Szántóföldi növények

Műtrágya kínálatunk szántóföldi termesztőknek

Természetes eredetű és high-tech megoldások ötvözete: biztos indítás és hosszan tartó tápanyag-utánpótlás az ICL műtrágyagyár termékeivel a szántóföldi kultúrákhoz

Az ICL Specialty Fertilizers műtrágyái igazodnak a legújabb igényekhez és rugalmasan beilleszthetőek a termelők meglévő tápanyag-utánpótlási módszerei közé, legyen szó talajon keresztül biztosított alaptápanyagokról mint például a burkolt, szabályozott leadású műtrágyázásról, az organikus eredetű Polysulphate alapú termékekről vagy a prémium minőségű  lombtrágyázásról. Az ICL műtrágya kínálatából minden gazdálkodó könnyen megtalálhatja a neki megfelelő, legkorszerűbb termékeket. A folyamatos innováció és a különleges technológiák alkalmazása lehetővé teszi a magas hozamok és a kiváló minőség elérését a lehető legalacsonyabb környezeti terhelés mellett.

Hogyan válasszunk műtrágyacsaládot a jövő évi nyereséges termesztés megalapozásához?

Kérjen személyre szabott szaktanácsot!

A jelenlegi inputanyagárak és terményárak mellett a megtérüléshez a gazdálkodónak műtrágyák terén három tényezőt kell szem előtt tartania:

  • A tápanyagpótlást mindig szakszerűen elvégzett talajelemzésre kell építeni! Ezzel ugyanis kiderül, milyen a talaj tápanyagszolgáltató képessége, korrigálható, ha a talaj pH-problémája miatt például gátolt a foszforfelvétel. Az is kiderül, ha a magtermés mennyiségi és minőségi növeléséhez nem elég hosszú hatástartamú, szabályozott nitrogén leadású terméket választani, hanem szükség lesz például a szabályozott foszforleadásra is. Nézze vissza webinár felvételünket a talajvizsgálatra alapozott tápanyag-utánpótlás témájában itt!
  • Érdemes prémiumkategóriás, szabályozott hatású műtrágyákat választani, hiszen a szabadalmaztatott plusz hatóanyagoknak köszönhető hozamplusz, extra stressztűrés árban is versenyképessé teszi a technológiát.
  • Döntsünk olyan műtrágyacsalád mellett, aminél a választék képes a talajvizsgálati eredményekhez igazodni, plusz a beszerezhetőséget is garantálni tudja a kereskedő.

Ilyen téren nyújtanak jelenleg lépéselőnyt a vezető műtrágyagyártók közül az ICL termékei, hiszen mindhárom elvárást képesek teljesíteni.

Az ICL magyarországi szakértői az itthon végzett kísérleti eredmények tükrében két termékcsalád kombinációját javasolják azoknak a gazdálkodóknak, akik szeretnék versenyképes hektárköltségek mellett bebiztosítani a bő termést, az őszi vetésű növényeknél – repcében, vagy kalászosoknál is:  Az innovatív Agromaster technológia lényege a burkolat segítségével szabályozott, hosszú hatástartamú nitrogén forrás, ami a tápanyag-utánpótlási program készítésekor jól kombinálható az ICL PKpluS és ICL PotashpluS termében található Polysulphate természetes ásvány előnyös hatásaival.

ICL komplex és starter műtrágyák őszi vetésű kultúrákban: okos technológiával nagyobb az esély a jó termésre!

1. Agromaster: Komplex összetételű, szabályozott feltáródású, burkolt műtrágyák

Agromaster repce vetés

Teljes körű alaptrágyázást biztosító termékek 1-2; 2-3; vagy akár 5-6 hónap hatástartammal.
Az ICL Specialty Fertilizers szabályozott tápanyag-leadású műtrágyái révén egyszeri kezeléssel célzott tápanyag-utánpótlás valósítható meg, amely garantálja az egyöntetű növekedést, az optimális terméshozamot és a növény ellenállóságát. A burkolási technológia eredményeképpen a burkolt tápanyagok kimosódása jelentéktelen, a szükséges tápanyagok az időjárástól és a talajkémiai viszonyoktól függetlenül folyamatosan és igény szerint rendelkezésre állnak. A műtrágya a hőmérséklet növelésével egyenletes ütemben táródik fel, pontosan igazodva a növény növekvő tápanyag igényéhez. Hatékony táplálás a növény teljes tenyészideje során. Előnyeik közé tartozik, hogy használata során a fiatalabb növények nem szenvednek a magas sótartalom miatt. Nitrátérzékeny területeken kimondottan ajánlott, főleg, ha meg kell felelnie a nitrogén és a foszfor talajba juttatására vonatkozó szigorú előírásoknak. A szabályozott feltáródású, burkolt műtrágyák révén környezetbarát módon termeszthet kiváló minőségű növényeket.

