Kukorica tápanyag-ellátása ICL technológiával

A kukorica fényigényes növény. Ha a növényállományban tartósan alacsonyabb a fény intenzitása, a kukorica hosszabb tenyészidejű lesz. A hőmérsékletváltozás is negatívan hat a kukorica állományra. Hűvös tavaszi napokon sárgul, fejlődése lelassul. Termése nagyságát a tenyészidő alatti vízellátottság határozza meg. A kukoricának a fejlődésében a legtöbb vízre a címerhányás és a szemkitelítődés ideje alatt van szüksége, ezért okoz olyan súlyos termésveszteséget a június végi, júliusi aszály.

A kukorica a talaj minőségével szemben igényes, mégis nagyon eltérő típusú talajokon termeszthetjük. A termés eredményét pozitívan befolyásolja a levegős, jó vízgazdálkodású és tápanyag-ellátottságú, mély termőrétegű talaj. Fontos a talaj tápelem-összetétele, víz- és hőellátottsága is. A kukorica számára a talaj optimális pH értéke 6,6–7,5 között van.

A kukorica tápanyagigényes növény. A nagy tömegű szárazanyag felépítéséhez sok tápanyagot használ fel. A mélyre hatoló, erőteljes gyökérzetének, nagy aktív gyökérfelületének köszönhetően jó a tápanyagfelvevő és -hasznosító képessége.

Kukorica tápanyagfelvételi dinamikája

Kukorica tápanyagfelvételi dinamikája (Source: Heard, J. 2006. Nutrient accumulation and partitioning by grain corn in Manitoba. In: Great Plains Soil Fertility Conference Proceedings. A. Schlegel (ed).

1. Indító (Starter) műtrágya

Az ICL innovatív alaptrágyázási megoldásának lényege a burkolt és szabályozott (mikro és makro) nitrogén forrás kombinációja Polysulphate tecnologiával.

A modern burkolt technológia a természet erejével kombinálva minden körülmények között sikeres kukoricatermést képes biztosítani a gazdák számára.

A burkolt tápanyagtechnológia jótékony hatása most még időszerűbb. A változékony időjárásban a jelenlegi magas műtrágya árak mellett egyáltalán nem mindegy, hogy a kiadott nitrogén mekkora része párolog el, vagy mosódik ki.

A mikrogranulátumok képesek a gyökérzóna közelében megfelelő mennyiségű tápanyag biztosítására, főleg foszfort és nitrogént tartalmaznak a megfelelő indításhoz . Viszonylag kis mennyiséggel (50-80kg/ha) nemcsak a kezdeti intenzív növekedésre van hatásunk, hanem a teljes tenyészidőszakra megalapozzák a termesztés sikerét. Erre a célra tökéletesen alkalmas az Agromaster start mini 21-21-5+2MgO+15SO3 összetételű 2-3 hónapos starter. Biztosítja az induló tápanyagokat a kukorica számára vetéssel egy menetben, ultralokalizált módon -közvetlen a gyökérzónában.

Az Agromaster Start Mini, azaz a granulált műtrágya számos előnnyel jár a termesztett növények számára:

Vetéssel egy menetben ki lehet juttatni a magvak közvetlen közelében, így egyenletesesen biztosítja a tápanyagokat a vegetáció első heteiben.

A kukorica növények folyamatos tápanyagellátásban részesülnek 1-3 hónapon keresztül, a választott összetételtől függően.

A szabályozott tápanyagleadású műtrágyák (Controlled release fertilizers = CRF) a termésnövelés, a tápanyagveszteségek csökkentése és a műtrágyázás egyszerűsítése terén fontos szerepet játszanak. Ezek a termékek szabályozzák a növények tápanyagszintjét a teljes vegetációs ciklus idején.
A fiatalabb növényeket nem éri károsan magas sókoncentráció, és a kifejlődött növények számára is elegendő tápanyag áll rendelkezésre fejlődésük végéig. A „CRF” műtrágyák egyszeri alkalmazással, célzottan biztosítják a tápanyagot, hogy a növények egészségesek, a növekedés egyöntetű és a terméshozam optimális legyen. Az optimális eredmény minimális erőfeszítéssel érhető el.

