Címkék: agromaster , burkolt műtrágyák , műtrágya , öntöző műtrágyák ,

Megnégyszereződött inputanyagárak, 2021 végére nettó 340-374 ezer forint/tonna ár a karbamidnál, nettó 214 ezer forint/tonna ár pétisónál. Egyre több termelő számára égető kérdés: hogyan maradhatnának nyereségüknél, ha nem mondhatnak le a célzott tápelempótlásról a termesztett kultúráikban? A világ egyik vezető műtrágyagyártója, az ICL magyarországi, üzemi, kertészeti műtrágyakísérletei egyértelművé tették: ilyen piaci körülmények között a jobb technológia lekörözi megtérülésben a mennyiségi szemléletet!

Dacára ugyanis a magasabb bekerülési árnak, a kísérletek során a csúcstechnológiát képviselő burkolt, szabályozott tápelemleadású termékek az igazolt terméstöbblettel, gyorsabb fejlődéssel és végül jobb hektáronkénti bevétellel zártak, mint olcsóbb riválisaik. Nem beszélve arról, hogy hatékonyabb és ezáltal kevesebb környezetszennyezéssel vagyis kevesebb kimosódással és elpárolgással járó működésük a talajvédelemben is segítség a gazdáknak.

Országos kísérletsorozat a ICL műtrágyákkal: több éven át bizonyított hatás és megtérülés

Az ICL célja, hogy a termékeinek extra minőségével juttassa plusz bevételhez a magyar termelőket is. Ehhez nélkülözhetetlen, hogy a magyar talajviszonyokhoz, gazdálkodói igényekhez hangolt tápelemösszetételű termékeket kínáljon viszonteladó partnerein keresztül. Az alaptrágyák, fejtrágyák, öntöző- és komplex műtrágyák hatékonyságát épp ezért szakszerű, országos kísérletsorozatokban és a felhasználói termesztési gyakorlatban folyamatosan tesztelik és nyomonkövetik az ICL szakemberei. A munkát Rácz Gábor magyarországi kereskedelmi képviselő fogja össze, aki két évtizedes tudással, gyakorlattal bír termelői, vetőmagtermesztői és termesztéstechnológiai területeken.

„Évente több kisparcellás kísérlet zajlik megbízható, elismert kutatóintézetek szervezésében a termékekkel – Anadiag Hungary, Béta Kutató Intézet, Syntech Research például. Ezen felül évente 5-10 nagyparcellás üzemi kísérlet is zajlik szántóföldi kultúrák vagy épp kertészeti zöldség- és gyümölcstermesztés fókusszal. A magyar talajviszonyokon végzett kísérletek értéke felbecsülhetetlen. A segítségükkel pontos adataink vannak, hogy melyik technológia alkalmazása mennyibe kerül nagyságrendileg. Illetve a pontosan nyilvántartott dózisok és eredmények segítségével azt is tudjuk, hogy mennyi többleteredményt remélhetnek tőlük a partnerek” – meséli munkájukról Rácz Gábor.

1., Az ICL burkolt műtrágyák legizgalmasabb eredményeiből: alacsonyabb hektárköltségek, nagyobb termés a tormában, egységes nagy fejek folyamatos táplálással a káposztában

A kertészeti műtrágyák alkalmazása több okból kihívás. A foszfor elérhetősége épp úgy gátolt lúgosabb kémhatású, mint savasabb talajokon, a nitrogénutánpótlást akadályozhatja a kimosódás, szikes talajokon állandó a küzdelem a magnézium- és kalciumpótlás terén, hogy csak néhányat említsünk. A sűrűbb, kis dózisban alkalmazott fejtrágyázás segíthet mindezt áthidalni, de ennek költségei magasabbak. Ezen segít az olyan szabályozott tápanyagleadású komplex műtrágyákra épített termesztéstechnológia, mint az Agromaster. A speciális E-max technológiával burkolt műtrágyával számos szép eredményt értek el a magyar termelők 2021-ben is.

Ilyen sikertörténet a tormatermesztésé, ahol az egyik példaértékű munka Hajdú-Bihar megyéből származik. Itt Szabó Balázs tormaföldjein már harmadik éve biztosít magasabb termést az Agromaster alkalmazása alacsonyabb hektárköltség mellett. A kísérleti terület 3000 m2-t fed le, ahol 6 soronként vizsgáznak az eltérő tápelem-összetételű Agromaster burkolt műtrágyák a széleken elhelyezett kontrollokkal szemben. Minden állomány ICL Agroleaf Power lombtrágyakezelést is kap.

