Kertészeti öntöző műtrágya, ami kiváltja a savazást, táplál és félmilliót spórol hektáranként? NOVA PeKacid!

Címkék: csepegtető cső , nova pekacid , öntöző műtrágya , ph korrekció , savazó műtrágya ,

Néhány deka speciális Nova Pekacid savazó műtrágya 1000 liter vízben elkeverve, ami szezononként 1 hektáron félmilliós megspórolt befektetés a termelőnek. Bakacsi Géza Kistelken található fóliáiban legalábbis ez a tapasztalat. A talajos fóliás zöldségtermesztésben rendszertisztításhoz, gyökereztetéshez önmagában kiváló termék a NOVA PeKacid, míg szezon közben a speciális Agrolution öntöző műtrágyák részeként vagy minimális plusz dózisként a tápoldatban ideálisan tartja az öntözővíz pH-értékét, megelőzve a lerakódásokat, biztosítva a tápanyagok 100%-os oldódását és felvehetőségét.

A NOVA PeKacid NPK 0-60-20 sikerét egyszerű recept adja: a vízoldható PK műtrágyák tápanyaghatását kombinálja a szabadföldi vagy hajtatott növénykultúrákban alkalmazott csepegtetőcsövek karbantartásához nélkülözhetetlen savazó hatással. Azonban a veszélyes foszforsavakkal szemben ez a termék biztonságos por állagú, mégis kiemelkedő vízoldékonysággal bír (670 g/liter 20 °C-on). Eltávolítja a bikarbonátokat és karbonátokat a kemény öntözővízből, korrigálja a meszes talaj problémáit. Erőteljes pH-korrekciós hatásával a piacon kiemelkedően jó hektárköltséggel képes a növényvédőszerekhez ideális 6-7 pH-t fenntartani az oldatokban, míg savasságával gyakorlatilag a 100%-át felveteti a növényekkel az öntözőműtrágyákkal kivitt tápelemeknek 5,5-6,5 pH között.

Most már több éve használok ICL műtrágyákat üzemi technológiaként a Kistelken 1 hektáron található fóliasátraimban, illetve Balástyán 4 hektáros területen korai fóliás újburgonya, saláta majd étkezési paprika termesztéséhez. Ennek része a rendszertisztításhoz és a korai gyökeresedéshez nélkülözhetetlen friss foszforhatás fenntartásához lényeges NOVA PeKacid is. Az öntözővizem pH-ja 7,6-os, amit, ha nem kezelnénk, a csepegtetőszalagok gyors eltömődésén túl tápanyagfelvételi problémák is előállnának. Emiatt a NOVA PeKacidra (NPK 0-60-20), mind az Agrolution Special 313-ra (NPK 14-7-14+14CaO+mikroelemcsomag), ami mindent tartalmaz, amire a szép paprikaterméshez lényeges, egyaránt fontos feladat hárul” – meséli a kistelki termelő, aki 33 éves kertészeti múltat tud a háta mögött.

Nemcsak kiváló pH korrekciós hatást biztosít biztonságos száraz savtartalmával, de könnyen felvehető foszfor forrás is – ez a Nova PeKacid.

A NOVA PeKacid foszfortartalmával jobban fejlődik a gyökérzet, egészségesebbek egész szezonban a növények.

Az Arolution Special termékek tartalmazzák a NOVA PeKacidot, így hatékonyabban vetetik fel a növényekkel a tápelemeket, egész szezon alatt gátolják a csepegtető csövek eltömődését. Bakacsi Géza évek óta használja a technológiát.

A gyakorlati munka során milyen előnyeit látták eddig a NOVA PeKacid savazó öntöző műtrágyáknak?

Bakacsi Géza szerint az alkalmazás egyszerű, az előnyök pedig látványosak:

  • 1 szezon során egyetlen csepegtetőszalagot sem kell cserélni 1 hektáron.
  • Ezzel 8-10 csepegtetőszalaggal megterem korai újburgonya, paprika és saláta egy helyen.
  • A jelenlegi piaci viszonyok mellett 10 darab csepegtetőszalag ára közel 500.000 Ft költség a kertészetben, ezek újbóli beszerzését megspórolják az év során a NOVA PeKacid kezelésekkel.
  • A savazó hatás még 7-es pH feletti öntözővizet is képes korrigálni, amivel többé nem gátolt a foszforfelvétel a növények számára.
  • A termék kalcium- és magnéziumtartalmú termékekkel is biztonságosan keverhető, nincs kicsapódás a rendszerben.

A NOVA PeKacid szezon alatt is védi a csepegtető csöveket, de szezon előtt és után különösen jó ár-érték arányú technológia a rendszertisztításhoz is.

Az Európában végzett kertészeti kísérletek egy, az energiaár-robbanás miatti előnyét is kimutatták a NOVA PeKaciddal önmagában vagy az Agrolution Special öntöző műtrágyák részeként végzett kezeléseknek: 2,2-5,8%-kal növelik meg az öntözőrendszerek átfolyási kapacitását, csökkentve ezzel a rendszerüzemeltetési költségeket!

