Ez az összetett kénes műtrágya problémás talajon is új szint a termésbiztonságban! – Gazdariport

Címkék: alaptrágyázás , icl , icl műtrágya , kénes műtrágya , kénpótlás , potashplus , tavaszi fejtrágyázás ,

Hagyományos műtrágyákra bízva a magnézium- és kénpótlást, a gazda nem tudja, melyik kezébe harapjon: friss kijuttatás nélkül oda a télállóság, a jó nitrogénfelvétel és a szép sikér- vagy olajtartalom, míg kiszórva sok a költség, különösen kimosódásra hajlamos talajokon. Ez az a dilemma, amit örökre elfejthetünk, amint egyszer kipróbáltuk az újgenerációs PotashpluS kompaktált műtrágyát. A Duna-Tisza közének termelői legalábbis így látják.

Az ICL PotashpluS (37% K2O; 2,8% MgO; 23% SO3; 8% CaO) ugyanis még az olyan mostoha homoktalajokon is jó hatásfokkal táplálja a növényeket, amiket a szerb határ térségében találni Bács-Kiskun megyében. Itt az 1300 hektáron dolgozó Duna-Horizont Zrt. ügyvezetőjének, Szegner Imrének a szavaival élve: „a PotashpluS segítségével a hagyományos keserűsók és kálisók árszínvonalán válthatunk ezen a téren szulfátos tápanyagra, amiben a kén is 60 napig elérhető, kimosódásnak ellenálló ásványi formában.”

A gabonák, kukorica, napraforgó és repce alap- és fejtrágyázásánál gyakorlati tapasztalatokról kérdeztünk az ICL PotashpluS kapcsán. Illetve összegyűjtöttük a műtrágyagyár kijuttatási javaslatait.

Az ICL PotsashpluS-szal kénhiányos vagy kimosódásra hajlamos talajokon is elégedettek a magyar gazdák

A szakmai igényességnek, növényeknek, a termés beltartalmi mutatóinak és a gazda pénztárcájának is jót tesz az ICL PotashpluS. Szegner Imre szerint az elmúlt három év tapasztalatait látva ezekkel az erősségekkel érdemes nyitni a sort az ICL újgenerációs műtrágyájával kapcsolatban.

„A Duna-Horizont Zrt.-vel Gara térségében művelünk meg egy 1300 hektáros területet, mivel saját tulajdonú mezőgazdasági cégről beszélünk, ezért talán nem kell hangsúlyoznom, hogy a munkában a maximális hozamokra törekszünk. Ehhez a talajainkon jócskán akad tennivaló, ugyanis 15-17 aranykoronás, gyenge, mindössze 2-3%-os humusztartalmú homokháton dolgozunk, ahol a kimosódás is probléma. A foszfor, kálium és nitrogén kijuttatását az eredmények növeléséhez épp ezért precíziós szemlélettel és mono-műtrágyákkal végezzük, azonban a talajelemzésünk szerint kén- és magnéziumhiányt is orvosolnunk kell. Ezért figyeltünk fel 3 évvel ezelőtt az ICL PotashpluS-ra ugyanis ebben szulfátos formában adott a magnézium és a kén is, és ugyan a mészlepedékes talajaink miatt a benne található kalcium számunkra nem annyira lényeges, tartalmaz 20% szulfátos káliumot is, ami a KCL-hez képest 50%-kal csökkenti a kloridbevitelt. Igényes, prémium tápelemhatású műtrágya dacára versenyben volt azzal a hagyományos kálisó-magnézium-szulfát keverékkel, amit előtte alkalmaztunk, ezért úgy döntöttünk, kipróbáljuk. Mondhatni szerencsére, mert pontosan azt a hatást biztosította a növényeinknél, amire számítottunk” – meséli Szegner Imre.

 

Az ICL PotashpluS összetett kénes műtrágya nagygazdasági méretek mellett is megtérülő táplálást jelent a magyar földeken.

A kimosódásnak ellenálló szulfátos magnézium- és kénpótlást meghálálja a termésminőség.

Az ICL PotashpluS tápelemeivel minden adott az állomány lendületes, tavaszi indulásához.

Jobb télállóság, nagyobb zöldtömeg, csúcs olaj- és fehérjetartalom – a PotashpluS a minőségi termés motorja

Talajainkban egyre gyakrabban jelentkezik magnéziumhiány az intenzív talajhasználat és talajsavanyodás miatt, míg kénhiány felbukkanását a kéntartalmú növényvédőszerek és a légszennyezés visszaszorulása fokozza. Pedig mindkettő elengedhetetlen a jó terméshez.

A magnézium:

  1. A fotoszintézis felerősítésével javítja az anyagcserét.
  2. Gabonáknál emeli az ezermagtömeget.
  3. Nélkülözhetetlen a fehérje- és szénhidrátképzéshez.

A kénpótlás:

  1. Nem csak a jól ismert olajképzést segíti.
  2. Növeli a zöldtömeget, fokozza a fagytűrést, ráadásul általánosságban is javítja a növényi immunrendszer működését.

