Tápanyagutánpótlás palántanevelésben (hajtatott és szabadföldi kultúrákhoz)

A palántanevelés a zöldségtermesztés egyik igen fontos technológiai eleme. Jó palánta az alapja a jó termésnek.
Számos befolyásoló tényező teszi érdekessé a nevelési folyamatot, ami kultúra függvényében 4-6 hetet vesz igénybe. Vagyis relatíve rövid idő áll rendelkezésre, és nincs sok lehetőség esetleges negatív hatások utólagos rendezésére.

A palántanevelés során megfelelő erőségű szár és fejlett gyökértömeg kialakítása a cél.

Nevelő közeg:

A nevelő közeg legtöbb esetben valamilyen gyárilag kevert tőzeg. Lényeges a földkeverékek alacsony EC (só) szintje és hogy mentes a káros elemektől ( Na-Cl) valamint bizonyos tőzeggomba fajoktól, amelyek téliszalámira hasonlító illatú fehérpenészgyepet képeznek a tőzeg felszínén, a tápanyagot elnyelik a palánta elől és növekedésgátló toxinokat juttattnak a talajba.

Nagyon fontos apróság, hogy a legtöbb tőzegkeverék tartalmaz agyag frakciót a nedveség jobb megtartása végett.

A nevelő közeget érdemes feltölteni tápanyaggal, amennyiben azt a gyártó cég még nem tette meg. A csírázáskori érzékenység, valamint az egyenletes tápanyag eloszlás érdekében kimondottan javasolt a mikrogranulált és szabályozott feltáródású burkolt tápanyagok használata. A tőzegbe 2-3kg/m3 mennyiségben érdemes bekeverni. A korai termesztőberendezésekbe szánt palántákhoz az Agromaster 12-44-0+4,5SO3 vagy 10-43-0 1-2 hónapos magas NP burkultságú startert, illetve a szabadföldi kultúrákhoz szintén Agromaster 21-21-5+2MgO+15SO3 2-3 hónapos feltáródású startert javaslom.

Csírázás:

Egységes csírázás a cél, ahhoz, hogy a palánták növekedése egységes legyen. Eltérő növénykultúrák eltérő csírázási optimum hőmérséklettel. Általánosan elmondható, hogy a csírázás 22-25 C° fok közt optimális.

Hőmérséklet:

A palánta nevelő házak, fóliák, helységek hőmérséklet is igen fontos. Itt is tapasztalhatjuk, hogy a nappali és éjszakai hőmérséklet változik. Általános javaslat, hogy a nevelőben nappal 22-24 C° éjszaka pedig 18-20 C° fok körül legyen, de a tűréshatár kultúránként változik. A káposztafélék jól viselik a hűvösebb klímát, de 10 C° alatti hőmérsékleten 2 hét nevelés során, később, a kiültetett palánták majd nagyon könnyen magszárat nevelnek.

Alacsony 10 C° alatt nevelt káposzta palánta hamar magszárba megy

Páratartalom:

A szellőztetés a páratartalom és hőmérséklet szabályozáson túl igen fontos szerepet kap a természetes széndioxid szabályozásban is. A páratartalom szabályozása nagyon fontos a megfelelő növényi turgor -vagyis a növényi nedv keringés optimális szinten tartásában. A kalcium felvétele és szállítása nagyon nagy mértékben behatárolható a páratartalom és hőmérséklet szabályozásával, és optimális szinten tartásával. Nagyon egyszerűen fogalmazva, nagy páratartalomnál nincs növényi nedv keringés -vagy nagymértékben csökkent-így tápanyag szállítás sincs, márpedig a kalcium csak gyökértől hajtáscsúcs felé mozog (minimális oldalirányú mozgása van a növényben) így relatív kalcium hiány léphet fel.

Vízigény (nedves termesztőközeg)

Reggel öntözzük és a gyökérzónában egyenletesen oszlassuk el a nedvességet. Így egészséges, erőteljes növényállományt kapunk optimális páratartalommal.

