A káposztafélék táplálása Agromasterrel

Címkék: agromaster , káposzta ,

A káposztafélék napjaink egészséges táplálkozási szokásainak, trendjeinek oszlopos alapkövei. Úgymint a mediterrán világ egzotikus gyümölcsei úgy a káposztafélék a mérsékelt égövben egészségünk megőrzői. Számos vitamint B6; B2; B1; Folsav, A; kalciumot, magnéziumot, káliumot és kis mennyiségben cinket; mangánt és vasat tartalmaznak. Frissen és savanyítva, iletve főzve párolva fogyasszuk őket. A Karfiol különlegessége, hogy főzveis megőrzi értékes vitaminjainak működőképességét.

Nos ezt az érdekes és igen jelentős zöldségnövény családot hazai tapasztalatok alapján igen változatos talajtani adottságok mellett termeszthetjük. A laza tápanyagban szegény homoktalajoktól a kötött vagy éppen nehéz vályog talajokon is sikeresen gazdálkodhatunk velük. Azonban a gyökérgolyva (plasmodiofora brassicae) miatt, ami csak savanyú talajokon tudja megtámadni a káposztaféléket, így javallatunk a semleges enyhén lúgos talajok használatára irányul. Hőmérséklet igényük a kiegyenlített klímát szeretik, a túl nagy hőingadozások nehezítik a növényvédelmét és speciális tápanyagok használatát igénylik. Vízigényük nagy így néhány termesztési körzet (ország) kivételével termesztésük öntözéshez kötött.

A káposztafélék a nagy tápanyag igényű zöldség növény kultúrákhoz tartoznak. Elsősorban nitrogén és kálium igényük kiemelkedő ám a kalcium szükségletük gyakran egyenlő vagy nagyobb, mint a kálium (karfiol). A kén esszenciális szerepéről sem feledkezhetünk meg éppúgy, mint a bór és molibdén szerepéről a rózsaképződés vagy a zöldtömeg növekedés elősegítésében.

a káposzta félék tápanyag igénye

A tápanyagok felvétele a növény számára a hatóanyag tisztaságán kívül a talaj pH tartománya is döntően befolyásolja. Az optimális talaj pH tartomány tápanyagfelvétel szempontjából pH 5.8-6.8 között van tehát enyhén savas közegben. Azonban a káposztafélék gyökérgolyva betegsége (plasmodiophora brassicae) miatt a pH 7 és 7,2 az optimális. Itt viszont már a Foszfor felvehetősége részben korlátozott.

A talaj pH tartományánál elsődlegesen a makróelemek felvehetősége a döntő, mivel a mikroelemek pótlása lombon keresztül könnyen megoldható. Az alap tápanyagok kijuttatásán felül öntözéssel további tápanyagokat tudunk kijuttatni. Az oldott tápanyagok esetében az oldat pH értékét amennyiben a talaj pH értéke megengedi akkor savazással csökkenteni.

káposztafélék tápanyagellátása

káposztafélék tápanyag adagolás időszakos megoszlása

A szabályozott tápanyagleadású műtrágyák esetében az adagolás időszakos megoszlása más. Ezt figyelembe kell venni a tápanyag visszapótlás tervezésénél. Csökkenthető a munkafolyamatok száma!

A növények tápanyag igénye és a tápanyag feltáródása és elérhetőségének összefüggése

káposztafélék tápanyagellátása

Az Agromaster család 1-2 és 2-3 hónapos összetételei és azok szabályozott feltáródású tápelemei biztosítják a káposztafélék folyamatos növekedését-tömeggyarapodását a termesztési ciklus teljes időtartama alatt. A sikernek kulcsa a folyamatosan ám egyben szabályozottan jelenlévő és a növény számára felvehető tápelemek.

Az alapműtrágyázást kiegészíti és egyben hatékonyságát növeli az Agroleaf power lombtrágya család tagjai. A lombtrágya család lelke az M77-es booster formula és a DPI technológia együttese, amely garantálja a termelőnek, hogy az alapjaiban megerősített torma lombon keresztül olyan aktiváló tápelemeket kap, amely még jobban fokozza a növény életfolyamatait és javítja egészségi állapotát.

káposztafélék alapkezelése

agromaster kísérlet tárolási káposztában

 

 

Letöltések

Káposzta termesztés technológiai ajánlások

Szaktanácsadás

Részletes szaktanácsért keresse Rácz Gábor területi képviselőnket!

Kérdezzen tőlünk!