A vízhiány okozta stressz megelőzése lombtrágyákkal

Címkék: agroleaf

A szárazság sokkoló hatása az egyik fő stresszfaktor, mely a világ minden táján drasztikusan befolyásolja a növénytermesztést. A súlyos szárazság komoly kihívásokat jelent a növények túlélése szempontjából, és mivel hatással van a növekedésre, csökkenti a betakarítható termés mennyiségét, minőségét.

A növények védekező mechanizmusokkal reagálnak a különféle környezeti behatásokra. A belső hidrosztatikus nyomás (turgornyomás) fenntartásának érdekében a növények az ozmózis – szabályozó vegyületek felhalmozódásával érik el a párologtatás sebesség csökkentését, és a légcserenyílások bezárásával segítik elő a szárazság okozta stressz drasztikus hatásainak minimalizálását.

vízhiány

Tartós szárazság esetén a növények kevesebb tápanyagot tudnak felvenni

A vízhiányos állapotban lévő növények számára elérhető tápanyag koncentrációjának csökkenése azzal is magyarázható, hogy ha korlátozott nedvesség áll rendelkezésre, a talajban lévő pórusokban levegő veszi át a víz helyét. Így a gyökérzónából áramló tápanyagok aránya és tömegáramlása is kisebb, s ennek következtében ezek a tápanyagok kevésbé válnak elérhetővé a növények gyökerei számára.

Miért és mikor érdemes lombtrágyázni aszály esetén?

A szárazság különösen megviseli az áttelelő növényeket. A száraz, hideg talajból a fejletlen gyökerek nehezen vagy egyáltalán nem tudják a fontos tápelemeket felvenni. A tavaszi fejlődés megindulásával a növények nitrogénigénye is hirtelen megnő, de a szárazság miatt a gyökerek tápanyagfelvevő-képessége csökken. A tavaszi fejtrágyázással kijuttatott szilárd nitrogén pedig a szárazság és a hideg talaj miatt nem mindig szívódik fel kielégítően a gyökereken keresztül.
Ilyenkor a gazdák legtöbbször lombtrágyával orvosolják, előzik meg vagy kezelik a növényi stresszt, vagy hiánytüneteket.

Idén az aszály miatt porszáraz földbe kerültek a magok. A talajművelés további eróziót és talajromlást okoz.

Idén az aszály miatt porszáraz földbe kerültek a magok. A talajművelés további eróziót és talajromlást okoz.

Különféle kondíciónálókat, hatásfokozókat is tartalmazó levéltrágyák különösen sikeresen alkalmazhatók az vízhiányos állapotok leküzdésére. A tavaszi induláskor a növények nagyon hatékonyan veszik fel és tudják hasznosítani a nitrogént lombon keresztül is.

A tápanyagok lombozaton keresztüli kijuttatása szárazság esetén egy alternatív és hatékony megközelítés lehet a tápanyagok hozzáférhetőségének javítására. A levélzeten alkalmazott NPK műtrágyák jelentősen hozzájárulnak a terméshozam növeléséhez.

Az NPK-alapú műtrágyák alkalmazása a szárazság-stressz-tolerancia index fenntartásával, ozmotikusan segít megfelelő szinten tartani a növények vízállapotát. A nitrogén jelenléte szükséges a sejtek számának, méretének, a fotoszintetikus aktivitás növeléséhez.
Aszályos körülmények között a fotoszintézis sebességének csökkenése a gázcsere nyílások bezáródásának tudható be, ami a levél szénfelvételét is korlátozza. A levélzeten át alkalmazott nitrogén növeli a fotoszintézis sebességét a vízhiány okozta stressz alatt álló növények esetében.

A foszfor levélen át történő alkalmazása egyre fontosabbá válik, mert a foszfor diffúziós együtthatója (egységnyi idő alatt, egységnyi felületen áthatoló anyag mennyisége) a talajban igen alacsony, azaz a foszfor nehezen mobilizálható. A gyökérzóna felvehető foszfortartalma hamar kimerül, és a legtöbb növény nem tudja azt megkötni. Korlátozott nedvességtartalom esetén pedig a felvehető foszfor jelenléte különösen fontos, mert a foszfor segíti a korai gyökérnövekedést, a kálium pedig növeli a gyökértömegét és a hosszát.

A megfelelő gyökérzet döntő szerepet játszik a mélyebb talajrétegekből származó víz megszerzésében. A gyökérnövekedés elősegítése növelheti a növények víz- és tápanyagfelvételét. Az enyhe vízhiány alatt lévő, foszforral kezelt búza növényeknél javult a vízfelhasználás hatékonysága. A foszfor vízhiányos stressz állapotában lévő növények növekedésére gyakorolt pozitív hatásai annak tulajdoníthatók, hogy növekszik a foszfor hatékonysága, a gázcsere nyílások elektromos vezetőképessége és a vízhasznosítás mértéke.

