Az egész termést viheti: ne maradjon ki a lombtrágya a kukoricában, napraforgóban!

Címkék: agroleaf , agroleaf power , icl műtrágya , icl műtrágyák , kukorica lombtrágyázás , lombtrágya , lombtrágyázás , napraforgó lombtrágyázás ,

A csapadékhelyzet jobb, de az őszi hidegre érkező forró, párás nappalok 2023-ban is komoly stresszhelyzet elé állítja a növényeket. A termés bebiztosításához elengedhetetlen az időben megkezdett, szakszerű lombtrágyázás a kapás kultúrákban is. A napraforgó esetében ugyanis a megszokásos alapon végzett alap- és starterműtrágyázás kevésnek bizonyulhat az időjárás leküzdéséhez, míg a kukoricánál a megugrott inputanyagárak és instabil piac miatt az egyoldalú nitrogénpótlás rejthet veszélyeket kén vagy épp a mikroelemek hiánya miatt.

Hogyan oldja meg a lombtrágyázást a gazda, hogy ne növelje tovább az anyagi kockázatokat?

A megoldást a hatástartamot kitoló és a felszívódást gyorsító adalékanyagokkal készülő olyan újgenerációs lombtrágyák jelenthetik, mint az Agroleaf Power az ICL műtrágyagyártól.

Hogyan működik?

Rácz Gábort, az ICL területi képviselőjét erről kérdeztük.

Miért kihagyhatatlan a kukorica és napraforgó lombtrágya a nyereség növeléséhez a jelenlegi klimatikus viszonyok között?

1., Jól választott lombtrágyával az őszies hideggel váltakozó forróság, se csapadékhiány nem veszélyezteti a termést

Idén tavasszal nem a szárazság, sokkal inkább az őszies hideg és a nyári meleg között hullámvasutat járó hőmérséklet és az időszakos záporok miatt főhet a gazdák feje. Hiába tettük ki ugyanis az NPK műtrágyát, ha annak hatóanyagait egy hirtelen lehűlés után a gyökérzet kevésbé veszi fel, a maradék pedig szinte azonnal kimosódik szennyezve talajvizeinket. A mikroelemekről ekkor még nem is beszéltünk, pedig a gyakorlott gazdák tudják, ha nincs állandó, harmonikus tápelemhatás, akkor veszélyben a termés.

Kiéhezett állományokban ugyanis:

  • Késik a virágzat kialakulása, csökken a megtermékenyülés.
  • Gyakoribbak viszont a termést tizedelő betegségek.

A termésbiztonság növeléséhez így idén is levéltrágyák alkalmazása jelenti a leggyorsabb megoldást, hiszen akkorra időzíthetjük a kijuttatást, amikor a jó időben meglódulna az állomány. Ráadásul a segítségükkel a talajheterogenitások dacára érhetünk el kiegyensúlyozott termést a táblákon.

2., Jól választott lombtrágyával minden tápelem ott lesz a kritikus pillanatban a növényeknek, ami a telt tányérokhoz és magas olajtartalomhoz kell / emeli a szemsorok és soronkénti szemek számát

A hozam szempontjából nem csak az számít, milyen tápelemeket juttatunk ki a napraforgóban vagy a kukoricában. Ugyanilyen lényeges, mikor tesszük azt! Míg a kezdeti fejlődést a talajból származó nitrogén-foszfor-kálium garantálja, addig mindkét kapásnövényünk a termésképzés támogatásához már a levélzeten keresztül veszi fel inkább a tápanyagokat.

A napraforgó csillagbimbós állapottól már a lombozaton keresztül képes maximális hatékonysággal beépíteni a tápelemeket. A későbbi virágzat alaprügyéhez/csillagbimbó-virágkezdemény optimális fejlődéséhez ilyenkor érdemes magas káliumarányú lombtrágyát használni, ez ugyanis nélkülözhetetlen az ideális mérethez, megtermékenyüléshez. Hasonlóképpen kulcsfontosságú a bórpótlás virágzás idején, hiszen a tápelem ennél a kultúránál is a szemkötődés motorja.

