Fontos kérdés zöldségtermesztőknek: mikortól pótoljuk a tápanyagot?

Címkék: paprika , paradicsom , tojásgyümölcs , uborka , zöldség ,

A zöldségpalánta nevelése során már szükség van tápanyag-utánpótlásra, különösen a tápanyagigényes paprika, paradicsom es tojásgyümölcs esetében.

Ilyenkor a melegigényes zöldségnövények, a paprika, paradicsom, uborka, tojásgyümölcs palántáit már ültetjük a hideg fóliába vagy szabadföldre még nevelés alatt, a palántaházban vannak. Mindkét esetben az a cél, hogy erős, edzett palántákat ültessünk ki a tökéletes eredés érdekében.

Kiültetés

A zöldségpalántáknak a kiültetést követő, kezdeti időszakban a gyökeresedés érdekében a többi makro-tápelem, a nitrogén és a kálium arányához képest több foszforra van szükségük. Sokan tapasztalhatták, hogy a fiatal növények levelei kékes, lilás színt öltenek, ami a foszforhiányból adódik. Relatív foszforhiány akkor is jelentkezhet, ha a hajtatóház, vagy a szabadföldi táblák talaja túl hideg, mert a talajban rosszul mozgó foszfort a fiatal, fejletlen gyökerek nem tudják fölvenni ( „a gyökereknek oda kell nőni a foszforhoz”). Ezért érdemes fejlett gyökérrendszerrel rendelkező palántákat kiültetnünk.

A kiültetést követő, kezdeti időszakban több foszfort igényelnek a palánták

A kiültetést követő, kezdeti időszakban több foszfort igényelnek a palánták

Megoldási javaslat: Megelőzésként, alaptrágyázáshoz javasolt a részlegesen vagy nagyobb burkoltság fokú Agromaster termékcsalád tagjait használni. A burkolt, így szabályozottan feltáródó tápanyagok és itt elsősorban a nitrogénre gondolunk, a kezdeti alacsonyabb talajhőmérsékleten is nyújtanak annyi tápanyagot, hogy a gyökerek fejlődjenek, és könnyedén elérjék a foszforforrást. Az Agromaster család szabályozottan (csak a talajhőmérséklet változásra) feltáródó tápanyaga rendkívül hatékonyan serkentik a kezdeti fejlődést, a hosszú feltáródású tápanyagai pedig a teljes tenyészidőszakban hatásos tápanyagforrásként üzemelnek.

Javasolt Agromaster típusok a kultúra hosszától függően: Agromaster 12-5-20+2CaO+4MgO+35SO3 hatástartama 1-2 hónapos; Agromaster 10-5-23+5MgO hatástartama 2-3 hónapos; vagy 16-8-16+5MgO hatástartama 5-6 hónapos.

Foszforhiány kezelésére használható „gyorssegély” a lombtrágya alkalmazása: Főleg a szabadföldi termesztés során jelenthet gondot a komolyabb talajlehűlés, így itt mindenképpen javasolt az Agroleaf Power high P 12-52-5+TE termék használta. Hideghajtatásban pedig kimondottan serkentő jelleggel érdemes a növények kezelése a foszfordús Agroleaf Power lombtrágyával.

A még nevelés alatt álló palántáknál oda kell figyelni a napi hőmérséklet-ingadozásra (ne legyen túl nagy a különbség), a megfelelő szellőztetésre, a borús napokon kiadott magas tápelem-koncentrációjú, sűrűbb kezelések alkalmazása is, többek között azért, hogy palántáink ne nyurguljanak fel, hanem zömök, erős palánták maradjanak.

paradicsom palánta műrtágyázása

Kiültetés utáni életszakaszok

A növények életszakaszaik során eltérő mennyiségben igénylik a tápanyagokat. Ezért fontos, hogy a tápoldatozáshoz a növény életszakaszainak megfelelő összetételű vízoldható műtrágyát válasszunk.

A lombfejlődés időszakában nitrogénre van nagyobb igény. A kígyóuborka esetében különösen nagy figyelmet kell fordítani a nitrogénellátásra, a nitrogénhiány ugyanis a termés torzulásához (görbülés) vezethet.