A hagyományos alapműtrágyák elsősorban közvetlenül a kijuttatás után, általában a szezon kezdetén biztosítják a tápanyagokat, amikor a tápanyagigény még alacsony. A növények azonban a teljes aktív vegetációban megkövetelik a növénytáplálást. Az Agromaster burkolt szemcséiből meghatározott idő alatt, lassan és egyenletesen táródnak fel az ásványi tápanyagok – köztük az egyik legfontosabb, de legkönnyebben kimosódó nitrát-nitrogén – így szabályozottan és folyamatosan, mindig a növény adott fejlődési fázisának megfelelő mennyiségben állnak rendelkezésre. A feltáródást a talajhőmérséklet szabályozza, mely tökéletesen összhangban áll a növények életfolyamataival, így a gyökérzónában káros sókoncentráció nem halmozódik fel. A szabályozott tápanyagleadású műtrágyák azzal, hogy az egész szezonon keresztül táplálnak, képesek megnövelni a műtrágyázás hatékonyságát, és a hozamokat. A gazdák gyakran alacsonyabb műtrágya-dózisokat is választhatnak a termelékenység csökkenésének veszélye nélkül.

 

Kukorica tápanyag-ellátása szabályozott tápanyagleadású műtrágyával

Nemcsak az öntözött  állományokban ajánlott a burkolt nitrogén Agromaster 40-0-5+4,5SO3 felülkezelés 3-5 leveles állapotban, 200kg/ha mennyiségben a sorok  mellé adagolva komoly vegetatív állomány növekedést és termés potenciált eredményez a kukorica számára.

Alkalmazási irányelvek a szabályozott tápanyagleadású műtrágyák használatához

  1. Az Agromaster és az Agroblen termékeket szabadföldi és hajtatott növénykultúrákhoz fejlesztették ki.
  2. Kiszórhatók hagyományosan, alkalmazhatók sor-, tő-, vagy ágyáskezelésre, még ültetőlyukba is kijuttathatók.
  3. Amennyiben sor-, vagy tőkezelésként használjuk, a növényektől 10 cm távolságra helyezzük el.
  4. A kezelési módszer a növényfajtól és a választott terméktől függ (személyre szabott javaslatért lépjen kapcsolatba ICL tanácsadónkkal).
  5. Az Agroblen termékek (100% burkolt NPK) alkalmazása ültetőlyukba is alkalmazható, az Agromaster azonban nem (mivel nem burkolt összetevőket is tartalmaz).
  6. A legjobb eredmény elérése érdekében a CRF terméket a talaj felső 5 cm-ébe kell bedolgozni.
  7. A CRF termékeket ültetéssel egy menetben, vagy közvetlenül ültetés előtt, illetve vetés után 20-30 nappal használjuk.
  8. Csepegtető öntözés esetén a cső közelébe juttassuk ki.
  9. Alkalmazás után alapos beöntözés javasolt.

Agromaster alapműtrágya család:

Az Agromaster termékcsalád az ICL fejlett burkolt technológiájának és célzottan kiválogatott, hagyományos, granulált műtrágyáknak az egysége. Ez a hatékony kombináció szabályozott feltáródást és magas minőségű teljesítményt eredményez egy egységes termékben. Feltáródási ütemüket és mennyiségüket a talajoldatba csak a talajhő változása szabályozza. A tápelem biztosítása szabályozott és folyamatos a gyökérzónában a vegetációs idő szinte teljes hosszában.

az Agromaster műtrágya feltáródáis folyamata

Az Agromaster előnyei

  1. Nagyobb vagy egyenlő hozam elérése kevesebb ásványi anyag bevitellel – a folyamatos tápanyag-feltáródásnak köszönhetően
  2. Könnyebb használat, kevesebb munka és kevésbé tömörödött talaj a kevesebb számú kezelés miatt
  3. Kevésbé terheli a környezetet, mivel kisebb a lemosódás
  4. A szabályozott táplálás egységesebb növényeket, termésbiztonságot és koraiságot eredményez
  5. Gyors kezdeti tápanyag-feltáródás, ideális az erőteljesen növekvő növényekhez.

Napjainkra számos korszerű vetőgép alkalmas egyszerre mikrogranulátum és normál granulátum szórására. Ahol nem, ott járható út a külön  sorközműveléssel a többi résztápanyag növényhez való adagolása.

