A tormatermesztés nálunk nem marad talpon ICL műtrágya nélkül! – Gazdariport

Címkék: agroleaf power lombtrágya , agromaster műtrágya , burkolt műtrágya , icl műtrágya , torma termesztése , tormateremesztés ,

A Hajdúság gyenge minőségű homok-, homokos vályogtalajain a kényszer vitte rá a kistelepülések gazdáit a tormatermesztésre, hogy mára kemény munkával a kontinens tormatermelő nagyhatalmává váljunk. A fűszeres és egészséges gyökér termelésének ugyanis 50%-a származik itthonról, míg a termőterületek 80%-a húzódik Álmosd, Bagamér, Kokad, Létavértes, Újléta, Vámospércs határában. Azonban mielőtt fellelkesülnénk a sikertörténeten, az olyan termelők, mint Szabó Balázs, figyelmeztetnek: az ágazat ma gyakorlatilag a túlélésért küzd! A növény tápanyagigénye ugyanis magas, az inputanyagárak az egekbe szöktek, miközben az alacsony magyar kereslet leszorítja az árakat.

Megoldást szinte csak az olyan új összetett burkolt műtrágyák és lombtrágyák jelentenek, amivel Újléta határában is évek óta kísérleteznek. Ezekkel ugyanis a minimum 10 tonna per hektár körül alakuló terméseknél is csökkenthetőek a költségek. A gazdát az Agromester szabályozott feltáródású, burkolt műtrágyáit az Agroleaf Power lombtrágyákkal kombináló technológia működéséről, a velük negyedik éve végzett termelői kísérlet eredményeiről kérdeztük.

Tormanagyhatalom ingatag lábakon

Az I. világháború után a Hajdúság változatos kémhatású és gyenge tápanyag-ellátottságú földjein olyan növényt kerestek, amely termesztése több sikerrel kecsegtet, mint az igényesebb búza- vagy kukoricafajták. Bagamér község határában, a káptalani birtokon végül a csípős és egészséges tormára esett a választás, egy csavarral: a girbegurba gyökerű őshonos tormák helyett az egyenes gyökerű német fajtákkal fogtak kísérletezésbe. Így született meg az egyedülálló ízgazdagsága miatt világszerte keresett Debreceni édes-nemes torma, a többi pedig már történelem.

A gyógy- és fűszernövényt azóta 1000-1500 hektáron termesztik hazánkban, ami időjárástól függően 10-12 ezer tonna tormagyökér éves betakarításával jelenleg 2000 főnek jelent megélhetést a térségben. Azonban míg a laza szerkezetű homokos talajok jók a tormának – édesebbé válnak a gyökerek –, addig a termelőknek az ágazat jövőjét fenyegető kihívások forrását jelentik. A tápanyagok ugyanis a helyi talajokból szinte azonnal kimosódnak.

„Hiába vagyunk a kontinens meghatározó tormatermelő országa, az ágazat jövője ingatag lábakon áll. Egyrészt itt is érezhető a kiöregedés, de sajnos egyre kevesebben szeretnének ezzel a munkaigényes növénnyel dolgozni. Másrészt ez egy olyan növénykultúra, ahol nem lehet mindent átfogó gépesítéssel kiváltani az emberi munkaerőt. Június elején a hajtásokat ki kell válogatni, fejelni kell, hogy a legerősebb, első osztályú árut adó növények fejlődjenek tovább. Erre, ahogy a tisztításra vagy a megtermelt áru osztályzására sem tudunk gépeket befogni” – vág bele a megoldandó kihívások ecsetelésébe Szabó Balázs, akinek családja generációk óta foglalkozik a mára eredetvédett növény termesztésével, amit 2018 óta inputanyag-kereskedelemmel, szaktanácsadással egészít ki saját vállalkozásával, az Agro Center Kft.-vel.

„Ekkor még az egekbe szökött inputanyagárakat nem is említettem, pedig a torma rendkívül tápanyagigényes növény. A szomorú valóság, hogy miközben a magyar termelők nélkül az európai asztalokra nem kerülne torma, addig itthon, szemben Ausztriával vagy Németországgal, csak húsvétkor, karácsonykor vásárolunk ebből készült termékeket. A hazai fogyasztás fejlődése, kultúrája nélkül pedig folyamatos a bizonytalanság, hiszen a felvásárlással foglalkozó cégek kivárnak, csak augusztusban, minimáláron hajlandóak lekötni az árut, amivel akkor már február óta dolgoznak a gazdák. A termelését épp ezért jómagam is 2 hektárra csökkentettem az utóbbi években, de nem fogom feladni. Itt a vérünkben van, szívügyként tekintünk a tormatermelésre, a nehézségek áthidalásához pedig szerencsére néhány éve fontos szövetségesre találtunk az ICL gyártotta Agromaster burkolt műtrágyáknak és az Agroleaf Power lombtrágyáknak köszönhetően. Gyakorlatilag kevesebb tápelempótlási kezeléssel nagyobb termésmennyiséget érünk el velük. Miközben az ideális táplálás miatt növekszik a termésbiztonság is. A nehéz idők áthidalásához pont ilyen termékekre van szüksége a termelőknek!”

