Őszi árpa, őszi búza és repce alaptrágyázása: kifizetődő beruházni a szabályozott hatású starterekbe!

Címkék: alaptrágyázás , icl műtrágya , műtrágyázás , őszi árpa , őszi búza , repce ,

A negatív alföldi aratási rekordok és a kilőtt nitrogénárak árnyékában látszik, a gazdáknak a versenyképesség fenntartásához nincs más út, mint talajvizsgálati eredményekre oksági alapon építeni újgenerációs műtrágya-technológiákkal. A repce, őszi árpa és őszi búza termesztéséhez ugyanis ezekben a termékekben van meg az a szabályozott hatás, amivel minimalizálható az elillanás, kimosódás okozta nitrogénveszteség az őszi műtrágyázás idején és azon túl. Plusz tartalmazzák azokat a makrotápelemeket is, amik extra gyökérfejlődéssel lerövidítik a kritikus, korai fejlődési szakaszt a növényeknél. Az olyan vezető műtrágyagyártóknál, mint az ICL, a termékkínálat ma már elérhetővé teszi, hogy külön válasszuk a nitrogénpótlást az ősszel meghatározó foszfor- és káliumkijuttatástól, ami bolygónknak, növényeinknek és a termelők pénztárcájának egyformán fontos.

Az ICL ilyen újgenerációs „okos műtrágyáinak”hatékonyságát hazai ősziárpa-kísérletek is alátámasztották Tolna megyéből. Az Agroleaf Power lombtrágyákkal komplett technológiai csomagban lépéselőnyhöz juttatják a gazdát a tápanyag-utánpótlás terén. Olyan előremutató termesztéstechnológiát kínálnak együttesen, ami egy szerencsés évjáratban mindent kihoz a növények genetikájából a korábbi évek veszteségeinek kigazdálkodásához. Egy újabb aszály idején pedig megadják a védőhálót, amivel az állomány talpon maradhat az életmentő csapadék megérkezéséig.

Őszibúza-, ősziárpa- és repcetermesztés talajelemzésre és ICL okos műtrágyákra építve: kihozzák a maximális termést a növény genetikájából!

A tervezhető kiadás és nyereség kulcsa régóta az oksági alapon végzett szakszerű növénytáplálás az őszi vetésű kultúráinknál is. Ehhez a mai piaci körülmények között négy aranyszabályt kell követnie a termelőnek.

1., A munkát szakszerűen végzett talajelemzésre kell alapozni!

Az elemzés feltárhatja, ha az állomány fejlődését fenyegető talajszerkezeti probléma van tábláinkon. Ilyen lehet a művelőtalp-tömörödés például a repcénél, amelynek mélyre nyúló gyökérzete laza talajt kíván. Ahogy azt is feltárhatjuk az elemzés segítségével, ha a talaj pH-problémája miatt hiába töltjük fel a földjeinket, azok felvétele gátolt lesz a lúgos vagy épp savanyú közegben. 5,5-ös pH alatt például csökken a foszfor vagy épp a kalcium elérhetősége, míg 7,5-es pH-érték felett az ugyancsak gátolt foszforfelvételen túl relatív bór, vas, cink, réz és mangán hiánytünetek léphetnek fel.

2., A tápanyagveszteség minimalizálásához érdemes csúcstechnológiával készülő, szabályozott nitrogénhatású műtrágyákat választani!

Egyes becslések szerint a kijuttatott nitrogén 40-70%-a elillan vagy kimosódik, mielőtt a növények hasznosítanák. Ez olyan veszteség, amit egyrészt az anyagiak miatt nem lehet vállalni, másrészt szembemegy a változó ágazati előírásokkal is. Az európai zöld megállapodás értelmében ugyanis 20%-kal kell a termelőknek visszavágniuk a kijuttatott műtrágyamennyiségeket.

3., Amennyiben az elővetemény és talajállapot azt indokolja, válasszuk külön a nitrogén-kijuttatást a foszfor- és káliumpótlástól a talajelőkészítés részeként!

Sokan a megszokások miatt juttatnak ki rutinból NPK műtrágyákat, pedig jelenlegi tudásunk szerint az okszerűen végzett tápelempótlás, a növény fejlődési fázisaihoz igazodó nitrogén-kijuttatás jobban megtérül a növénytermesztésben. Válasszunk olyan műtrágyacsaládot, ahol adottak ehhez a komplex termékek!

4., Olyan műtrágyagyártó termékeit érdemes választani, ahol több, a talajelemzések eredményeihez igazodó összetétel elérhető termékcsaládokon belül, plusz rendelkezik a valóságban is elérhető készletekkel!

Rácz Gábor, az ICL területi értékesítője, szaktanácsadója szerint az ICL műtrágyákra épített őszi búza, őszi árpa és repce termesztéstechnológiák mind a négy fenti előnyt biztosítják a magyar termelőknek.

