Őszi árpa termesztésben az ICL műtrágyák nálunk az áruk közel kétszeresét hozták vissza! – Gazdariport

Címkék: agromaster start mini , icl műtrágyák , icl pkplus , őszi árpa műrtágyázása , őszi árpa termesztése , őszi búza műtrágyázása , őszi búza termesztése ,

Hektáronként 500 kg plusz termés, 66-os hektolitertömeg mellett az őszi árpa termesztésben. A Tolna megyében családi gazdaságuk bővítésén dolgozó Iker Valentin szerint, amikor az inputanyagárak miatt ma minden szem termény számít, sokatmondó eredmény ez attól a lehetőségtől, amit az új ICL műtrágyák jelentenek a magyar termelőknek. Az eredmények ráadásul nem a véletlennek köszönhetőek. A nitrogénkijuttatástól különválasztott rugalmas és gazdaságos foszfor- és káliumfeltöltés, valamint a gyökérzónában hosszú hónapokon át célzott nitrogénpótlást biztosító, mini burkolt starter műtrágyák hatékonyságát ugyanis jól dokumentált szántóföldi kísérletben vizsgálták Felsőnánán. Eredményekről és a technológia részleteiről kérdeztük a gazdálkodót.

25 hektáron egy 50 hektáros gazdaság eredményességével: megéri inputanyagok terén a csúcstechnológiákat választani

Iker Valentin családi gazdasága a tolnai Felsőnána vidékén foglalkozik a nagy szántóföldi klasszikusok – őszi búza és árpa, repce, napraforgó és kukorica – termesztésével. A 25 hektáros művelés alatt álló terület a nagygazdasághoz mérten ugyan szerényebb, azonban ezt bőven ellensúlyozza a felsőnánai gazda termesztéstechnológiai kísérletező kedve és ambíciója.

„Az intenzív növénytermesztésben egyértelműen megéri kísérletezni az újszerű technológiákkal, különösen igaz ez a speciális adalékanyagokkal és formulációval készülő prémium műtrágyákra. 25 hektáron jelenleg olyan eredményeket tudunk felmutatni, mint egy átlagos 50 hektáros gazdaság. Ezt az irányt szeretnénk tartani, amihez ideális az ICL műtrágyák tudása.” – vallja munkájával kapcsolatban a gazdálkodó.

Az ICL műtrágya technológia Felsőnánán: kevesebb inputanyag, kevesebb nitrogén veszteség, mégis több kiváló minőségű termény!

Iker Valentin szerint a versenyképes munka fenntartásához az extrém viszonyok között ma már alapkövetelmény, hogy a gazdálkodók ismerjék és alkalmazzák a szabályozott tápanyagleadású, burkolt műtrágyatermékeket. Azoknak a gazdatársaknak, akik körülményektől függetlenül az eredmények növelésében gondolkoznak, a szakember szerint érdemes további figyelmet fordítaniuk a rugalmas nitrogénkijuttatást biztosító, menetszámcsökkentő technológiákra, burkolt mini starterekre is.

„Olyan időszakot élünk, amikor minden szem termény számít, épp ezért fontos, hogy a növénytáplálás terén szigorú szakmaisággal válasszunk műtrágyákat. Néhány éve figyeltem fel az itthon még új szereplőnek számító, azonban Nyugat-Európában már több évtizedes múlttal rendelkező ICL műtrágyákra. A folyamatos újdonságaik miatt olyan megoldásokat kínálnak, ami egybevág a gazdaságunk hatékonyság alapján szerveződő munkájával. Ezért is éltem a lehetőséggel, amikor az ICL magyarországi szaktanácsadója megkeresett, hogy teszteljem a műtrágyák képességeit egy szántóföldi kísérlet részeként. Az első év eredményei alapján azt mondhatom, jó döntés volt.”

De mi teszi egyedülálló választássá az ICL alap- és fejtrágyákat, startereket, lombtrágyákat az őszi kalászosokkal, repcével dolgozó gazdáknak?

