Kísérletekkel igazolva: a Polysulphate újraírja a zöldtakarmány-készítés szabályait!

Címkék: állattartás , icl , icl műtrágya , lucerna , polysulphate , polysulphate prémium , zöldtakarmány készítés ,

A takarmányok és takarmánykiegészítők drágulása miatt a magyar állattartó telepeken is egyre fontosabb a saját zöldtakarmány – széna, lucernaszéna vagy épp siló – előállítása a nyereség megőrzéséhez. Hogyan maradjon pénzénél a gazda olyan tápanyagigényes kultúrákkal dolgozva, mint a lucerna vagy más pillangósok? Itt ugyanis a hús- és a tejminőség miatt csak a csúcsminőségű zöldtakarmány kerülhet szóba, ez pedig tervezett tápanyagpótlást jelenet évente 3 kaszáláshoz. A megoldást az ICL műtrágyagyár európai kísérletei szerint egyértelműen a Polysulphate ásványi trágya jelenti!

Miért? A természetes, bányászott ásványi formában kitermelt, így akár biogazdaságokban is alkalmazható kálium-, kén-, kalcium- és magnéziumforrás ugyanis javítja a nitrogénhasznosulást, azonnal felvehető és kimosódással szemben ellenálló formában biztosít mindent, amit a kaszálónövények igényelnek a mennyiségre és minőségre is kiváló takarmányhoz.

Az eredmények? 7-10%-os plusz emészthető nyersfehérje-tartalom, technológia és talajtípus függvényében 17% feletti szárazanyagplusz kaszálásonként lucernában, hasonlóan szép eredmények vegyes réti kaszálón franciaperjével és pillangósokkal – Svédországban, Dániában épp úgy, mint a szomszédos Ausztriában. A hazai kísérleteket az idei évben Magyarországon is elindító ICL műtrágyagyár részéről Rácz Gábor növényvédelmi szakmérnök, területi képviselő segítségével összegyűjtöttük a termék legfontosabb erősségeit.

Polysulpahte: nitrogénpótlástól függetlenül kijuttatható kén-, kálium-, magnézium- és kalciumforrás.

Zöld út a csúcsminőségű zöldtakarmányhoz – egyszerűbb tápelempótlással: ez a Polysulphate!

Csak az gondolja egyszerű feladatnak a mennyiségre és tápértékre is kimagasló zöldtakarmány készítését, aki még nem próbálta. A közkedvelt növények közül a lucerna ugyanis nemcsak nedvesség-, de kimondottan tápanyagigényes is, ahogy egy háromszor vágott réti kaszálón is szükség lesz folyamatos tápanyagpótlásra – és nem csak nitrogénre!

„A kiváló tej- és húsminőséghez elengedhetetlen a kifogástalan zöldárú, ez se lucernánál, se a pillangósvirágúak családjában, de még csak a perjeféléknél se merülhet ki pusztán nitrogénben. 1 tonna szárazanyag-tartalom előállításához a lucernának 15 kg káliumra, 35 kg kalciumra is szüksége van, nem beszélve a 3 kg magnéziumról vagy épp a 7 kg foszforról! Fontos szem előtt tartani: a tápanyagok megfelelő aránya nélkül romlik a talaj tápanyagszolgáltató képessége a növények számára. Az ICL most 100 éves műtrágyagyára épp ezért olyan megoldást keresett a problémára, ami figyelembe veszi a gazdálkodói igényeket az extrém időjárástól sújtott világban: hosszú hatástartammal, kimosódásnak ellenálló, mégis gyorsan hasznosuló terméket kerestünk, ami a lehető legkevesebb kijuttatás mellett is csúcsminőségű terményt biztosít. Ez lett a Polysulphate (48% SO3, 14% K2O, 6% MgO, 17% CaO) egy organikus, bányászott ásványi trágya, amit 2019-2020-ban sikeresen teszteltek a zöldtakarmány-előállításban Európa szerte, most pedig következnek a magyar kísérletek is” – meséli Rácz Gábor.

Az ICL Polysulphate műtrágyáját 1200 méteres mélységben bányásszák Anglia partjainál.

Mi teszi egyedülállóvá a Polysulphate ásványi trágyát az állattartáshoz?

  • Az ICL által kizárólagossággal, Anglia partjainál bányászott tápanyag erejét a polihalit adja (2CaSO4-, · K2SO4-, · MgSO4-, · 2H2O-tartalmú ásvány), ami először állítja a mezőgazdaság szolgálatába az ősi tengerfenék ásványkincsét.
  • A kitermelt ásványt csak őrlik, rostálják, csomagolják, így a beszerezhetősége körülményektől függetlenül állandó, árát pedig kevésbé befolyásolják a kiszámíthatatlan energiaárak.
  • A tápelemeket a termék a növények számára azonnal hasznosítható szulfátos formában tartalmazza, a kéntartalom 60 napig elérhető.
  • Optimális kén- és kalciummenyisége látványosan javítja a zöldtakarmányok beltartalmi értékeit, növekszik a szárazanyag-tartalom, a szénhidrátok és értékes fehérjék aránya a terményen belül.
  • Magnéziumtartalmával segít megelőzni a fűtetániát a tavaszi hideg legelőkön. Az ásvány kalciumtartalma általánosságban is javítja a magnézium beépülését a növényekben.
  • Az ásványi kőzetnek köszönhetően ellenáll a kimosódásnak.
  • Ráadásul foszforral dúsított PK forma is elérhető a termékből az ICL-nél PKpluS név alatt, vagy épp kálium-kloriddal tovább dúsított termékcsalád, a PotashpluS.