Az ICL műtrágyák 3-ik éve bizonyítják a tormatermesztésben is: újgenerációs műtrágyából kevesebb is elég a minőségi terméshez!

Az egyik bástyát az Újlétán végzett kísérletek jelentik, ahol szép eredményeket értek el például az Agromaster burkolt műtrágyákkal.

Mi teszi különlegesen értékes és egyre keresettebb növénnyé a tormát Európában?

  • A fűszer- és gyógynövénynek magas a C-vitamin-tartalma, baktérium- és vírusölő, gyulladáscsökkentő, így akár a nátha és torokgyulladás ellen is hatásos a fogyasztása.
  • Serkenti az emésztést, segít a méregtelenítésben.
  • Miközben magas a rosttartalma, alacsony a kalóriatartalma.

Emiatt ideális alapanyagot kínál az élelmiszeripar mellett akár a gyógyszergyártásnak is.

Tormatermesztés Agromaster burkolt NPK műtrágyákat és Agroleaf lombtrágyákat kombinálva: 50%-kal csökkentett műtrágyadózis, 40%-kal több hozam, egészségesebb növények

A nagy tápanyagigényhez társuló alacsony árrés miatt kulcskérdés a tápanyagpótlás minősége, hatékonysága a megtérülő tormatermesztéshez. Szabó Balázs ilyen téren 2016 óta csak a világ egyik vezető műtrágyagyártójaként számon tartott ICL termékeiben hisz.

„4 éve folyamatos szántóföldi kísérletet végzünk tormában az ICL termékeivel. Itt minden munkafolyamatot, minden lépést, minden hatást iktatunk, fényképesen dokumentálunk. Az eredmények pedig szemmel láthatóak.” – meséli a szakember.

Újlétán a következő termékekre épül a sikeres tormatermesztés technológiája:

Az alapkezelésekhez használható különböző Agromaster burkolt műtrágya összetételek.

A típust a talajállapottól függően javasoljuk kiválasztani, külön szaktanácsadás során!

Agromaster 16-8-16+5MgO 600kg/hektár dózisban: 5-6 hónapos hatóidővel

Agromaster 32-19-0 600 kg/hektár dózisban: 2-3 hónapos hatóidővel

Agromaster 10-5-23+5MgO+29SO3 600 kg/hektár dózisban: 2-3 hónapos hatóidővel

Amennyiben a talajvizsgálati eredmények indokolják: Polysulphate ásványi trágya  az extra kén-, kálium-, magnézium- vagy  kalciumpótláshoz 600-1000 kg/hektár dózissal.

Lombkezeléshez javasolt Agroleaf Power lombtrágyák a  szezon során, a növény fejlettségi állapotától függően:

Agroleaf Power High N (NPK 31-11-11+mikroelemcsomag) 3-5 kg/hektár dózisban

Agroleaf Power Total (NPK 20-20-20+ mikroelemcsomag) 3-5 kg/hektár dózisban

Agroleaf Power High K (NPK 15-10-31+ mikroelemcsomag) 3-5 kg/hektár dózisban

“A kísérletsorozatot szervestrágyázással nem kezelt, kiélt, rendkívül heterogén (homokostól a kötött részekig változó) földterületen rendeztük be. Első évben 15-20% terméstöbbletet hozott a technológia, egészségesebb növényállománnyal, egységesen fejlődtek a növények, kiegyenlítette a talajfoltosságot. Következő évben a technológiának köszönhető talajjavulás miatt korábban állhattunk neki a munkának, míg a 3-4. évben további 20%-kal nőttek a terméseredmények. Ezt tartjuk jelenleg is. A hosszú hatóidejű, szabályozott tápanyag-kioldódású burkolt Agromaster NPK műtrágyákat ültetés után 6 héttel visszük ki a bakhátak közé, majd erre 1 hétre indul a lombtrágyázás, amit évente 3 maximum 4 alkalommal ismétlünk 8-10 napos időtartamban.”

