Szőlőültetvények nyári tápanyag-utánpótlása a jobb termés érdekében az ICL Agroleaf Power lombtrágya segítségével

Nyári szőlő lombtrágyázási tippek a jobb minőségű és magasabb cukorfokú terméshez!

Az egészséges bogyók és kiváló cukorfok érdekében sosem szabad felejteni a szőlészetekben: a nyári melegben a szőlő lombtrágyázásán legalább annyi múlik, mint a növényvédelmen! Az emberi szervezethez hasonlóan ugyanis az oksági alapon feltöltött szőlőnövény immunrendszere is jobban ellenáll a betegségeknek, a pontosan adagolt tápelemeknek hála pedig a termésbiztonság is javulni fog. Az ICL műtrágyakínálatában az Agroleaf Power lombtrágyákkal a tápelempótlásban mindent a növény fejlődési fázisaihoz igazíthatunk – elérhető kalcium- vagy magnézium túlsúlyos összetételek, amivel a bogyók szerkezete javítható, míg káliumtúlsúlyos lombtrágyánkkal az érési folyamatokat javíthatjuk költséghatékonyan, hála a célzott tápelemkijuttatásnak.

Célzott szőlő lombtrágyázás: elválaszthatatlan páros a növényvédelemmel

A növényvédőszerek terén az Európai Unió hatóanyag-kivonásaira és a zöld megoldások térnyerése miatt az innovatív pincészeteknél már évek óta a növényvédelem előszobájaként tekintenek a lombtrágyák alkalmazására. Természetesen szó sincs arról, hogy a szőlő lombtrágyázása kiváltja a növényvédőszerek alkalmazását. Azonban amíg a permetszerek kijuttatása gyógyszer a tőkéknek, addig a prémium kategóriás tápanyag-utánpótlást biztosító termékek, mint az Agroleaf Power lombtrágyák, épp annyit számítanak, mint nálunk, embereknél a helyes életmód a megelőzéshez.

Egy „kiéhezett” szőlőnövény ugyanis nemcsak kisebb termést hoz, gyorsabban válik a nyáron felszaporodó lisztharmat, peronoszpóra vagy épp a szürkerothadás áldozatává. Kiváló borokat célozva a tünetek kezelése már általában késő, a minőséghez a megelőzésre kell hangsúlyt fektetni. Egy jól hasznosuló, gyorsan felvehető lombtrágyával jobb kondícióba hozott ültetvényben ráadásul a megelőzéshez kisebb növényvédőszer-mennyiség is épp olyan hatásosan dolgozik. A költséghatékonyság pedig a mai inputanyagárak miatt fontos szempont minden kultúrában.

 

 

Agroleaf Power lombtrágyák a szőlő tápanyag-utánpótlásához: kihozza a nyereséghez lényeges extra minőséget a tőkékből!

Az Agroleaf Power lombtrágyacsalád tagjait úgy tervezték meg, hogy célzott tápanyagaikkal, a felszívódást és a növények fotoszintetikus folyamatait fokozó speciális adalékanyagaikkal a termelők a hiánytünetek megelőzésére tudjanak koncentrálni.

A termékcsaládban 6-féle összetételben találunk prémium minőségű, tökéletes vízoldékonyságú komplex és mono termékeket, amelyek nem tömítik el a permetezőgépek fúvókáit, és a legtöbb növényvédőszerrel is biztonságosan kombinálhatóak.

 

Hozzáadott technológiák, amiért megéri az Agroeaf Power lombtrágyákat választani

Az ICL lombtrágyák prémium termékcsaládját jelentő Agroleaf Power termékekben két előremutató technológiai kiegészítés gondoskodik arról, hogy a készítmények magas tápanyagtartalma más lombtrágyáknál gyorsabban, hosszabb hatástartammal legyen elérhetőek a növényeknek:

  1. M-77 kelátcsomag: a benne található vitaminok segítik a növényen belüli tápanyag-felszívódást, könnyítik a mikroelemek felvételét. Hatásának köszönhetően a szőlőtőkék jobban ellenállnak a környezeti stressznek. A kelátképzők pedig a mikroelemek hasznosulását garantálják, még kedvezőtlen pH-jú környezetben is.
  2. DPI (Double Power Impact): a fotoszintézis fokozásához. Az adalékanyagnak hála a növény gyorsabban beépíti a kijuttatott tápanyagokat, aminek köszönhetően nemcsak a levélzet, a vegetatív tömeg növekszik, de a termés mennyisége is.

Az Agroleaf Power lombtrágyákkal a vizsgálatok szerint extra hosszan, 200 órán át, több, mint 8 napig elérhetőek a növényeknek a lombtrágyázással kijuttatott tápanyagokat. A kijuttatás során egyedül a rézkészítményekkel célszerű kerülni a kombinálásukat, ezek ugyanis kiolthatják a kelátcsomag hatását!