A kálium jelentős szerepet játszik a gázcserenyílások nyitásában és zárásában, ami szabályozza mind a szén-dioxid (CO2) bejutását a növénybe, mind pedig a vízkibocsátást a levegőbe. Ebből kifolyólag a kálium pozitív hatással lehet a növényi gázcsere folyamatára is. Alkalmazása édesburgonyán, szárazság-stressz körülményei között azontúl, hogy javította a fotoszintézis és a transzspiráció sebességét, növelte a sejt közötti állomány szén-dioxid koncentrációját is. Kísérletileg igazolták azt is, hogy a levél kálium koncentrációjának növekedése a turgornyomás fenntartása által csökkenti a napraforgó vízpotenciálját.

A tápanyagok lombozaton keresztüli kijuttatása szárazság esetén egy alternatív és hatékony megközelítés lehet a tápanyagok hozzáférhetőségének javítására.

A tápanyagok lombozaton keresztüli kijuttatása szárazság esetén egy alternatív és hatékony megközelítés lehet a tápanyagok hozzáférhetőségének javítására.

Az aszályos, vízhiányos területekre, időszakokra vonatkozó megoldásként olyan lombtrágyák jöhetnek szóba, melyek tiszta hatóanyagokat tartalmaznak, alacsony a klórtartalmuk és egyáltalán nem tartalmaznak nehézfémeket. Egyes lombtrágyák specifikus összetételűek, mezoelemeket (pl. kalcium és magnézium) valamint mikroelemeket is tartalmaznak. A kelatizált formában lévő mikroelem csomagok a lombtrágya optimális felszívódását is elősegítik, így használatukkal gyors növényi reakció érhető el.

A szárazság miatt a gyökerek tápanyagfelvevő-képessége csökken. Különféle kondíciónálókat, hatásfokozókat is tartalmazó levéltrágyák különösen sikeresen alkalmazhatók az vízhiányos állapotok leküzdésére.

A szárazság miatt a gyökerek tápanyagfelvevő-képessége csökken. Különféle kondíciónálókat, hatásfokozókat is tartalmazó levéltrágyák különösen sikeresen alkalmazhatók az vízhiányos állapotok leküzdésére.

Az ICL Agroleaf Power lombtrágya-családja a legjobb választás arra, hogy átsegítsük a növényeket a kritikus fejlődési szakaszokon, csökkentsük a stresszhatást, növeljük a termőképességet, helyreállítsuk a tápanyag-egyensúlyt és megelőzzük a szemmel nem látható hiánytüneteket. Ezek a lombtrágyák specifikus összetételűek, mezoelemeket (pl. kalcium és magnézium) valamint mikroelemeket is tartalmaznak. A kelatizált formában lévő mikroelem csomagok a lombtrágya optimális felszívódását is elősegítik, így használatukkal gyors növényi reakció érhető el.

Miért pont az Agroleaf Power lombtrágya?

Az Agroleaf Power prémium kategóriás lombtrágya család rendkívül tiszta hatóanyagai és gyors oldódása kiküszöböli a permetezőfej eltömődésének kockázatát. A tiszta NPK hatóanyag és a kelatizált mikroelem tartalom mellett rendelkezik két speciális tulajdonsággal is. A hatékonyságot növelő M77 formula 100%-ban biztosítja rövid időn belül az NPK és mikroelemek felvételét. Ezen kívül aktiválja a növény életfolyamatait, hatására a gyökérrendszer több gyökérsavat termel. Az M77 kelátcsomaggal kiegészített Agroleaf Power lombtrágyák rövid idő alatt erőteljesen stimulálni tudják a növények fejlődését. A DPI (Double Power Impact) technológia a fotoszintézis 8-10 napon keresztüli fokozott aktiválásával gyakorlatilag felveteti a növénnyel a rendelkezésre álló többlet tápelemeket is. A felvett extra tápanyagok a termés mennyiséget is megnövelik.

Szakértői szemmel  – Rácz Gábor növényvédelmi szakmérnök, ICL Everris

“Amikor az első növényvédelmi kezelést végzik, mindenképpen érdemes egymenetben nitrogén tartalmú lombtrágyát is kijuttatni, mert a szántóföldi növénytermesztés során a célzott növényvédelem legtöbb esetben egybeesik a lombtrágyázásra ideális fenofázisokkal is.

De nemcsak azért javasolt a növényvédelmi kezeléseket egymenetben összekapcsolni a lombtrágyák kijuttatásával, mert kevesebb kezelés is elegendő, de ráadásul a lombtrágyák a növények életfolyamatainak aktiválásával fokozhatják a növényvédő készítmények hatékonyságát is.

A prémium minőségű lombtrágyák hatóanyag tisztaságának, magas koncentrációjának köszönhetően alkalmazásakor kis mennyiség (4-5 kg/ha) is elegendő. Az Agroleaf Power egyik legnagyobb előnye, hogy a gyors növényi reakciót követően hosszan tartó hatást biztosít és számos növényvédő szerrel jól keverhető, így alkalmas tankkeverékekben való használatra.”

 

Ez is érdekelheti

Kérdezzen tőlünk!