Polysulphate és Agroleaf Power a szőlő és gyümölcs ültetvények tápanyag-ellátásában

Címkék: agroblen , agroleaf power , agromaster , gyümölcs , polysulphate , szőlő ,

Alaptrágyázás ICL műtrágyákkal

Tavasszal induló szőlő és gyümölcs ültetvényeink fokozatosan növekvő tápanyagigényüket az előző évben felhalmozott tartalékaikból, majd a talajban rendelkezésre álló tápanyagokból fedezik. Az ilyenkor kijuttatott Polysulphate-ot a sorok mellé lehet bedolgozni. Miért fontos a használata? A szőlő káliumból és kalciumból is hasonló mennyiséget igényel, de a kénről és a magnéziumról sem feledkezhetünk meg. Az alma a kalciumot gyökéren keresztül, a kötődéstől számított hat héten belül képes felvenni. Erre is a >Polysulphate az egyik legjobb, könnyen felvehető kalciumforrás, ami nem mellesleg a kén és a magnézium ellátásról is gondoskodik.

A Polysulphate 4 makroelem természet alkotta komplexe létfontosságú mikroelemekkel (B;Fe;Zn..) felvértezve. Nemcsak szimpla tápanyag, de tompítja a szikesedési folyamatokat is. Kén, kalcium, kálium és magnézium tartalma a kimosódás veszélye nélkül közel 2 hónapig folyamatos tápanyagforrás a gyümölcsfák és szőlő számára. Fontos, hogy biotermesztésben is engedélyezett.

Az ICL PkpluS termékcsalád Polysulphate alapú készítmény, azonnal oldódó foszfor tartalommal (ortofoszforsav) kiegészítve. Feltöltő alaptrágyaként, de fejtrágyaként is egyaránt alkalmazható.
Az Agroblen és Agromaster termékek burkolt nitrogén szemcséket tartalmaznak, ami biztosítja a folyamatos, szabályozott nitrogén utánpótlást a hatástartam teljes ideje alatt. Megakadályozza a kimosódást és védi a gyökereket a perzseléstől.

 

 

Tavaszi/őszi telepítésekhez, a taljvizsgálat eredményétől és a telepítendő kultúra igényétől függően ICL PKpluS 0-29-5+2MgO+7S+21CaO vagy a 0-15-30+2MgO+4S+11CaO összetételek javasoltak. Telepítéssel egy menetben az Agroblen 11-21-9+6MgO 8-9 hónapos granulátum szőlőnél 20-25g/tő gyümölcsfáknál 80-100g/fa mennyiségben két évre szabályozott foszfordús tápanyaggal erősíti a csemetéket. Lehetőség van Agroblen tabletta használatára is 14-20-5+2MgO+Te 5-6 hónapos feltáródásával egy teljes szezonra biztosítja a szabályozott foszforforrást.

A fejtrágyázáshoz az Agromaster családból több NPK formulációval lehet számolni. Az Agromaster
40-0-5+4,5SO3
(1-2 hónapos) és 32-19-0-4,8SO3 (2-3 hónapos) típusok a gyümölcsök N és P igényét fedezik tavasszal. Az Agromaster 10-5-23+5MgO+2CaO+29SO3 (2-3 hónapos) típus pedig a szőlő tszámára megfelelő összetétel.

Az ICL vízben oldódó műtrágya kínálata

A relatív vagy tényleges tápanyaghiánytünetek, a környezeti stressz okozta kihívásokat az Agroleaf Power család nagy hatékonysággal megelőzi vagy éppen orvosolja. A gyökértevékenységet is serkenti, aminek a hatására több felvehető tápanyag áll a növények rendelkezésére.

Az Agroleaf Power család lelke az M77-es kelát csomag növényi kivonatokkal, szénhidrátokkal és vitaminokkal, amely a teljes NPK+TE felvételét biztosítja és anyagcsere folyamatokat aktivál. A DPI technológia 8-10 napra megnöveli a fotoszintetikus aktivitást és az intenzívebb anyagcsere hatására több tápanyag épülhet be. Ezen komplex folyamat végeredménye az egészségesebb növény és a nagyobb termés.

