentették a szűk keresztmetszetet Bartus Péterék varsányi gazdaságában is. Ezért az első pillanattól kezdve fontos szempont volt, hogy a kijuttatott termésnövelők a lehető legkisebb elillanás, kimosódás mellett táplálják a növényeket. A termelő utánaolvasott a lehetőségeknek, így figyelt fel arra, hogy az ICL műtrágyakínálatában elérhető mini szemcseméretű, vetéssel egy menetben kijuttatható, szabályozott tápanyagleadású starter műtrágya is.

„A napraforgónkban és a kukoricában egyaránt Agromaster Start Mini műtrágyákat használtam vegyesen a 21-21-5+2MgO+15SO3 és a 12-44-0+5SO3 tápelem-összetétellel, amelyekkel 2-3 hónapig az állományok számára ott volt mind a szárba szökkenéshez nélkülözhetetlen nitrogén, mind a gyökérfejlődést segítő foszfor ideális mennyiségben. A vetésnél alkalmazkodunk mindig a vetőmagforgalmazók javaslataihoz. Kukoricából például Syngenta Batangát, egy korai, nagy teherbírású hibridet vetettünk 66 000-res tőszámmal. A folytatásban juttattam ki még 150 kg/ha hagyományos pétisóterméket a kapásnövényeknél, amit egy új elemmel is kiegészítettünk idén. A kukorica- és napraforgó-állományokhoz ugyanis beruháztam egy folyékonyműtrágya-injektáló munkagépbe, amivel az ICL Solinure GT vízoldékony műtrágyái közül a 18-11-11+2MgO plusz mikroelemcsomag összetételből fecskendőztem a sorok mellé. A kezeléshez 1000 liter vízben oldottam fel 450 kg-ot a Solinure GT-ből. Ez egy eredetileg kertészeti célokra megalkotott, rendkívül tiszta tápelemtartalmú termék, ami a három nitrogénforma (ammónia, nitrát és karbamid) ideális keveréke. Ezek közül az ammónia nitrogénaránya magasabb, amit fiatal növények kiválóan tudnak gyökérzeten át hasznosítani, ez nálunk is jól működött. Honnét látszott? Az egyik ráfordulásnál problémám volt a GPS korrekcióval, és két sornyi terület nem kapott kezelést – itt gyakorlatilag 40 cm-rel lett alacsonyabb az állomány. A kukoricánk egyébként 2 méter 30 centméterig növekedett, nem ritkák benne a dupla csövek. Ez még a Syngenta területi képviselőjét is meglepte, különösen az idei évben. De a napraforgóra sem panaszkodom, eddig az is szépen teljesített.”

Bartus Péter kukoricaföldje ICL Agromaster Start Mini és Solinure GT kezelésekkel 2022-ben

Búza tápelempótlása szabályozott feltáródású Agromaster komplex műtrágyával: reális a 400 kg plusz hektáronként az ICL műtrágyákkal

Őszi búzák terén Bartus Péter területein az ország egyik legkedveltebb korai érésű bőtermő fajtája az MV Nádor és a termésstabilitása miatt dicsért közép-korai Aurelius osztoztak. A korábbiakban 250 kg/ha kalcium-ammónium-nitrát kijuttatására alapozott üzemi technológiát a kalászosok terén az Agromaster szabályozott tápelem-feltáródású komplexe és az Agroleaf Power lombtrágyák váltották fel. Mindez úgy egyszerűsítette le a gazda teendőit, hogy az idei év tükrében se mennyiségre, se minőségre nem kellett csalódnia a betakarítás után.

„200 kg/ha vetési normával vetettem el tavaly az őszi gabonákat, amelyek egy vetőgépprobléma miatt szeptember végével később kerültek a földbe, mint terveztem. A kalászosoknál mindig magas minőséget célzunk, így egy évben általában a 250 kg/ha klasszikus NPK műtrágya-kijuttatást három gombaölőszeres növényvédelmi kezelés egészíti ki, rovarölőszerek kijuttatásáról pedig mindig az adott évjárat tükrében döntünk. Ebben az évben ezt a technológiát váltottuk fel/egészítettük ki az ICL műtrágyákkal. A hagyományos műtrágyadózist arányosan lecsökkentve a földek egy részén 100 kg/ha, míg máshol 200 kg/ha mennyiségben juttattunk ki Agromaster 40-0-5 részben burkolt, szabályozott tápanyag-leadású műtrágyákat. Ezt később két ICL lombtrágyatermék, az Agroleaf Power Total 20-20-20 + mikroelemcsomag és az Agroleaf Power High N 31-11-11 + mikroelemcsomag egészített ki a tenyészidőszak alatt. Az Agromaster műtrágya pont úgy dolgozott, ahogy ígérték, lekövette a talajhőmérséklet alakulását a feltáródás, két hónapig biztosította a nitrogént, valamint a beltartalmi értékek növeléséhez szükséges mennyiségben a ként a gabonának. Az Agroleaf Power lombtrágyákkal szintén semmi problémát nem észleltem, a növényvédőszerekkel jól oszlatható volt mindkét termék, nem volt kicsapódásproblémánk, kifogástalanul oldódott. A bennük található tápelemek kondicionálták a növényeket. Az aratást 6,5-7 t/ha közötti eredményekkel zártuk a 100 kg-os Agromaster-kezelést kapott állományban a termésplusz 140 kg/ha körül alakult, a 200 kg-os Agromaster komplex műtrágyadózist 400 kg/ha plusz terméssel hálálta meg a búza. Az eredmények alapján kifogástalan ár-érték arányú műtrágyatermékeknek gondolom az ICL készítményeket a prémium műtrágyák mezőnyében.”

Jobb termés, kevesebb műtrágya-kijuttatással, valós megtérüléssel?  Válassza az ICL műtrágyatermékeket! Keresse Rácz Gábor területi értékesítőt a további termékinformációkért, ingyenes szaktanácsadásért!

Kérjen személyre szabott szaktanácsot!

Kérje Ön is szaktanácsadónk segítségét!

Rácz Gábor növényvédelmi szakmérnök, ICL

tel: +36304881479 email: gabor.racz@icl-group.com

Kérdezzen tőlünk!