Akára vetéssel egy menetben kijuttathatjuk az ICL PK Plus termékcsalád megfelelő összetételét talajvizsgálati adatok alapján 200-250kg/ha mennyiségben Mivel a kukorica foszforigénye viszonylag magas a káliummal egyetemben így a PK Plus 0-20-20+2MgO+6S+15CaO; 0-15-30+2MgO+4S+11CaO; vagy a 0-12-24+2MgO+7S14CaO összetételeket javallott használni. Mivel az ICL PK Plus termékek  Polysulphate természetes ásványalapúak, ennek előnyeit is észre lehet venni ( talajszerkezet javítás, kimosódás csökkenés). A Polysulphate négy tápelemet tartalmaz egyszerre: ként, kalciumot, magnéziumot és káliumot. A hozzáadott foszfor azonnal és könnyen oldódódó ortofoszforsav formájában van jelen, így együtt különösen magas eredményességet biztosítanak.

2. Öntözés a Solinure FX/GT –vel

A Solinure FX innovatív műtrágyacsaládot kifejezetten szabadföldi tápoldatozásra fejlesztettük ki. Minden összetétel savazó hatású, tartalmaz kloridokat és karbamidot, mikroelemeket viszont általában nem. A Solinure FX öntözőműtrágyák igen gazdaságosak, mivel tartalmazzák a növény számára szükséges összes tápelemet.

A Solinure GT termékcsalád összetételét tekintve csekély mennyiségben tartalmaz karbamidot, ellenben biztosítja a növények alapvető magnéziumszükségletét. Valamennyi összetétel fémes mikroelemei teljesen kelatizált formában vannak jelen, így hasznosulásuk kedvezőtlen talajkörülmények között is biztosított. A Solinure GT termékcsalád tagjai kloridokat nem tartalmaznak, minimális szintű karbamidot viszont igen.

kukorica tápoldatozás Solinure műtrágyával

 

3. Lombtrágyázás

A kukorica lombtrágyázása más szántóföldi növényekhez képest kevésbé elterjedt. Ennek oka elsősorban a növényvédelmi technológiában keresendő. A kukorica, mint minden növény, meghálálja a jól időzített, jó minőségű és jól megválasztott tápelemeket tartalmazó lombtrágyázást. Mivel azonban a (takarmány) kukorica termesztése során a növényvédelmi kezelések sok esetben csupán egyetlen korai gyomirtásra korlátozódnak, így nincs mód a lombtrágyák kijuttatására.

Legalábbis sok kukoricatermesztő elsősorban a fenti ok miatt nem alkalmaz lombtrágyát. A másik jellemző ok az, hogy a kukorica vegetációs ideje alatt, amikor már van számottevő lombfelület, ugyan végeznek növényvédelmi kezelést, de csak egyet, és ezzel együtt – természetesen – csak egy lombtrágyázás végezhető. Egyetlen kezelés pedig egy tenyészidő alatt ritkán ad látható eredményt, különösen, ha a lombtrágya készítmény alacsony hatóanyag-tartalmú és/vagy gyengén hasznosuló. Pedig – főleg külföldön – egyre többen használják a lombtrágyákat még akkor is, ha a kijuttatásokat önállóan (a növényvédelemtől külön menetben) kell elvégezni, mert az eredmény bőven megéri a ráfordított költségeket. Ennek oka elsősorban az, hogy a kukorica nagy levélfelülettel rendelkezik, így a lombtrágyák alkalmazásának jó a hatásfoka, másrészt tudjuk, hogy a kukoricanövény életének kezdeti időszakában a fejlődés jelentős hatással van a végső termésre, ezért az ebben az időben történt lombtrágyás kezelések rendkívül eredményesek. Természetesen, amennyiben alkalmazunk növényvédelmi kezeléseket, az Agroleaf Power lombtrágyákat biztonságosan alkalmazhatjuk a növényvédő szerekkel keverve. A harmadik jellemző ok a ritka lombtrágya használatra az, hogy a kukoricanövény viszonylag hamar jelentős magasságot ér el, ezért az állomány károsítása nélkül sokszor nehézkes még a növényvédelmi kezelés is. A kukoricabogár előretörése és a hidas traktorok egyre szélesebb körű felhasználása azonban módosítja a helyzetet.

