Jól választott lombtrágyával a talaj tápanyagkincse ingyen segítheti a kalászosok, repce áttelelését!

Címkék: agrolead special , agroleaf lombtrágya , agroleaf special lombtrágya , icl műtrágyák , őszi búza lombtrágyázása , őszi kondicionálás , őszi lombtrágyázás , repce lombtrágyázása ,

A ma már sajnos szinte menetrendszerűen visszatérő száraz ősz és kora tavaszi fagyok szorításában kulcsfontosságú, hogy az áttelelő őszibúza- és repceállományok a lehető legjobb kondícióban várják az év végét. A fejlődésben lévő fiatal növények esetében ehhez a legfontosabb az optimális foszforpótlás. A tápelemből hiába jól ellátottak talajaink, azok csak elenyésző mértékben (0,5% körül) felvehetőek, különösen, ha a környezeti stressz miatt a gyökérzet működése gátolt. Az inputanyagárak miatt egyszerre jelenthet gazdaságos és biztonságos megoldást a repce és a kalászosok lombtrágyázása – jól megválasztott termékkel! Az újgenerációs lombtrágyák ugyanis ma már olyan adalékokkal készülnek, amelyek hármas erővel segítik a munkát: gyors felszívódással meggátolják a veszteségeket, hosszabb ideig táplálják a növényeket, és felfokozott gyökérműködésnek köszönhetően a talaj kötött tápanyagkincsét is jobb arányban teszik felvehetővé.

Az újgenerációs repce és kalászos lombtrágyák között is kiemelkedően hatékonyak a Nyugat-Európában évtizedek óta sikeresen alkalmazott ICL Agroleaf Power termékek. Ezek működését, erősségeiket járjuk körbe a mostani anyagban.

Milyen problémák küzdhetőek le a repce vagy kalászos lombtrágya alkalmazásával?

A mai csúcsgenetikával előállított kalászos és repcefajták a lehetőségek mellett pluszfeladatot is jelentenek a gazdának. A tápanyagigényes őszi vetések ugyanis rendkívül érzékeny termésvisszaeséssel reagálhatnak arra, hogy ha bármely fejlődési fázisban a felvehető tápelemek aránya eltér az optimálistól.

A mai extrém világban ehhez a klasszikus, gyökéren keresztüli táplálást számos tényező nehezítheti:

  1. Elmaradt talajvizsgálat okozta túltöltöttség: a rutinból alkalmazott NPK komplex műtrágyák használatával talajon keresztül mind a gazdálkodót, mind növényeit hátrány érheti. Ugyanis mind a repcére, mind a kalászosokra igaz, hogy a nitrogént inkább a tavaszi intenzív fejlődés idején igénylik, így ősszel kijuttatva nagyobb lesz a veszteség, ráadásul azt kockáztatjuk, hogy az állományok a tél beállta előtt szárba szökkennek.
  2. Problémás talajtípus vagy talajszerkezet: laza, tápanyagban szegény talajtípus vagy épp túlságosan kötött talajok, problémás méreteket öltő káros sófelhalmozódás – ezek mind nehezítik az optimális gyökéren keresztüli táplálást.
  3. Talaj pH probléma: hiába töltjük fel földjeinket, azok tápelemei egy erősen savanyú vagy lúgos közegben rossz hatékonysággal hasznosulnak. 5,5-es pH-érték alatt nem elérhető a kalcium, de ilyen estben a foszfor felvehetősége is gátolt, hasonlóképpen a 7,5 pH feletti tartományhoz. Az erősen lúgos közegben ráadásul olyan mikroelemek is elérhetetlenek, mint a bór, cink, réz vas vagy épp mangán.
  4. Extrém környezeti stressz: ugyan az utóbbi években nem jellemző, de a gyökéren keresztüli táplálást éppúgy nehezítheti a túl sok csapadék, mint a tartós aszály vagy épp a leesett hőmérséklet miatt hideg talajközeg is.

Mára már pontosan látszik, hogy az a serkentő és tápláló hatás, amit egy ideális makro- és mikroelem-tartalmú lombtrágya biztosíthat a növényeknek, képes ezeket a problémákat orvosolni. A lombtrágyák esetében ugyan a hatékonyság biztosan többszöröse a klasszikus granulált műtrágyákénak, de azok rendkívül nagy szórással dolgoznak: a legtöbb szakmai anyag a granulált műtrágyákénál 8-20-szor jobb hatásfokkal számol.

A világ vezető műtrágyagyártói épp ezért folyamatosan dolgoznak azon, hogy új adalékanyagokkal, kiegészítő technológiákkal lehetőség szerint ebből a maximális plusz hatékonyságot érjék el. Ilyen téren kimagaslónak számítanak a nyugat-európai gazdálkodók körében évtizedes múltra visszatekintő ICL műtrágyák és lombtrágyák.

Agroleaf Power lombtrágyák: a talaj tápanyagkincse ingyen dolgozik növényeiért az átteleléshez!

Az ICL műtrágyakínálatában elérhető Agroleaf Power lombtrágyáknál csak a startmezőt jelenti a prémium termékektől elvárható tiszta és rendkívül magas hatóanyag-tartalom, a problémamentes oszlathatóság, keverhetőség és a növényi immunrendszert erősítő mikroelemcsomag-kiegészítés.

Két további speciális hozzáadott adalékcsomaggal garantálják, hogy a versenytársakhoz mérten mind a tápelemek felvehetőségének gyorsasága, mind a hatástartam terén egyaránt a csúcson végezzenek.

