Szőlő tápanyagellátása az ICL technológiájával

Címkék: szőlő

A szőlőültetvények tápanyagellátása a többféle hasznosítás (csemege, asztali bor, minőségi bor) ellenére sok tekintetben mutat azonosságot.
Rendkívüli jelentősége van a telepítéskori talajállapotnak és az első 1-2 évben a folyamatos, jól hasznosítható foszforellátásnak az ültetvény gyökeresedése, megalapozása miatt.

A már termőre fordított szőlő tavasszal, az intenzív növekedési időszakban sokszor szenved a hideg talajból nehezen felvehető tápelemek abszolút, vagy relatív hiányától. Előfordul vas (Fe), magnézium (Mg), foszfor (P), de nitrogén (N) hiány is. A kötődési időszakban nagy jelentősége van a foszfor (P) és a bór (B) ellátottságnak, míg a termés érésénél a káliumos (K) táplálásra kell odafigyelnünk, elsősorban a bogyók minőségi paraméterei miatt.

Azoknál az ültetvényeknél, melyeknél kiépítették a csepegtető öntözőrendszert, a folyamatos és minden tekintetben kielégítő tápanyagellátás tápoldatozással könnyen megvalósítható, a többieknél azonban csak a jól megválasztott alapműtrágya-levéltrágya technológiával érhetünk el eredményt.

Alaptrágyázás

Telepítéskor az ICL különleges technológiája segítségével lehetőségünk van olyan alaptrágya kijuttatására, mely 2 tenyészidőn keresztül folyamatosan és biztonságosan táplálja növényeinket. A technológiában javasolt Agroblen készítmények közös jellemzője, hogy a tökéletesen vízoldható NPK műtrágya szemcsék olyan burkolattal vannak ellátva, melyek szabályozott tápanyagleadást biztosítanak.
A talajnedvesség akadálytalanul be tud hatolni a burkolaton belülre, de az ott kialakult tömény tápoldat kiáramlásának a porózusszerkezetű burok akadályt jelent. A pórusok nyitottságát csak a talajhômérséklet szabályozza, vagyis a tápanyag-feltáródás intenzitása csak a talajhőmérséklettől függ. Éppen akkor a legintenzívebb, amikor a növény is többet kíván. A burkolat vastagsága határozza meg a készítmény hatástartamát.
A hatásmechanizmusból következik, hogy a kimosódási tápanyagveszteség elhanyagolható, de káros sófelhalmozódás sem léphet fel, a tápanyagellátás folyamatos és nem függ semmilyen környezeti tényezőtől, csak a talajhőtől.<

Javaslat

  • Telepítéskor Agroblen 11-21-09 (8-9 hó) műtrágyát 4,5-7,5 dkg/tő dózisban az ültetőgödörbe szórni, lehetőleg kerülni a közvetlen gyökérkontaktust. Kettő tenyészideig táplál.
  • Újdonságnak számít az Agroblen telepítő tabletta. A telepítő tabletta 5-6 hónapos feltáródási időintervalluma 1 teljes szezonra garantálja a szabályozott tápanyagot a szőlő oltvány számára: Agroblen Telepítő tabletta 14-20-5+2MgO+Te 3-4 tabletta/ növény.
  • A harmadik évtől Agromaster 15-08-16+5MgO+16SO3 (5-6 hó) műtrágya kijuttatása 300 kg/ha dózisban, sorkezeléssel, a növények mellészórva, sekélyen beforgatva. Egy tenyészidőn keresztül táplál.

 

Lombtrágyázás Agroleaf-fel

  • A virágzást közvetlenül megelőzően Agroleaf High P (12+52+05+ME) 5 kg/ha dózisban. Még jobb, ha virágzásban a kezelést megismételjük, ekkor a dózis mindkét esetben 3-3 kg/ha.
  • Elit Liquid B 9% bór + aminósavak a hatékonyabb bór felvételhez. Virágzás és termékenyülés segítése.
  • Agroleaf liquid MolyB 4-16-4+0,1B+2Mo szintén a virágzás és megtermékenyülsé segítése.
  • Bogyónövekedéskor Agroleaf Magnesium (10-5-10+16MgO+32SO3+TE), illetve a speciális minőségű (erősen terméskorlátozott) borszőlőnél Agroleaf High K (15+10+31+ME) 4 kg/ha dózisban.
  • Zsendüléskor Agroleaf High K (15+10+31+ME), 4-5 kg/ha dózisban.
  • Érés idején Agroleaf High K (15+10+31+ME), 4-5 kg/ha dózisban.