Hiánya a fiatalabb leveleken ugyanolyan sárgulással jelentkezik, mint a nitrogénhiány, így drága tévedés lehet, ha azt fokozott nitrogénpótlással akarjuk orvosolni! Az ugyanis tovább csökkenti növény kénszintjét! Általánosságban igaz, hogy mindkét tápelem hiánya lassítja a növekedést és visszaveti a termés mennyiségi és minőségi mutatóit, így érdemes a megelőzésre törekedni.

Szegner Imre szerint, legyen szó mennyiségről vagy minőségről, saját termőhelyi adottságaikhoz mérten egyik tekintetben sem volt még okuk panaszra az ICL PotashpluS-szal.

„Azokon a tábláinkon, ahol jelentős fenyércirok- és más heterogén gyomfertőzöttséggel küzdünk szántásos talajművelés után, máshol grúberezést követően no-till vetőgépes vetéskor a foszfor és nitrogén társaságában kerül a növényeink alá alaptrágyaként a PotashpluS. Az őszi búza és őszi árpa esetében 150-200 kg/ha mennyiséget juttatunk ki, majd ezt követi fejtrágyázásként az év elején 100 kg/ha a jobb télállósághoz, lendületes induláshoz. A kukorica, napraforgó és a repce esetében pedig az ajánlott 200 kg/ha dózisban szórjuk ki az ICL PotashpluS-t alaptrágyaként, vetés idején. Normál évjáratokat nézve, a 2020-2021-es adatok tükrében az üzemi átlagunk búzában malmi minőségben, 14-es fehérjetartalom mellett 8 t/ha volt martonvásári fajtákkal, árpában 7,5 t/ha, kukoricában 10,5 t/ha, repcében 3,5 t/ha, napraforgóban 3,2 t/ha. Az olajnövényeknél az olajszintekre sem volt még soha panaszunk. A technológiánkban az igényességről a katasztrofális 2022-es év után sem mondunk le. Január 1-től augusztus 31-ig 147 mm csapadékkal termett 6 t/ha árpánk, 5,7 t/ha búzánk, 3,6 t/ha kukoricánk 3,4 t/ha repce és 2,1 t/ha napraforgó társaságában.”

A Duna-Horizont Zrt. ügyvezetője szerint a legdrágább végül most is az lenne, ha spórolnának a nélkülözhetetlen tápanyagokon.

„A magnézium vagy a kén kispórolásával olyan hátrányt okoznánk a növényeknek, ami miatt a termés még szerencsés évjáratban is elmaradna a várakozásoktól. Épp ezért folytatjuk az ICL műtrágyákkal is. Ezek közül a PotashpluSt nyugodt szívvel ajánlom a gazdatársaknak, különösen ha kénhiányos vagy kimosódás szempontjából problémás talajokon dolgoznak. Nálunk ugyanis bevált.”

Az ICL PotashpluS a a KCL-hez képest 50%-kal csökkenti a kloridbevitelt.

Mi az ICL műtrágyagyár kijuttatási javaslata az egyes kultúrákhoz?

ICL PotashpluS:

Cukorrépa és burgonya alapkezeléséhez 600-900 kg/ha

Amennyiben ICL termékkel biztosítanánk a nitrogén-kijuttatástól külön a foszfort is,
keressük az ICL PKpluS műtrágyákat!

Repce, kukorica, napraforgó, lucerna, borsó és takarmánynövények alapkezeléséhez

  • 150-200 kg/ha

Amennyiben ICL termékkel biztosítanánk a nitrogén-kijuttatástól külön a foszfort is, keressük
az ICL PKpluS műtrágyákat!

Ideális starterhatás érdekében a vetéssel egy menetben az Agromaster Start Mini 2-3 hónapos hatástartamú burkolt műtrágyával egészíthető ki a technológia 21-21-5+2MgO+15SO3 összetételben, 40-50 kg/ha dózisban

Gabonanövények alapkezeléséhez

  • 150-200 kg/ha

Amennyiben ICL termékkel biztosítanánk a nitrogén-kijuttatástól külön a foszfort is, keressük az ICL PKpluS műtrágyákat!

Ideális starterhatás érdekében a vetéssel egy menetben az Agromaster Start Mini 2-3 hónapos hatástartamú burkolt műtrágyával egészíthető ki a technológia 21-21-5+2MgO+15SO3 összetételben 40-50 kg/ha dózisban

  • Gabona tavaszi fejtrágyázása: 150 kg/ha

Rácz Gábor növényvédelmi szakmérnöknél, az ICL területi képviselőjénél ingyenes szaktanácsadás érhető el a termelőknek a termékekkel kapcsolatban.

Jobb termés, kevesebb műtrágya-kijuttatással, valós megtérüléssel? Válassza az ICL műtrágyatermékeket! Keresse Rácz Gábor területi értékesítőt a további termékinformációkért, ingyenes szaktanácsadásért!

Keresse Rácz Gábor területi képviselőt a további termékinformációkért, ingyenes szaktanácsadásért!

Rácz Gábor növényvédelmi szakmérnök, ICL

tel: +36304881479 email: gabor.racz@icl-group.com

 

 

 

Kérdezzen tőlünk!