Gyümölcsös és szőlő telepítése nyereséggel? Az ültetőgödörből nem hiányozhat az Agroblen!

Címkék: agroblen , agroblen tabletta , alma műtrágyázása , gyümölcsös telepítése , icl műtrágyák , indító műtrágyázás , komplex műtrágya , szőlő telepítése , ültetvény műtrágyázása ,

Kiélezett gazdasági környezetben a gyümölcsös- vagy szőlőtelepítés megtérüléséhez elengedhetetlen a korai termőre fordulás, majd a jó minőségű, nagy termés folyamatos biztosítása. A tapasztalt kertészek megerősítik, ehhez az egyik kulcs a harmonikus tápanyagpótlás, különösen az ültetés utáni időszakban. Azonban míg az első évek fejlődése megalapozza egy ültetvény sikerét, az indító műtrágyázás terén is bevett gyakori, kis dózisú fejtrágyázás sokszor csak részben valósul meg, magas munkaigénye, költségei és járulékos kockázatai miatt. Ezen változtat alapjaiban a speciálisan az ültetési munkákhoz megalkotott Agroblen komplex műtrágyacsalád, amely újgenerációs burkolt szemcséivel akár 2 szezonon át képes közvetlenül a gyökérzónából megadni mindent a fejlődő szőlőtőkéknek vagy gyümölcsfáknak.

A várható nyereségek? Kevesebb munkaművelettel gyorsabban fejlődő növények, nagyobb gyökértömeg, ami korai törzsvastagodást, termőre fordulást és javuló termésbiztonságot is jelent a termelőnek. A technológia részletes ismertetésével folytatjuk.

Kinevelt nagy mennyiségű és jó terméshez nem (csak) a vegetatív hajtásnövekedést, de a gyökérfejlődést is biztosítani kell!

Tám- és jégháló rendszer, fagyvédelem, öntözés és tápoldatozás. Olyan elemek a technológiában, amit minden termelő alapvetésként kezel egy új ültetvény telepítésekor. Amennyiben a forintra kiszámított gazdasági környezetben is szeretnénk a munka nyereségét tervezhetővé tenni, akkor a szőlőtőkék és gyümölcsfák műtrágyázása sem maradhat ki a sorból indításnál és azután sem. A növények estében ugyanis a termés kineveléséhez elengedhetetlen, hogy a gyökérzet fejlődése lépést tudjon tartani a lombozattal, vegetatív tömeggel. Máskülönben hiába fordul termőre gyümölcsfánk vagy tőkénk, a korlátozott tápanyag-felvételi képesség miatt nem tudja a növény a gyümölcsöket kinevelni.

Az első 1-2 év tápanyagellátása épp ezért olyan eleme az ültetvénytelepítésnek, ami hiba esetén nem, vagy csak irreálisan nagy áldozatok árán javítható.

A siker érekében a következőkre épp ezért mindig ügyelnie kell a termelőknek az indító tápelemfeltöltésnél:

  1. Az ültetés előtt készüljön szakszerűen végzett felmérés a talaj tápanyagszolgáltató képességéről. Amennyiben szükséges, végezzünk talajszerkezet-javítást a talajelemzési eredmények tükrében!
  2. Az ültetőgödörbe kerüljön néhány centi talajréteggel elfedve szabályozott tápanyagleadású, az ültetési igényekhez ideális tápelem-összetételű komplex műtrágya! Ez ugyanis optimális gyökérfejlődést biztosít, ráadásul az újgenerációs burkolt termékekkel a tápanyagtartalom súlyos esőzések során sem oldódik ki, folyamatosan képesek gondoskodni a fiatal növényekről, akár egy gyökérzónára koncentrálódó csepegtető öntözőrendszer.

Az ilyen speciális termékek közül kiemelkedő hatékonysággal bír az Agroblen termékcsalád a nyugat-európai mezőgazdászok körében már évtizedek óta sikeresen alkalmazott ICL műtrágyák kínálatából. A gazdaszemmel fontos előnyeikkel folytatjuk!