Miért reggel? Számos oka van: Tudományos kutatások arra az érdekes tényre derítettek fényt, mégpedig hogy a reggeli öntözést-vízpótlást a növények jobban hasznosították. Többek közt azért, mert a reggeli öntözés napközben felszárad, így a növénybetegséget okozó patogén szervezetek kevesebb gondot okoznak. A túl nedves közeg gyökérelhalást és vegetatív megnyúlást okozhat persze számos növénybetegség (palántadőlés) kialakulásában is szerepet játszik. Kis adagú tápoldatokkal tudjuk a szükséges növekedés ütemét optimalizálni.

Házi palántanevelés során érdemes a tálcákat hetente megforgatni, mert a szélei mindig kevesebb vizet kapnak!

A szélek mindig hamarabb száradnakRészben egyenetlen öntözés-részben tőzeghiba

Fény:

Mindenki tapasztalta, még a hobbi kertészek is, hogy sötétben megnyúlik a palánta. Egyszóval árnyékban ne akarjunk palántát nevelni! A fény a növekedéshez, fotoszintézishez így a tápanyagok „elkészítéséhez” szükséges. Korai palántanevelések során sajnos szokott gondot okozni a kevés fény. Ilyenkor lehetséges mesterséges megvilágítás. Napjainkra a növényi megvilágítás terén komoly fejlesztések történtek, így már kaphatóak olyan led fényforrások, amelyek a növény által hasznosított hullámhosszokon dolgoznak. Igaz, ez nem olcsó megoldás, de a modern üvegházakban is ezt alkalmaznak.

A plánta nevelést befolyásoló klimatikus, talaj és tápanyagtényező röviden.

A plánta nevelést befolyásoló klimatikus, talaj és tápanyagtényező röviden.

Környezeti tényezők hatása a vegetatív és generatív fejlődésre
Generatív hatást erősíti Környezeti tényezők Vegetatív hatást
sok fény kevés
hosszú megvilágítottság rövid
alacsony hőmérséklet magas
alacsony páratartalom magas
megszakított gyökérfejlődés folyamatos
nagy terhelés kicsi
determinált fajtatípus folytonnövő
ritka térállás sűrű
kevés víz sok
magas EC alacsony

 

Tápanyag tényezők arányok
Generatív hatást erősíti Tápanyag / arányok Vegetatív hatást
kevés nitrogén a tápoldatban Nitrogén magas nitrogéntartalmú táplálás/ vagy hirtelen nagy adagú N táplálás
magas foszfor és kálium- túlsúlyos táplálás Foszfor -kálium kevés foszfor és kálium a tápoldatban
ha az N/K arány 1/1,4-2 vagy kevesebb a nitrogén N/K arány ha az N/K arány 1,1-1,4/1 vagy magasabb a nitrogén

A fentebb néhány alapvető általános szempont a palántanevelés során, amit érdemes betartani.

Néhány gyakorlati tanács palántaneveléshez

Kultúra: TV paprika, hegyes erős paprika és fejes káposzta

A paprikát lehet helyre vetni és tűzdelve nevelni. Én a tűzdelést szoktam ajánlani, ha kevés a fűthető hely, vagy nincs lehetőség extra fűtésre. A helyrevetést megfelelő fűtési kapacitással rendelkező palántaházak választják, mivel egyből a nagy tálcába kerülnek a magok.

A magvetés folyamatos, legkorábban január vége (attól függően, hogy fűtött, vagy hideghajtatásban, eseleg szabadföldön szeretném a palántákat) Legalább 3-4 hét a magvetéstől tűzdelésig, utána 6 hét palántaneveléssel kell számolni, tehát körülbelül 10 hét a kész palánta nevelése magról.

Házi palánta neveléshez is lehet kapni elektromos fűtési rendszert ami elsőre drágának tűnik, de ha belegondolunk a a szén vagy brikket árába, az éjszakai fűtéssel járó kényelmetlenségekbe, a hibalehetőségekbe…… akkor már nem is tűnik olyan drágának, ráadásul a szenzorok érzékelnek, a termosztát magától szabályozza a hőmérsékletet.

