1000 hektáron rossz évben is 10 milliós plusz a gazdának az újgenerációs nitrogénműtrágya

Címkék: agromaster bukrolt műtrágya , argomaster , icl , icl műtrágya ,

Ár, elérhetőség – a nitrogénműtrágyáknál sajnos továbbra is sokkal több szó esik ezekről, mint az újgenerációs, részben vagy egészében burkolt termékek erejéről. Pedig az olyan csúcstechnológiával készülő, szabályozott tápanyag-leadású burkolt NPK műtrágyákkal, mint az Agromaster, még extrém évben is minimalizált ráfordítással érhetőek el a kitűzött terméscélok. A hagyományos műtrágyák hektárköltségei ugyanis gyakorlatilag beérték a szabályozott tápanyagleadással dolgozó prémium termékekét, nem vehetik fel azonban a versenyt azok előnyeivel.

Mik ezek? Megspórolt munkamenetek, a gyors és tartós tápelemhatást ötvöző ideális táplálásnak köszönhető nagy mennyiségű kiváló termés, alacsony kimosódás és sóterhelés, egyetlen termékkel, akár több hónapos hatástartammal. Ráadásul a jelenlegi árakon a hektárköltségek is a burkolt NPK műtrágyák felé billennek, az Agromaster 40-0-5-nel vagy az Agromaster 43-0-0-val egyetlen 200 kg/ha kezelés ugyanis eredményességben ugyanannyit nyújt, mint kétszeri kijuttatás egy hagyományos MAS termékkel, a hektárköltség végül mégis akár 20 000 Ft-tal kedvezőbben alakul.

Hogyan? Bekerülési költségeket, az Agromaster szabályozott tápanyag-leadású burkolt NPK műtrágyák működését és a hazai gazdaságoknál elért eredményeket vettük végig röviden Rácz Gáborral, az ICL hazai szakértőjével.

 

A burkolt NPK műtrágyák versenyképes hektárköltségek mellett jelentenek új szintet a termésbiztonság terén.

 

Szabályozott tápanyag-leadású műtrágyából miért több a kevesebb is azonos hektárköltség mellett?

Az elmúlt évben a hagyományos kalcium-ammónium-nitrát termékek ára megközelítette a komplex burkolt vagy részben burkolt műtrágyák árát, ami modern technológiával gyakorlatilag azonos hektárköltségeket jelent. Rácz Gábor növényvédelmi szakmérnök, az ICL magyarországi területi képviselője szerint ilyen környezetben egy burkolt technológia sokkal jobb választás, hiszen kevesebb veszteséggel, alacsonyabb sóterheléssel, megspórolt munkaerőköltségekkel, kisebb taposási kárral biztosítja az optimális táplálást.

„A lehető legtöbb jó mennyiségű termény, a lehető legkevesebb ráfordítással, egyszerűbben. Az ICL műtrágyaüzemeiben ennek szellemében alkották meg a szabályozott tápanyag-leadású burkolt és részben burkolt műtrágyák új generációját, amihez az Agromaster komplex műtrágyatermékek is tartoznak. Ezek a CRF-nek is hívott műtrágyák (angolul controlled-release fertiliser – szabályozott tápelem-leadású műtrágya) számos előnyt biztosítanak a gazdának és a növényeknek is. Burkolatlan tápelemeik azonnali, míg burkolt szemcséi hosszú távú táplálást tesznek lehetővé párhuzamosan. Ezzel egyetlen kijuttatással a teljes vegetáció idejére képesek hiánytalanul táplálni az állományt. Az Agromaster műtrágyával végzett kezeléseket homogén keléssel és növekedéssel, nagy és kiváló minőségű termés kinevelésével hálálják meg a növényeink, miközben a menetszámok csökkenésével a talajtömörödés és művelési költségek is csökkennek” – vezeti fel az előnyöket az ICL magyar szakértője.