Eddig négy ICL Agromaster burkolt műtrágya teljesített dokumentáltan jó eredménnyel minőségi és mennyiségi extrákkal a kontrollhoz mérten:

  • ICL Agromaster burkolt műtrágya 16-8-16+5MgO+16SO3 – 5-6 hónapos hatóidővel – más alap- és fejtrágya nélkül
  • ICL Agromaster burkolt műtrágya 32-19-0+4,8SO3 -2-3 hónapos hatódiővel 500kg/ha fejtrágyában, Polysulphate 0-0-14+6MgO+17CaO+48SSO3 kiegészítéssel, 600-800 kg/ha dózisban
  • ICL Agromaster burkolt műtrágya 10-5-23+5MgO+2CaO+29SO3 – 2-3 hónapos hatóidővel 500kg/ha dózisban, más alap és fejtrágya nélkül.
  • 2021 ben pedig Agromaster burkolt műtrágya 11-8-27+1,7MgO+3CaO+13SO3 – 2-3 hónapos hatóidővel – 500kg/ha dózisban, de MOP alapú műtrágya formában.

[TORMA KÍSÉRLET FOTÓ ALÁÍRÁS A Hajdú-Bihar megyei kísérletben a kezelt és kezeletlen termés összehasonlítása önnmagáért beszél az Agromaster ICL műtrágyák javára]

De érdemes megemlíteni a Pest megyei Bugyiból származó eredményeket is, ahol vörös- és fejeskáposzta-termelésben biztosított az Agromaster burkolt műtrágyák alkalmazása egységes nagy fejeket és extra termést a gazdálkodónak. Az ICL Agromaster szabályozott tápanyagleadású műtrágyák alkalmazása választ adott a káposztatermesztők egyik nagy problémájára is: a hosszú hatóidőnek hála akkor is elérhető volt a növények számára a nitrogén, amikor az újbóli kijuttatással már a káposzta levéltörését kockáztatnánk.

Sikeresen alkalmazott termékek:

  • ICL Agromaster burkolt műtrágya 11-8-27+1,7MgO+3CaO+13SO3, MOP alapú műtrágya – 2-3 hónapos hatóidővel – 600 kg/ha dózisban.
  • ICL Agromaster burkolt műtrágya 40-0-5+4,5SO3 műtrágya – 1-2 hónapos hatóidővel – 400 kg/ha dózisban.
  • Polysulphate 0-0-14+6MgO317CaO348SO3 – 60 napos hatóidővel – 300 kg/ha dózisban.

Az ICL AGROMASTER műtrágyák legfontosabb tudnivalói

Az Agromaster komplex műtrágyák tápelemei E-max technológiával burkolt szemcsékben találhatóak. Ez egy rendkívül vékony ellenálló polimer burok, amelyből a hatóanyagok a talajhőmérséklet változását követve szabadulnak fel. Ennek hatalmas előnye, hogy az éltető nitrogén, a mikroelem-kiegészítések vagy a hatásfokozó anyagok a növény élettani folyamataival összhangban válnak elérhetővé a komplex kertészeti műtrágyából. Minden lényeges tápelem akkor lesz elérhető a talajoldatban, amikor a növény „megugrana” a fejlődésben. Technológiája így maximálisan anyagtakarékos, használata csökkenti a környezetterhelést, taposási kárt, ez segítség a talajvédelem terén. Az Agromaster műtrágyákat 5 eltérő összetétellel, 1-2 hónapos, 2-3 hónapos, valamint 5-6 hónapos hatóidővel érhetik el a termelők az ICL viszonteladóinak kínálatában.

2., ICL vízoldható, öntöző műtrágyák eredményeiből: tonnákban mérhető extra termés TV paprikában

Hála egyedi jó tulajdonságaiknak, a savazó hatású öntözőműtrágyák elengedhetetlen részét képezik ma a kertészetek termeléstechnológiájának. Javítják az öntözővíz minőségét, kijuttatva korrigálják a talaj pH-ját, így elérhetővé teszik az amúgy kötött tápelemeket, nem mellesleg az öntözőrendszereket is megóvják az elzáródásokat okozó lerakódásoktól. Az Agrolution öntözőműtrágya egy rendkívül praktikus okból magaslik ki a mezőnyből: gyakorlatilag minden magyarországi öntözővíznél 100%-os oldhatóságot garantál, magas mikroelem-tartalom mellett. Ez ráadásul több ígéretnél – a készítményt még 670 mg-os hidrogénkarbonát-szinttel rendelkező kútvízben is kristálytiszta oldatot adott!

Az ICL Agrolution öntözőműtrágyák alkalmazása tonnákban mérhető pluszt jelentett a TV paprika termesztőknél

Jótékony hatását és eredményességét a 2021-es évben több TV paprika termesztésben végzett kísérlet is megerősítette.