Megoldási javaslat: Felülkezelés Solinure GT 23-10-10+5MgO tápoldattal vagy kemény/karbonátos öntözővíz esetén Agrolution 22-10-7+2MgO+TE vízoldható, savas műtrágya használata (a magas magnézium tartalom elősegíti a fotoszintézist)

zöldségek tápanyag utánpótlás

A virágzás és terméskötődés időszakában, mivel igen energiaigényes életfolyamatai a növénynek, ismét nagyobb mennyiségben van szükség elsősorban foszforra, másodsorban bórra és kalciumra. Ilyenkor megnövekszik a zöldségnövények kálium-és kalciumigénye is. A bór segíti a kalcium beépülést a termésbe is. A kalcium a sejtfal egyik jelentős alkotója, hiánya szembetűnő minőségi romlást okozhat pl. a paradicsom csúcsrothadása (feketedés a termés talpán).

Megoldási javaslat: Felülkezelés Solinure GT 7-19-38+2MgO+TE; Solinure 9-0-41+2MgO+TE (perklorát mentes) vízoldható műtrágyával, vagy rossz minőségű öntözővíz esetén a foszforsav tartalmú Nova Pekacid 0-60-20 ajánlott a hidrogénkarbonát redukciójához. Savassága révén keverhető egy tartályban kalciumot és magnéziumot tartalmazó termékekkel, a magas foszfortartalom ellenére is.

Kalcium pótlásra ajánlott a savas kémhatású Agrolution 14-7-14+14CaO+TE, vagy az öntözéstől független lombkezelés. A virágzás időszakában Agroleaf Power High P 12-52-5+TE és/vagy Agroleaf Power High K 15-10-31+TE lombtrágya.

Terméséréskor: igazából a nitrogén/kálium arányára kell mindig odafigyelnünk. Nagy általánosságban elmondható, hogy zöldségnövényeink N/K aránya 1/1-1,5 közt változhatnak. Ezért is lehet egy nagyon jó megoldás az Agrolution special 14-8-22+5CaO+2MgO+TE használata, mivel alacsony kémhatása mellett a víz hidrogénkarbonát szintjét is csökkenti, miközben kalciumot is tartalmaz. AZ N/K aránya pedig ideális a zöldségkultúráink számára.

Ezt az alapot érdemes kiegészíteni vagy Solinure 9-0-41+2MgO+TE tápoldattal, mikor fokozott a növény K igénye, vagy pedig az Agrolution special 14-7-14+14CaO+TE alkalmazásával, ahol kiegyenlitett N/K mellett jelentős Ca forrás is biztosított a növények számára. A mikroelemekről pedig a termékek mikroelem csomagjában lévő kelátkötésű mikroelem csomagelemek gondoskodnak.

Lombkezelésre alkalmas: Agroleaf Power Calcium 11-5-19+9CaO+2,5MgO+TE vagy Agroleaf Liquid Ca 8-0-0+13.8CaO a kalcium forrás mellett a stresszesebb körülmények közt is segíti a növények életfolyamatait a speciális formula révén.

 

A vízminőség jelentése

A tápoldatozásnál ne hagyjuk figyelmen kívül az öntözővizünk minőségét sem. Kemény, hidrogén-karbonátos öntözővízben ugyanis a tápanyagok rosszul oldódnak, nem hasznosulnak megfelelően, a növények hiánytüneteket mutatnak annak ellenére, hogy előírás szerint adagoltuk a műtrágyát. A vízminőség előzetes vizsgálata éppen ezért nagyon fontos, amit erre szakosodott laboratóriumok végeznek el.

Megoldási javaslat: a laboratóriumi öntözővíz-összetétel vizsgálat eredményére alapozott szaktanácsadási szolgáltatás az Angela 2.0 szoftver segítségével. A karbonátos víz lerakódásokat okoz az öntözőrendszerben is. A Nova Pekacid foszforsavas termék kiválóan alkalmas az öntözőrendszer és a csepegtetőtestek tisztítására és egyben jelentős tápanyagforrást is biztosít.

Vízminőség vizsgálat eredményre alapozott, növénykultúrára szabott részletes tápanyag-utánpótlási tanácsért hívja Rácz Gábor szaktanácsadót a 06304881479 mobilszámon!

A hajtatott zöldségfélék tápanyag-utánpótlásáról továbbiakat a technológiai kézikönyvben olvashat, amely ide kattintva érhető el.

Kérdezzen tőlünk!