Rácz Gábor, az ICL magyarországi szaktanácsadója szerint a következő nyereségekkel számolhatnak az ICL műtrágyákat, lombtrágyákat választó gazdák:

  1. Az ICL PKpluS műtrágyájának használatával a gazdálkodók spórolhatnak a nitrogénpótláson, ugyanis a termékkel rugalmasan, a nitrogénforrásoktól függetlenül végezhető el a talaj foszfor-, kén-, kalcium- és mikroelemfeltöltése az őszi vetések idején. A nitrogén kijuttatás így alkalmazkodhat a talajállapothoz, előveteményhez, és a növény fejlettségi állapotához. Ez minimalizálja a veszteségeket a rutinszerűen használt NPK műtrágyákhoz képest.
  2. A foszforsavval történő gyártásnak köszönhetően a PKpluS termékek gyorsan felvehető foszforhatása kedvezően fogja befolyásolni a kezdeti gyökértömeg-növekedést. Ráadásul, mindezt a szulfátos kénforrás jótékony hatásával egészíti ki: javítja az állomány szárazságtűrését, a nitrogénfelvétel optimalizálásához elegendő mennyiségben biztosítja ezt az alapvető tápelemet.
  3. Az Agromaster Start Mini vetéssel egy menetben kijuttatható mini szemcseméretű starter műtrágyájával hosszú, egyenletes nitrogénforrást biztosíthatunk a fejlődő állományoknak, közvetlenül a gyökérzónában. A 2-3 hónapos burkolt nitrogénhatású starter mellett ráadásul az Agromaster Start Miniből 1-2 hónapos hatóidejű burkolt foszforhatással dolgozó műtrágya is elérhető, amivel problémás talaj pH mellett sem okozhat gondot a foszforlekötődés.
  4. Az ICL műtrágyákkal a plusz hozam a nem feltétlenül jelent plusz hektárköltségeket, sőt! A felsőnánai őszi kalászos kísérletek ugyanis azt mutatták: őszi búzában a kontrollnál alacsonyabb hektárköltséggel dolgozott a PKpluS, de az őszi árpában is gazdaságosabban dolgozott az Agromaster Start Mini – gyakorlatilag annyival több termést hozott az ICL technológia, mint amennyivel többe került hektáronként a versenytárstermék alkalmazása!

Komoly plusz hozam őszi árpában, jobb korai fejlődés őszi búzában

A Felsőnánán végzett őszi árpa és őszi búza kísérleteknéla gyakorlatban is megmutatkozott: az őszi kalászos állományok a külön, célzottan végzett foszfor és káliumpótlást extra gyökértömeggel, jobb bokrosodással, fokozott vitalitással hálálják meg. Erre a célra az ICL PKpluS terméke (20-20 +2MgO+6S+14CaO) jobb hatásfokkal dolgozik, mint a konkurens hasonló készítmények. Az őszi árpában bevetett Agromaster Start Mini starterműtrágya (21-21-5+2MgO+15SO3) pedig a plusz foszfor- és káliumforrásokra ráépülő folyamatos nitrogénhatással sikeresen elvégzi a legfontosabb plusz feladatát is: a kezdeti fejlődési előnyt sikeresen fordítja át terméstöbbletté!

„Az ICL részéről Rácz Gáborral folyamatosan nyomon követtük a kísérleteket, vizsgáltuk a gyökértömeg fejlődését, levélanalízist végeztünk, feljegyeztük az állományban a kijuttatást követő élettani változatokat. Mind az árpa, mind a búza esetében a kezdeti időszakban mélyebb zöld levélzetet, extra gyökértömeget, jobb bokrosodást figyeltünk meg az extra foszfor és káliumdózisok hatására. A búzaállományban ezen a téren az ICL PKpluS terméke (20-20+2Mg+6S+16CaO összetétellel) hatékonyabbnak bizonyult a hasonló összetételű konkurensnél. Látványos terméshozamot végül az őszi árpában mértünk, ott 66-os hektolitertömeg mellett 9,0 tonna/hektár eredménnyel arattuk le hozammérős kombájnnal a 2,5 hektáros területet, szemben a kontroll 8,5 tonna/hektáros eredményével.” – meséli Iker Valentin.