Hála a mélyre hatoló gyökérzetének és az ennek köszönhető kiemelkedő tápanyaghasznosításnak, szakszerű tápelemfeltöltés mellett a napraforgó általában kevésbé kitett az időjárási körülményeknek. Ez a fő oka, hogy termesztésénél a technológia sok helyen mindössze alap- és starterműtrágyázást tartalmaz a szezon során. Az elmúlt időszak extrém aszályai, valamint a járvány- és háborús helyzet okozta inputanyag-drágulás együttesen azonban olyan kihívásokat jelentenek, melyek miatt a napraforgó nyereséges termesztéséhez érdemes változtatni a megszokott gyakorlaton. Az olyan újgenerációs lombtrágyákkal ugyanis, mint az ICL Agroleaf Power termékcsaládja még extrém évben is reális lehet jobb minőséget és plusz termést elérni a növényeknél. A kulcsot a jó időzítés és plusz technológia jelenti a levéltrágyákban.”

A kukorica esetében szintén fontos szem előtt tartani, hogy ugyan a nitrogénigény 50-60%-át indításkor kijuttatott alaptrágyázással és starterrel biztosítani tudjuk, a szemképződéshez a növények már a szárból és a lombozatból vonják el a tápanyagokat.

„Ahhoz, hogy a csövek száma, mérete, azokon a szemsorok és a soronkénti szemek száma az elvárásoknak megfelelően alakuljon, két megoldás van: használhatunk szabályozott tápanyag-feltáródású, több hónapos hatástartamú burkolt műtrágyát, mint az ICL Agromaster NPK műtrágyái a talajfeltöltéshez. Vagy ha ez elmaradt, akkor jó időzítéssel alkalmazzuk az Agroleaf Power prémium minőségű lombtrágyáit.

3., Az ICL Agroleaf Power lombtrágyák technológiájával a tápelemek 8-10 nappal tovább, kiemelkedő gyorsasággal érhetők el a növényeknek!

Az olyan csúcskategóriás lombtrágyák, mint például az Agroleaf Power Total (20-20-20+TE – komplett mikroelem csomag bórral, rézzel, cinkkel, vassal, mangánnal és molibdénnel), speciális hatásfokozó adalékanyagokkal gyorsítják a fotoszintézist, így a kijuttatott tápelemek rövid idő alatt, maximális hatékonysággal dolgozzanak a növényekért. Az ICL esetében ezt a kiegészítést a Double Power Impact (DPI) technológia biztosítja, amely független kisérletek részeként is igazolta hatékonyságát. A DPI-vel különösen a nitrogén és a foszfor hasznosul hatékonyabban, míg a tápanyagok más műtrágyákhoz mérten 200 órával (8-10 nap) hosszabb ideig maradnak elérhetőek a növények számára.

4., A napraforgóban és kukoricában egyre gyakoribb növényvédelmi kezelések miatt a lombtrágyakijuttatás ma már nem extra költség!

A kapás kultúrák sem jelentenek kivételt, egyre több betegség ellen kell preventív módon védekeznie a termelőknek. A napraforgóban a nyári hónapokban a fehér- és szürkepenész ellen a gazdálkodók nagy tábora juttat ki megelőző céllal növényvédőszereket, míg a kukoricában a gyapottok-bagolylepke térnyerése miatt már címerhányás idején is bevett a rovarölőszeres kezelés. Ezekkel egy menetben a lombtrágya-kijuttatás is megoldható. Az ICL lombtrágyák számos növényvédőszerrel gond nélkül keverhetőek, kiváló vízoldékonyságuknak köszönhetően pedig nem tömítik el a permetező adaptereket, munkagépeket sem.

