„Több paprikánk terem, kevesebb műtrágya fogy, a családra is több idő marad” – az Agrolution öntöző műtrágyákat a termelők elvárásaihoz tervezték!

Címkék: agrolution , agrolution special , icl műtrágya , icl műtrágyák , öntöző műtrágya , paprikatermesztés , vízoldékony műtrágya , zöldségtermesztés ,

Négyzetméterenként közel 20 kg gyönyörű, vastag húsú Novelist paprika egyetlen szedéssel, amihez a szezonindító alaptrágyázás után semmi más nem kell, mint egyetlen öntöző műtrágya 60 liter törzsoldatban feloldva, 1500 literes vízmennyiségbe bekeverve, kétnaponkénti adagolásban. Szakál László szerint sok előnyét lehetne említeni az Agrolution Special kertészetekbe ideális öntöző műtrágyájának, de az egyszerű használat és ezzel az időtakarékosan biztosított jó termés biztosan a sor elejére kívánkozik. Csongrád-Bokros homoktalajain a termelő második éve teszteli az ICL műtrágyák hatékonyságát egyik 425 m2-es sátrukban. Az eredmények egyértelműek: „a legrosszabb adottságú, fonalféreg-fertőzöttséggel küzdő területünkön is közel 20%-os terméspluszt biztosít stabilan a termék, amihez ráadásul még csak külön savat sem kell tenni, az ugyanis a beltartalom része – jövőre mind a 2500 m2-en ez lesz az üzemi technológiánk gerince”.

A Csongrád-Csanád megyei termelőt az Agrolution Special öntöző műtrágyák használatának és a gyártói oldalról az ICL-től elérhető ingyenes szaktanácsadás tapasztalatairól kérdeztük.

Agrolution komplex öntöző műtrágyák: ideális makro- és mikroelemtartalom hozzáadott savazószerrel

A tapasztalt termelők megerősítik, a magyar kertészeti zöldségtermesztésben ma nincs fontosabb szervezőelv a hatékonyságnál. Az inputanyagárak ugyanis itt is az egekbe szöktek, azonban ezt az évek óta gyakorlatilag stagnáló felvásárlási árak nem követik le. A körülmények miatt minden forintnak és minden percnek jelentősége van. Az olyan termelők szerint, mint Szakál László, itt válnak nélkülözhetetlenné az olyan termékek, mint az Agrolution Special öntöző műtrágyák, amikkel kevesebb termékkel, alacsonyabb műtrágyadózissal, kevesebb munkaórával is elérhetőek a kitűzött termelői célok.

„A talajos, metszett paprikatermesztésben egyértelműen az a tapasztalatom, hogy megéri az ICL által gyártott Agrolution Special öntözőműtrágyákkal dolgozni. Egyetlen termékben ugyanis benne van minden makro- és mikrotápelem, amire szükség van a folyamatos kötődéshez, jó terméshez. Nem kell több terméket variálni a munka során, egyetlen készítményt keverek be a hordókba, amit szezonban egy kis ammónium-nitráttal egészítünk ki. Több paprikánk terem, kevesebb műtrágya fogy, a családra is több idő marad, illetve arra is, hogy reagálni tudjak a piaci kihívásokra. Abból ugyanis bőven jut ennek a területnek, az alacsony felvásárlási árakon túl is. Ilyen például a mostani hőhullámok okozta stressz a növényeknek. Az ICL-től a talajelemzés után kapott személyre szabott tápanyagtervet viszont elég követni, a felszabadult időben pedig át lehet gondolni a teendőket” – meséli a termelő.

Az Agrolution Specialban található Nova PeKacid kiegészítéssel minden magyarországi vízben tápanyagveszteség nélkül, pH korrekcióval dolgozik az öntöző műtrágya

További fontos lépéselőny a csepegtető öntözőrendszerekkel dolgozó kertészeteknek az Agrolution Special termékek alkalmazásával, hogy a rendszerkarbantartáshoz nincs szükség extra savra! Az Agrolution Special öntöző műtrágyák ugyanis tartalmaznak Nova PeKacid kiegészítést is, ami az ICL savazó hatású vízoldékony műtrágyája: NPK 0-60-20 (60 % P2O5 és 20 % K2O – erősen savas kémhatással – pH2,2).

„Nem kell problémás foszforsavval dolgoznunk, a csepegtetőrendszer vízkőtelenítése mégis megoldott az Agrolution Special öntöző műtrágyájával dolgozva” – hangsúlyozza Szakál László.

Az Agrolution Specialban található Nova PeKacid kiegészítés ráadásul az öntözőműtrágya tápanyag-hasznosulását is kedvezően befolyásolja. A termék ugyanis Rácz Gábor, az ICL magyar szakértője bevallása szerint szinte minden magyarországi vízben 100%-osan oldódik.