Míg a kezdeti fejlődés pozitívumai az őszi búza kultúrában is jól látszottak az ICL technológiával, a terméseredményeket végül beárnyékolta egy, az 1-1 hektáros búzatáblák egyharmadát érintő komolyabb betegség.

„A betegség pontos okát még kutatjuk, de aki mezőgazdaságban dolgozik, az tudja, olyan világ ez, ahol 50% mindig a szerencsén múlik. Valamilyen fertőzésre vagy vetőmagproblémára tudunk gondolni, de jól látszott, hogy a terület egyharmadán kisebb, fejlődésben visszamaradt az állomány. Az üzemi eredmény így ott elmaradt a várakozásainktól. Az ICL-es táblarész még így is malmi minőséggel és 100 kg plusszal mérlegelt, de a vége 6,2 tonna/hektár lett, szemben a kontroll 6,1 tonna/hektáros eredményével. Az évjárathatás kiküszöböléséhez mindenképpen folytatjuk jövőre is a kísérletet, szeretnénk látni mire képes a technológia ideális körülmények között.”

A kísérlet további fontosabb alapvető adatai az ICL műtrágya technológiákhoz kapcsolódóan

Talajelőkészítés őszi árpában és őszi búzában is: tárcsahengerezés, grúberezés, majd hengerezés.

Őszi árpa:

  • Foszfor és káliumpótlás szeptember 24-én, 450 kg/ha dózisban.
  • Vetés 97 kg/ha dózissal szeptember 25-én.
  • Agromaster Start Mini (21-21-5+2MgO+15SO3) és kontroll starter egyaránt 30 kg/ha dózisban kijuttatva.

Őszi búza:

  • Őszi búza foszfor- és káliumpótlás október 1-én ICL PKpluS (20-20+2MgO+6S+16CaO) és kontroll 450 kg/ha dózisban kijuttatva.
  • Vetés október 2-án 60kg/ha dózisban.

Az Agromaster Start Mini starter műtrágya gyakorlatilag megduplázta a befektetést az őszi árpa esetében!

Az őszi árpa eredmények tükrében Iker Valentin az Agromaster Start Mini starter műtrágyáját jó szívvel ajánlja a gazdatársaknak.

„Ugyanazon a táblán már 5%-os terméstöbblet is érezhető különbség a pénztárcának, de az őszi árpában ennél sokkal többet hozott számunkra az ICL Agromaster Mini Starter alkalmazása. A plusz hozammal nálunk gyakorlatilag kétszeresen megtérült a termék ára a plusz terméssel.”

ICL tápanyagpótlási javaslatok őszi kalászosok őszi műtrágyázásához:

Elérhető PKpluS összetételek: 29-5+2MgO+7S+21 CaO; 20-20+2MgO+6S+15CaO; 15-30+6MgO+6S+15CaO.

Javasolt dózisa őszi kalászosokban 300-350 kg/ha

Elérhető Agromaster Start Mini starter műtrágya és Agromaster komplex műtrágya összetételek:

Burkolt nitrogén tartalommal: 21-21-5+2MgO+15SO3, 2-3 hónapos feltáródási idővel. Az ősz folyamán hosszan táplálja a növényeket, így erős, ellenálló állomány várhatja a téli időszakot.

Burkolt nitrogén- és burkolt foszfor tartalommal: 12-44+5S NP burkolt 1-2 hónapos feltáródási idővel.

Az Agromaster Start Mini javasolt dózisa őszi kalászosokban vetéssel egy időben a magágyba: 50-60kg/ha

Az Agromaster fejtrágya javasolt dózisa őszi kalászosokban a sorok mellé kijuttatva a vetéssel egy időben vagy kelés után: 200-250 kg/ha

A lombkezeléshez ajánlott Agroleaf Power lombtrágyákkal kombináltan az ICL komplett termesztéstechnológiai csomagot kínál a gazdáknak.

Részletes ismertető az ICL szántóföldi termesztőknek ideális műtrágyáiról

Rendelje meg most az ICL prémium alap- és starter műtrágyáit!

Kérjen személyre szabott szaktanácsot!

Kérdezzen tőlünk!