Javaslatunk Korai szabadföldi és nyári burgonya táplálására

Címkék: agromaster , burgonya ,

Nagy termés nagy tápanyag igény!

Sajnos a burgonyát nem hatják meg az inputanyag árak emelkedése, így a magas és kiváló minőségű terméseredményekhez bizony idén is megköveteli az eddig megszokott tápanyagmennyiségeket. Ezt az igényét többféle módon tudjuk biztosítani számára.

A burgonya magas kálium igénye mellett nitrogén igény is jelentős. Azonban a keményítő képződéshez kénre elengedhetetlen szüksége van éppúgy mint a kalcium biztosított sejtfal szilárdáságára ( nem legyen barna a burgonya közepe) a tápanyagok feldolgozásában pedig a fotoszintézis során lejátszódó biokémiai folyamatok amelyenk egyik alapeleme a magnézium.

 

Polysulphate és PK Plus termékcsalád. A Polysulphate 4 makroelem természet alkotta komplexe létfontosságú mikroelemekkel (B;Fe;Zn..) felvértezve. Nemcsak szimpla tápanyag de tompítja a szikesedési folyamatokat is. Igen magas kéntartalma azonnal felvehető szulfát forma magas kalcium tartalma könnyen felvehető káliummal és magnéziummal kimosódás veszélye nélkül közel 2 hónapig folyamatos tápanyagforrás a burgonya számára. A PK Plus termékecsalád Polysulphate alapú tápanyagforrás kiegészítve azonnal oldódó foszfor tartalomal (ortofoszforsav). Alaptrágyaként és részben fejtrágyaként egyaránt alkalmazható.

 

A teljességhez a nitrogénre is szüksége van a növénynek, amit számos forrásból pótolhatunk. Mivel a nitrát nitrogén a gyökérzónából könnyen kimosódik, illetve az ammónia forma kijuttatás után könnyen elillan a légkörbe, érdemes átgondolni, hogy ilyen árak mellett még mindig érdemes a szabályozott nitrogén formákat választani. Az Agromaster burkolt szabályozott nitrogénja már bizonyítottak a termelő körében. A korai ültetvényekhez javasolt 40-0-5+4,5SO3 2 hónapos formula vagy a nyári ültetvényekben jól bevált 32-19-0+4,8SO3 most is rendelkezésre áll és az ültetés után első bakháthúzás során ki is lehet adni a teljes mennyiséget a burgonya számára.

Természetesen az Agromaster családból szintén jól dolgozó NPK formulációkkal is lehet számolni, amelyeket ki tudunk egészíteni Polysulphate termékkörel is. Az Agromaster 12-5-20+4MgO+2CaO+35SO3 2 hónapos korai burgonyákhoz és az Agromaster 10-5-23+5MgO+2CaO+29SO3 3 hónapos összetételek Hollandiában készülnek nagy gondossággal és a gyakorlatban igen jó eredményekkel örvendeztetik meg a gazdákat. A jelen helyzetben gyakran szinte azonos költséggel bírnak mint jóval egyszerűbb társaik, még mindig érdemes gondolkodni velük.

Kérdezzen tőlünk!