A Polysulphate ásványianyag-tartalma pontosan tükröződött az állattenyésztésben végzett európai kísérletek eredményeiben

A zöldtakarmány tápanyagigényét is nagyban befolyásolja a talajadottság, talajfeltöltöttség, ahogy a hasznosítás módja (legelő vagy kaszáló, hány vágást tervezünk évente). A Polysulphate hatásfokát így több ágazatban, eltérő viszonyok mellett vizsgálták a szakemberek.

” A Polysulphate esetében több kísérletsorozat zajlott zöldtakarmányokkal is. Dániában homok-, agyag- és tőzegtalajokon is próbálták kontroll meghagyása mellett a készítményt, a sort ráadásul biotermesztést végző terület is kiegészítette” – hangsúlyozza Rácz Gábor.

A szakember szerint az eredmények látványosan javultak, az alap hígtrágyázásnál minden tekintetben jobb kaszálásokat jegyeztek fel már 100 kg/ha granulált Polysulphate kijuttatása mellett is a gazdaságokban.

Homoktalajon 9,6%-kal ugrott meg a szárazanyag-tartalom, tőzegtalajon 17,5% volt a plusz, agyagtalajon 18,4%-os többletet ért a kezelés (300 kg/ha emelt dózisú Polysulphate-tal), miközben mind az emészthető nyersfehérje-tartalom, mind a tejhozamot befolyásoló beltartalmi mutatók emelkedtek a kontrollhoz mérten. Az extra szárazanyag-mennyiség és jobb takarmányérték átlagosan 167 eurós nyereséget jelentett hektáronként a gazdáknak a bekerülési költség felett, 2 vágásos kísérletekben. Ez ma, 400 Ft körüli euró árral számolva ez közel 66 000 Ft extra hozam hektáronként, amiért megéri talajelemzésre alapozva pontosan kiegészíteni a tápanyag-utánpótlási tervet a Polysulphate-tal. Az eredmények ráadásul nem csak Dániában alakultak szépen. Svédországban egy perjefűfélékkel, herefélékkel borított kaszálón 4%-os plusz szárazanyag-tartalommal zárult a kísérlet, míg a szomszédos Ausztriában lucernával vegyesen perjefélék és egyéb pillangósvirágúak esetén 11,4%-os plusszal zárták az első kaszálást. Itt a Polysulphate-ot április 2-án szórták ki a kaszálóra, ezt követte egy hígtrágyás kezelés április 10-én, majd az első vágás május 16-án, végül a második betakarítás július 3-án. Kén és kalcium jelentős mennyiségben szabadul fel a termékből, pont ahogy a lucerna igényli.”

  • Az osztrák kísérletben 20 tonna/ha hígtrágyát kombináltak 145 kg/ha Polysulphate-tal.

A szárazanyag-tartalom 11,4%-kal javult 5745 kg/ha mérlegelve, míg nyersfehérje-tartalomban a második vágásnál jegyeztek fel 17,2%-os növekedést 191 gr/kg mennyiséggel.

Rácz Gábor hangsúlyozza, a termék kéntartalma javítja a nitrogénfelvétel hatásfokát is a növényekben, de ami hasonlóan fontos: képes a magyar talajok többségén jelentkező kalciumfelvételi problémákat is orvosolni!

„Kalcium nélkül elképzelhetetlen a gyökérzet egészséges fejlődése, ahogy a megfelelő szilárdság, ellenállóképesség a növényi részeken belül. Márpedig ebből a tápelemből nagyságrendileg 200-400 kg/ha mennyiség mosódik ki átlagosan talajainkból, míg ez a szám akár a duplája is lehet 600-800 kg/ha homoktalajokon és akkor még a terménnyel levitt mennyiségekről nem is beszéltünk. Elengedhetetlen, hogy ezt a tápelemet is pótoljuk. Ez ugyanúgy biztosított a Polysulphate-tal.”

Legelő? Válasszuk a Polysulphate prémiumot!

Amíg az ásványi Polysulphate trágya kiszórása után a szulfátos tápelemeknek köszönhetően a tápelemhatás azonnali, addig a kőzet vázszerkezete csak lassan, hónapok alatt bomlik le a talajban. Legelőkön épp ezért Rácz Gábor azt javasolja, válasszák az állattartók a granulált, egységes szemcseméretű, gyorsan lebomló változatát a terméknek, a Polysulphate Premiumot!

“A Polysulphate Premium – 45,6% SO3 (18,2% S); 13% K2O (10,7% K) 5,6% MgO (3,4% Mg) 16,4% CaO (11,8% Ca) – finomra őrölt, egységes szemcseméretű, granulált formában teszi elérhetővé a Polysulphate ásványianyag-tartalmát. A szóráskép egyenletes, a termék oldódása sokkal gyorsabb, mint a kristályos Polysulphate-é, így legelőkön sem kerül úgyszólván az állatok foga alá. Bármelyik műtrágyával keverhető, alaptrágyaként vagy fejtrágyaként kiszórva könnyedén beilleszthető bármely tápanyag-utánpótlási programba”.

A Polysulphate javasolt dózisa zöldtakarmányokhoz:

  • 150-300 kg/ha, talajállapot és eredmények függvényében akár kaszálásonként ismételve!

Jobb termés, kevesebb műtrágya-kijuttatással, valós megtérüléssel? Válassza az ICL műtrágyatermékeket! Keresse Rácz Gábor területi értékesítőt a további termékinformációkért, ingyenes szaktanácsadásért!

Kérjen személyre szabott szaktanácsot!

Keresse Rácz Gábor területi képviselőt a további termékinformációkért, ingyenes szaktanácsadásért!

Rácz Gábor növényvédelmi szakmérnök, ICL

tel: +36304881479 email: gabor.racz@icl-group.com

Letölthető termékismertető anyagaink:

 

 

Kérdezzen tőlünk!