„Tolna megyében jól dokumentált kísérleteken vagyunk túl Felsőnána vonzáskörzetében, ahol sikeresen vizsgáztak az ICL starter-, alap- és fejtrágyák. A vetéssel egy menetben kijuttatható, egyedülálló szabályozott nitrogénhatású starterünk, az Agromaster Start Mini a vetés előtti talajfeltöltéshez alkalmazott PKpluS komplex műtrágyánk hatása egyaránt kedvezően befolyásolta a növények fejlődését és a hozamot. Az ultra lokalizált hatású, mini szemcseméretű starter sikeresen juttatta el a gyökérzónába a nélkülözhetetlen tápelemeket. Ezzel párhuzamosan a PKpluS extra foszfor- és kalciumhatásnak hála gyökértömeg-többletet, extra bokrosodást figyeltünk meg az állományban. Az Agromaster starter és Agromaster fejtrágya retard nitrogénhatása a folyamatos tápanyagellátással képes volt jelentős plusz hozammá formálni az extra foszfor és kálium források jelentette korai fejlődési előnyt. Őszi kalászosoknál az Agroleaf Power lombtrágyákkal kombináltan képesek vagyunk teljes technológiai csomagot biztosítani a termelőknek.”

Az Agromaster Start Mini starterműtrágya és a PKpluS termékben dolgozó Polysulphate természetes ásványianyag-tartalma extra foszforral, káliummal, kénnel, magnéziummal a szakértő szerint képes megalapozni mindazt, ami a bőséges repceterméshez is szükséges.

Az ICL repce tápanyagutánpótlási technológiája megfelelő mennyiségben felvehető foszfort, kalciumot, magnéziumot és ként tartalmaz, hogy a repcetermés minőségi és mennyiségi mutatóival egyaránt elégedett legyen aratáskor a termelő. Az Agromaster és a PKpluS termékek változatos összetételeivel ráadásul teljes szabadságot kap a gazda, hogy a talajvizsgálati eredményekhez hangoltan eldöntse: az alap- és fejtrágyázáshoz elegendő szabályozott feltáródású burkolt nitrogénműtrágyával dolgoznia, vagy szükség lehet burkolt foszfortartalomra is a bő terméshez. Mindkettőhöz megtalálja az ideális terméket a kínálatban.”

Őszi műtrágyázás Polysulphate alapú ICL PKpluS és PotashpluS komplexekkel: természetes ásványianyag-tartalom a fejlődési előny bebiztosításához

Hála a bennük található Polysulphate tartalomnak az ICL PKpluS és ICL PotashpluS termékek természetes és bármely nitrogénforrással kombinálható formában képesek biztosítani a minőségi foszfor, kálium, kén és mikroelempótlást növényeink számára.

Az ICL PKpluS egyedülálló foszfor-, kálium-, kén-, magnézium- és kalciumtartalmával segíti a szántóföldi növénytermesztést. A termék finomra őrölt formában tartalmazza ugyanis az ICL Polysulphate-ját, amihez egy 225 millió éves tengerfenék megkövült ásványi anyagait bányásszák ki Anglia partjainál 1200 méteres mélységben. A szulfátos formának köszönhetően a benne található természetes ásványi anyagok gyorsan felvehetőek a növényeknek, a kristályok 60 napos kénpótlást tesznek lehetővé. Az ICL PKpluS részeként mindez prémium granulált formában juttatható ki a növények alá kiváló szórási tulajdonságokkal, akár 36 méterig. Káliumtartalmával javítja a növények vízháztartását, ezáltal fontos belső védvonal az aszály jelentette stressz kivédéshez, míg a benne található foszfor, kalcium és magnézium a gyökérfejlődést serkentik eredményesen. A komplex műtrágya tetszés szerint kombinálható bármely nitrogénforrással.

Elérhető ICL PKpluS összetételek: 29-5+2MgO+7 SO3+21 CaO; 20-20+2MgO+6S+15CaO; 15-30+6MgO+6 SO3+15CaO.

Javasolt dózis repcében: 250-300 kg/ha

  • Az ICL PotashpluS terméke a Polysulphate és jól ismert kálisó kombinációjából jött létre, így ideális kálium- és kénforrás akár talajelőkészítéshez vagy fejtrágyázáshoz.

A PotashpluS összetétele: 37% K2O, 9% S (24% SO3), 3% MgO és 8% CaO

Agromaster repce vetés

Szabályozott feltáródású Agromaster Start Mini starter műtrágyák és Agromaster komplex műtrágyák: maximális hatás minimális nitrogénveszteséggel!

Az Agromaster Start Mini szabályozott tápanyagleadású, mini szemcseméretű termékével a burkolt műtrágyatermékek előnyei megérkeztek a starterek mezőnyébe is. A kijuttatás után a talaj nedvességtartalma áthatol a műtrágyaszemcsék speciális burkolatán, feloldja a tápelemeket, amelyek ezután fokozatosan válnak elérhetővé 2-3 hónap alatt növényeknek. A burkolat  reagál a talajhőmérsékletre, melegebb közegben fokozza a tápanyagok felszabadulását, hidegebb talajban lassítja azt, így a tápanyaghatás igazodik a növény fejlődési üteméhez, ez ugyanis szintén követi az időjárás változásokat.

