A jövő évi szép almaterméshez szüret után sem maradhat ki a lombtrágyázás!

Címkék: agroleaf power , alma , alma lombtrágyázás , almatermesztés , icl műtrágyák , őszi lombtrágyázás ,

Az almatermesztésre is igaz, hogy a következő évi termésért már a szüret utáni első óráktól kezdve dolgozni kell. A szedés utáni, áttelelés előtti tápelem-feltöltöttségi szint ugyanis nagyban befolyásolja a tavaszi fejlődést és a virágrügyek képződését, ahogy a levélzet későbbi vitalitását, kötődési folyamatokat is. A kulcsfontosságú teendőre ráadásul kevés ideje marad a termesztőknek, ugyanis ilyenkor még a gyors tápelempótlást biztosító lombtrágyázáshoz is már csak rövid ideig megfelelő a levélzet állapota. Ahhoz, hogy a pénzünkért vásárolt tápelemek maradéktalanul hasznosuljanak, érdemes modern technológiával, speciális adalékokkal készülő levéltrágyákat választani. Ezek ugyanis gyorsítják a tápelemek beépülését, plusz kitolják azok felvehetőségét is.

Agroleaf Power lombtrágya gyümölcsfákra az ICL-től új szint a levélzeten keresztüli tápelempótlásban!

A szüret utáni lombtrágya kezelés dátumának piros, vastag betűvel kell szerepelnie minden kertész naptárában, aki nem kései érésű fajtákkal dolgozik és szeretné növelni nyereségét. Ez a rövid időszak ugyanis kulcsfontosságú a következő évi terméskilátások szempontjából. A gyümölcsfák rügyeibe, fás részeibe a téli pihenő előtt visszajuttatott tápanyag- és szénhidrátkészletek mennyisége dönt ugyanis a tavaszi fejlődés koraiságáról, erősségéről.

A sikeres szüret utáni lombtrágyázáshoz:

  1. Jól kell megválasztanunk az időpontot! A kijuttatással nem érdemes kivárni az utolsó szedést például az almatermésűeknél, hiszen még a korai érésű fajtáknál is különösen gyorsan romlik a levélzet állapota az ősz beálltával. A növények életfolyamatai a szüret vége után érik el a csúcsot a tápanyagfelvétel szempontjából, így dolgozzunk akár granulált műtrágyával, akár lombtrágyával, érdemes ehhez időzíteni a kezelést.
  2. Érdemes olyan lombtrágyára bízni a feladatot, ami emelt dózisban és gyorsan nem csak a makro-, de a mikrotápelemeket is képes megadni a növényeknek. Ilyen megoldást kínálnak az Agroleaf Power prémium lombtrágyák gyümölcsfákra, amelyek eltérő összetételeivel az ültetvények kondíciója és a levélvizsgálat eredményei alapján mindig lesz ideális választás.

Mi teszi az Agroleaf Power lombtrágyákat a versenytársaknál hatékonyabbá?

Az Agroleaf Power lombtrágyák olyan újgenerációs megoldást kínálnak, amely az összes nélkülözhetetlen mikroelem – réz, cink, bór, magnézium, mangán, molibdén – társaságában tartalmazza a termés szempontjából nélkülözhetetlen nitrogént, foszfort, káliumot, illetve egyes összetételeiben a magnéziumot és a kalciumot is. Megjegyzendő, hogy a lomtrágyákban található nitrogén biurettartalmára az alma érzékeny, ezért az Agroleaf Power biuretmentes alapanyagból készül!

Két egyedülálló kiegészítő technológiának köszönhetően a tápelemeket sokkal gyorsabban, hosszabb hatóidővel biztosítja, mint a hagyományos levéltrágyák.

Az egyik ilyen ICL szabadalom a DPI (Double Power Impact) technológia, amely speciális adalékanyagaival fokozza a növényeken belüli fotoszintézist, ami nemcsak a lombozatnak kedvező, de a gyorsabb anyagcserével a tápelemek is gyorsabban képesek beépülni.

  • Egy hagyományos lombtrágyával a tápelemek beépülése akár napokat is igénybe vehet a kijuttatás után, az Agroleaf Power lombtrágyákkal dolgozva a hatás már 24 órán belül megmutatkozik a növényen belül!
  • A technológia ezen kívül javítja a foszfor és nitrogén hasznosulását is, ráadásul a 8-10 naposra kitolt fotoszintetikus aktivitással gyakorlatilag felveteti a növénnyel a lombtrágya teljes, levélzetre juttatott tápanyagmennyiségét.

Az Agroleaf Power termékeket ezen kívül még az ICL M-77 formulájával is ellátták, ezzel:

  • A tovább felvehető tápelemek jobban hasznosulnak, ez a kiegészítés ugyanis olyan aktiválóanyagokat tartalmaz, amelyek fokozzák a növényen belüli felszívódási folyamatokat, a tápelemek beépülését.

Milyen Agroleaf Power összetételek érhetőek el a szüret utáni lombtrágyázáshoz?

