Így javítja a minőséget a repcetermesztésben a Polysulphate ásványi trágya!

Címkék: ásványi trágya , icl műtrágya , káliumtrágya , kénes műtrágya , polysulphate , repce fejtrágyázás , repce termesztése , repcetermesztés ,

Ne mentsük a menthetőt, hanem nyerjük a nyerhetőt – a tapasztalt gazdálkodók megerősíthetik, a tavasszal rendkívüli intenzitással fejlődő őszi káposztarepcében a vízválasztó jelentőségű különbség jócskán a jól időzített kálium- és kénpótláson múlik. De hogyan végezzük ez költséghatékonyan a nitrogénpótlástól leválasztva? Az ICL műtrágyák tavaszi fejtrágyázási technológiájának gerincét adó Polysulphate ásványi trágyát és az erre épülő műtrágyacsaládokat pontosan ehhez a feladathoz tervezték!

4 az 1-ben hatás olyan 100%-ban természetes forrásból származó szulfátos tápelemekkel, mint a kálium, magnézium és kalcium, 60 napos kénpótlással kiegészítve olyan esszenciális mikroelemekről sem megfeledkezve, mint a bór, a vas vagy a molibdén. A tápanyagokkal akár egyetlen menetben adott minden a kedvezőtlen időjárás vagy hiánybetegségek okozta szárrepedés megelőzéséhez és a minőségi terméshez szükséges olajképződés beindításához.

Az állomány számára a később és csak kisebb mennyiségben igényelt mezo- és mikroelemek pótlásához az ICL Agroleaf Power és Crop Oil lombtrágyái kínálnak villámgyors és szinte „percnyi” pontossággal időzíthető megoldásokat.

Repcetermesztés-technológia ICL műtrágyákkal: menetszámcsökkentő megoldások osztott fejtrágyázáshoz

Kiemelkedő tápanyagmennyiség, pont, amikor a növény igényli. Egyszerű, mégis költséghatékonyság szempontjából nehezen fenntartható alapelv, ha a kiemelkedő tápanyag-reakciójú őszi káposztarepcében minőségre és mennyiségre is szép termést szeretnénk.

A tavaszi fejtrágyázásokat épp ezért sok helyen ma már osztva végzik – a kirobbanó tavaszi zöldtömegnöveléshez idejekorán kijuttatva a nitrogént. A következő lépést a növény szárszilárdításához, vízgazdálkodásához és aszálytűréséhez nélkülözhetetlen kálium és az olajszintézishez nélkülözhetetlen kén pótlása jelenti.

Az ICL műtrágyákat választva mindez egyszerűbben, alacsonyabb kitettséggel és jobb tápanyag-hatással adott a gazdáknak. A gyár prémium tápelemei ugyanis kivétel nélkül olyan plusz adalékanyagokkal, bevonatokkal vagy egyedülálló természetes összetétellel készülnek, amivel termésből több, kockázatból pedig kevesebb jut a gazdának.

Polysulphate ásványi trágya: minden tápelemet tartalmaz, amire a nitrogéntől leválasztva az egészséges repcének szüksége van!

Melyik ICL műtrágya ér lépéselőnyt a repce termesztésében, és hogyan?

  1. Új Agromaster 43-0-0+5SO3 részben burkolt NPK műtrágya

A nitrogénpótlás terén újszerű megoldás például a 30%-ban bevont nitrogéntartalommal rendelkező Agromaster 43-0-0+5SO3 új műtrágya alkalmazása, amely szabályozott tápanyag-feltáródással folyamatosan optimális nitrogén-ellátottságot biztosít még súlyos esők vagy aszály idején is. A talajhőmérsékletre reagáló E-Max bevonattal készülő szemcsék előnye, hogy az egyre gyakoribb tavaszi fagyok idején se pazarolja hatóanyagtartalmat. 5 Celsius-fok alatti hőmérséklet alatt ugyanis a burkolt műtrágyaszemcsékből leáll a nitrogénkiáramlás a talajoldatba.

  1. Kálium-, kén-, kalcium- és magnéziumpótlás Polysulphate és PotashpluS tápanyagokkal

A repce számára nélkülözhetetlen, hogy a vegetáció tavaszi újraindulásától kezdve a virágzás végéig bőségesen álljon rendelkezésre kálium. A növény 1 tonna terméshez 45-55 kg mennyiségben igényli ezt a makroelemet, amit számos tényező nehezíthet: a kálium nehezen felvehető száraz, tömörödött vagy alacsony talaj pH-val rendelkező talajokon. A tápelem egyébként is hajlamos a gyors lekötődésre a földekben, így minden évben érdemes friss kijuttatással fedezni az állomány szükségletét. A tápelem alapvető a megfelelő vízháztartás és fotoszintézis kialakításához, nélkülözhetetlen a megfelelő szárszilárdság eléréséhez, így nem érdemes megkockáztatni egy esetleges hiánybetegséget.

„Mire a hiányzó káliumra a levelek szélének elszíneződése vagy a fiatal levélzet kékeszöld színe miatt felfigyelünk, a terméskilátások már jelentősen csökkennek, így a megtérülő munkához a pótlás az egyetlen járható út. A növény 1 tonna termésre vetítve kénből is igényel 12-16 kg tápanyagot, ami az aminosavak felépítéséhez nélkülözhetetlen ezáltal az olajképzéshez, de hiány esetén akár a virágok számát és a termés mennyiségét is csökkentheti” – figyelmeztet Rácz Gábor, az ICL növényvédelmi szakmérnök végzettségű területi képviselője, akinél a magyar gazdálkodók számára ingyenes szaktanácsadás is elérhető a műtrágyákhoz kapcsolódóan.

