Optimalizálja a víz pH és a bikarbonát szintjét!

Miért pont Nova Pekacidot használjon? Miért jó ez Önnek és a növénynek…? Csupa hasonló kérdés merül fel a gazdálkodókban, amikor egy új terméket próbálnak a meglévő technológiába illeszteni vagy amikor technológiai elemet váltanak.

Mit tud a Nova Pekacid?

A PeKacid az ICL szabadalmaztatott terméke, lényegében „szilárd halmazállapotú sav”, amellyel kiváltható a hagyományos foszforsav. Savas kémhatású (pH = 2,2), nitrogén-, nátrium- és klórmentes, kristályos szerkezetű, vízben tökéletesen oldódó foszfort (P) és káliumot (K) tartalmazó, NPK 0-60-20 (60 % P2O5 és 20 % K2O) összetételű vízoldható műtrágya.

Használata meszes talajon és/vagy magas hidrogénkarbonát-tartalmú víz használata esetén javasolható. Erősen savazó hatású, 240 gramm PeKacid 61 g/liter HCO3-t redukál.

Kristályos állaga könnyebb, biztonságosabb és hatékonyabb alkalmazást tesz lehetővé, nem éget, és egyszerűbben tárolható vagy szállítható. A Nova Pekacid különlegessége a hatékonyságán kívül a meglepően alacsony hektárköltsége, ami igen kedvező ár-érték arányt jelent.

Előnyök:

  • A víz pH szintjét csökkenti (savazó hatás) és H2CO3 tartalmát bontja (vízlágyítás)
  • Lombon keresztül felszívódó foszfor- és káliumforrást biztosít
  • Kalciummal egy tartályban is keverhető
  • A hektárköltsége meghökkentően alacsony
  • Kíméli a levél viaszrétegét, nem okoz perzselést

 

Miért van jelentősége az őszi búzában a Nova Pekacid használatának?

Az őszi búza esetében a termés szint emelésében a legnagyobb szerepe a nitrogén mellett a foszfornak van. Tavasszal szárbaindulás idején van jelentősége. Komoly terméstöbbletet lehet realizálni a megfelelő időben/fejlődési fázisban kiadott foszforral. Talajaink komoly foszfortartalommal rendelkezhetnek – amiről pontos információt a 3 évente vett talajanalízisek szolgáltatnak – a növények számára ennek azonban átlagosan csupán 5%-a elérhető és felvehető. A kedvezőtlen környezeti hatások – hideg talaj, a talaj kémhatása stb. – ezen még tovább ronthatnak. Ilyen hideg tavasz esetén különösen hatásos segítség a lombon keresztül történő foszforadagolás. Foszforfelvételt gátló körülmények között vagy extra foszforforrásként alkalmazhatunk lombtrágyát.

 

Miért fontos, hogy a Nova Pekacid jelentős savazó hatással bír?

A lombtrágyákat, így a Nova Pekacidot sem önállóan, hanem más, többnyire növényvédelmi termékekkel juttatják ki. Azonban a víz magas pH és hidrogén-karbonát tartalma a lombtrágyák és növényvédő szerek hatékonyságát többnyire negatívan befolyásolja. A Nova Pekacid használata a komoly foszforforrás mellett a víz pH-ját és hidrogén karbonát szintjét is kedvezően alakítja, így vízjavító és ezáltal hatékonyság növelő mellékhatása is van, és teszi ezt igen gazdaságos hektárköltséggel! Sőt foszforsav tartalma segít a permetező fúvókák tisztán tartásában is, megakadályozza az eltömődésüket és feloldja az esetleges lerakódásokat. Különlegessége, hogy kalciumnitráttal közvetlenül is keverhető.

Adagolási tippek:

Nova PeKacid bekeverése előtt az első használat előtt különösen érdemes egy soron javasolt a permetező rendszer alapos átmosatása Nova Pekacid oldattal, a régi lerakódások előzetes eltávolításának érdekében. Ez azért fontos, mert a PeKacid tisztán tartja a rendszert, mert képes feloldani a régi vízköves lerakódásokat is, és előzetes tisztítás nélkül a fúvókák eltömődhetnek.

A bekeverés során javasolt a Nova Pekaciddal kezdeni, mert a pH beállítás után a többi hatóanyag már jobban oldódik. Nova PeKacid használata mellett nincs szükség más, pH beállító anyag használatára.

A pontos PeKacid mennyiség kiszámításához a vízminőség ismeretében ajánljuk mobil applikációnkat, amely a Google Play, illetve iTunes áruházakból letölthető az okostelefonra. Magyarországi viszonyok mellett, általánosságban elmondható, hogy a hazai permetlevekhez használt víz minősége alapján, 0.5-1 g/l PeKacid hozzáadása szükséges a megfelelő pH beállítása érdekében, tehát 250 l permetléhez 125-250g PeKacid.

Glifozát hatóanyagoknál az optimális pH=3,5 ezért magasabb, minimum 1g/l dózist javaslunk. Kemény vizek (15-20 német keménységi fok mellett) a javasolt dózis 1-1,5 g/l.

Kemény vizek (15-20 német keménységi fok mellett) a javasolt dózis 1-1,5 g/l. Ezen új termékünket bátran ajánljuk a termelő gazdáknak, hogy a termés mennyisége, minősége emelkedjen és a lombkezelések még hatékonyabbak legyenek. További kérdéseikkel bátran keressék a magyarországi képviselőt!

pekacid applikáció

Az ICL mobil applikációja a Google Play, illetve iTunes áruházakból is letölthető

Szaktanácsadás

Részletes ingyenes szaktanácsért, vagy termékeinkkel kapcsolatos további információkért keresse a Rácz Gábor területi képviselőnket!

Ez is érdekelheti

Kérdezzen tőlünk!