Elérhető normál és mikrogranulátum szemcseméretben is. Az Agromaster Start Mini, vetéssel egy menetben alkalmazható,  ultralokalizált tápanyag-utánpótást lehetővé tévő mikrogranulátumok képesek a gyökérzóna közelében megfelelő mennyiségű tápanyag biztosítására.

Az Agromaster Start Mini burkolt szemcséinek köszönhetően a nitrogén hosszabb időn át elérhető marad a növény számra, így biztosíthatjuk az indító tápanyagokat a vetéssel egy menetben, ultra lokalizált módon -közvetlen a gyökérzónában.  Viszonylag kis mennyiséggel is (50-80 kg/ha) megalapozhatjuk a sikeres szezont. A hosszú hatástartamú, burkolt, szabályozott tápanyagleadásitechnológia jótékony hatása a kiszámíthatatlan időjárás következtében egyre jelentősebb előnyt biztosít. Ugyanis nem mindegy, hogy a kiadott nitrogén mekkora része párolog el, vagy mosódik ki a talajból.

Agromaster Start Mini, főkép

Agromaster Start Mini

A speciális technológiával burkolt, mini szemcseméretű műtrágyacsalád lehetővé teszi az ultra-lokalizált tápanyag-utánpótlást, vetéssel egy menetben biztosítja a hosszantartó, folyamatos táplálást és a kiváló teljesítményt. Tökéletes komplex alapműtrágya szabadföldi termesztéshez, 1-2 vagy 2-3 hónapos hatástartammal.

  • NPK + mikroelemek + nyomelemek
  • Szabályozott feltáródású, burkolt nitrogén, vagy foszfortartalommal
  • Csökkenti a nitrát-kimosódást
  • Vetéssel egy menetben a mag közvetlen közelébe kijuttatható
  • Javasolt adagja: 50-80 kg/ha

Elérhető összetételek:

Burkolt nitrogéntartalommal: 21-21-5+2MgO+15SO3, 2-3 hónapos feltáródási idővel. Az ősz folyamán hosszan táplálja a növényeket, így erős, ellenálló állomány várhatja a téli időszakot.
Burkolt nitrogén- és burkolt foszfortartalommal: 12-44+5S nitrogén és foszfor tartalmú, burkolt mini szemcsés műtrágya, 1-2 hónapos feltáródási idővel. Alkalmazásával többé nem jelent gondot a túl magas vagy épp túlságosan alacsony pH-jú talajokon lekötődő foszfor, amely hiánya kritikus lehet a frissen csírázott növények számára.

2. Polysulphate alapú ICL PKpluS és ICL PotashpluS komplexek: természetes ásványianyag-tartalom a fejlődési előny bebiztosításához

Hála a természetes eredetű Polysulphate tartalomnak, az ICL PKpluS és ICL PotashpluS termékek bármely nitrogénforrással kombinálható formában képesek biztosítani a minőségi kalcium, magnézium, kálium, kén és mikroelempótlást növényeink számára akár hatvan napon keresztül. A termékek finomra őrölt formában tartalmazzák az ICL Polysulphate organikus ásványi trágyát, amelyet Anglia partjainál, 1200 méteres mélységből hoznak felszínre, a tengerfenék megkövült rétegeiből. A szulfátos formának köszönhetően, a benne található természetes ásványi anyagok könnyen gyorsan felvehetőek a növények átlal, míg a lassan feltáródó az ásvány formája 60 napos elérhetőséget tesz lehetővé. Káliumtartalmával javítja a növények vízháztartását, ezáltal fontos belső védvonal az aszály jelentette stressz kivédéshez, míg a benne található foszfor, kalcium és magnézium a gyökérfejlődést serkentik eredményesen. A komplex műtrágya tetszés szerint kombinálható bármely nitrogénforrással. Részletesebben itt gyűjtöttük össze az egyedülálló Polysulphate bio ásványi trágya különleges előnyeit a gazdálkodók számára: Olvasson többet a Polysulphate bio ásványi trágyáról! 