  • Az Agroleaf Power lombtrágyák tartalmazzák az ICL speciális M-77 kiegészítését, ami hatóanyagaival gyorsítja a tápelemek hasznosulását. Erre építve a tápelemek gyorsan integrálódnak a növények szervezetébe, növekszik azok stressztűrő képessége is.
  • Az Agroleaf Power lombtrágyák tartalmazzák az ICL DPI (Double Power Impact) speciális kiegészítését is, amelynek összetevői fokozzák a fotoszintézist, gyorsítják az anyagcsere-folyamatokat.

A két plusz összetevő jobb kondícióba hozza a növényeket, amiből a gyökérzet is profitál. A megnövekedett aktivitásnak hála jobb hatásfokkal építik be a növények a talajban található tápelemeket, a nagyobb, aktívabb gyökérzet pedig a kötött tápelemforrásokból is többet képes felszabadítani. Az Agroleaf Power lombtrágyáknak köszönhetően így a talaj amúgy kötött tápelemkincse is a növényekért dolgozik a kezelések után.

A termékek alkalmazásával így magasabb termésátlagokat érhet el a gazda, amelyeknél a hozam bőven fedezi a lombtrágyakezelések többletköltségeit.

Speciális lombtrágyák az őszi árpa és az őszi búza tápanyagigényére szabva

Az őszibúza- és ősziárpa-termesztésében a terméseredmények növeléséhez kulcsfontosságú a jól időzített nitrogén- és foszforpótlás. A foszforra a tél beköszöntéig a gyökeresedéshez, energiaháztartás szinten tartásához van szüksége a növényeknek, majd tavasszal a bokrosodáshoz. Ezzel párhuzamosan a nitrogénre valamilyen szinten folyamatosan, de kiugró mennyiségben az első nódusz és zászlóslevél állapotokban, valamint a virágzás idején szüksége van a kalászosoknak az optimális fejlődéshez.

Az őszi felkészítéshez ideális kalászos lombtrágya az Agroleaf Power High P 12-52-5+ mikroelemcsomag-kiegészítéssel. A lombtrágya mindkét alapvető tápelemből ideális mennyiséget tartalmaz a növényi stressztűrés kitolásához nélkülözhetetlen mikroelemek társaságában.

  • Javasolt dózis: 3-5 kg/ha, 200-1000 liter vízben feloldva.

A tavaszi időszak alapvetően nitrogéntúlsúlyos lombtrágyája gabonanövényeknél az Agroleaf Power High N 31-11-11+mikroelemcsomag lombtrágya. Míg gabonanövények további vegetatív növekedését, fehérjeképződést olyan speciális lombtrágyaformulával is segíthetjük, mint az Agroleaf Crop Cereal 26-10-15+2MgO+mikroelemcsomag. A tökéletes vízoldékonyságú lombtrágyában az ideális NPK arány magasabb, vas-, réz- és cinktartalom egészíti ki, amely egyszerre dolgozik a terméstöbbletért és a jobb beltartalmi mutatókért, kimagasló sikértartalomért. A lombtrágyával tavasszal az első nódusz állapottól kezdve érdemes indítani a kezeléseket. A harmonikus tápelempótlásért a növények mangánigényét pluszban az Agroleaf Special Mangán készítménnyel fedhetjük le.

  • Javasolt dózis: 5-8 kg/ha, 200-400 liter vízben feloldva.

Az Agroleaf Power lombtrágyák kínálata a repcetermesztés igényeit is maradéktalanul lefedi

Az ICL műtrágyakínálatában az őszi káposztarepce átteleléséhez, tavaszi indításához nélkülözhetetlen lombtrágyákat is megtaláljuk. A tél előtti állományfelkészítés itt is hasonlóan főként friss foszforhatást kíván meg a növényeknél, ezt az Agroleaf Power High P 12-52-5+ mikroelemcsomag itt is képes maradéktalanul megadni.

  • Javasolt dózis: 4-5 kg/ha, 200-1000 liter vízben feloldva.

Az első tavaszi növényvédelmi kezelések idején, rozettás (8-10 tőleveles) állapotban a megugró nitrogénigények orvoslására szintén ideális alapvető lombtrágya az Agroleaf Power High N 31-11-11 +mikroelemcsomag, amelyben a repce számára fontos bórból, vasból és kénből is jelentős kiegészítéseket találunk. Az olajtartalom és termésmennyiség együttes növelésére itt is elérhető speciális termék is, ez az Agroleaf Crop Oil Seed. Az Agroleaf Crop Oil Seed 6-18-31+2MgO + mikroelemcsomag lombtrágyát kimondottan a repceültetvények igényeikhez állították össze az ICL szakértői, amiben az ideális NPK arányokon túl minden mikroelem extra gyorsan és majdnem egy héttel hosszabb hatástartammal érhető el, mint a legtöbb konkurens terméknél.

  • Javasolt dózis: 3-5 kg/ha, 200-400 liter vízben feloldva. A terméket 1-2 órával használat előtt kell feloldani, langyos vízben!

Jobb termés, kevesebb műtrágya-kijuttatással, valós megtérüléssel?  Válassza az ICL műtrágyatermékeket! Keresse Rácz Gábor területi értékesítőt a további termékinformációkért, ingyenes szaktanácsadásért!

Kérjen személyre szabott szaktanácsot!

Kérje Ön is szaktanácsadónk segítségét!

Rácz Gábor növényvédelmi szakmérnök, ICL

tel: +36304881479 email: gabor.racz@icl-group.com

Kérdezzen tőlünk!