Tippek a paprika kiültetéshez

Címkék: paprika

A déli országrészekben már mindenhol kipalántázták a hideghajtatott paprika állományok szinte a teljes mennyiségét. Rengeteg fajtát termesztenek itthon és mind valamilyen szinten speciális igényekkel rendelkezik. Közös bennük, hogy korai terméseket várunk tőlük és az egész éves termesztéstechnológia jegyében folyamatosan szeretnénk róla jó minőségű, a piaci igényeknek megfelelő terméseket szedni. Ehhez azonban az kell, hogy már a kezdetekben megalapozzuk az erőteljes növekedést, a folyamatos kötés és termés nevelést.

Az N/K arány és a foszfor aránya az N és K elemekhez nagyon fontos. Az indulástól számított első két hétben ez az arány lehet 1:2:1, az első szedésig érdemes azonban ezt 1: 1,3-1,5 N/K arányra módosítani.

A komplex vízoldékony műtrágya kevesebb kevergetést igényel főleg azokon a talajokon, ahol a talaj tartalmaz plusz tápanyagokat. Az Agrolution család ezeket a tápanyagokat aktivizálja, mivel savazó hatású, a tápelemek tovább maradnak oldatban és könnyebben felvehetőek. A másik technológiai előny a komplex vízoldékonyok műtrágya használata esetén, hogy az ion egyensúly mindig rendben lesz!

A képen látható növény kissé hullámos levelei enyhe Ca hiányt mutatnak. Ugyan még nem jelentős, de már jelzi, hogy többre van szüksége.

paprika hideghajtatás

Az idei év hasonlóan az előzőhöz száraz és rettenetesen hideg. A föld felmelegedése már látható és érzékelhető. Az éjszakai fagyok okozhattak foszfor hiányt. A növény hamar kiheveri ugyan, de érdemes ilyenkor foszfordús lombtrágyával táplálni, hogy gyorsítsuk a regenerálódást. Ilyenkor kalciumot is adhatunk, hiszen intenzív növekedésben vannak az állományok.

paprika hideghajtatás műtrágya

 

Tippek a helyes arányokhoz: 1000m 2 -re 1 hétre talajos paprika

 

Mono műtrágyák esetén: Komplex vízoldékony műtrágya+kevés Mono esetén:
Pekacid:0-60-20: 2.5kg 0,6kg
CaNO3: 9kg
MgSO4: 6kg 1kg
KNO3: 6kg
Mikroelem komplex: 200g
Vas: 100g 50g
Agrolution spec. 14-8-22+5CaO+2MgO+Te 14.3kg

 

Lombtrágya: különösen a hideg talaj okozta gyökér növekedési problémák esetén javasolt a tápoldat mellett az Agroleaf Power High P lombtrágya alkalmazása, 12-52-5+TE 1-1,5% töménységben azaz 100-150g/10l permetlé

Öntözés: Agrolution Special 14-8-22+5CaO+2MgO+TE 0,1%-os vagy akár 2-2,5EC a növény igényeinek megfelelően.
(ezek a számok területenként és a talaj tápanyag ellátottságától erősen változhatnak)

A fent említett két technológiával ugyanazt az N/K arányt érjük el. Árban, a vásárlási forrás tekintetében lehetnek ugyan komolyabb eltérések, nagykernél vásárlás esetén azonban a két technológia közt csupán körülbelül 700-800 forint többletköltség van a komplex miatt.

Területre szabott, részletes tápanyag utánpótlási hívja Rácz Gábor szaktanácsadónkat!

Ez is érdekelheti

Kérdezzen tőlünk!