Áttelelő növények lombtrágyázása

Címkék: agroleaf , őszi búza , repce ,

Lombtrágyázás az áttelelő kultúrák jobb kondíciójáért

A lombtrágyázás bevett gyakorlat a repce és az őszi búza trágyázásában. A lombtrágyázás fokozza a növények fejlődését, erősíti őket a negatív abiotikus tényezők ellen (pl. aszály, hideg talaj), valamint ellensúlyozza az ásványi anyagok hiányát. Folyamatos használatukkal olyan egészségi állapot érhető el, melynél a termesztett növények kevésbé lesznek hajlamosak a megbetegedésre, a kórokozók, kártevők támadásának jobban ellenállnak, a már kialakult betegség, illetve kártétel pedig gyorsabban és alacsonyabb költségekkel orvosolható.

A magas tápanyagigényű őszi ültetvények esetében nagy terményhozam és jó minőség elérésének érdekében talajvizsgálat elvégzése szükséges. A talaj tápanyagtartalma alapján a megfelelő tápanyagmennyiség alkalmazandó. A repce és az őszi búza termesztésére az optimális talaj a csernozjom talajok különböző változatai, melyek pH értéke 5,5-7,5. Ha a talaj pH értéke 5,5 alatti akkor a termés legtöbb esetben elmarad a várttól, mivel a foszfor és kalcium relatív hiányára a búza és az repce is érzékenyen reagál. Amennyiben a talaj pH értéke 7,5 felett van (szikes, lúgos szoloncsákos talajokon) abban az esetben a bór, vas, mangán és cink relatív hiánytünetek lépnek fel, mivel ezeket az elemeket a talajból nem képes felvenni a gyökérzeten keresztül.

Nem szabad megfeledkezni arról sem, hogy az őszi alaptrágyázás során, illetve a tavaszi nitrogén-fejtrágyázáshoz használt műtrágya típusa is döntő lehet. A túl sok nitrogén hatására a vetés túlfejlődhet az ősszel, akár szárba is indulhat, ez pedig a télállóság szempontjából nagyon kockázatos. Ezért a nitrogénpótlást inkább tavasszal érdemes kiegészíteni, míg ősszel a gyökérfejlődést serkentő foszfort illetve a stressztűrést növelő káliumot kell kijuttatni..

Az őszi szárazság különösen megviseli az áttelelő növényeket. A kelés elhúzódó, az állomány gyenge. A hideg talajból a fejletlen gyökerek nehezen vagy egyáltalán nem tudják a fontos tápelemeket, főleg a nehezen mobilizálható foszfort felvenni. Ilyenkor az M77 kelátcsomaggal kiegészített Agroleaf Power lombtrágyák a DPI effekt hatására rövid idő alatt erőteljesen stimulálni tudják a növények fejlődését.

 

A tavaszi fejlődés megindulásával aztán majd a növények nitrogénigénye is hirtelen megnő. A tavaszi fejtrágyázással kijuttatott nitrogén pedig a hideg talaj vagy a gyakori belvizek miatt nem mindig szívódik fel kielégítően a gyökereken keresztül. A lombkezelések szignifikánsan növelik a növény anyagcsere folyamatait, és segítenek a relatív hiánytünetek megelőzésében vagy megszüntetésében. Így magasabb termésátlag érhető el, ami bőven fedezi a kezelések többlet költségeit.

2012-2013-ban Csehországban végzett kísérleteink alapján az ICL Agroleaf lombtrágyák használatával őszi búzában 15,7 EUR / ha többlet ráfordítás mellett 0,4 tonna / ha többlet hozamot ért el, ami 55 EUR / ha nettó hasznot jelentett számára. Az olajrepce táblán a befektetés 12,6 EUR-val volt magasabb hektáronként, míg a termés 0,33 tonnával, ami a termelő számára 90 EUR / ha extra jövedelmet hozott.

Repce kezelése Agroleaf lombtrágyákkal

Ősszel, a télállóság növelésére, a gyökérfejlődés serkentésére elsősorban a hideg talajon nehezen mobilizálható foszfor pótlásáról kell gondoskodni lombtrágyázással. Ilyenkor javasolt az Agroleaf Power High P 12-52-5+TE  magas foszfor tartalmú termék kijuttatása, 4-5 kg/ha dózisban.