Az ICL polihalit ásványi trágya alapú termékeit az teszi nélkülözhetetlen társsá a gazdáknak a tápanyaggazdálkodási terv kialakításához, hogy nemcsak ezt a két tápelemet, de a növény számára lényeges kalciumot, magnéziumot és bórt is képesek megadni egyetlen kijuttatással.

Az ICL ehhez kizárólagossággal bányássza ki egy ősi tengerfenék ásványkincsét Anglia partjainál és állítja a mezőgazdaság szolgálatába
Polysulphate ásványi trágyája (48% SO3, 14% K2O, 6% MgO, 17% CaO) és a kálium-kloriddal (MOP) tovább dúsított
PotashpluS (37% K2O; 2,8% MgO; 23% SO3; 8% CaO) műtrágyák segítségével.

A bányászott, őrölt, rostált vagy épp kompaktált tápanyagok őrzik az ásványi forma előnyeit:

  • ellenállnak a kimosódásnak,
  • tápanyagaikat hosszú hatástartammal adják le, a kénpótlást 60 napig biztosítják.

Hatásfokukat mind az ICL műtrágyagyár magyar kísérletei, mind a magyar termesztői gyakorlat igazolta.

„Az ICL műtrágyák estében folyamatosan ellenőrizzük azok eredményességét a magyar viszonyok között is. Az őszi káposztarepce esetében Győr-Moson-Sopron megyében zajlik jelenleg Agromaster starter műtrágyákkal kísérletünk, míg Nógrádban partnereink 100%-ban burkolt nitrogéntartalmú termékeink alkalmazása mellett dolgoznak például Polysulphate alapú termékeinkkel. Gyönyörű, vitális állományokat láttunk minden határszemlén, a 100%-os nitrogénhatóanyagú műtrágyánkkal dolgozva gyakorlatilag nem volt szükség nitrogén felülkezelésre az őszi vetésű repcetáblán”– meséli a termékekről Rácz Gábor.

Az Agromaster műtrágyák részben burkolt nitrogénhatóanyaga csökkenti a termelők kockázatát!

Repceállomány kirobbanó formában Agromaster és Polysulphate alapú PKpluS tápanyagokkal kezelve Nógrádban, 2023 tavaszán.

3., Agroleaf Power – lézerpontosságú tápelempótlás a levélzeten keresztül

Az állományok célzott, gyors tápanyagpótlásához az ICL tápanyagpótlási javaslatában két hosszú hatástartamú speciális lombtrágya kombinációját javasolja. A bennük található M-77 kiegészítés hatóanyagai gyorsítják a tápelemek hasznosulását, míg a DPI (Double Power Impact) kiegészítés az anyagcsere-folyamatokat élénkíti a növényeken belül.

„Az Agroleaf lombtrágyák speciális adalékanyagai kettős előnyt biztosítanak a termelőknek. Gyorsabban veszik fel a növények a tápelemeket, miközben azok akár 8-10 napig maradnak elérhetőek az állományoknak” -emeli ki Rácz Gábor

Az őszi káposztarepce esetében az első tavaszi növényvédelmi kezelésekkel egymenetben a kiegyensúlyozott NPK arányú
Agroleaf Power Total 20-20-20+mikroelemcsomag összetételben javasolt kezelést végezni. A zöld-sárgabimbós időszakban pedig az Agroleaf Crop Oil Seed 6-18-31+2MgO+mikroelemcsomag összetétellel támogathatjuk célzottan a termésképzést.

Az ICL 2023-as kisparcellás kísérletében is szépen fejlődik a repce állomány Bodonhelyen

Milyen dózisokkal alkalmazzuk repcében tavaszi kijuttatások idején az ICL műtrágyákat?

Agromaster 40-0-5 +4,5SO3 vagy az új Agromaster 43-0-0+5SO3

200 kg/ha

Polysulphate vagy PotashpluS

150 kg/ha

Agroleaf Power lombtrágyák: 4-5kg/ha

A pontos tápanyaggazdálkodási terv kialakításához mindig kérjen személyre szabott tanácsadást Rácz Gábortól, az ICL magyar területi képviselőjétől!

A tápanyaggazdálkodási terv összeállításához minden esetben szükség van vízanalízisre, illetve kibővített talajvizsgálatra, amely az NPK eredményeken túl beszámol olyan adatokról is mint: SO4, Ca-, Mg-, Cl-, Na-tartalom, Arany-féle kötöttség, talaj pH és humuszellátottság.

Rácz Gábor növényvédelmi szakmérnöknél, az ICL területi képviselőjénél ingyenes szaktanácsadás érhető el a termelőknek a termékekkel kapcsolatban.

Jobb termés, kevesebb műtrágya-kijuttatással, valós megtérüléssel? Válassza az ICL műtrágyatermékeket! Keresse Rácz Gábor területi értékesítőt a további termékinformációkért, ingyenes szaktanácsadásért!

Keresse Rácz Gábor területi képviselőt a további termékinformációkért, ingyenes szaktanácsadásért!

Rácz Gábor növényvédelmi szakmérnök, ICL

tel: +36304881479 email: gabor.racz@icl-group.com

 

 

 

Kérdezzen tőlünk!