A burgonya táplálása Agromasterrel

Címkék: agromaster , burgonya ,

A burgonya táplálása Agromasterrel

burgonya változatos éghajlati körülmények és talajtípuson termeszthető sikeresen. Optimális számára a napi 15 – 20 °C fok. A talaj jó levegő és vízgazdálkodási tulajdonságai lényegesek a burgonya számára. A talaj pH értéke 5.5 és 6,5 között optimális a termesztéshez, de jelentős felületen folyik a termesztés ettől jóval magasabb pH tartományban is. Az enyhén lúgos talaj azonban hátrányosan befolyásolhatja a héj minőségét, az erősen lúgos körülmények pedig komplex tápanyag felvételi zavarokat okoznak.

A burgonya tápanyagfelvételi dinamikája

BBCH-35: A lombozat a sorokat 50%-ban takarják
BBCH-45: Az összes kötésszám (gumók) 50% van meg
BBCH-65: A teljes virágzás fele
BBCH-85: A gumók kezdenek barnulni-elindul az érés.

Amint látható a tápanyagfelvétel dinamikájából, a burgonya vegetatív növekedés időszakától az érési folyamat elindulásáig igen intenzív tápanyagfelvétel jellemzi. A tápanyagok közül a nitrogén, kalcium, magnézium és kálium, ami nagy mennyiségben szükséges az optimális fejlődéshez. A gumóképződéshez könnyen felvehető kalciumforrást kell biztosítani (Pl. Polysulphate ) ami a húsminőség javítása mellett a tárolhatóságot is pozitívan befolyásolja.

A burgonya növények a nitrogént N-NO3 (nitrát-nitrogén) és N-NH4 (ammónium-nitrogén) formájában képesek felvenni és hasznosítani. Sajnos azonban pl. laza szerkezetű talajokon a nitrát nitrogén heves esőzés vagy nagyadagú öntöző víz hatására kimosódik, az ammónia pedig melegben elpárolgásával szintén nitrogén veszteséget okoz a talajban.

A burgonya folyamatos makro-és mikroelem ellátásához, tápelem hiányos állapotának megelőzése érdekében használjon a Agromaster burkolt szemcséjű, szabályozott hatóanyag feltáródású alap-műtrágyát!

Az Agromaster szabályozott és folyamatos tápanyagfelvétel biztosít

  • akár 7-10 nappal korábban történhet a betakarítás a jobb tápanyag-hasznosulás miatt
  • kevesebb a sóterhelés és a környezetet is kíméli
  • nagyobb hozamot kapunk a szabályozott és folyamatos táplálásnak köszönhetően
  • a termés egységesebb méretű és nehezebb, intenzívebb és szebb színű gumókat eredményez
  • munkát- és időt takaríthatunk meg az egyszer kijuttatandó, szabályozott feltáródású tápanyagok miatt.

Akár egyetlen alkalmazás elegendő a teljes szezonra. Vetéssel egy menetben vagy előtte kiszórva és bedolgozva, a burkolaton át a nitrogén pontosan a növény igényeinek megfelelően tárlódik fel és válik elérhetővé a burgonya számára. A burkolat E-Max technológiájának lényege, hogy a talajhőmérséklet változását nagyon jól követi, ennek révén a tápanyagok feltáródása még jobban igazodik és követi a növények adott fenofázisaiban fellépő tápanyagigényét, miközben megakadályozza a kimosódást vagy az elpárolgást.

 

Olvasson többet a burgonya lombkezeléséről!

Ez is érdekelheti

Kérdezzen tőlünk!