Nagyon fontos a tőzegkeverékeknél a megbízhatóság! A nevelő közeg szabadon választható, ezt mindenki maga föntse el, sok megbízható márka kapható a magyar piacon is. Számomra a Pindstrup és a Kekilla valamint a Jóföld földkeverékek jöttek be. Mindhárom tartalmaz valamennyi tápanyagot, de a lényegesebb, hogy bizonyos %-ban agyagszemcséket, a jobb vízmegtartás érdekében.

A tűzdelésig csak vizet kapnak nap 1 alkalommal reggel. Ne tocsogjon, csak éppen nedves legyen a közeg!

A tűzdelést a paprika esetében akkor kezdjük, amikor az első igazi levelek megjelentek. A tűzdelés során 40-es tálcába (5x5x4,5cm, de lehet már nagyobb cserepekbe is át ültetni ez a termesztés technológiánktól is függ) pikírozzuk át a növényeket. Lehetőleg a palánták egyenesen álljanak, mert utána igen nehézkes őket egyenesbe állítgatni. Az átpikírozott palántákat úgy ültetjük át, hogy az azonos méretű palánták kerüljenek egy tálcába így elkerülhető, csökkenthető az egyenetlen méretből adódó eltérő növekedés és egymás árnyékolása.

Aki eleve tálcába magolja ott a pikírozás kimarad és a palánták is már eleve szépen egyenesen fejlődnek. Nagy palánta üzemek géppel keverik-töltik a tálcákat és géppel magolnak. Létezik már olyan technológia (Farmore) ahol a mag mellé cseppentett növényvédő hatóanyag képes megvédeni a növényeket palántázás után számos rovarkártevőtől.

A palántákat Trifender 50g/200l vagy 0,25%-os töménységű oldatával érdemes jól beöntözni. A Trifenderes kezelésnek egy hátránya van csupán, hogy jobban figyelni kell a rendszeres öntözésre, mert a palántaföldön képződik egy vékony hártya, amely kissé gátolja az öntözővíz/tápoldat közegbe jutását, pláne, ha egyszer hagytuk kiszáradni. Egyébként ezt a kissé hátrányos hatást bőven kárpótolja az egészséges palánta. Természetesen számos más hasonló termék közül lehet választani pl. Proplant 0,15-0,25%-os oldat beöntözésével (uborka esetén 0,15%) hatékonyan tudunk védekezni (Phytophtora, Pythium, Aphanomyces és Peronospora) talajból támadó gombabetegségek ellen. Kezeléseket kiültetés előtt ajánlott megismételni. Miért? Az ültetés, mindig stresszt okoz a növénynek, akkor is, ha jól fejlett gyökérrendszere edzett vegetatív hajtásrendszere van. Egy kis plusz védelem könnyebben tudja átsegíteni a kezdeti nehézségeken.

Tápoldatozás kezdete

Az első valódi levél megjelenésétől (vagyis pikírozás után ) érdemes tápoldattal is segíteni, gyorsítani növényeink fejlődését. Nagyon fontos, hogy kezdetben kicsit „finomabban” adagoljuk a tápoldatot, vagyis kisebb dózisban. Az átültetés után különösen ügyelni kell az alacsony EC (só) szintre, nehogy megégessük a sérült, fiatal gyökereket.

