PeKacid használata az öntözőrendszer tisztítására

A magas hidrogénkarbonát-tartalmú, kemény öntözővizek használata kellemetlen következményekkel jár a csepegtetőtestekre, fúvókákra és szűrőkre nézve. Lehet, hogy Ön is tapasztalta már, hogy az öntőzés illetve a permetezés hatásfokát a vízkő lerakódás jelentősen csökkentette.

Jó hír, hogy van egyszerű és gazdaságos megoldás, a PeKAcid savazó hatású öntőző műtrágya használatával!

Hogyan működik a Nova PeKacid?

A PeKAcid egy szilárd halmazállapotú, foszforsav tartalmú kristályos termék, amely száraz formában biztonságosan kezelhető, könnyen adagolható, és tárolható. Feloldva a víz pH-ját csökkenti, a hidrogénkarbonát tartalmát semlegesíti, így megakadályozza a vízköves csapadék képződését. Töményebb oldatban a meglévő meszes lerakódások oldására is kiválóan alkalmas.

Ajánlott minden olyan mezőgazdasági felhasználásnál, ahol magas hidrogén-karbonát tartalmú, meszes, kemény vízzel kell dolgozni, legyen szó öntözésről vagy permetezésről. A savazó hatás mellett komoly foszfor és kálium forrás, így kiegészítő foszfor táplálást is biztosít a növények számára.

Nova Pekacid működése

Hogyan alkalmazzuk a Nova PeKacidot tisztításra?

A Nova PeKacid segítségével az elzáródott csepegtetőket és fúvókákat az alábbiakban bemutatott módon tudja újra működőképessé tenni:

  1. Indítsa be az öntözőrendszerét, és győződjön meg róla, hogy a víz elért az összes csepegtetőhöz!
  2. Az öntözőrendszerben átfolyó víz térfogatáramából kalkulált 15 percen belül átfolyó érték használatával, az alábbi számítások szerint alkalmazza a megfelelő mennyiségű Nova PeKacid-et.
  3. A Nova PeKacid alkalmazása után öblítse át a rendszert csak vízzel további 30-45 percig.

Nagymértékű elzáródások esetékben az öntözési főcsövek véglezáróit is meg lehet nyitni azok átöblítéséhez. Permetező fúvókáknál az eljárás hasonló, de a térfogatáramot a permetezőrendszer teljesítményéhez kell kiszámolni.

Példa:

  • A Nova PeKacid teljes öntözőrendszerben való alkalmazásához szükséges idő 15 perc
  • Számítsa ki a területre eső óránként kijuttatott folyadékmennyiség térfogatát. Ebből az értékből kalkulálható a 15 perc alatt átáramló folyadék mennyisége.
  • Használjon 5 kg Nova PeKacid-ot minden m3 kijuttatott vízhez!

A térfogatáram 6 m3 / óra.

Ebből kiszámítható a 15 percen belül átfolyó folyadék mennyisége:

6 x 0,25 = 1,5 m3 az átfolyás 15 perc alatt.

5 kg Nova PeKacid x 1,5 m3 = 7,5 kg

  • Ebben a példában 7,5 kg Nova PeKacid szükséges 15 percen keresztüli alkalmazással a csepegtetők megnyitásához.

Nova Pekacid használata

Felhasználási terület:

Lágyszárú növényi kultúrák esetén – kérjük, hogy kerülje a tisztítást a tenyészidőszak idején. A rendszer tisztítását a termény vetése/ültetése előtt vagy a betakarítást követően ajánlatos elvégezni. Vegetációs időben javasolt a vízminőség alapján kiszámított PeKacid mennyiség bekeverése, melynek általános dózisa kb. 1 g/l. Pontosabb adagolásért, kérjük töltse le a PeKacid applikációt a google play vagy az iTunes AppStore mobil áruházakból!

Az évelő növények (pl. gyümölcsösök, szőlőültetvények) esetében – az eljárás egész évben kivitelezhető.

Kísérletünkben az ICL PeKacid savazó hatású műtrágyájának tisztító hatását vizsgáltuk. Az eredmények magukért beszélnek! A kísérleti eredményeket itt ismerheti meg:

Megvásárolható az IKR Kertészeti Üzletágánál.

Szaktanácsadás

Részletes ingyenes szaktanácsért, vagy termékeinkkel kapcsolatos további információkért keresse a területi képviselőiket:

Rácz Gábor területi képviselő
Mobil: +36304881479
Email: gabor.racz@icl-group.com

Sikeres termesztést kívánunk!

Vegye igénybe Ön is az ICL Specialty Fertilizers növénytermesztő gazdáknak szóló tápanyagutánpótlási szolgáltatását! Kollégáink sok éves tapasztalata, a folyamatos kísérletek, nemzetközi kutatási-fejlesztési háttér lehetővé teszi, hogy a legoptimálisabb megoldással segítsük az Ön munkáját Kérdezzen Rácz Gábor szaktanácsadónktól itt >>

Ez is érdekelheti

Kérdezzen tőlünk!