Tavasszal az első növényvédelmi alkalmazással egy időben, még rozettás (8-10 tőleveles) állapotban kell megkezdeni a lombtrágyázást. A repce vas, kén és bór igénye is jelentős, így a tápanyag utánpótlásnál ezen mikroelemekről is gondoskodni kell. Ezért tavaszi első indító kezelésnek egy nitrogén túlsúlyos, kelatizált mikroelemeket tartalmazó Agroleaf Power High N (31-11-11 +TE) lombkezelést javasolunk.

A termésképzéshez, az olajtartalom növeléséhez elengedhetetlenül fontos a kálium és a kén jelenléte is a növényben, ezért a kezelést szárbaindulásnál, illetve virágzás előtt folytatni kell. (BBCH18,19 – BBCH29,30).

A termés maximalizálásához ajánljuk a kiváló ár-érték arányú Agroleaf Crop Oil Seed 6-18-31+2MgO+TE teljes mértékben vízoldható lombtrágyát, amelyet világszerte azzal a céllal használnak a repceültetvényeken, hogy az alaptrágyázás kiegészítését szolgálja. Az Agroleaf Crop Oil Seed egy speciális NPK összetételű, valamint nyomelemekben gazdag készítmény, elsősorban bór-, mangán- és magas kéntartalommal rendelkező termék.

A repce tápanyagellátásáról itt olvashat bővebben

Őszi búza kezelése Agroleaf lombtrágyákkal

Az őszi búza esetében a termés szint emelésében a legnagyobb szerepe a nitrogén mellett a foszfornak van. A foszfornak ősszel a tél beálltáig (gyökeresedés, téli energiaháztartás optimalizálása) és tavasszal bokrosodás – szárbaindulás idején van jelentősége. Komoly terméstöbbletet lehet realizálni a megfelelő időben /fejlődési fázisban kiadott foszforral. Talajaink akár komoly foszfortartalommal rendelkezhetnek-(erről pontos információt a 3 évente vett talajanalízisek szolgáltatnak)- de a növények számára ennek azonban átlagosan csupán 5%-a elérhető és felvehető. A kedvezőtlen környezeti hatások-hideg talaj, a talaj kémhatása stb. ezen még tovább ronthatnak.

Ilyen esetekben hatásos segítség a lombon keresztül történő foszforadagolás. Foszfor felvételt gátló körülmények közt, vagy extra foszforforrásként alkalmazhatunk lombtrágyát, például a biostimulátor tartalmú Agroleaf Power High P 12-52-5+TE összetételú prémium minőségű lombtrágyát.

A nitrogénre pedig folyamatosan szüksége van a növénynek, jelentős N felvételi fenofázisok első nódusz, második nódusz (zászlóslevél) és virágzás-”tejes” érés idején vannak. A búza számára legfontosabbak a mikroelemek közül a Mn Zn és Cu, arányuk 1: 0,5: 0,25 legyen a visszapótlásuk során a termesztési ciklusban.

Agroleaf Crop Cereal 26-10-15+2MgO+TE egy tökéletesen vízoldható lombtrágya. Magasabb vas, réz és cinktartalom jellemzi, melynek köszönhetően a növények egészségesek fejlődnek, a terméshozam és a fehérje tartalom pedig magasabb lesz. A mikroelemek kelatizált formában vannak jelen, így széles kémhatás tartományban felvehetőek maradnak a gabona számára. Amennyiben teljessé szeretnénk tenni a lombkezelésünket, úgy érdemes használni az Agroleaf Special Mangán termékünket, amely könnyen felvehető mangánforrást biztosít.

gabonafélék tápanyagfelvételi dinamikája

Általánosságban elmondható, hogy az Agroleaf vízoldható lombtrágyák hatóanyag tisztaságuknak köszönhetően tökéletesen vízoldékonyak, magas koncentrációban is alkalmazhatóak, míg legtöbb növényvédőszerrel keverhetők, de alkalmazás előtt javasolt keverési próbát végezni. Mivel a réz tartalmú szerek a mikroelem kelátokat károsíthatják, ezért réz tartalmú szerekkel nem ajánlott keverni. Az Agroleaf lombtrágya enyhén savas kémhatású, ugyanis a lombon keresztüli tápelem felvétel savas közegben a legjobb hatásfokú.

Az őszi búza tápanyagellátásról itt olvashat bővebben

Ez is érdekelheti

Kérdezzen tőlünk!