 

De hogyan jönnek ki a közel azonos hektárköltségek? Lássuk a matematikát!

„2023 február elejét írjuk, a 27% MAS  termékek tonnánkénti ára nettó 230 000 Ft körül jár” – kezdi a legfontosabb tudnivalók felvázolását Rácz Gábor. „A hagyományos szilárd műtrágyával minimálisan két kijuttatásra lesz szükségünk, amelynél számoljunk 200 kg/ha dózissal. A valóságos ráfordítás kiszámításához vegyük ide a kétszeri kijuttatás munkadíját, és ekkor még a hagyományos szilárd műtrágyáknál az elillanás és kimosódás miatt fellépő 20-30%-os veszteségeket nem is néztük. Még óvatos számítással is azt látjuk, hogy a MAS  104 000 Ft/ha költségével az Agromaster mindössze 90-95 000 Ft ráfordítást igényel hektáronként egyező 200 kg/ha kijuttatás mellett. A nitrogénigényes szántóföldi kultúrákhoz ideális,  1-2 hónapos hatástartamú Agromaster 40-0-5 és Agromaster 43-0-0 burkolt NPK műtrágyák ugyanis egyetlen kijuttatással kiváltják a hagyományos technológiát, a jelenlegi tonnánkénti nettó ár pedig 440 000 Ft körül alakul az ICL hivatalos viszonteladóin keresztül. A szabályozott tápanyag-leadású műtrágya pontosan abban az ütemben adagolja ki a tápelemeket, ahogy a növényeknek szüksége van azokra, a burkolt forma pedig minimalizálja a kimosódás és elillanás kockázatait is. Az Agromaster jelenleg úgy emeli új szintre a termésbiztonságot, hogy jól időzített vásárlással akár 17-20 000 Ft-ot spórol is a gazdának a hagyományos tápanyagokhoz mérten.”

Az Agromaster burkolt NPK műtrágyákkal ráadásul mindez csak a jéghegy csúcsa, összetételek és hatástartamok terén ugyanis több kultúraspecifikus változat közül is választhatnak a termelők.

„Az Agromaster burkolt NPK műtrágyákkal nemcsak az alapvető nitrogén-foszfor-kálium pótlása lehetséges. A műtrágyacsaládban magnézium-, kalcium- és kénkiegészítéssel, valamint teljes mikroelemsorral készülő változatokat is találunk 1-2, 2-3, 4-5 és 5-6 hónapos hatástartam mellett. Segítségükkel egyetlen állomány sem ingázik túltöltöttség és tápanyaghiány között, minden energiáját a fejlődésre és termésképzésre fordíthatja” – fogalmaz Rácz Gábor.

Nemcsak nagy termést, de jó termést biztosít: E-max technológia, az Agromaster komplex műtrágyák ereje

Az ICL szakértője rámutat, az Agromaster komplex műtrágyák erejét különleges E-max technológiával burkolt szemcséikben kell keresni. Ez a burkolat hasonló a növényi gyantához. Különlegessége, hogy a tápanyagtartalom a szemcsén belül oldott formában várakozik, hogy a növény fejlődési üteméhez hangoltan érvényesülni tudjon a gyökérzónában. Az oldott tápanyagtartalom a talajhőre reagálva oldódik ki a műtrágyaszemcsékből, emelkedő talajhőmérséklet esetén fokozódik a kioldódás mértéke, míg 8 Celsius-fok alatt gyakorlatilag teljesen leáll a tápanyagleadás. A műtrágya így pontosan akkor hasznosul, amikor azt a növények igénylik a fejlődésükhöz.