ICL PK pluS, főkép

ICL PK pluS

Az ICL PKpluS® a PK (foszfor és kálium) műtrágyák legújabb változata, mely Polysulphate-ot is tartalmaz. Ez egy komplex műtrágya, amely kiegyensúlyozott hozzáadott foszforforrást biztosít a Polysulphate kálium, kén, magnézium és kalciumtartalma mellett. A hagyományos NPK műtrágyákkal szemben nitrogént nem tartalmaz, így az külön is kijuttatható, akkor, amikor a növénynek arra igazán szüksége van. Ezzel hatékony táplálás érhető el, valamint minimálisra csökken a talajba elszivárgó tápanyagok mennyisége.

Elérhető ICL PKpluS összetételek:

29-5+2MgO+7S+21 CaO;

20-20+2MgO+6S+15CaO;

15-30+6MgO+6S+15CaO.

ICL PotashpluS, főkép

ICL PotashpluS

Az ICL PotashpluS terméke a Polysulphate és a jól ismert kálisó kombinációjából jött létre, így ideális kálium- és kénforrás akár talajelőkészítéshez vagy fejtrágyázáshoz. A PotashpluS összetétele: 37% K2O, 9% S (24% SO3), 3% MgO és 8% CaO

Napjainkra már számos korszerű vetőgép alkalmas – akár egyszerre – mikrogranulátum és normál granulátum szórására is. Ahol nem, külön sorközműveléssel ott is járható út a tápanyagok növényhez közeli kijutattása. Így akár a vetéssel egy menetben kijuttathatjuk az ICL PK Plus vagy az ICL PotashPlus műtrágyákat. Javasolt dózis repcében: 250-300 kg/ha, búzában: 200-250kg/ha mennyiségben, megfelelő összetételt talajvizsgálati adatok alapján érdemes kiválasztani.

A modern, szabályozott tápanyag-leadású, burkolt technológia a természet erejével kombinálva minden körülmények között sikeresen megalapozza a jó termést.

Lombtrágyázás

Ez a típusú tápanyagellátás ideálisan alkalmazható akkor, amikor a gyökéren keresztüli tápanyagfelvételt akadályozza a talaj túlzott lehűlése vagy felmelegedése, magas pH-értéke, a szárazság, a gyomnövényekkel való versengés, a fonalféreg fertőzés vagy más, hasonló tényezők. A lombtrágyák ezenkívül remekül használhatók hiánybetegségek megelőzésére, valamint a stresszhelyzetek mérséklésére. Olvassa el cikkünket a vízhiány okozta stressz megelőzéséről itt!

A lombkezelések szignifikánsan növelik a növény anyagcsere folyamatait, és segítenek a relatív hiánytünetek megelőzésében vagy megszüntetésében. Így magasabb termésátlag érhető el, ami bőven fedezi a kezelések többlet költségeit.

Az ICL Agroleaf lombtrágyáit a magas minőség, a hatóanyag-tisztaság, a biztos növénybe jutás, a hosszú tartamhatás és a gyökéren keresztüli tápanyagfelvétel megfelelő stimulációja jellemzik. Ősszel, a télállóság növelésére, a gyökérfejlődés serkentésére elsősorban a hideg talajon nehezen mobilizálható foszfor pótlásáról kell gondoskodni lombtrágyázással. Ilyenkor javasolt az Agroleaf Power High P 12-52-5+TE  magas foszfor tartalmú termék kijuttatása, 4-5 kg/ha dózisban.

Olvassa el részletes tanácsainkat az őszi kultúrák lombtrágyázásáról!

Agroleaf Power

Az Agroleaf Power különleges minőségű, gyorsan felvehető, magas hatóanyag-tisztaságú, korszerű technológiájú lombtrágya.

  • M-77 kelátcsomag: fokozott tápanyagfelvételt és jobb stressztűrést garantál
  • DPI technológia: hatékonyabb növény fotoszintetikus reakció, jobb ellenálló képesség

 

 

Kapcsolódó Tudástár cikkek

Kérdezzen tőlünk!