Fűtetlen állományok start kezelése

Április második felére többnyire már kiültettek a fűtetlen paprika termelők. Sajnos az időjárás idén sem volt kegyes, hideg reggelek és borongós időjárás nehezítette meg a kezdeti munkákat.

Ezek a változékony körülmények nem kedveznek a fiatal növényeinknek sem. Lassulhat a növekedés, illetve a növények ellenállóképessége is csökken. Ilyenkor kiemelten fontos starter műtrágyák alkalmazása, amely támogatja a kezdeti egészséges, életerős növekedést. A megfelelő starter segíti egy erős gyökérrendszer kialakulását, ami stabilitást és hatékony tápanyagfelszívódást eredményez; valamint a föld feletti részek fejlődését is segíti.

A kezdeti növekedés idején a legfontosabb négy tápanyag a foszfor, nitrogén, kalcium és a cink.A foszfor a gyökeresedés serkentésére kell, hiányában a növények fiatal levelei kékes, lilás színt öltenek. A hideg talaj sajnos megnehezíti a foszfor felvételét, így érdemes lombtrágyával pótolni.
A fiatal növény a nitrogénformák közül az ammóniát tudja a legkönnyebben felvenni, így ezt a tápanyagot érdemes ebben a formában kijuttatni.
Számos starter technológia van a gyakorlatban, a mi tapasztalataink szerint az első hetekben a következő általános ajánlást érdemes követni bármilyen fajtához.

Kemény öntözővíz használata esetén (HCO3 szint 300mg/kg és felette) komplex öntöző műtrágya mellé ajánljuk a savazó hatású PeKacid mono műtrágya használatát, amely segít az öntözővíz pH beállításában és az öntöző rendszer tisztán tartásában. Az ICL Agrolution pH Low termékcsaládja már „beépített” formában tartalmazza a PeKacidot. Indításhoz ajánlott komplex Agrolution tápoldat összetételek: 15-30-15+ mikroelemek vagy a 10-50-10+ mikroelemek, a termesztett kultúrának megfelelően. Ezt a kezelést a palántázást követő 2 héten át heti 1-2 alkalommal meg kell ismételni, figyelembe véve az időjárást. Általános dózis: komplex 1-1,5 g/l; mono: 0.5-1 g/l PeKacid + 0,5 g/l CaNO3 (a pontos dózis függ az öntözővíz EC értékétől, ez 2,1-2,2 EC mellett ajánlott dózis).

TIPP! A PeKacid pontos mennyiségét a vízvizsgálati eredmény birtokában mobil applikáció segítségével is tudják számolni. Az applikáció letölthető a Google Play és az Apple iTunes áruházból is.

Vegetatív növekedés:

A vegetatív növekedés időszakában a cél az erőteljes és optimális hajtásrendszer kialakítása, a lombozat növekedésének és méretének optimalizálása (hiszen a növény „konyhája” a lombozat, azaz itt zajlik a fotoszintézis).
A tápanyagutánpótláskor figyelembe kell venni, hogy a nitrogén:kálium aránya általánosságban 1:1,3-1,5 körül legyen. Ez az arány biztosítja az egyenletes növekedést és a termésre fordulást (kötődés segítését) is.
Erre az időszakra ajánlott komplex: Agrolution Special 14-8-22+5CaO+2MgO+TE. Ez a termék a fenti arányoknak teljesen megfelelő NPK tartalommal, kalciummal és magnéziummal rendelkezik. Amennyiben szükséges nitrogén adagolása (ezt a növény jelzi) úgy vagy megemeljük a komplex mennyiségét, vagy pedig kertészeti ammónium-nitráttal kiegészítjük. Az Agrolution savazó hatású, azonban nagyon magas hidrogén karbonát szint esetén esetén szükséges lehet további pH korrekció, ezt PeKacid hozzáadásával megoldhatjuk. Az ideális vízminőség értékek EC 2 és pH 6,2-6,8 között mérhetőek ebben a fázisban.

Letölthető anyagok

Szaktanácsadás

Részletes ingyenes szaktanácsért, vagy termékeinkkel kapcsolatos további információkért keresse a Rácz Gábor területi képviselőnket!

 

Alapműtrágya: talajvizsgálat alapján feltöltve (CaNO3; Mg; SO3 + Agromaster 16-8-16+5MgO+16SO3 25kg/400m2) Palántázást követően: Agrolution pH low 15-30-15+TE

Indítás: 3 x Agrolution special 14-7-14+14CaO+TE+ Amnitra pH 7,1-6,9 EC 2,2 A további kezelések: Agrolution 14-8-22+5CaO+2MgO+TE + Amnitra (pH 6,8 EC 2,01) Az Agrolution Special 14-8-22+5CaO+2MgO+Te amennyiben a növény igényei mutatják, ezt kiegészíthetjük plusz nitrogénnel, vagy magnéziummal.

 

Kérdezzen tőlünk!