Tápoldatozás ICL vízoldható műtrágyákkal
Termék név Összetétel Mennyiség kg vagy l/1000l Mikor és mi okból
Pekacid 0-60-20 1kg indítás, gyökér és hajtásnövekedés
együttesen alkalmazva
Nova Kalcium 15N-27CaO 0,5
Agrolution Special 14-8-22+5CaO+2MgO+TE 1-1,5kg egyenletes vegetatív növekedés kalcium, magnézium és mikroelem pótlás N/K arány 1:1,3
Pekacid 0-60-20 0,5kg hetente egy alkalommal a PK túlsúly növelése, megnyúlás csökkentése, ha szükséges
H2Flo talajkondicionáló 100ml talaj felületi feszültség csökkentése, öntözések hatékonyságának növelése, tovább tartja nedvesen a termesztőközeget így a felvehető tápanyagok is hatékonyabban hasznosulnak, erős gyökértömeg fejlődik

Amennyiben a tápoldatozásra használt víz minősége jó, hidrogén-karbonát tartalma alacsony, úgy használhatunk Solinure GT vagy Solinure öntözőműtrágyákat is a tápoldatozáshoz.

Tápoldatozás (lágy vagy tisztított vizek esetén)
Termék név Összetétel Mennyiség kg vagy l/1000l Mikor és mi okból
Pekacid 0-60-20 1kg indítás, gyökér és hajtásnövekedés együttesen alkalmazva
Nova Kalcium 15N-27CaO 0,5
Solinure GT 17-8-27+3CaO+TE 1-1,5kg egyenletes vegetatív növekedés kalcium és mikroelem pótlás N/K arány 1:1,36
Magnézium szulfát 16Mg+32SO3 0,2kg magnézium és szulfát pótlás
Pekacid 0-60-20 0,5kg hetente egy alkalommal a PK túlsúly növelése, megnyúlás csökkentése, ha szükséges
H2Flo talajkondicionáló 100ml talaj felületi feszültség csökkentése, öntözések hatékonyságának növelése, tovább tartja nedvesen a termesztőközeget így a felvehető tápanyagok is hatékonyabban hasznosulnak erős gyökértömeg fejlődik

Palántanevelésben használt ICL termékek eredményessége a fotókon jól látható

Pekacid+Nova kalcium erős gyökeresedés serkentés erős palánta fejlett gyökérrendszerrel ültetésre készenPalánta nevelő gyárak is használják az ICL Pekacid és Agrolution család tagjait erős palánták előállításához

Kiültetés előtti kezelések

Amikor a kis palántánk már kellően megerősödött, javasoljuk megkezedni a kiültetés előtti felkészítést, hogy a növény a legjobb kondícióban kerüljön átültetésre. Az alábbi kezelések elősegítik az átültetéssel járó stressz átvészelését, és támogatják a gyökérzetet a mielőbbi megerősödésben.

  1. Adhatunk egy újabb Trifenderes vagy egyéb hasonló kezelést 0,025% dózisban
  2. Váltsunk magasabb foszfortartalmú öntöző műtrágya használatára, mert a foszfor elősegíti a gyökérfejlődést (Agrolution pH Low 10-50-10+TE / Solinure 12-36-12 +TE /11-35-11+TE vagy Pekacid 0-60-20 1-1,5kg/1000l dózisban)
  3. Alkalmazhatunk bemártást vagy beöntözést speciális gyökeresedés serkentő biostimulánsokba (elsősorban hideghajtatásban szoktak élni vele)
  4. Beöntözés talajkondícionáló H2Flo (100ml/1000l) oldattal, így a nedvesség és a kezdeti többlet tápanyag is tovább lesz felvehető állapotban a gyökérzónában.
  5. Szabadföldi kultúrákban szükség lehet rovarölőszeres bemártásra is. Sajnos ebben a tekintetben nehéz tanácsot adni, mert igen komoly növényvédőszer- hatóanyag kivonások történtek, így napjainkban újra előtérbe kerültek az alternatív megoldások.

Számos más kérdés merülhet fel még a palántanevelés során, amelyekre nem a helyhiány, hanem az eltérő nevelési, klimatikus és fajta tulajdonságok miatt nehéz lenne válaszolni. Amennyiben további információra, szaktanácsadásra van szüksége, keresse az ICL szaktanácsadóját Rácz Gábort, tel: +36-30-488-1479 vagy e-mail: gabor.racz@icl-group.com

Könnyed és eredményes palántanevelést kívánunk!

Kérdezzen tőlünk!