Almafák kalcium-táplálása a szép és egészséges termés érdekében

Az almafák már elvirágoztak, a kötődés állapotán is túl vagyunk. Bizony nem mindenki van vele tisztában, hogy ilyenkor már nagyon nagy figyelmet kellene fordítanunk a kalcium felvehetőségére. Miért ebben a korai időszakban? A válasz a tápanyagfelvétel időbeli eloszlásában van, ezt jól láthatóan szemlélteti az 1. ábra.

a kalcium felszívódási folyamata az alma gyümölcsében

(1.sz ábra Almagyümölcs kalcium felvétele a fa gyökerén keresztül)

 

Amint azt látjuk, az almatermesztés egyik alapvetően fontos tápanyag-felvételi fázisában vagyunk. A kutatások szerint a gyümölcs mennyiségének, minőségének, tárolhatóságának egyik legfontosabb eleme a kalcium, és ahogy az ábrán látható, igen rövid időintervallum áll rendelkezésre a megfelelő mennyiségű kalcium gyümölcsbe jutására. Erre több hatékony megoldás is létezik, még annak ellenére is, hogy ebben a korai fázisban a növényi nedvkeringés még nem túl erőteljes, és a gyökérrendszer sem dolgozik úgy, a hűvös talajhőmérséklet miatt.

Talajon keresztüli tápanyag utánpótlásra javasolt ebben a korai időszakban az organikus termesztésben is engedélyezett Polysulphate 0-0-14+6Mg+17Ca+48SO3+ME szilárd, granulált ásványi trágyát ajánljuk 300-400 kg/ha dózisban a talajra, a fakorona alá kiszórni, amit a csapadék, vagy öntözés olvaszt be majd a talajba.

Amennyiben marad a mostani, száraz időjárás, és van lehetőség a tápoldatozásra, jó eredményt érhetünk el komplex öntöző műtrágyával, pl. Agrolution Special 14-7-14+14Ca+TE segítségével 50-60kg/ha dózisban is adagolhatunk könnyen felvehető kalciumot és a növekedéshez elengedhetetlen nitrogént és káliumot is.

Azonban ne álljunk meg az alapkezeléseknél, mivel az ún. keserűfoltosságot (sztipikesedést) is mérsékelhetjük, kalcium tartalmú lombtrágyákkal. A keserűfoltosság mértékének csökkentése döntő jelentőségű. A hiány tünetei sokszor nem is láthatóak, amíg a gyümölcs még a fán van, ezért is fontos a kockázat minimalizálására irányuló műtrágyázási program kidolgozása.

Az Agroleaf család kalcium tartalmú tagjai egész szezon során többször alkalmazva kiválóan alkalmasak biztonságos tárolhatóság növelésére.

A vízoldható, kristályos Agroleaf Power Ca 11-5-19+9Ca+2.5Mg+TE lombtrágyát a benne lévő, könnyen felvehető mikroelemeket tartalmazó M77 kelátcsomag és a hosszabb hatástartamot lehetővé tévő DPI technológia teszi egyedivé a piacon.

A legnagyobb kihívást az okozza, hogy a tápanyagok a gyümölcs viaszos héján keresztül közvetlenül bejussanak az almába. Az ICL termékfejlesztése nem állt meg, és az igényeknek megfelelni akaró, folyamatos gondolkodásának eredményeként az elmúlt esztendőben Magyarországon is piacra dobta az Agroleaf Liquid Calcium+ 8-0-0-+13.8 CaO -ot tartalmazó folyékony kalcium lombtrágyát.

Az Egyesült Királyságban illetve Spanyolországban elvégzett kísérletek a keserűfoltosság jelentős, akár 60%-os csökkenését mutatták mind a teljes, mind csökkentett adagolás esetén.

Több éves kísérlet- és tesztsorozatot követően kijelenthető, hogy az Agroleaf Liquid Calcium+ a növényi cukrokkal és felszívódást segítő felületaktív anyaggal kombinált, speciálisan tervezett aminosav-csomagnak köszönhetően bizonyítottan csökkenti a keserűfoltosság mértékét, elsősorban az érzékeny desszert- és konyhai almafajtákban.

Ez is érdekelheti

Kérdezzen tőlünk!