Fiatal kukorica lombtrágyázása

A lombtrágyák alkalmazása minden esetben hasznos és eredményes, amennyiben a gyökéren keresztül történő tápanyagfelvétel valamilyen okból nem megfelelő. Ez különösen fontos lehet a kukorica esetében tavasszal, amikor még fejletlen a gyökérzet és hideg a talaj. Az ilyenkor alkalmazott lombtrágyáknál lényeges elvárás a magas és gyorsan felvehető foszfortartalom, valamint a szintén jól hasznosuló mikroelemek, ezek közül is kiemelten a cink (Zn) és a mangán (Mn), de a többi tápelem jelenlétére is szükség van, gondoljunk a Liebig-törvényre. A már kifejlődött gyökérzetű kukoricát pedig a különböző stresszhelyzeteken (pl. aszály, erős lehűlés, kisebb jégverés, stb.) tudjuk jól átsegíteni lombtrágyázással, mely esetben leginkább az egységesen magas, kiegyensúlyozott tápanyagtartalmú, gyorsan hasznosuló, emellett hosszú tartamhatással bíró lombtrágyák lesznek eredményesek.

Az Agroleaf Power lombtrágya-család rendkívül sokoldalúan alkalmazható. Használata minden növénykultúrában kifizetődő, köszönhetően a magas és tiszta hatóanyag-tartalomnak, illetve a különleges egyéb összetevőknek, melyek gyors és biztos hatóanyag-felvételt, de mégis hosszú hatástartamot eredményeznek. Stimuláló képességüknek köszönhetően a talajból történő ásványi anyag felvétel is többszörösére növekedhet. Stresszoldó hatásuk révén a növényvédő szerek is jobban hasznosulnak, illetve a növények egészségesebbek lesznek.
Az Agroleaf Power három létfontosságú feladatot lát el. Először egy extra „lökést” ad a növényeknek, bármely fejlődési szakaszban is vannak. Másodszor, gyorsan megszünteti a tápanyaghiányos állapotokat, harmadszor pedig enyhíti és megszünteti az időjárás, a növényvédő szer perzselés és a magas terméshozam által kiváltott stresszt. Az Agroleaf Power segítségével irányítható a termesztés minden szakasza, az ültetéstől a betakarításig. Az M-77-es csomaghoz egy új, ún. DPI technológiát párosítottunk, aminek hatására az Agroleaf Power-rel kezelt növények még erőteljesebben fejlődnek. A reakció gyors és hosszan tartó, mivel tartósan megnő a fotoszintetikus aktivitása a növénynek.

M-77 Technológia

 

Az M-77 formula a következőket tartalmazza:

  • Hatóanyagokat, amelyek növelik a permetlé által kijuttatott kelátok hatékonyságát;
  • Vitaminokat, amelyek javítják a permetlevet felszívó szövetek metabolikus aktivitását;
  • Funkcionális elemeket, amelyek javítják a tápanyagok hasznosulását;
  • Stressz csökkentő összetevőket, amelyek fokozzák a növény abiotikus stresszel szembeni ellenálló képességét.

 

DPI Technológia

 

Az ICL Double Power Impact (DPI) technológia rendkívül hatékonnyá teszi a növény fotoszintetikus reakcióját (a fotoszintézis során a növény a fényt energiaforrásként használva szén-dioxidból és vízből glükózt állít elő). A kísérletek bebizonyították, hogy a speciális tápanyag-összetétel hatására a növény párologtatása fokozódik, és a levél klorofil szintje nő, ami a szén-dioxid megkötési arányának javulásához vezet.

A DPI csomag javítja továbbá a levelek súlyát és méretét. Ennek következményeként kimutatható a kijuttatott tápanyagok (különösen a Nitrogén és a Foszfor) felvételében bekövetkezett javulás. Ráadásul a DPI technológia révén a tápanyagok hosszabb ideig maradnak a növény számára felvehető állapotban. Független felmérések kimutatták, hogy más műtrágyákhoz képest akár 200 órás (10 napos) javulást eredményezett ezen a téren.