„A Nyugat-Európában évtizedek óta sikeresen használt ICL műtrágyatermékek gyártójának saját kutatólaboratóriumában megalkotott Nova PeKacid egy levédett, újító technológia a savazásban. Nem perzsel, por állagú, így tárolni is könnyebb, a 2,2-es pH pedig még a problémás kútvizekben is kristálytiszta oldódást garantál. Hazai termelői tapasztalat: bevizsgált, 670 mg-os hidrogénkarbonát-szinttel rendelkező kútvízben is kristálytiszta oldatot adott ez az öntözőműtrágya. Ez azért lényeges szempont, mert az oldat alján oldhatatlan formában visszamaradt tápelemek valójában költségessé tehetik az olcsóbb műtrágyatermékek választását. Az Agrolution Special termékekkel, amiben ott van a Nova PeKacid kiegészítés, ez elképzelhetetlen. ”

A Nova PeKaciddal kiegészített Agrolution Special termékek így gyakorlatilag háromszoros nyereséget biztosítanak a kertészeti zöldségtermesztésben:

  1. Megspórolhatóvá teszik a külön savazóanyag-vásárlást.
  2. Tisztítják, karbantartják a csöveket és szórófejeket.
  3. Használatukkal nem fordulhat elő, hogy a kijuttatásra szánt tápelemek oldhatatlanul ülepednek le az oldat aljára!

„A legrosszabb adottságú sátrunkban 20% körüli terméstöbbletet adott 2 éven át gyönyörű, vastag húsú Novelist paprikákból – jövőre ez lesz az üzemi technológiánk!”

A Szakál Lászlóéknál használt Agrolution Special (14-8-22+5CaO+2MgO+mikroelem-kiegészítés) alacsony karbamidtartalmú és magas nátrium-kálium arányú öntöző műtrágya alkalmazása egyszerre nyereség a növénynek, termelőnek és a vásárlónak. A termék mikroelemcsomagja ugyanis a vízoldható műtrágyák mezőnyében az egyik legmagasabbnak számít, aminek a hatásfokát a pH korrekció tovább emeli. Ez egyszerre eredményez javítja a növény stressztűrését és a termés beltartalmi mutatóit. Utóbbi a fogyasztónak is hasznos, mivel a magyar zöldségek, gyümölcsök mikroelemtartalma lecsökkent az utóbbi években.

„Amikor elkezdtem alkalmazni az ICL műtrágyákat, öntöző műtrágyákat, arra voltam kíváncsi, hogy mennyire képesek megbirkózni a kihívásokkal. Ezért a 6-os számú, legproblémásabb sátrunkban tettük próbára a komplett technológiát. Ez fonalféreg-fertőzöttséggel küzd, de az Agromaster szabályozott tápanyagleadású starterrel végzett alaptrágyázás és kalcium-magnézium feltöltés után egyedül az Agrolution Special öntöző műtrágyával is 18-20%-kal több termésem lett. 18-20 kg között alakult a négyzetméterre számított termésmennyiség, ami csak minimálisan kevesebb, mint az ideális adottságú sátraknál. Ezt a sátor tartja második éve még most is, amikor a hőség fojtogatja a paprikanövényeket. Köttetésben, hízlalás idején minimális kiegészítésekkel minden igényt képes lefedni a készítmény, folyamatosan, egységesen nagy méretű paprikákat tudunk szedni. A négyzetméterre számolt költség és bevétel aránya így kimondottan jó a technológiával. A folytatásban mind a 6 sátrunknál a teljes 2500 m2-en komplett ICL technológiát fogunk alkalmazni.”

 

A Szakál Lászlónál alkalmazott ICL termékek a paprikatermesztésben:

  • Talajelemzésre alapozott tápelemfeltöltés:

Agromaster 16-8-16+5MgO+16SO3 összetételű, 5-6 hónapos hatóidejű burkolt komplex műtrágyával, 25 kg kijuttatással sátranként, kalcium-nitrát és magnézium-szulfát társaságában.

  • Indító gyökereztetés:

Agrolution pH Low 15-30-15+mikroelemcsomag.

  • Lombnevelés, terméskötődés, termés:

Agrolution Special 14-8-22+5CaO+2MgO+mikroelemcsomag az állomány igényei szerint minimális ammóniumnitrát-kiegészítéssel.

Ingyenes szaktanácsadás az ICL műtrágyákkal dolgozó termelőknek: talajelemzésre alapozott pontos tápanyagtervvel kezdődhet meg a munka

Az ICL műtrágyákkal itthon dolgozó kertészeti termelőknek a gyártó hazai képviselete a talajelemezéstől a tápanyagterv kialakításáig ingyenes szaktanácsadással segíti a munkát. Rácz Gábor szaktanácsadó szerint ugyanis az agráriumban alapvetés: az a jó üzlet, amikor mindkét fél elégedett.

„Az ICL műtrágyákkal dolgozva a termelők nem bízzák a véletlenre az eredményeket, biztosak lehetnek, csak annyi műtrágyát használnak majd fel, ami szükséges az eredményekhez. A tápanyagpótlási tervet ugyanis segítünk minden partnerüknek összeállítani. Ezzel minden adottá válik a kiszámítható munkához: megbízható gyártótól érkező prémium minőségű termésnövelők és ingyenes személyre szabott tápanyag-kijuttatási terv. Talajelemzésre, vízanalízisre építve minden technológiához megtaláljuk a megfelelő terméket. Keressenek minket bizalommal az elérhetőségeinken!”

Jobb termés, egyszerűen, egyetlen termékkel a kertészeti zöldségtermesztésben: válassza az Agrolution Special öntöző műtrágyákat az ICL-től!

Kérjen személyre szabott szaktanácsot!

Kérje Ön is szaktanácsadónk segítségét!

Rácz Gábor növényvédelmi szakmérnök, ICL

tel: +36304881479 email: gabor.racz@icl-group.com

Kérdezzen tőlünk!