Polysulphate® – Egy új, organikus ásványi tápanyag, a szántóföldi és takarmány növények minőségének és hozamának javítására

Egyedülálló, komplex összetételű ásványi műtrágyával lépett a magyar piacra az ICL. Ők az első és egyetlen cég a világon, amely bányásszák és forgalmazzák ezt az ásványi kivonatot. A poliszulfátot Anglia partjainál, Yorkshire megyében, 1200 méter mélyről hozzák a felszínre. Minden növény számára ideális trágya, de különösen ajánlott az állattartásban a takarmánynövények tápanyagutánpótlására. Rácz Gáborral, az ICL szaktanácsadójával beszélgettünk.

Hogyan sikerült az ICL-nek a tavalyi zűrzavaros év?
A pandémia okozta problémák és a beszerzési nehézségek ellenére az ICL nagyon jó évet zárt, megdupláztuk az értékesítési számainkat, főleg az Agromaster nevű termékünknek köszönhetően. Több száz tonnát adtunk el belőle. Ennek megvan a pozitív hozadéka idénre is, mert aki használta, a jó tapasztalatok miatt, idén is megvásárolja. Ráadásul a kertészetek súlya fokozatosan növekszik az eladásban. A prémium kategóriás lombtrágyáink iránt is meglepően sokan érdeklődtek és jó eredménnyel használták a termékeket.

Rácz Gábor az ICL szaktanácsadója

Rácz Gábor az ICL szaktanácsadója

A vevők kiszolgálásában nagy segítségünkre van a disztribútori hálózatunk, közülük is kiemelném az IKR-t, mert a termékeinket ők forgalmazzák a legnagyobb volumenben.

Az idei év egy kicsit rosszabbul indult, mert jelentős megnövekedtek az alapanyagárak a világpiacon, ami beépült a termékekbe, és érdemben megdrágította a termékeket. Arra számítok, hogy ez az áremelkedés még az év közepéig kitart majd.

Itt a tavasz és vele a tápanyagpótlás időszaka…
És ilyenkor van az ideje a lombtrágyázásnak. A télből kijőve erőteljes növekedésnek indulnak a gabonafélék és a repce, amit az Agroleaf Power 20-20-20-as vagy egy 12-52-5-ös összetétellel támogatni tudunk. Az M-77-es és a DPI technológia révén többlet tápanyagszintet generálhatunk a gyökérzónában.

 

Fehérjetartalom növekedése lucerna Polysulphate kísérlet, 2020. Olaszország

Fehérjetartalom növekedése lucerna Polysulphate kísérlet, 2020. Olaszország

 

Milyen újdonságra lehet számítani a cégüktől az induló szezonban?
A Polysulphate nevű új termékcsaládunkra hívnám fel a figyelmet. A poliszulfát 200-225 millió évvel ezelőtt megkövesedett tengeri üledék, amit 1200 méter mélyről bányásznak. Az akkor létezett tenger élőlényeinek megkövesedett maradványa. Mivel adalékanyagot nem tesznek hozzá, semmilyen ipari feldolgozáson nem megy keresztül, ezért az organikus termesztésben is használható.

a kukorica minőségi mutatói a Polysulphate kezelés hatására

Miben különbözik más termékektől?
A ként (48%), a kalciumot (17%), a káliumot (14%) és a magnéziumot (6%) is szulfát formában tartalmazza, ami azért fontos, mert így a növények azonnal fel tudják azokat venni, ráadásul 60 napig nem mosódnak ki a gyökérzónából, ami egyedülálló a magyar piacon.

A kénből, ami a növény stresszrezisztenciájáért és a fehérjetartalomért felelős, a gabonafélék mintegy 15 kg-ot, a repce vagy a káposzta pedig akár 35 kg-ot is igényel hektáronként. A Polysulphate költséghatékony és hosszú távú kénforrást jelent a növények számára.

A kalcium a sejtfal és az enzimek építőeleme, fontos a gyökérképződéshez, de a talaj szerkezetére is jelentőséggel bír. Ha elegendő van belőle, apró morzsás talajt kapunk, amiből a növény mind a tápanyagot, mint a vizet könnyebben tudja felvenni. Ha a kalciumszint csökken és helyette a nátriumion kerül túlsúlyba, a tápanyagraktározás és -felvétel problémákba ütközik és a talaj szikesedni kezd. A folyamat Polysulphate-tal megállítható.