Az ültetvénytelepítés specialistái a komplex műtrágyák között: Agroblen termékcsalád az ICL-től

Az Agroblen komplex műtrágyáit választva az új ültetvények tulajdonosai gyakorlatilag egyetlen munkamenettel letudhatják a növények indító tápelemfeltöltésének minden teendőjét 1-2 éves időtartamra. A speciálisan a szőlők és gyümölcsösök kezdeti fejlődéséhez, begyökeresítéséhez megalkotott Agroblen 11-21-9 + 6 MgO ugyanis burkolt műtrágyaszemcséivel ezután 8-9 hónapos hatástartammal biztosít minden tápelemet a lendületes fejlődéshez. A kiegyensúlyozott nitrogén- és káliumtartalma mellett a 100%-ban burkolt komplex műtrágya extra dózist biztosít a gyökérfejlődéshez nélkülözhetetlen foszforból, míg jelentős magnéziumkiegészítése fokozza a tápelemek hasznosulásához fontos növényi életfolyamatokat is.

A burkolt tápanyagforrás ráadásul nemcsak harmonikus fejlődést biztosít a növényeknek, megelőzi a káros sókoncentráció emelkedését is a talajban, minimalizálja a perzselés kockázatát, ahogy az esőzésekkel járó kimosódás esélyét is.

A burkolt Agroblen komplex műtrágyákkal a termelők optimálisan táplálhatják a fiatal növényeket még olyan talajokon is, ahol az extrém magas vagy épp alacsony pH miatt a foszfor vagy a mikroelemek felvétele máskülönben gátolt volna. Az Agroblen műtrágyákban található gyökérfejlődést serkentő foszfor, valamint a fotoszintetikus folyamatokat emelő magnézium további kedvező hatása, hogy átvitten a csemeték nagyobb százalékát tudják hasznosítani a talaj kötött tápanyagformáinak is. A megnövekedett növényi aktivitás ugyanis javítja a kötött tápelemformák elérhetőségét, így az Agroblen komplex ültetőműtrágyákat választva a talaj tápanyagkincse ingyen dolgozik pluszban a jobb termésért a gyümölcsösökben.

Hogyan képes az Agroblen komplex műtrágya akár 2 szezonon át biztosítani a tápelemek pótlását a 8-9 hónapos hatástartam dacára?

Az Agroblen komplex műtrágyáknak különleges feltáródási módjuk biztosít extra hosszú hatástartamot. A szemcsék burkolatán belül a talajnedvesség hatására a tápelemek folyékony formát vesznek fel, azonban azok kiáramlása napi szinten a hőmérséklethez igazodik. A tavasszal emelkedő átlagos talajhőmérséklet esetén a tápelemek 8-9 hónapig folyamatosan jutnának ki a gyökérzónába, viszont a burkolat hidegebb idő esetén csökkenti, 4°C fok alatti hőmérsékletnél pedig teljesen leállítja a tápelemek kioldódását.

Mivel a talaj hőmérséklete az év jelentős részében alacsonyabb a kioldódáshoz szükséges szintnél, így a 8-9 hónapos tápanyagmennyiség ezekkel a komplex műtrágyákkal gyakorlatilag 2 szezonon át képes táplálni a csemetéket. A burkolt műtrágyaszemcsékből ez idő alatt a tápelemek végig felvehető formában maradnak, olyankor biztosítva extra tápelemforrást, amikor a kedvező időjárásnak köszönhetően a növények igénylik és szinte maradéktalanul fel is használják azt növekedésükhöz.

