A hagyma tápanyag ellátásának sajátosságai és a burkolt, szabályozott (CRF) feltáródású műtrágyák jelentősége a termesztésben

Címkék: hagyma

A hagyma igazi kihívás a tápanyag utánpótlás terén. Sekélyen gyökeresedő bojtos gyökérzete mindössze a talaj 20-25 cm rétegéből képes a tápanyagokat és a vizet hatékonyan hasznosítani. Ezen kívül, a kezdeti igen vontatott fejlődést hirtelen felváltó intenzív növekedés miatt (lomb és hagymafej) amikor gyakorlatilag kicsivel több, mint egy hónap alatt veszi fel és építi be a tápanyagokat, nos, ehhez egyedi gyakorlat és a tápanyagok precíz kijuttatása szükséges.

A korai vetés miatt a talajállapotok gyakran nem engedik meg az időben történő fejtrágyázást, amire az adott fenofázisokban szüksége van a hagyma növénynek. Hazánkban nem oly régen jelentek meg nagyobb felületen, a kertészetben is hatékonyan alkalmazható burkolt, szabályozott tápanyag- feltáródású (un. CRF-controlled release fertilizer) Agromaster műtrágyák.

A hagymanövény sajátosságai adják a kézenfekvő lehetőséget az Agromaster műtrágya család egy-egy a hagyma számára megfelelő összetételű tagjának használatára.

hagyma tápanyag visszapótlás
Letöltés pdf-ként

Mi a burkolt technológia lényege? Miért is lehet erre a termelő gazdáknak szüksége? Miben tér el a hagyományos tápanyag utánpótlástól?

Az Agromaster műtrágyában a talajhőmérséklet változásai által meghatározott időintervallumon belül feltáródó tápanyagok, köztük az egyik legfontosabb és legkönnyebben kimosódó nitrogén így szabályozottan, de folyamatosan a növény fejlődési stádiumainak megfelelő mennyiségben áll rendelkezésre.

Vetéssel egy menetben vagy előtte a teljes területre kiszórva és bedolgozva a burkolt nitrogénből az E-Max technológia révén pontosan a növény igényeinek megfelelően táródik fel és válik elérhetővé a növény számára. Az E-Max technológia lényege az új burkolási technológia, ami egy vékony, de igen erős polimer anyag, ami érzékenyen reagál a talajhőmérséklet változásaira, éppúgy, mint a növényi gyanta burkolatok. Ennek révén a tápanyagok feltáródása még jobban igazodik és követi a növények adott fenofázisaiban fellépő tápanyagigényüket.

Ebből eredhet az a gyakorlati megfigyelés, amit az utóbbi évek hideg, gyakran fagyos késő téli kora tavaszi ültetvényekben tapasztalhattunk. A korai fátyolos káposzták ahol Agromaster 12-5-20+4MgO+2CaO+35SO3 volt a növények nem lilultak, nem álltak meg a növekedésben és üde zöld színükkel kápráztatták a gazdákat. Szintén ugyanezen összetétel az oltott dinnyék esetében folyamatos zöld növekedést eredményezett a hideg tavaszi időjárások során is.

Az alaptrágyaként kiszórt Agromaster 12-5-20+4MgO+2caO+35SO3 450-700kg/ha dózisban 2 hónapos hatástartammal gyakorlatilag a tényleges kezdeti és intenzív növekedés első feléig elegendő tápanyagot képes biztosítani a hagyma számára. A talajhőmérséklet a korai vetés (március közepe-április első hete) következtében gyakran csak 6-7 C fokos, (miközben ideális lenne a 8-10 C fok az egyenletes kelésért) tehát a talaj hideg, ezen a hőmérsékleten az E-Max technológia következtében mégis történik feltáródás, de mivel a műtrágya hivatalos értékei 21 C fokos talajban érvényesek, így könnyen belátható, hogy a 2 hónapos időintervallum gyakorlatilag akár 3 hónap is lehet, a talajhőmérséklet függvényében. Ezzel további előnyt biztosít, hiszen a hideg talajon a növény is lassabban fejlődik nincs is szüksége annyi tápanyagra, az EC érték alacsony marad, és az esőzések sem tudják kimosni a burkolatban maradt nitrogént, így amikor már nagyobb mennyiséget igényel majd a növény, még mindig képes lesz az alapműtrágyából megfelelő mennyiséget felvenni. Ezzel gyakorlatilag a műtrágyaszórási munkafolyamatok száma is csökkenthető.