„Mivel az Agromaster komplex műtrágyákból a tápanyagok kioldódása folyamatos, így alkalmazásuk mellett nem kell perzseléses tünetektől tartani. Az állomány nem ingázik tápanyag-túltöltöttség és kiéhezés között, mint egy hagyományos NPK termékkel. A kiegyenlített tápanyag-ellátottságnak hála az energiáit a túlélés helyett a termésképzésre fordíthatják növényeink. Retard hatású komplex műtrágyákkal, starterekkel a gazdálkodók kevesebb menetszám mellett is ugyanazt a hozamot érhetik el, ami egyúttal a talajszerkezetnek is kedvez a kisebb taposási kár miatt” – emeli ki az ICL hazai szakértője.

Elérhető összetételek:

  • Burkolt nitrogéntartalommal: 21-21-5+2MgO+15SO3, 2-3 hónapos feltáródási idővel. Az ősz folyamán hosszan táplálja a növényeket, így erős, ellenálló állomány várhatja a téli időszakot.
  • Burkolt nitrogén- és burkolt foszfortartalommal: 12-44+5SO3 NP burkolt 1-2 hónapos feltáródási idővel. Alkalmazásával többé nem jelent gondot a túl magas vagy épp túlságosan alacsony pH-jú talajokon lekötődő foszfor, amely hiánya kritikus lehet a frissen csírázott növények számára.

 

Bizonyított extra hozam őszi árpában: a gabonanövények meghálálják az ICL termékek alkalmazását!

A 2021-22-es évben Felsőnánán egy 5 hektáros táblán egy konkurens technológiával összevetve tette próbára családi gazdaságában az ICL PKpluS komplex műtrágya (20-20+2MgO+6 SO3+15CaO), valamint az Agromaster Start Mini (21-21-5+2MgO+15SO3) starter műtrágya képességeit Iker Valentin családi gazdálkodó. A mikrogranulátum-szóró tartállyal ellátott vetőgéppel 30kg/ha dózissal kijuttatott starterrel, valamint a kezelésenként 400 kg/ha dózissal alkalmazott ICL PKpluS kezelésekkel szép hozamplusszal zárták a szezont.

Hektáronként 500 kg plusz terméssel, 66-os hektolitertömeg mellett takarítottuk be az árpát, amelynek üzemi eredménye 9,0 tonna/hektár lett. A táblafelezéses kísérletet végig dokumentálta az ICL szakértője, a betakarítást hozammérős kombájnnal végeztük. A kontrolltechnológiával a másik 2,5 hektáros táblarész 8,5 tonna/hektáros eredménnyel mérlegelt, a közepes minőségű, 25 aranykoronás területen ez egy olyan plusz eredmény, ami jól mutatja az ICL tápanyagutánpótlási technológia lehetőségeit. A termékek tesztelését továbbra is folytatni fogjuk, hogy az egymást követő évjáratokban is megfigyelhessük a képességeiket. A tapasztaltok nálunk egyértelműen afelé mutatnak, hogy megéri kísérletezni az intenzív növénytermesztés részeként az újszerű technológiákkal, technológiai plusszal készülő prémium műtrágyákkal. 25 hektáron jelenleg olyan eredményeket tudunk felmutatni, mint egy átlagos 50 hektáros gazdaság, ezt az irányt szeretnénk tartani, amihez ideális az ICL műtrágyák tudása” – összegzi a tapasztalatokat a gazdálkodó.

Javasolt ICL tápanyagutánpótlási technológia repce termesztéséhez:

Vetés előtt: ICL PKpluS 250-300 kg/ha dózisban

Elérhető összetételek: 29-5+2MgO+7 SO3+21 CaO; 20-20+2MgO+6S+15CaO;  15-30+6MgO+6 SO3+15CaO

Vetéssel egy menetben: Agromaster Start Mini 40-50 kg/ha dózisban.

Tavasszal felületkezelésként:

Agromaster (40-0-5+4,5SO3) dózisa 200 kg/ha

Agromaster (32-19-0+4,8SO3) dózisa 100 kg/ha

Polysulphate (0-0-14+17CaO+6MgO+48SO3) dózisa 250 kg/ha

Majd a fejlődési fázisokhoz igazított lombtrágyázás Agroleaf Power lombtrágyákkal.

Részletes ismertető az ICL szántóföldi termesztőknek ideális műtrágyáiról

Javasolt ICL tápanyagutánpótlási technológia őszi kalászosok termesztéséhez:

Vetés előtt: PKpluS dózisa 300 kg/ha

Elérhető összetételek: 20-20+2MgO+6S+15CaO; 12-24+2MgO+7S+14CaO

Vetéssel egy menetben: Agromaster Start Mini (21-21-5+2MgO+15 SO3) dózisa 50-60 kg/ha

Fejtrágyaként: Agromaster (40-0-5+4,5SO3) dózisa 200-250 kg/ha

Majd a fejlődési fázisokhoz igazított lombtrágyázás Agroleaf Power lombtrágyákkal.

Részletes ismertető az ICL szántóföldi termesztőknek ideális műtrágyáiról

Rendelje meg most az ICL prémium alap- és starter műtrágyáit!

Kérjen személyre szabott szaktanácsot!

 

Kérdezzen tőlünk!