Az Agroblen komplex műtrágyákban a nitrogén formáját a fiatal növények igényeihez hangolták

Az ICL kutatólaboratóriumában az Agroblen komplex műtrágyák megalkotásakor tekintettel voltak azokra a kutatási eredményekre, melyek szerint a fiatal növények korai termőre fordulásának kedvez, ha a nitrogéntápláláson belül az ammónium forma (NH4) a hangsúlyosabb. Az Agroblen komplex műtrágyák 11-21-9+6MgO összetételében épp ezért a 11%-os, össznitrogén-tartalom 8%-át teszi ki az ammónium-nitrogén, míg 3%-ot tesz ki a nitrát forma (NO3). Ez az összetétel a virágrügyek fejlődésének is kedvez, de pozitívan befolyásolja a fehérjeszintézist is.

A munkafolyamatok felügyelete is egyszerűbb – Agroblen műtrágyák akár tabletta formában is!

Az ültetőgödörbe szórt hosszú hatástartamú műtrágyák mellett további érv, hogy alkalmazásukkal kiküszöbölhetőek a megugrott nitrogénárakkal egyre sokasodó biztonsági kockázatok is a telephelyeken. A folyamatos fejtrágyázásoktól eltérően nem jelent megoldandó feladatot a műtrágyakészletek őrzése, a gyökérzónában teljes biztonságban dolgoznak éjjel-nappal a tápelemek a pénzünkért.

Faiskolákban, gyümölcsösökben vagy szamócaföldeken, akik nem szeretnének a dózis beállításával fáradozni egy-egy növény esetében, azoknak fontos tudniuk, hogy az Agroblen komplex műtrágyák tabletta formában is elérhetőek! Az Agroblen tabletták hatóideje 5-6 hónapos, szemben a komplex granulált termékekkel. Az Agroblen tablettakészítmények összetétele: 14-20-5+2MgO+mikroelemcsomag – az összesen 14%-os nitrogéntartalomból itt 9,4%-ot tesz ki az ammónium-nitrogén (NH4). Az Agroblen tabletták javasolt dózisa: erdészeti csemetéknél 2-3 tabletta per tő; gyümölcsösökben 2-6 tabletta per tő; szőlőültetvényekben 1-2 tabletta per tő; szamóca esetén 1-2 tabletta per tő.

Milyen dózisban alkalmazhatóak az Agroblen komplex műtrágyák a szőlőültetvények és gyümölcsösök telepítésekor?

Az Agroblen komplex műtrágyák esetében a javasolt dózist szórjuk az ültetőgödörbe, kerülve a közvetlen gyökérkontaktust a műtrágyát néhány centiméternyi talajréteggel fedjük el, majd következhet a csemete.

  • A javasolt dózis szőlőültetvényekben (illetve más bogyósgyümölcs-ültetvényben) 1,5-2,5 dkg/tő.
  • A javasolt dózis gyümölcsfáknál 5-15 dkg/fa.

Az optimális dózis függ a növények fejlettségektől, a hektáronkénti tőszámtól, a talaj típusától és a tápanyagszolgáltató képességétől is.

Általános szabályok: ritka térállású, tápanyagszegény talajokon található ültetvényeknél célszerű a maximális kijuttatási mennyiségeket célozni, míg sűrű növényállomány, gazdag talajok esetében a jó választást az alacsonyabb dózis jelenti. Gyümölcsös telepítéseknél egy 25 kg-os zsák Agroblen műtrágya így általában fél-egy hektárra lesz elegendő, míg szőlőültetvényeknél negyed-fél hektár igényeit képes fedezni egy kiszerelés.

Jobb termés, kevesebb műtrágya-kijuttatással, valós megtérüléssel?  Válassza az ICL műtrágyatermékeket! Keresse Rácz Gábor területi értékesítőt a további termékinformációkért, ingyenes szaktanácsadásért!

Kérjen személyre szabott szaktanácsot!

Kérje Ön is szaktanácsadónk segítségét!

Rácz Gábor növényvédelmi szakmérnök, ICL

tel: +36304881479 email: gabor.racz@icl-group.com

Kérdezzen tőlünk!