Az Agromaster alapműtrágyák kedvező agronómiai előnye tehát a kevesebb munkafolyamat, kevesebb taposási kár és üzemanyag munkaóra költség is.

hagyma tápanyagellátása

A hagyma 3 leveles korig igen lassan fejlődik, a hideg talaj és a nappalok hosszának rövidsége következtében, mert ekkor a talaj hőmérséklete is csupán 6-10 C fok körül van. Viszont ekkor már az E-Max technológia révén elegendő elérhető N áll rendelkezésre a növény számára. A 4. levéltől intenzív növekedés kezdődik, ami a talaj és a léghőmérséklet emelkedése, valamint a hosszabbodó nappali megvilágítások miatt indul be. A hagyma nagyobb leveleket képez, nagyobb asszimilációs felületek képződnek, ami miatt több tápanyag feldolgozására képes. Az 5-7 leveles állapot során indul meg a fej kialakulása, amikor a nyaki rész fele a kialakuló fejnek. Itt nagyon fontos, hogy a megfelelő nitrogén ellátás mellett kiemelkedő szerep jut a foszfornak.

Amennyiben a vetéssel egy menetben kijuttatott Agromaster Start Mini 10-43-0 vagy 12-44-0 alkalmaztak, 25-30kg/ha dózisban, úgy abból még folyamatosan felvehető tápelemek állnak rendelkezésre. Ha azonban az alapkezelésben Agromaster 12-5-20+4MgO+2CaO+35SO3 összetételt használtak, az ugyan biztosítja a P és N igény egy részét, de ezt a megnövekedett nitrogén és foszfor igényt pedig öntözéssel vagy lombtrágyázással kijuttatott Nova Pekacid 0-60-20 + Nova Ca 15-0-26 kombinációja biztosíthatja ( 25kg+25kg/ha). A kalcium a sejtfalban és a gyökércsúcs képzésben betöltött kulcsszerepe miatt szükséges.

A Nova PeKacid egy különleges, „szilárd foszforsavat” tartalmazó öntöző műtrágya, ami kiválóan alkalmas foszfor és káliumtáplálásra, vagy nitrogénes termékkel keverhető is. Egy menetben csökkenti az öntözővíz vagy a permetlé pH-ját, a hidrogén karbonátok semlegesítése révén, ezért rossz vízminőség esetén használata különösen ajánlott. Segít a csepegtető testek, fúvókák lerakódásait eltávolítani, tisztán tartja az öntöző és permetező rendszert.

A fej kialakulásakor ezen felül a növényvédelmi kezelések során érdemes lombtrágyát is alkalmazni. Javasoljuk az Agroleaf Power 12-52-5+TE vagy 31-11-11+TE használatát. Elsősorban a stresszes helyzetek megelőzésére ajánlott, hogy a növény ebben a kritikus fázisban könnyen át tudjon lépni az intenzív fej növekedés szakaszába, ami 8-12 levélig tart. Az intenzív fejnövekedés kezdeti fázisában ugyanis a nitrogén és foszfor, ami egyaránt fontos. A felvehető foszfor mennyisége közvetlenül meghatározza a fejnagyságát. Az Agroleaf Power a legtöbb növényvédőszerrel keverhető, kelatizált mikroelem tartalma miatt viszont nem ajánlott réz tartalmú szerekkel kijuttatni.

hagyma táplálás burkolt műtrágya

Ha a technológiai eszköztár megengedi a sorokba való tápanyag adagolást és bedolgozást, úgy a fejképződés elején felülkezelésre 5-7 leveles állapotban Agromaster 40-0-5+4.5SO3 kijuttatása 150-200kg/ha dózisban javasolt.

Az intenzív fejnövekedés során veszi fel a növény a kálium szükségletének közel 60%-át, és teszi ezt igen rövid idő alatt. A 8. leveles korban Polysulphate 0-0-14+6MgO+17SO3+48SO3 150-400kg/ha dózisban való kijuttatás javasolt. A Polysulphate egy organikus komplex, 4 fő makroelemmel és számos mikroelemmel (B; Fe; Zn….). Érdekessége a terméknek a nagyon könnyen felvehető kálium, ami a hagyma szárazanyagtartalmát nagymértékben növeli, és a kén, ami 60 napon keresztül felvehető marad a növény számára.

