A PeKacid az ICL Specialty Fertilizers saját kutatólaboratóriumában kifejlesztett, szabadalmazott innovatív technológiával gyártott új terméke.

Vízben tökéletesen oldódó foszfort (P) és káliumot (K) tartalmazó, NPK 0-60-20 (60 % P2O5 és 20 % K2O) összetételű, savazó hatású, vízoldékony műtrágya.

Erősen savas kémhatása (pH = 2,2) semlegesíti a vízben oldott hidrogénkarbonátokat (240 gramm PeKacid 61 g/liter HCO3-t redukál). Lényegében „szilárd halmazállapotú sav”, amellyel kiváltható a hagyományos foszforsav. Nem perzsel, por állaga miatt tárolása nem igényel túlzott elővigyázatosságot. Könnyebb, biztonságosabb és hatékonyabb savazást és tápoldatozást tesz lehetővé.

icl pekacid zsák

A PeKacid oldat alkalmazása csökkenti a lerakódások mennyiségét és növeli a csepegtetők kimenő teljesítményét

Erős savazó hatásának köszönhetően a PeKacid megakadályozza az öntözőrendszer eltömődését, javítja a tápanyagok hasznosulását.

Atapasztalatok azt mutatják, hogy a csepegtető kimenetek áteresztő képessége erősen csökken a meszes lerakódások miatt, kemény öntözővíz használata esetén. Ez az öntözési rendszer csökkenő teljesítményéhez vezethet, ami többletköltséget és akár terméscsökkenést is eredményezhet.

A teljes öntözőrendszeren keresztül átpumpált 0,5% -os PeKacid oldat alkalmazása csökkentette a lerakódások mennyiségét és növelte a csepegtetők kimenő teljesítményét. A rendszeres gyakorisággal, PeKaciddal kezelt rendszer csepegtetői a szezon időtartamától függően 2,2-5,8% -os növekedést mutattak a kijuttatott folyadékmennyiség tekintetében.

pekacid kísérlet

A csepegtető kijövú teljesítményének javulása a PeKacid átmosás után

A kísérlet pontos ismertetését elolvashatja itt.

Hogyan használja a Pekacidot az eltömődött csepegtetők utólagos tisztítására?

A nem kezelt vonal szezon végi végleges öblítésére töményebb oldatot ajánlunk.

  1. Számolja ki a rendszer által óránként kijuttatott víz mennyiségét!
  2. A PeKacidot 15 percen át kell az öntözőrendszerben használni. Számolja ki, mennyi víz jut ki ebben a 15 percben.
  3. Használjon köbméterenként 5-7 kg Pekacidot, a víz hidrogéntarrtalmának függvényében!

Példa: Tegyük fel, hogy a kijuttatott vízmennyiség 6 m3 óránként. Tehát 1.5 m (6 x 0.25) jut ki 15 perc alatt. 5 kg PeKacid x 1.5 m3 =7.5 kg
7.5 kg PeKacid oldatát kell 15 perc alatt kijuttatni, hogy a példában szereplő öntözőrendszer kitisztuljon.

A PeKacid használata meszes talajon és/vagy magas hidrogénkarbonát-tartalmú öntözővíz használata esetén folyamatosan is javasolható. Talaj nélküli közegben történő növényházi termesztésben, illetve szabadföldi kultúrák tápoldatozására is használható. A kalcium-, a magnézium- és a mikroelemek hasznosulásának javítása érdekében más vízoldható összetett műtrágyákkal keverhető.

A PeKacid termék megvásárolható az IKR-nél illetve Krecs Árpád békési gazdaboltjában.

Szaktanácsadás

Részletes ingyenes szaktanácsért, vagy termékeinkkel kapcsolatos további információkért keresse a Rácz Gábor területi képviselőnket!

Ez is érdekelheti

Kérdezzen tőlünk!