Az első ezek közül Csongrád-Csanád megyéből származik, itt Szakál László kertészetében alkalmazták az Agrolution Special 14-8-22+5CaO+2MgO+TE terméket.

A termesztési területen 6 darab, egyenként 452 m2-es sátorban végzett termesztéstechnológiai kísérletben arra keresték a választ, hogy vajon az egy összetételű komplex öntözőműtrágya képes-e felvenni a versenyt a bevált monoműtrágyázással a termelőnél. Nehezítő tényezőként a 6 sátor közül a leggyengébb talajadottságúban alkalmazták az Agrolution technológiát, amely fonalféreg-fertőzöttséggel is küzdött. Alaptrágyázásként minden sátor Agromaster alaptrágyát valamint kalcium- és magnéziumfeltöltést kapott. Ezt követően viszont a hatodik kísérleti sátrat csak Agrolutionnel kezelték minimális Nova Pekacid savazóműrtágya-, valamint vízoldható ammónium-nitrát kiegészítéssel, hogy még pontosabban lefedjék a növények által igényelt tápanyagarányokat.

Az eredmény? A monoműtrágyás kezelésekkel szemben az ICL komplex öntözőműtrágyája minimális kiegészítéssel kiválóan zárt. A korábbi leggyengébb sátor 18-20% termésplusszal felzárkózott a középmezőnybe, terméseredményekben mindössze 138 kilónyi különbség mutatkozott a rekorder sátrakhoz mérten.

De jól szerepelt ugyanez az Agrolution Special termék a jászfelsőszentgyörgyi Paréj Sándor kertészetében. A 375m2-es sátrakban, TV paprikában a korábbi éveknél alacsonyabb műtrágya-felhasználás mellett 40 tonna extra termést szedett a 0,6 hektáros telepen.

Az AGROLUTION savazó öntözőműtrágyák legfontosabb tudnivalói

A termék tartalmazza a Nova Pekacid technológiáját, teljesen maradványmentes oldódást garantál, ráadásul bőrérintkezés esetén sem okoz komolyabb, égéses elváltozásokat, mint más savazó műtrágyák.

3., ICL műtrágyakísérlet eredményeiből: alaptrágyázás nélküli salátatermesztés, kiváló koraiság fóliás újburgonyában

Egy 225 millió évvel lerakódott tengerfenék minden ásványianyag-tartalma, amit kizárólagossággal bányászhat 1200 méteres mélységből az ICL Anglia területén. Ez az egyedülálló Polysuphate műtrágyatermék erejének forrása, amely nevéhez híven a növények számára ideális gyorsasággal felvehető szulfátos formában tartalmaz természetes eredetű káliumot, ként, magnéziumot és kalciumot. A kísérletek során ennek köszönhetően kiváló eredményeket értek el alkalmazásával Agromaster alaptrágyával kiegészítve a termelők a 2021-es évben.

Bakacsi Béla Csanád-Csongrád megyében található kertészetében az ICL műtrágyatermékek kombinációinak köszönhetően például paprikakultúra után ültetett salátában nem volt szükség további alaptrágyázásra, mindössze kalcium-nitrát kijuttatása mellett egészséges, szemrevaló zöldségeket takarítottak be a fóliákból. Ugyanitt a korai fóliás burgonyában alkalmazott kezelés lrgslább 1 héttel gyorsabb betakarítást és nagyobb termést biztosított a termelőnek. Az akkor még magasabb piaci áraknak hála ez a plusz bevételi oldalon is megmutatkozott.

A POLYSULPHATE műtrágyatermék egyedülálló erősségei

A készítmény természetes tápelemeket tartalmaz, így használata az organikus termesztésben is engedélyezett. Mivel egyenesen a bányából kerül a termelőkhöz az előállítása minimális CO2-kibocsájtással jár együtt. A termékben nem található se foszfor, se nitrogén, így a speciális termelői igényeket is képes kiegészíteni. A benne található magas mennyiségű, természetes kéntartalma hatékonyan előzi meg a hiánytüneteket, növeli a termés mennyiségét, javítja a fehérje és sikér tartalmát, gyorsítja az érési folyamatokat. A durva szemcsékből álló termék gépi kijuttatási képe egységes.

Csúcstechnológiájú műtrágyatermékekkel tenné jövedelmezőbbé a termelői munkát? Válassza az ICL műtrágyákat, amelyek hatékonyságát kísérletsorozatok és hazai termelési eredmények igazolják! Keresse Rácz Gábort, az ICL magyarországi kereskedelmi képviselőjét!

Kérdezzen tőlünk!