 

A termés mennyiségének és minőségének növeléséhez nyáron sikeresen alkalmazható Agroleaf Power szőlő lombtrágyák:

  • Agroleaf Power Calcium (11-5-19 + 9 CaO + 2,5MgO + mikroelemek). A kalcium a növényi élet alapvető fontosságú építőeleme. Virágzás idején javítja a pollentermelést, így kedvez a megtermékenyülésnek, valamint a bogyók sejtfalszilárdságát is javítja. Az Agroleaf Power Calcium kijuttatásával sikeresen előzhető meg a bogyóhéj repedése, csemegeszőlőknél biztosítható az eladhatóságot növelő roppanós, sokáig tárolható termés. A betakarítás során a szilárdabb bogyók jobban ellenállnak a szőlőkombájnok rázóhatásának, ami fontos az oxidációs folyamatok kivédéséhez, különösen fehérszőlők estében! Nem utolsó sorban a kékszőlőknél kedvezőbb lesz a színeződés is.

Az Agroleaf Power Calcium szőlő lombtrágya kezeléseket már borsónyi termésmérettől célszerű megkezdeni. Javasolt dózisa 3-5 kg/ha. Javasolt alkalmazási gyakorisága: 7-14 nap.

  • Agroleaf Power Magnesium(10-5-10+16MgO+32SO3+ mikroelemek). A magnézium szerepe régóta ismert és a hiányában jelentkező kocsánybénulás a szőlőtermesztők közismert ellensége. A fehérszőlőknél sárgás, a kékszőlőknél vöröses levélérköz elszíneződéssel kezdődnek a tünetek. Általában a talajban rendelkezésre álló magnézium felvétele gátolt a rendszertelen vízellátás és/vagy a magas kalcium tartalom miatt. A levélen keresztül adagolt magnéziummal kezelhetjük a tüneteket, ráadásul az Agroleaf Power további fontos makro- és mikroelemekkel is ellátja a növényeket.

Röviddel a virágzás után kezdjük el a lombkezeléseket. Javasolt dózisa 3-5 kg/ha. Javasolt alkalmazási gyakorisága: 7-14 nap.

  •  Agroleaf Power High K (15-10-31 + mikroelemek). Míg a megfelelő káliumpótlás általánosságban fontos a növények vízháztartásának javításához, így a szárazságtűrés erősítéséhez, a tápelem a szőlő estében alapvető a termés cukorfokának emeléséhez, az íz- és illatanyagok kialakulásának előmozdításához. A jelentős káliumhiány a szőlőben együtt járhat fürtfonnyadással, a termés színintenzitásának csökkenésével, töppedéssel, megugró savtartalommal, így pótlására fontos kellő figyelmet fordítani.

A kezeléseket folytassuk a július végi, augusztus eleji zsendüléstől 1-2 alkalommal. Ajánlott dózis: 3-4 kg/ha.

Kijuttatási tippek az Agroleaf Power lombtrágyák esetében

  1. A szőlő lombtrágyázáshoz javasolt fenti termékeket 1-1,5%-os töménységű oldat részeként, 400-500 liter/ha vízmennyiséggel kijuttatni permetezés során.
  2. A lombtrágyák a legtöbb növényvédőszerrel probléma nélkül keverhetőek, de a kijuttatás előtt mindig teszteljük a kombinálhatóságot!
  3. A szőlő lombtrágyázását is a legjobb egy menetben végezni, amihez válasszunk 25 °C alatti hőmérsékletet, lehetőség szerint a kora reggeli vagy kora esti órákban a perzseléses tünetek megelőzéséhez!
  4. A készítmény hatásfokának javításához az oldatba juttathatunk felületaktív anyagot/tapadószert, lehetőség szerint kerüljük a kijuttatásnál azokat az időszakokat, amikor az ültetvény stressz alatt áll!

Szaktanácsadás

Részletes ingyenes szaktanácsért, vagy termékeinkkel kapcsolatos további információkért keresse a területi képviselőiket:

Rácz Gábor területi képviselő
Mobil: +36304881479
Email: gabor.racz@icl-group.com

Sikeres termesztést kívánunk!

Vegye igénybe Ön is az ICL Specialty Fertilizers növénytermesztő gazdáknak szóló tápanyagutánpótlási szolgáltatását! Kollégáink sok éves tapasztalata, a folyamatos kísérletek, nemzetközi kutatási-fejlesztési háttér lehetővé teszi, hogy a legoptimálisabb megoldással segítsük az Ön munkáját Kérdezzen Rácz Gábor szaktanácsadónktól itt >>

 

Kérdezzen tőlünk!