Az ICL műtrágyák extrém évben is visszatermelik az árukat: kukoricatermés 2022-ben, Nógrád megyéből

ICL Agroleaf Power lombtrágyák: a jobb műtrágyatechnológia biztos termést jelent extrém évben is a gazdának

Az Agroleaf Power lombtrágyák a már említett DPI technológia mellett egy, a növény fejlődését segítő kelátcsomagot is tartalmaznak. Ez az úgynevezett M-77 formula, amely Rácz Gábor, az ICL magyarországi területi képviselője szerint egyértelmű lépéselőnyt biztosít a növénytáplálásban a gazdáknak.

Az ICL műtrágyákhoz adott M-77-es kelátcsomag egyesíti magában a tápanyagokat felszívó szövetek működését segítő vitaminok, a tápanyag-hasznosulást fokozó funkcionális elemek és a stresszcsökkentő összetevők erejét. Ennek köszönhetően az értékes inputanyag nagyobb hányada fordul termőre a növényekben. Nem mellesleg gyorsabban megy végbe a tápanyag-hasznosulás folyamata, ami az extrém időjárás miatt egyre fontosabb. A teljes hatás érdekében célszerű 2-3 nap hatóidővel kalkulálni, de a kijuttatás után akár 24 órával is tapasztalhatunk már pozitív élettani változásokat az állományban az Agroleaf Power lombtrágyák kijuttatása után” – vallja a szakértő.

Milyen Agroleaf lombtrágyákat alkalmazzunk napraforgóban?

4 leveles állapot: Agroleaf Power Total

NPK 20-20-20 + mikroelemcsomag

4/5 kg/ha dózisban alkalmazva.

Csillagbimbós állapot:

Agroleaf Power Total

NPK 20-20-20 + mikroelemcsomag

4-5 kg/ha dózisban

Agroleaf Crop Oil Seed

6-18-31+2MgO+mikroelemcsomag – egy olajszintnöveléshez ideális ICL lombtrágya az M-77 és DPI kiegészítések nélkül.

 4-5 kg/ha dózisban.

Milyen Agroleaf Power lombtrágyákat alkalmazzunk kukoricában?

4-5 leveles állapot:

Agroleaf Power High P

NPK 12-52-5+mikroelemcsomag a gyökértömegnövelés támogatásához

4-5 kg/ha dózisban különösen hideg időjárás esetén.

6-7 leveles és 10-12 leveles állapot:

Agroleaf Power Total

NPK 20-20-20 + mikroelemcsomag

4-5 kg/ha dózisban

Az Agreoleaf Power lombtrágyák termékoldaláért kattintson ide!

Kemény öntözővizek estén érdemes odafigyelni az oldat pH korrekciójára is, ehhez ideális megoldást kínál a Nova Pekacid száraz foszforsavval kiegészített öntöző műtrágyája ( NPK 0-60-20).

Vízlágyításhoz ajánlott dózisa: 500 g / 1m3.

A felhasználásnál kövessük a lombtrágyázásnál javasolt általános előírásokat, illetve végezzünk kis mennyiségben keverési és felhasználási próbát!

Lerövidített út a nyereségig: ingyenes szaktanácsadás a magyar termelőknek

Magyarországon az ICL termékekhez itthon vízanalízisre, talajelemzésre alapozott ingyenes szaktanácsadás érhető el a termelőknek. Rácz Gábor területi képviselővel konzultálva költséges kísérletezés nélkül állítható össze a tápoldatozási recept.

Rácz Gábor növényvédelmi szakmérnöknél, az ICL területi képviselőjénél ingyenes szaktanácsadás érhető el a termelőknek a termékekkel kapcsolatban.

Jobb termés, kevesebb műtrágya-kijuttatással, valós megtérüléssel? Válassza az ICL műtrágyatermékeket! Keresse Rácz Gábor területi értékesítőt a további termékinformációkért, ingyenes szaktanácsadásért!

Keresse Rácz Gábor területi képviselőt a további termékinformációkért, ingyenes szaktanácsadásért!

Rácz Gábor növényvédelmi szakmérnök, ICL

tel: +36304881479 email: gabor.racz@icl-group.com

 

 

 

Kérdezzen tőlünk!