A fenti dózisokat 400-500 liter/ha vízmennyiséggel kell kipermetezni.

Speciális magas PK tartalmú lombtrágyaként is használható termék:
Pekacid 0-60-20
A szőlőt sajnos sokszor kell permetezni legfőbb károsítója a szőlő lisztharmat ellen. A Pekacid speciális összetevői révén a permetlevek pH és hidrogén karbonát szintjét csökkenti. A gombaölő növényi orvosságok így hatékonyabban tudnak dolgozni.
A Pekacid további előnye, hogy magasabb dózisban a permetlé pH szintjét akár pH 4-4,5-re is csökkenthetjük, így a lisztharmat számára idális levél pH 5-5,5-ről lecsökkentve a gomba micéliumai számára kedvezőtlen környezetet biztosítunk. A Pekacid további igen komoly előnye, hogy a lombozat viaszrétegét nem bántja.

A levéltrágyát a növényvédelmi permetezésekkel egy menetben javasoljuk kijuttatni. Az Agroleaf lombtrágya a növényvédő szerek többségével keverhető, de minden esetben javasoljuk a keverési próbát elvégezni. Réz (Cu) tartalmú szerekkel lehetőleg ne keverjük, mert a nagy mennyiségű réz hatóanyag a lombtrágyák rézkelátjainak stabilitását jelentősen csökkentheti.

Különösen kemény víz esetén a pH csökkentéséhez javasoljuk Pekacid kristályos vízoldékony műtrágyánk használatát.

Az Agroleaf levéltrágya használata a termesztési célnak megfelelően javítja a szőlő kondícióját, a termés minőségét, de egyidejűleg a termés mennyiségét is növeli.

 

Tápoldatozás

Amennyiben az ültetvényben lehetőség van öntözésre és folyamatos tápoldatozásra, javasoljuk a Solinure és/vagy Agrolution komplex vízoldható termékcsalád használatát.

  • Hajtásnövekedés időszakában virágzás végéig javasoljuk a Solinure GT 8  (17-8-27+3CaO+mikroelemek) tápoldat használatát 40-60 kg/ha/hét dózisban.
  • A virágzás vége és Zsendülés időszakában, egészen fürtzáródásig használjon Agrolution Special (13-8-28+2CaO+2,5MgO+mikroelemek) műtrágyát. A magnézium elősegíti a fotoszintetikus aktivitást.
  • Bogyónövekedés végén, bogyóérés időszakában Solinure 1 (10+05+40+2MgO+mikroelemek) vagy Solinure FX 10-10-40 összetétel használatát javasoljuk. ( 40-60kg/ha/hét)

Kemény víz esetén javasoljuk a PeKacid savazó műtrágya használatát, mely egy tankban keverhető a Solinure műtrágyákkal.
Kiegészítő vas és mikroelem pótlásához ajánljuk a Micromax Fe vízoldható vas illetve a Mikromax WS-TE mix használatát.

A szőlő nem tartozik a nagy tápanyag igényű kultúrákhoz, azonban a jó minőségő szőlő és az elvárt borminőségi paramétereihez igenis nagymértékben hozzájárul a körültekintő és a szőlő tápanyagfelvételi dinamikájához idomuló táplálás. Érdemes szem előtt tartani, hogy a főbb tápelemek közül milyen arányban épülnek be a növény különböző részeibe. Az alábbi táblázatok jól mutatják ezt mind makro mind mikroelemek terén.

A szőlő makroelem-felvétele 10 t/ha termés esetén (Ruckenbauer, 1987):

a szőlő makroelem felvétele

Forrás: Internet Eszterházy Károly Egyetem

A szőlő mikroelem-felvétele 10 t/ha termés esetén (Ruckenbauer, 1987):

a szőlő mikroelem felvétele

Forrás: Internet Eszterházy Károly Egyetem

Letölthető katalógusok

Gyümölcs és szőlő ültevények tápanyag utánpótlása

Szaktanácsadás

Részletes ingyenes szaktanácsért, vagy termékeinkkel kapcsolatos további információkért keresse Rácz Gábor területi képviselőnket!

Kérdezzen tőlünk!