A termék előnyei:

  • Az Agroleaf Power más, mint a legtöbb lombtrágya, mert gyors felszívódású, nagy tisztaságú, és olyan különleges adalékokat tartalmaz, mint a saját fejlesztésű M-77 csomag és a DPI technológia.
  • Hatása már az alkalmazás utáni napon megmutatkozik. A fent említett, különleges adalékok hatására a növények mélyebb színűek, egészségesebbek, növekedésük erőteljesebb és tartósabb lesz.
  • A hatóanyagok tisztaságára legjobb bizonyíték a magas tápelem-tartalom. Csak tiszta alapanyagokból lehet a növény számára szükséges összes tápelemet ilyen magas koncentrációban egy termékbe koncentrálni.
  • Az összes makro- és mikroelem egy termékben. A High N, High P, High K, Total, Calcium és Magnesium összetételek között megtalálja az évszaknak, illetve a növény mindenkori fejlődési stádiumának megfelelőt.
  • A tiszta alapanyagok mellett az Agroleaf Power tartalmazza az M-77 csomag összetevőit is, így az összes tápanyag felvétele, szállítása és hasznosulása gyorsabb és hatékonyabb.

az agroleaf power előnyei

Mikor használjuk az Agroleaf Powert?

  1. Az egyes fejlődési szakaszok stimulációjához – A hozam a növényi fejlődés végeredménye. Amennyiben az egyes fejlődési szakaszok teljesítményét a lehető legmagasabb szinten tartjuk, úgy a terméshozam is maximális lesz. Ezért minden növekedési szakaszra egyedi összetételű Agroleaf Power termék áll rendelkezésre.
  2. A tápanyag-ellátás kiegyensúlyozásához – A növények tápanyagellátásában bekövetkező egyensúlyhiány nehezen kezelhető probléma. Előfordulhat például, hogy nem megfelelő a talaj pH-értéke, az alacsony hőmérséklet miatt elégtelen a tápanyagfelvétel, a kationok (K+, NH4+,Ca2+, Mg2+) egymás hatását semlegesítik, sőt a túlzottan nedves vagy száraz talajok is gondot okozhatnak. A egyensúlyi állapot gyors és hatékony helyreállításának módja az Agroleaf Power lombtrágya alkalmazása.
  3. Stressz csökkentéshez és a termőképesség növeléséhez – A stressz miatt csökken a termőképesség. Sok tényező előidézheti, például a szélsőséges időjárás, a magas terméshozam, a gyomirtó szerek használata, esetleg a növényápolási műveletek (pl. metszés) is. Az Agroleaf Power minden helyzetben képes felgyorsítani a növények fejlődését, magas termőképességet és egészséges növekedést biztosítani.
  4. A rejtett tápanyaghiányok megszüntetéséhez – A rejtett tápanyaghiány azt a gyakran előforduló körülményt jelenti, amikor a növényben kialakult hiánybetegségek még nem okoznak szemmel látható tüneteket. Ilyen esetekben is az Agroleaf Power gyors és egyszerű megoldást jelent a tápanyaghiányok megszüntetésére.

Hogyan használja az Agroleaf Powert a kukorica lombtrágyázásához

Javasolt termékek és alkalmazásuk: Agroleaf Power High P (12-52-05+mikro), 2 kezelés. A kezeléseket néhány leveles állapotban kell először elvégezni, majd 8-10 nap múlva megismételni. A javasolt hektárdózis 3-5 kg. Ha csak 1 kezelésre van lehetőségünk, a javasolt dózis 5-6 kg/ha. Egyébként, 2 kezelés fél-fél dózissal mindig eredményesebb, mint csak 1 kezelés teljes mennyiséggel, mert a lombtrágya pozitív hatása hosszabb ideig tart.

A lombtrágyákat a kukorica 5-6 leveles korától, egészen addig az időpontig, amíg „a hagyományos traktorral törés nélkül be tudunk menni” ki lehet juttatni – a Agroleaf Power 31-11-11+TE készítményt. Magasabb állományban, virágzás körüli időszakban, az Agroleaf Power Total (20-20-20+mikro) termékkel történő kezelést javasoljuk 2 alkalommal, 4-6 kg/ha dózisban.

