A kukorica lombtrágyázása Agroleaf Power-rel

Címkék: kukorica

A kukorica lombtrágyázása más szántóföldi növényekhez képest kevésbé elterjedt. Ennek oka elsősorban a növényvédelmi technológiában keresendő. A kukorica, mint minden növény, meghálálja a jól időzített, jó minőségű és jól megválasztott tápelemeket tartalmazó lombtrágyázást. Mivel azonban a (takarmány) kukorica termesztése során a növényvédelmi kezelések sok esetben csupán egyetlen korai gyomirtásra korlátozódnak, így nincs mód a lombtrágyák kijuttatására.

Legalábbis sok kukoricatermesztő elsősorban a fenti ok miatt nem alkalmaz lombtrágyát. A másik jellemző ok az, hogy a kukorica vegetációs ideje alatt, amikor már van számottevő lombfelület, ugyan végeznek növényvédelmi kezelést, de csak egyet, és ezzel együtt – természetesen – csak egy lombtrágyázás végezhető. Egyetlen kezelés pedig egy tenyészidő alatt ritkán ad látható eredményt, különösen, ha a lombtrágya készítmény alacsony hatóanyag-tartalmú és/vagy gyengén hasznosuló. Pedig – főleg külföldön – egyre többen használják a lombtrágyákat még akkor is, ha a kijuttatásokat önállóan (a növényvédelemtől külön menetben) kell elvégezni, mert az eredmény bőven megéri a ráfordított költségeket. Ennek oka elsősorban az, hogy a kukorica nagy levélfelülettel rendelkezik, így a lombtrágyák alkalmazásának jó a hatásfoka, másrészt tudjuk, hogy a kukoricanövény életének kezdeti időszakában a fejlődés jelentős hatással van a végső termésre, ezért az ebben az időben történt lombtrágyás kezelések rendkívül eredményesek. Természetesen, amennyiben alkalmazunk növényvédelmi kezeléseket, az Agroleaf Power lombtrágyákat biztonságosan alkalmazhatjuk a növényvédő szerekkel keverve. A harmadik jellemző ok a ritka lombtrágya használatra az, hogy a kukoricanövény viszonylag hamar jelentős magasságot ér el, ezért az állomány károsítása nélkül sokszor nehézkes még a növényvédelmi kezelés is. A kukoricabogár előretörése és a hidas traktorok egyre szélesebb körű felhasználása azonban módosítja a helyzetet.

fiatal kukorica lombrtágyázása

A lombtrágyák alkalmazása minden esetben hasznos és eredményes, amennyiben a gyökéren keresztül történő tápanyagfelvétel valamilyen okból nem megfelelő. Ez különösen fontos lehet a kukorica esetében tavasszal, amikor még fejletlen a gyökérzet és hideg a talaj. Az ilyenkor alkalmazott lombtrágyáknál lényeges elvárás a magas és gyorsan felvehető foszfortartalom, valamint a szintén jól hasznosuló mikroelemek, ezek közül is kiemelten a cink (Zn) és a mangán (Mn), de a többi tápelem jelenlétére is szükség van, gondoljunk a Liebig-törvényre. A már kifejlődött gyökérzetű kukoricát pedig a különböző stresszhelyzeteken (pl. aszály, erős lehűlés, kisebb jégverés, stb.) tudjuk jól átsegíteni lombtrágyázással, mely esetben leginkább az egységesen magas, kiegyensúlyozott tápanyagtartalmú, gyorsan hasznosuló, emellett hosszú tartamhatással bíró lombtrágyák lesznek eredményesek.

Az Agroleaf Power lombtrágya-család rendkívül sokoldalúan használható, használata minden növénykultúrában kifizetődő, köszönhetően a magas és tiszta hatóanyag-tartalomnak, illetve a különleges egyéb összetevőknek, melyek gyors és biztos hatóanyag-felvételt, de mégis hosszú hatástartamot eredményeznek. Stimuláló képességüknek köszönhetően a talajból történő ásványi anyag felvétel is többszörösére növekedhet és stresszoldó hatásuk révén a növényvédő szerek is jobban hasznosulnak, illetve a növények egészségesebbek.

Hogyan használja az Agroleaf Powert a kukorica lombtrágyázásához

Javasolt termékek és alkalmazásuk: Agroleaf Power High P (12-52-05+mikro), 2 kezelés. A kezeléseket néhány leveles állapotban kell először elvégezni, majd 8-10 nap múlva megismételni. A javasolt hektárdózis 3-5 kg. Ha csak 1 kezelésre van lehetőségünk, a javasolt dózis 5-6 kg/ha. Egyébként, 2 kezelés fél-fél dózissal mindig eredményesebb, mint csak 1 kezelés teljes mennyiséggel, mert a lombtrágya pozitív hatása hosszabb ideig tart.

A lombtrágyákat kukorica 5-6 leveles korától, egészen addig az időpontig, amíg „a hagyományos traktorral törés nélkül be tudunk menni” ki lehet juttatni – ahogy egy gyakorló Agroleaf Power 31-11-11+TE felhasználó gazda fogalmazott tapasztalatairól. Magasabb állományban, virágzás körüli időszakban, az Agroleaf Power Total (20-20-20+mikro) termékkel történő kezelést javasoljuk 2 alkalommal, 4-6 kg/ha dózisban.

A szükséges vízmennyiség nyugodtan igazodhat a permetezési vízmennyiségekhez, mert még 1,5-2 %-os koncentrációnál sem kell perzseléstől tartanunk. A lombtrágyát a növényvédő szeres kezelésekkel egy menetben kijuttathatjuk, csak a magas réztartalmú gombaölőkkel nem célszerű összekeverni őket, mert a kelátrendszer sérülhet.

Az ICL-SF cég által gyártott Agroleaf Power lombtrágyák használatával akár jelentős, akár 10-15 %, termésnövekedés is elérhető, miközben a minőségi paraméterek is javulnak, mint azt kísérleteink és a termelői tapasztalatok is alátámasztják.

A termékekkel kapcsolatos további információkat a www.icl-sf.hu honlapon, valamint a +3630488 1479 telefonszámon szerezhetik be. Vegye igénybe Ön is az ICL Specialty Fertilizers növénytermesztő gazdáknak szóló tápanyagutánpótlási szolgáltatását! Kollegáink sok éves tapasztalata, a folyamatos kísérletek, nemzetközi kutatási-fejlesztési háttér lehetővé teszi, hogy a legoptimálisabb megoldással segítsük az Ön munkáját Kérdezzen Rácz Gábor szaktanácsadónktól itt >>

Sikeres termesztést kíván az ICL-SF!

kukorica termesztés

Kérdezzen tőlünk!