Az Agromaster, a Polysulphate és a PKpluS műtrágyák a sárgarépa és petrezselyem tápanyag ellátásában

Címkék: agromaster , petrezselyem , PK Plus , polysulphate , sárgarépa ,

A nagy répa- és gyökérzöldség-termesztő felületek az ország déli, laza szerkezetű talajain találhatóak, ahol különösen fontos a növények folyamatos tápanyagellátása. A gyökérzöldségeknek, mint a répa és petrezselyem, a magas kálium igényük mellett, jelentős mennyiségű nitrogénre is szükségük van. Jellemzően a tenyészidőszak második felében nő meg tápanyag felvételük. A kálium és a nitrogén a biztosítja a sárgarépa ízanyagait és édes ízét. Ezeken felül elegendő kalciumra, magnéziumra és kénre  van szüksége, valamint kiemelt a bór mikroelem szerepe.

Alaptrágyázáshoz

A burkolásos műtrágya-technológiával készülő termékeink közül elsősorban a teljes NPK burkoltságú összetételek – ilyen az 5-6 hónapos feltáródású Agromaster 16-8-16+5MgO+16SO3 – jöhetnek számításba.

Az Agromaster családból egyéb NPK összetételek is elérhetőek. Ezek az EK műtrágyák Hollandiában készülnek nagy gondossággal és a gyakorlatban is már számtalanszor jó eredményekkel örvendeztették meg a gazdákat. A jelen alapanyagárak mellett gyakran nem sokkal magasabb költséget jelentenek, mint az egyszerű alapműtrágyák, és így érdemes megfontolni a használatukat.

Azonban a természet adta lehetőségeket sem szabad figyelmen kívül hagyni, amit Polysulphate és PKpluS termékek nyújtanak a termelő gazdák számára. Egyúttal a jelen körülmények közt nem elhanyagolható az igen kedvező áruk sem.

A PKpluS 0-12-24+2MgO+7S+14 CaO vagy a 0-15-30+2MgO+4S+11CaO összetételekkel könnyen hasznosuló foszforral, káliummal, kalciummal, kénnel és magnéziummal dúsított alaptrágyát biztosíthatunk a növényeinknek.

 

Felülkezelésekhez

A természetes, ásványi eredetű Polysulphate 0-0-14+6MgO+17CaO+48SO3 fejtrágyaként az intenzív növekedésben biztosítja a kimosódás mentes táplálást.

A megfelelő mennyiségű nitrogént számos forrásból pótolhatjuk. Mivel a nitrát nitrogén a gyökérzónából könnyen kimosódik, illetve az ammónia forma a kijuttatása után könnyen elillan, érdemes átgondolni, hogy még a jelenlegi, magasabb árak mellett is érdemes a szabályozott leadású, burkolt nitrogén formát választani. Az Agromaster már bizonyított a termelők körében. A korai ültetvényekhez javasolt Agromaster 40-0-5+4,5SO3, egy-két hónapos vagy a nyári ültetvényekben jól bevált Agromaster 32-19-0+4,8SO3, két-három hónapos összetétel most is rendelkezésre áll. Kijuttatásuk állományban 15-20 cm lombnagyság mellett ajánlott, így a tenyészidő második felében is elegendő nitrogén áll majd a növények rendelkezésére.

 

 

 

Kérdezzen tőlünk!