A szükséges vízmennyiség nyugodtan igazodhat a permetezési vízmennyiségekhez, mert még 1,5-2 %-os koncentrációnál sem kell perzseléstől tartanunk. A lombtrágyát a növényvédő szeres kezelésekkel egy menetben kijuttathatjuk, csak a magas réztartalmú gombaölőkkel nem célszerű összekeverni őket, mert a kelátrendszer sérülhet.

Az ICL-SF cég által gyártott Agroleaf Power lombtrágyák használatával akár jelentős, akár 10-15 %, termésnövekedés is elérhető, miközben a minőségi paraméterek is javulnak, mint azt kísérleteink és a termelői tapasztalatok is alátámasztják.

Szabványos lombtrágyázás

Az Agroleaf Crop Maize 7-48-7 + 4MgO + nyomelemeket * kifejezetten erre a növényre fejlesztették ki. A készítmény magas foszfor tartalmával kifejezetten a kukorica szárbaszökkenésének segítésére fejlesztették ki. Főként száraz és hideg időben a lombtrágyázás alkalmazása hatékonyabb, mert a gyökéren keresztüli tápanyag felvétel lassabb. A lombtrágya segíti a gyökérzet fejlődését és javítja a sejten belüli nedvkeringést, így erősítve a stressznek kitett növényt. A kezelést már 4-6 leveles szakaszban érdemes elvégezni. Javítja a gyökerezést és megelőzi/kezeli az esetleges foszfor hiányt. Súlyos hiánybetegség esetén a kezelés 10 nap múlva megismételendő. Az Agroleaf Power termékek használatával komplett lombtrágyázási program alakítható ki kiemelkedően hatékony DPI és M-77 technológiáink révén, illetve érdemes egy – két kezelést végezni Agroleaf Special Cink termékünkkel is, mely a X3 Active Technológiát használja.

kukorica lombtrágyázása

A megnövelt mangán adag javítja a kukorica növekedését és termését.

agroleaf crop maize használata kukorica műtrágyázás

Ajánlott permetlé mennyisége: 200-400 liter/ha

* Mikroelemek (%): B 0,05, Cu 0,03, Fe 0,07, Mn 0,3, Mo 0,01, Zn 0,03

A leggyorsabb tápanyag-kiegészítő

Annak érdekében, hogy még jobban kihasználhassuk a növények termésképző képességét, vagy olyan helyzetekben, amikor a kiválasztott összetevőket intervenciós módon kell biztosítani, javasoljuk az Agroleaf Power lombtrágyák használatát. A pozitív hatások a permetezés után 24 órával láthatók!

A cinkhiány csökkentése és megelőzése érdekében:

agroleaf power cinkhiany ellen kukorica

Permetezési tippek:

  • Permetezzen 1-1,5%-os oldattal, és a hektáronkénti ajánlott dózis megtartásával.
  • Kora reggel vagy késő délután permetezzen 25 °C alatti hőmérsékleten.
  • Kerülje a növények permetezését stresszhelyzetben, valamint kedvezőtlen időjárási viszonyok között.
  • Adjon nedvesítőszert a folyadék tapadásának javításához. (kivéve az Agroleaf Liquid család, mert a SurfActiv technológia azt már tartalmazza)
  • Az Agroleaf Power termékek keverhetők peszticidekkel vagy más műtrágyákkal (azonban használat előtt mindig érdemes keverési próbát végezni) – forduljon tanácsadóinkhoz.
  • Ne keverje Cu-tartalmú termékkel a mikroelem-kelátok stabilitásának megőrzése érdekében.

 

Szaktanácsadás

Részletes ingyenes szaktanácsért, vagy termékeinkkel kapcsolatos további információkért keresse a területi képviselőiket:

Rácz Gábor területi képviselő
Mobil: +36304881479
Email: gabor.racz@icl-group.com

Sikeres termesztést kívánunk!

Vegye igénybe Ön is az ICL Specialty Fertilizers növénytermesztő gazdáknak szóló tápanyagutánpótlási szolgáltatását! Kollégáink sok éves tapasztalata, a folyamatos kísérletek, nemzetközi kutatási-fejlesztési háttér lehetővé teszi, hogy a legoptimálisabb megoldással segítsük az Ön munkáját Kérdezzen Rácz Gábor szaktanácsadónktól itt >>

Kérdezzen tőlünk!