  1. Agroleaf Power Total (NPK 20-20-20 + mikroelemcsomag). A harmonikus nitrogén-, foszfor- és káliumpótlást biztosító lombtrágyával minden mikro- és makroelem biztosítható a tavaszi korai fejlődési erélyhez. Prémium kategóriájú levéltrágyaként a termék tökéletesen oldódik, nincs elpazarolt tápelemmennyiség vagy eldugult szórófej a használata mellett. A készítmény kedvezőtlenebb körülmények között is megőrzi hatékonyságát, tápanyagai még hideg, nedves időjárás vagy kedvezőtlen talaj pH esetén is hasznosulnak.
  2. Az ültetvény állapota és a levélanalízis alapján választhatunk káliumtúlsúlyos Agroleaf Power lombtrágyát épp úgy, mint nitrogéntúlsúlyosat. A káliumtúlsúlyos összetétel: Agroleaf Power High K 15-10-31 + mikroelemcsomag, a magnéziumhangsúlyos: Agroleaf Power Magnesium 10-5-10+16MgO+32SO3 + mikroelemcsomag, a nitrogéntúlsúlyos: Agroleaf Power High N 31-11-11 + mikroelemcsomag. A tavaszi indulás után az ICL kínálatában a tárolási betegségek megelőzéséhez is található megfelelő Agroleaf Power összetétel: Agroleaf Power Calcium 11-05-19+9CaO+2,5MgO + mikroelemcsomag.
  • Javasolt dózis: 5-8 kg/ha, 200-400 liter vízben feloldva.

Melyik tápelemet mi teszi értékessé a szüret utáni lombtrágyázás során?

Az Agroleaf Power tiszta tápelemeit a következőkhöz hasznosítják az őszi szüret után a gyümölcsfák:

Nitrogén – őszi kijuttatása nélkülözhetetlen a virágrügyek optimális fejlődéséhez. Ez a tápelempótlás a tavaszi hajtásnövekedés szempontjából kisebb jelentőséggel bír, de a kötődést, végső termésmennyiséget jelentősebben befolyásolja a tavaszi vagy nyári lombtrágyadózisoknál.

Bór – ez a virágzat kialakulása mellett a magképződést is segíti. A tápelem így egyszerre fontos a kötődés biztosításához és emeli a gyümölcs kalciumszintjét is!

Cink – olyan tápelem, amire a legtöbbször a jelentőségénél kisebb figyelem irányul a lombtrágyázás részeként. Pedig a cink alapvető fontosságú a fotoszintézishez a növényeken belül, számos növekedési hormon képzéséhez elengedhetetlen, hiányában a levélzet is kisebb lehet az optimálisnál. Ez ugyan közvetlenül nem befolyásolja a megtermékenyülés vagy kötődés folyamatát, de a tápanyag-hasznosulást igen, ami végül visszahathat a termésmennyiségre is. Fontos, hogy ha a későbbi tárolási betegséget szeretnénk megelőzni, szintén érdemes a cinket lombtrágyaként biztosítani. A kutatások szerint ugyanis a plusz levélzetnek köszönhetően a termésbe is több kalcium rakódik le a korai fejlődés időszakában! Lényeges, hogy ugyan számos gombás megbetegedés elleni növényvédőszer tartalmaz cinket, az nem elég finomra őrölt, hogy a leveleken keresztül felvehető legyen a növényeknek. Erre csak a lombtrágyák képesek!

Magnézium – ez a tápelem a betakarítás után jelentős mennyiségben szükséges a rügyek feltöltéséhez, a tavaszi klorofilltermelés, a növényen belüli megfelelő energiaszint biztosításához.

Lombtrágyázási tippek az ICL-től:

  • A kijuttatást a megfelelő hatásfok érdekében végezzük 1-1,5%-os oldattal és a javasolt kijuttatási dózis megtartásával.
  • Válasszuk a kora reggeli vagy kora esti időszakot, lehetőleg 25 Celsius-fok alatti hőmérséklettel.
  • Bár az Agroleaf termékcsalád tagjai problémák nélkül keverhetőek növényvédőszerekkel, kijuttatás előtt mindig végezzünk keverési próbát!
  • Mikroelem-kiegészítést tartalmazó terméket sose vegyítsünk réztartalmú készítményekkel.

Az alma szakszerű tápelempótlásához bevethető további ICL műtrágyatermékekből

Számos más kertészeti kultúrához hasonlóan az ICL kínálatában is komplex tápanyag-utánpótlási technológia érhető el az almatermesztésben dolgozó termelőknek is.

Jobb termés, kevesebb műtrágya-kijuttatással, kiszámíthatóan a kertészeti zöldség- és gyümölcstermesztésben? Válassza az ICL műtrágyatermékeket! Keresse Rácz Gábor területi értékesítőt a további termékinformációkért, ingyenes szaktanácsadásért!

Kérjen személyre szabott szaktanácsot!

Kérje Ön is szaktanácsadónk segítségét!

Rácz Gábor növényvédelmi szakmérnök, ICL

tel: +36304881479 email: gabor.racz@icl-group.com

Kérdezzen tőlünk!