Az Agroleaf Power család tagjai közül a szőlőben a 11-5-19+9CaO+2,5MgO+ME összetételű magas kalcium tartalmú és kálium túlsúlyos típust érés vagy zsendülés időszakában használhatjuk. A 20-20-20+ME összetételt szőlőnél és gyümölcsösökben az intenzív termés növekedés időszakában javasoljuk. Ezzel a típussal cseresznyénél a virágzás idején és a kötődés után a magasabb nitrogén igényt tudjuk támogatni.

Szőlő ültetvényeinken jelenleg még nem elterjed az öntözés viszont a gyümölcs ültetvényeken már a csepegtető öntözéses víz és tápanyag visszapótlás elterjedt technológia.

A tápoldatozás során a talaj tulajdonságai mellett (tápanyag szint, pH, EC…) nagyon fontos az öntöző víz minőségének ismerete ( pH; EC;Cl;Na;Mg;Ca;B….. ). Ezen információk ismeretében pontosan tudunk megfelelő terméket választani.

Az Agrolution pHLow és Agrolution Special öntöző műtrágya termékcsalád ott alkalmazható ahol a talaj pH értéke 6,8 -7,9 vagy felette van ( semleges-enyhén vagy erősen lúgos) és az öntözővíz hidrogén-karbonát (HCO3) szintje is magas. A szőlő és gyümölcs ültetvények fenológiai fázisainak megfelelő tápanyagigényhez jól illeszkedő összetételek állnak a rendelkezésünkre. Az alma virágzás és terméskötödés időszakában pl az Agrolution 14-8-22+5CaO+2MgO+ ME N/K arányával a kötődést segíti, emellett a kalcium tartalma és magas mikroelemtartalma a gyümölcs minőséget javítja. A talajunk és a fajta ismerete alapján szükséges lehet az Agrolution 14-7-14+14CaO+ ME magas kalcium tartalmú és enyhén nitrogén túlsúlyos összetételre. A kálium igényes fejlődési szakaszokban az Agrolution 7-14-35+3,5MgO+ ME magas PK és Magnézium tartalma segíti az érési folyamatokat és erősíti a fotoszintetikus aktivitást.

A Solinure öntöző műtrágya család tagjait olyan helyen használhatjuk eredményesen és költséghatékonyan, ahol a talaj savanyú kémhatású és az öntözővíz normál hidrogén-karbonát szinttel rendelkezik. Amennyiben szükséges a víz pH csökkentése és a hidrogén karbonát szint csökkentése használhatunk Nova-Pekacid 0-60-20 erősen savazó hatású készítményt. A Nova-Pekacid csökkenti az öntözővíz pH értékét és tisztán tartja a csepegtető testeket. Előnyére válik, hogy kalciumn-itráttal kicsapódás mentesen keverhető, így virágzás-kötődés időszakában magas PK és kalcium szintet tudunk biztosítani. Az intenzív gyümölcsnövekedést segíti a Solinure GT 17-8-27+3CaO+ME, illetve az érés kezdetén adott Solinure FX 10-10-40 összetételek. Szüret után az Agrolution vagy a Solinure 20-20-20+Me összetétele segíthet a fákat beérlelni és télire felkészíteni.

Vízminőség problémák esetén javasoljuk a Nova PeKacid foszforsavat tartalmazó, vízben tökéletesen oldódó műtrágyájának használatát. Erős savazó hatásának köszönhetően a PeKacid megakadályozza az öntözőrendszer és a permetező fúvókák eltömődését, javítja a tápanyagok hasznosulását. Semlegesíti és oldatban tartja a hidrogénkarbonátokat, így rendszeres használatával egyszerűen és biztonságosan megelőzhető a csepegtetőtestek, fúvókák és csövek elzáródása.

Kérdezzen tőlünk!