„A NOVA PeKacid rendkívül hasznos termék az öntözőgerincek és csepegtetőszalagok tisztántartásához. A foszfortartalmával serkenti a gyökérnövekedést, erősíti a virágzás és kötődés folyamatait a növényekben, miközben leegyszerűsíti az önöző, tápoldatozó rendszer tisztán tartását. Természetesen nem csodaszer, oda kell figyelni a rendszer tisztításra termelőként, de havi átmosás, szűrőtisztítás mellett nekünk tökéletesen bevált. Egy egész szezont kibírnak a csepegtetőszalagjaink. Az önzővíz és a talaj pH egész évben a növények számára ideális sávban marad az egész szezonban a NOVA PeKacid segítségével” – hangsúlyozza Bakacsi Géza.

Hogyan működik egy öntözőrendszer karbantartás a NOVA PeKacid savazó hatású öntöző műtrágyával?

  1. Beindítjuk az öntözőrendszert, meggyőződünk arról, hogy a víz elért minden csepegtetőhöz.
  2. Az öntözőrendszerben a rendszertisztításhoz javasolt dózis és a rendszer 15 perces térfogatáram értékét alapul véve végezzünk átöblítést a NOVA PeKaciddal!
  3. A tisztítás után 30-40 percig öblítsük át a rendszert tiszta vízzel!

Komolyabb eltömődések, elzáródások esetén nyissuk meg az öntözőgerinc vezetékének végelzáróit is az öblítéshez. Permetezőfúvókáknál kövessük ugyanezt az elvet, de az átáramlási térfogatot igazítsuk a permetezőrendszer teljesítményéhez!

Mennyi a NOVA PeKacid ajánlott dózisa a szabadföldi vagy hajtatott növénykultúrákban?

Általános ajánlott dózisa lombtrágyaként 0,05-1% (0,5-1 kg/1000 l víz), tápoldatként 0,01-0,05% (0,1-0,5 kg/1000 l víz) öntözőrendszer tisztítására 0,3-0,5% (3,5-5 kg /1000 l víz)

Bakacsi Géza azonban kiemeli, a pontos alkalmazást érdemes minden termelőnek a saját víz pH-értéke és az alkalmazott öntöző műtrágya tükrében kikísérleteznie!

„Az év folyamán mi Agrolution Special öntöző műtrágyákkal dolgozunk, amelyek a mono műtrágyákhoz hasonló minőségben, de kényelmesen használható komplex termékként adják meg – minimális mikroelemkiegészítés mellett – az összes tápelemet, amire az egyenes és vastag húsú paprikatermésre szükség van. A Nova PeKacid-os rendszerátmosásokat a tenyészidőszakban kerülni kell, tápoldatként s tisztító hatást 1000 liter vízben ezt a hatást 10 dkg-al már biztosítja. A pontos mennyiségeket a 7,6os pH-jú helyi öntözővizemhez és a tápoldatba bekevert Agrolution Special öntöző műtrágyák pH-korrekciós hatásához igazítom. Röviden: megmutatom, hogyan tudják mindezt kikísérletezni a gazdatársak is.”

Mérjük le az öntözéshez használt víz pH-ját.

Mérjük ki a kísérleti PeKacid kezeléshez a mennyiséget.

Keverjük el az anyagot.

Mindent pontosan ellenőrizzünk.

Mérjük le a hatást.

Számítsuk hozzá az öntöző műtrágyánk hatását is!

NOVA PeKacid hatáskísérlet Bakacsi Gézával:

  1. Felmérjük az öntözővíz pH-értékét.
  2. 5-10 literes mértékben felmérjük a PeKacid korrekciós képességét. Bakacsi Géza kertészetében 5 liter vízhez adott 10 dkg Nova PeKacid 4,6-os értékre korrigálta a 7,6-os pH-t.
  3. Vegyük figyelembe az öntöző műtrágya okozta pH-módosulásokat. Az Agrolution Special száraz foszforsav-kiegészítésével önmagában is csökkenti a pH-t. A kísérlet 4,6-os pH-ra csökkentett oldatát 50 dkg öntöző műtrágya 3,6-ra vitte le, így ezt figyelembe véve kell meghatározni a végső arányokat.

„A kísérlet alapján mind a NovaPekacid, mind az Agrolution Special száraz foszforsav tartalma önmagáért beszél. 1000 literes tartályba 75 kg-ot teszek 1 heti tápláláshoz az Agrolution Special öntözőműtrágyából a tenyészidőszak alatt. Ez önmagában 6,8-ra csökkenti a tápoldat pH-ját. Ehhez maximum 1 kg körül keverek Nova PeKacidot pluszban a maximális rendszerkarbantartás érdekében, mert a paprika nem szereti, ha tápoldat pH-értéke 5 alá csökken. Kiválóan működik.”

 

Jobb termés, kevesebb műtrágya-kijuttatással, valós megtérüléssel? Válassza az ICL műtrágyatermékeket! Keresse Rácz Gábor területi értékesítőt a további termékinformációkért, ingyenes szaktanácsadásért!

Kérjen személyre szabott szaktanácsot!

Keresse Rácz Gábor területi képviselőt a további termékinformációkért, ingyenes szaktanácsadásért!

Rácz Gábor növényvédelmi szakmérnök, ICL

tel: +36304881479 email: gabor.racz@icl-group.com

Letölthető termékismertető anyagaink:

 

 

Kérdezzen tőlünk!