Ugyanebben a stádiumban a tápanyagigény mellett a hagyma víz igénye is megnövekszik. Ezért is érdemes és egyre több területen alkalmaznak ilyenkor öntözést a gazdák. Igazából az intenzív hagymatermesztés nem képzelhető el öntözés nélkül. Az öntözés konzolos vagy mikro szórófejes is lehet. A vízágyúval való öntözés nem javasolt, mert könnyen kimoshatja a hagymafejeket, vagy már rögtön kelesztő öntözés során a magvakat igen könnyen földdel együtt elmossa.

Az öntözés során szintén tudunk tápanyagot kijuttatni. A kezdeti foszforigényt a már említett Pekacid könnyedén fedezi, és érdemes lehet Nova Kalciummal kombinálni. A nitrogén igényes szakaszokban pedig Solinure GT 23-10-10+5.6MgO+TE 50-60 kg/ha dózisú, öntöző komplex tápoldat hatékony segítség – a magas MgO tartalom pedig a megfelelő fotoszintézishez elengedhetetlen. A Solinure 20-20-20 +TE vagy Agrolution pH Low 20-20-20+TE is alkalmas erre a célra. Az Agrolution család tartalmazza a Pekacid technológiát, így kemény, rossz minőségű, komoly karbonátos vizekben is nyugodtan használhatjuk. Az intenzív növekedés szakaszában a kálium igény pótlására Solinure 9-0-41+2MgO+TE ajánlott, ami perklorát-mentes un. monoműtrágya magnéziummal és mikroelemekkel. Továbbá Választhatjuk a Nova NK 15-0-45 Kálium nitrátot és a jól bevált szintén tökéletesen vízoldékony Nova SOP 50% kálium tartamáról se feledkezzünk meg.

A lombtrágyák az alaptrágyák hatását tudják kiegészíteni, mégpedig úgy, hogy az intenzív tápanyag-felvételi stádiumok első szakaszában alkalmazzuk őket, illetve a hagyma esetében a fejképződés során mindenképpen (5-7 levél) érdemes speciális lombtrágyával rásegíteni, hogy ezt az igen érzékeny szakaszt könnyedén vehesse a növény. Ahogy már említettem, Agroleaf Power 31-11-11+TE vagy 20-20-20+TE 5kg/ha használata javasolt, a fejképződés időszakában pedig Agroleaf Power 12-52-5+TE, vagy 20-20-20+TE 5kg/ha dózisban. Az Agroleaf Power család alkalmazása során a 8-10 napos ismétlést érdemes betartani, mert a DPI technológia segítségével felfokozott fotoszintetikus aktivitást így gyakorlatilag 16-20 napon keresztül tudjuk biztosítani. A termékben lévő M77-es speciális kelátformula a lombtrágya teljes NPK és mikroelem mennyiségét felvehetővé teszi a növény számára. A megnövekedett aktivitás további előnye, hogy a növény több tápanyagot tud felvenni a talajból is a gyökerein keresztül, amit a megnövekedett fotoszintetikus aktivitás „ki is húz” a talajból és beépíti a sejtekbe. Ennek köszönhető, hogy az Agroleaf Power családdal kezelt állományok egyenletesen fejlődnek és a termések rendszerint nagyobbak, tömörebbek, mint a csak tápelemeket tartalmazó hagyományos lombtrágyák alkalmazásakor.

Az Agroleaf lombtrágya család újabb elemekkel bővül. A 2019-es esztendőtől megérkeznek az Agroleaf Liquid család elemei is. Az Agroleaf Liquid tiszta folyadék lombtrágyák igen tiszta hatóanyagokkal és egy speciális F3 SurfActive felületaktív technológiával. F3 SurfActive technológiának köszönhetően nemcsak könnyedén tapad és egyenletesen terül szét a lombozaton, hanem a beszáradt cseppek a környezet nedvessége révén újra felvehető tápelemeket biztosítanak a növény számára.

Remélem ezzel a pár információval a már eddigi tapasztalati ismereteket tudtuk bővíteni és új termékeinket sikeresen használja majd a hagymatermesztésben!

Letölthető anyagok

A hagyma tapanyagellatasa

Szaktanácsadás

Részletes ingyenes szaktanácsért, vagy termékeinkkel kapcsolatos további információkért keresse a Rácz Gábor területi képviselőnket!

Kérdezzen tőlünk!