Hajtatott TV és fűszerpaprika táplálása ICL technológiával – ICL magyar kísérleti eredmények 2. rész

Folytatjuk a kísérleti eredményeink értékelést: Ezúttal egy fontos részeredményét osztjuk meg annak a kísérletnek, amelyet egyszerre két termelőnél állítottunk be. A gazdák ugyanazt a tölteni való paprikafajtát termesztik, ám amíg az egyikük egyszálas metszést alkalmaz, a másik kordon közt neveli a növényeket. Az előző cikkünket ITT olvashatják a kísérlet kezdeti szakaszáról.

Az Agrolution hatása azonban mindkettőjüket meggyőzte.

Egyszerűbb és hatékonyabb a tápoldatozás

Csongrád-Bokroson Szakál László igazi sívó homoktalajon, fóliasátorban, egyszálas metszéssel termeszti a paprikát. A talajvizsgálat alapján tápanyagokkal (magnézium-szulfát, kalcium-nitrát,

Agromaster 16-8-16+5MgO+16SO3 feltöltött talajba ültetett, a növény további igényeit pedig mono műtrágyákkal, illetve az egyik leggyengébb sátorban az Agrolution Special 14-8-22+5CaO+2MgO+TE komplexszel elégítették ki. A cél az, hogy a paprika fejlődési fázisaihoz igazított tápanyag-utánpótlással maximalizálni lehessen a termés mennyiségét. A gazda kíváncsi volt, hogy az egyszerűen és gyorsan kijuttatható Agrolution Special komplex használatával elérhető-e hasonló termésmennyiség. Végül is így nyilatkozott:

„Mivel már hosszú évek óta pontosan rögzítjük az egyes sátrakból leszedett paprika mennyiségét, így nemcsak szemmel, de mérve is feltűnik a különbség az előző évekhez képest. Lassan a finisben vagyunk, ám pontos adatokat csak a szezon zárása után kapok. A végeredmény azonban nem kérdéses, hiszen jelenleg a legjobb és leggyengébb sátor közt 500-600kg a terméskülönbség.

Az Agrolutionnal kezelt sátram a középmezőnyben van. Az Agrolution hatására a korai terméshányad is jónak mondható. A tavalyi évhez képest 18-20%-kal van több paprikám az Agrolutionnal kezelt sátramban, pedig abban nem használok sem mikroelem-komplexet, sem magnézium-szulfátot. Az Agrolution mikroelem- és magnéziumtartalma bőven elegendő! Vasat ugyanannyit adok, mint a többi sátorban, de inkább csak a biztonság kedvéért. A sátrakban ugyanolyan szépen berakódottak a tövek, igaz, a fonalféreg károsítása azért most már látszik. Az Agrolutionnal kezelt sátor teljes műtrágyaköltsége eddig 9%-kal több, mint a többi sátoré, termésmennyiségben pedig a középmezőnyben van, ahogy már említettem. Viszont ott kevesebb tápanyagot használok, a készítménynek pedig jóval egyszerűbb a használata, így sok időt megtakarítok, ráadásul a korai terméshányad magasabb volt. Látván az eredményt és a könnyű használhatóságot, már néhány gazdatársam is dolgozik azóta az Agrolutionnal. Ha ilyen pluszt ad az egyik leggyengébb sátramban, mit tudhat a többiben?”

Jászfelsoszentgyörgyön Paréj Sándor ugyanazt a paprikafajtát kordonos technológiával termeszti, de kötött talajon, ahol ráadásul magas a talajvíz. A bokrosi gazdánál három héttel később ültetett, viszont nála közel 6000 m2-en az Agrolution Special 14-8-22+5CaO+2MgO+TE adta a tápoldatozás gerincét. A tavalyi év végén a gazda már kipróbálta az Agrolution terméket, és az eredményt látva döntött úgy, hogy ebben az esztendőben ezt fogja használni a teljes felületen.

A talajt alaptrágyázáskor ugyancsak az Agromaster 16-8-16+5MgO+16SO3 5-6 hónapos feltá ródású burkolt tápanyaggal töltötte fel.

A tápanyag-utánpótlásban az arányok és mennyiségek meghatározásához az ICL területi szaktanácsadójának útmutatásait vette alapul. Szavai szerint „háborogtak” a paprikák, „ömlött” a paprika, alig bírták szedni.

Így összegezte az idényét Paréj Sándor: „Idén sokkal kevesebb tápanyagot használtam, mint az előzőévekben, nem kellett négy-ötféle tápanyagot kevergetnem, csupán egyet juttattam ki, amit igény szerinz kiegészítettem extra kalciummal és nitrogénnel. Kevesebb paprikapalántával is dolgoztam, szellősebb sátraim voltak, a terméseredményem mégis jóval nagyobb volt, mint az előző években. Nagyon tetszett a készítmény. Számszerűsítve: a kijuttatott műtrágyamennyiség közel a fele volt, a műtrágyaköltségeim ugyanakkor kb. 15%-kal magasabbak, azonban 20%-kal több paprikát szedtem, pedig a tavalyihoz képest 33%-kal csökkentettem a tőszámot is! Amíg tavaly sátranként 2000 palántát ültettem, idén csak 1500-at, így a 15 sátorba 30 ezer palánta helyett elég volt 22 500.
A hozam ugyanakkor a tavalyi tövenkénti 2 kilogrammról 3,2 kilogrammra nőtt, tehát 72 ezer kilogramm paprikát értékesíthettem az előző évi 60 ezer helyett, harmadával kevesebb növényől. Összességében nagyon jó szezont zárunk, annak ellenére, hogy az időjárással nekem is meggyűltek a gondjaim, de részben sikerült felülkerekedni rajta, amiben az Agrolution Special 14-8-22+5CaO+2MgO+TE nagyban segített. Több paprika, kevesebb műtrágya, egyszerűbb használat, korai nagy szedések – megéri az Agrolutionnal dolgozni!”

Az Agrolution termékcsaládot szívesen használják a termelők, akiknél számít az koraiság, a jó minőségű, plusz termésmennyiség, a folyamatos kötések, vagy csak a használat egyszerűsége és a látványos és mérhető eredmény.

Szaktanácsadás

Részletes ingyenes szaktanácsért, vagy termékeinkkel kapcsolatos további információkért keresse a Rácz Gábor területi képviselőnket!

Kérdezzen tőlünk!