A magnézium a fotoszintetikus aktivitásban játszik szerepet, mivel a klorofillmolekula központi eleme. Ha nincs elég magnézium a növényben, akkor nem tud elég tápanyagot készíteni és növekedése nem lesz megfelelő. A Polysulphate 14% káliumot tartalmaz, viszont – kísérletek bizonyítják – hogy ebből sokkal többet képes a növény felvenni, mint egy 50%-os káliumból, aminek valószínűleg a termék eredete az oka: a megkövesedett termékfenék. Sok olyan anyag lehet a termékfenékben, ami a kálium felvételét támogatja.

Az említetteken kívül a termék tartalmaz még a mikroelemek közül bórt, vasat, mangánt, cinket és rezet is jelentős mennyiségben.

A Polysulphaet hatása a búza fejlődésére

A Polysulphaet hatása a búza fejlődésére

És mennyibe kerül?
Érdemes a hektárköltségben elvégezni az összehasonlítást. Gabonafélék esetében elegendő 150 kg-ot kijuttatni, ami 13 950 Ft hektárköltséget eredményez. Repce esetében, ahol nagyon fontos a kén és a kálium, 200-250 kg per hektár a javasolt dózis, ami 18 600 Ft-ra és 23 250 Ft-ra jön ki. Napraforgó és kukorica esetén ugyanekkora mennyiséggel és összeggel lehet kalkulálni. Úgy gondolom, hogy ár-érték arányban ez egy abszolút versenyképes ajánlat.

Mikor és hogyan kell kijuttatni?
Ez eltér a szántóföldi és kertészeti kultúrák esetén. Repcénél ősszel, vetés után 50 kg-ot érdemes kitenni hektáronként, ami elegendő arra, hogy a repce őszi megerősödését segítse. Február-márciusban további 200-250 kg-ot javasolt kijuttatni.

Gabonaféléknél tavasszal a bokrosodás után, illetve a zászlós levél megjelenésekor érdemes kiadni a Polysulphate-ot, ugyanis a kén majd a magban fog hasznosulni.

A kukorica és napraforgó esetében pedig a kultivátorozással kell 4-5 leveles állapotban a sorok mellé kihelyezni.

Zöldségnövények esetében (pl. bugonya) a kiszórás a végső bakhát kialakítása előtt történjen. Káposztafélék, kelkáposzta, fejes káposzta esetében az ültetést követő 3-4 hét múlva dolgozzuk be a sorokba a Polysulphate-ot. Ide már a 300-400 kg-os mennyiséget javaslom, hiszen a zöldségeknek sokkal magasabb a tápanyagigénye, mint a szántóföldi kultúráknak.

Külön kiemelném a tormát, ami egy hungarikum, és Magyarország adja az EU termelésének a felét. A növénynek nagyon nagy a kénigénye, az adja a jellegzetes ízét. Kísérleteinkben már évek óta nagyon jó eredményekkel alkalmazzuk a tormában a Polysulphate-ot. Ott is 400-500 kg-ot érdemes kitenni.

Alma esetében különösen a kalcium pótlása fontos, amit a gyümölcskötődéstől számított 6 hétig tud felvenni a növény a gyökéren keresztül. 300-400 kg kijuttatásával márciusban a kalciumnak nagy esélye van arra, hogy a gyümölcsbe beépüljön.

A Polysulphate hatása a repce fejlődésére

A Polysulphate hatása a repce fejlődésére

Milyen kultúrákban javasolt még a Polysulphate használata?
Ne felejtkezzünk meg az állattartásra szánt takarmánynövények tápanyagutánpótlásáról sem. A termék magas kéntartalma – és annak a fehérjetartalom növelésében betöltött szerepe miatt – a takarmánynövényeknél elsődleges szempont. A mikroelemtartalma szintén beépül a takarmánynövényekbe. Nagyon sok betegség megelőzhető jó tápanyag-ellátottságú takarmánynövény etetésével. A Polysulphate-tal kezelt területekről learatott takarmánynövények az állatok számára „cukorkák”, imádják enni, mert extra ízük van. A rétekre, legelőkre hektáronként 150-200 kg-ot kell kijuttatni ősszel vagy kora tavasszal.

Milyen formában elérhető a termék?
Létezik granulált és por alakú változatban is. Utóbbi kijuttatása egy kicsit macerásabb, hiszen porról van szó, viszont így azonnal feltáródnak belőle a tápanyagok, azonnal hatni kezd. Külföldön gyakran nedvesítik a por alakú Polysulphate-ot.

A Polysulphate elérhető már Magyarországon is! Kiszerelés: 25 kg zsák vagy 500 kg big-bag. Forgalmazza az IKR, de megrendelhető az Agrárközpontnál is (Alsónémedi). Nagyobb mennyiség megrendelése esetén a szállítási idő a raktárból 1-2 hét.

Kérdezzen tőlünk!