Vízválasztó versenyelőnyök, amiket az eredmények igazolnak Újlétán az ICL műtrágyákkal a tormatermesztésben:

  1. Kevesebb inputanyag-mennyiséggel is csúcstermés

Más NPK műtrágyákhoz mérten az ICL Agromaster termékek a korábbihoz mérten fele dózissal képesek ugyanarra a termésnövelő hatásra.

  1. A tormanövény fejlődési fázisaihoz igazítható táplálás a szezon során

Ahelyett, hogy a tápanyagbőség és a kiéhezés között ingáznának a növények, mint egy egyszerű alaptrágyázással, a talajhőmérsékletre reagáló Agromaster burkolt, komplex műtrágyákból folyamatosan érhetőek el a tápelemek. Az Agroleaf Power lombtrágyákat szintén célzottan alkalmazhatjuk: magas nitrogéntartalmú a kezdeti fejlődéshez, kiegyenlített formula a folytatásban, augusztus közepétől pedig a káliumtúlsúlyos termék a gyökérnövekedés felerősítéséhez.

  1. A levélzet majd’ kicsattan a kezelések után

A kezelések után már 3-4 nappal meglódul az állomány, fényes, egészséges levelek köszönnek vissza, új hajtások, hajtáskezdemények bukkannak elő.

  1. A torma főgyökérzet-mérete nagyobb, a húsminőség első osztályú a termékekkel

A termékekben található hozzáadott kénnek, mikroelemeknek köszönhetően a kezelések a beltartalmi értékeknek is kedveznek: a gyökérzet nagyobb, súlyosabb, gyönyörű fehér húsa van vágáspróbakor.

  1. A kezelésekkel a növények ellenállóbbak a leggyakoribb kártevőkkel, betegségekkel szemben

Az ICL termékekkel kezelt tormák betegség-ellenállósága is javult Újlétán. A szakszerűen táplált állományok kevésbé váltak hajlamossá a gombás eredetű betegségekre vagy a levélzetet károsító fehér sömörre.

  1. A kísérleti eredmények szerint a kezelésekkel szemben nem alakul ki rezisztencia

Az eredmények azt mutatják, hogy a plusz hozam dózisemelés nélkül fenntartható az ICL termékeivel.

  1. Az oksági alapon végzett tápelemfeltöltés a talajállapotot is javította

Azzal, hogy negyedik éve jó a talaj tápelemfeltöltöttsége, nem zsigerelik ki a növények a termőréteget, a talajszerkezetben is kedvező változásokat tapasztalt a gazdálkodó.

A tápanyagpótlási technológia 4 éves tökéletesítésének, valamint az ICL tanácsadójától a helyi gazdáknak nyújtott szakmai támogatásnak mára látszanak az eredményei. A térség tormatermelő településein egyre több gazda választja az ICL műtrágyákat. Az Agromaster burkolt műtrágyák az Agroleaf Power lombtrágyákkal kombináltan ugyanis pontosan azt nyújtják, amit keresnek: nagyobb termést alacsonyabb költségekkel!

Hogyan növelték meg „okos technológiákkal” az ICL műtrágyák hatékonyságát?

Az Agromaster burkolt műtrágyák szabályozott tápanyaghatásáról különleges bevonatuk, az E-max gondoskodik. Ez a növényi gyantához hasonló külső réteg fogja körbe a tápelemeket, a hőmérséklet alapján napi szinten szabályozva azok feltáródását. Magasabb hőmérsékleten a folyamat gyorsabb, alacsonyabb hőmérsékleten lassabb – igazodik a növény tápanyagszükségletéhez.

Az Agroleaf Power lombtrágyákban plusz adalékanyagok  – M-77 csomag és DPI technológia – garantálják, hogy a leveleken keresztül a kivitt tápelemek gyors felszívódással és hosszabb tartamhatással legyenek elérhetőek a növényeknek.

A műtrágyakezelések során mindig tartsuk be az alapvető előírásokat, dózisjavaslatokat, lombtrágyázás előtt pedig végezzünk kis mennyiségben keverési és felhasználási próbát!

Jobb termés, kevesebb műtrágya-kijuttatással, nagyobb hozam a folyamatos táplálásnak újgenerációs burkolt műtrágyákkal? Válassza az ICL termékeket!

Magyarországon az ICL műtrágyagyárát képviselve segítünk Önnek megtalálni az ideális termékeket gyors beszerezhetőséggel viszonteladó partnereinktől!

Kérjen személyre szabott szaktanácsot!

Keresse Rácz Gábor területi képviselőt a további termékinformációkért, ingyenes szaktanácsadásért!

Rácz Gábor növényvédelmi szakmérnök, ICL

tel: +36304881479 email: gabor.racz@icl-group.com

Letölthető termékismertető anyagaink:

 

Kérdezzen tőlünk!