Az E-max technológiával készülő Agromaster műtrágyákkal így:

  1. A folyamatos és a növény fejlődéséhez igazodó tápanyaghatással a gazdálkodók anélkül csökkenthetik az Agromasterrel a műtrágyadózisokat, hogy romlanának a terméskilátások.
  2. A burkolt nitrogénforrással anélkül táplálhatjuk a fiatal növényeket, hogy megnőne a kimosódás veszélye vagy a talaj káros sókoncentrációja.
  3. Az egyetlen kijuttatásnak hála a műtrágya hatásfoka nem múlik a kijuttatás időzítésén.
  4. A részben burkolt műtrágyák szemcséi a súlyos esők vagy az öntözővíz jelentette kimosódást is képesek minimalizálni, így költséghatékony megoldást jelentenek intenzív öntözött vagy kertészeti kultúrák tápláláshoz is.
  5. Az Agromaster termékekből vetéssel egy menetben kijuttatható mini szemcseméretű starter műtrágyák is elérhetőek. Az Agromaster Start Mini termékekkel így a növény növekedésének első pillanatától minden adott lesz a kiváló terméshez.

Legyen szó alaptrágyázásról vagy épp tavaszi fejtrágyázásról, az Agromasterrel így kevesebb kijuttatással, kevesebb termékkel kerülhetnek csúcsformába növényeink a maximális termésért.

Rácz Gábor növényvédelmi szakmérnöknél, az ICL területi képviselőjénél ingyenes szaktanácsadás érhető el a termelőknek a termékekkel kapcsolatban.

1000 hektáron rossz évben is 10 milliós plusz a gazdának kalászosokban – az Agromaster burkolt NPK műtrágya képes rá

Természetesen teljes csapadékhiány esetén az Agromaster komplex műtrágyák sem képesek csodát tenni, de Rácz Gábor hangsúlyozza, minimális esőzések vagy öntözés mellett, a technológia itthon is kiválóan teljesít.

Az ICL műtrágyákat a Közel-Keleten gyakorlatilag sivatagi körülmények között is sikeresen alkalmazzák évtizedek óta, így nem túlzás azt mondani, hogy a technológia minimális csapadékmennyiség vagy öntözés mellett is hatékony. A tavalyihoz hasonlóan kemény aszályos évben volt olyan Heves megyében dolgozó partnerünk, akinek az Agromaster műtrágyával kezelt őszi kalászosaira csak minimális tavaszi csapadék hullott. Bár a környezeti feltételek rosszak voltak, a júniusi aratás kellemes meglepetést hozott. Az Agromaster 40-0-5 alkalmazása 375 kg plusz termést ért hektáronként, amiből 170 kg fedezte akkor a bekerülési költséget. A gazdának a technológián így 205 kg tiszta haszna maradt, ami ezer hektárra vetítve 10 milliós plusz bevételt jelentett abban az évben. Feszített gazdasági környezetben az alapvető műtrágyákkal versenyző árakon érdemes ebbe beruházni minden termelőknek.”

Műtrágya-kijuttatási javaslatok a maximális hatékonyságért:

Az Agromaster alapműtrágyaként a vetés előtt vagy palántázásnál akár egy menetben, illetve felülkezelésként, sorkezelésként is javasolt. Az ültetés során ügyeljünk arra, hogy a gyökerek ne érintkezzenek közvetlenül a műtrágyával. A műtrágyát célszerű 5-10 cm mélyen a talajba dolgozni.

Javasolt általános adagolás:

  • Szántóföldi növényeknél 300-500 kg/ha
  • Zöldségféléknél 400-500 kg/ha
  • Szabadföldi faiskolák esetén 300-500 kg/ha

 

Jobb termés, kevesebb műtrágya-kijuttatással, valós megtérüléssel? Válassza az ICL műtrágyatermékeket! Keresse Rácz Gábor területi értékesítőt a további termékinformációkért, ingyenes szaktanácsadásért!

Keresse Rácz Gábor területi képviselőt a további termékinformációkért, ingyenes szaktanácsadásért!

Rácz Gábor növényvédelmi szakmérnök, ICL

tel: +36304881479 email: gabor.racz@icl-group.com

 

 

 

Kérdezzen tőlünk!