Gabona lombtrágyázás: ha elmaradt, még pótolható!

A jelenlegi inputanyagárak mellett a nagy termés elengedhetetlen a működés finanszírozásához a gazdaságokban. Ehhez kulcskérdés, milyen állapotban vannak növényeink a kalászhányás és virágzás során. Az érzékeny fenológiai fázisokban ugyanis vagy a virágszervek képzésére, megtermékenyülésre fordítja energiáit a növény, vagy oda a nagy termés. Jó időzítéssel és jól megválasztott lombtrágya használata mellett akkor sem lehet probléma, ha a legkritikusabb hetekben tör ránk ismét az aszály. Az olyan magas tápelemtartalommal, biostimulátorokkal és mikroelemcsomaggal készülő termékekkel, mint az ICL Agroleaf lombtrágyák, ugyanis még ekkor is termésképzésre koncentrálhat a búza az egyszerű túlélés helyett.

A gabona tápanyagigényének kiszolgálása jó lombtrágyával növénynek és a gazdának is kincset ér!

A gyakorlott gazdák tudják, a hiánytüneteket nem orvosolni, hanem megelőzni éri meg kalászosokban is tápelemek terén. Hiszen egy kiéhezett állomány:

  1. Lemarad a fejlődésben.
  2. Könnyebben áldozatául esik a betegségeknek.
  3. Ami nagyságrendekkel veti vissza a hozamot.

A búza esetében különösen jelentős problémaforrás mindez, főleg ha a kalászhányás, virágzás idején aszály okozta vízhiánnyal társul. A duplán sanyargatott állományban ugyanis a fuzárium sokkal nagyobb valószínűséggel üti fel a fejét, amiért súlyos árat fizethetünk az aratás utáni mérlegelésnél, főleg, ha mindez léhább szemekkel, alacsonyabb szemtömeggel társul.
A kettős probléma feloldásában jutnak kulcsszerephez a búza tápanyagigényéhez megalkotott lombtrágyák, amelyek a levélzeten keresztüli azonnali felvehetőségükkel mozgósítani tudják a növény tartalékait, olyan lökést adnak a növényi immunrendszernek, amellyel átvészelhetővé válik a problémás időszak.a búza lombtrágyázása agroleaf power

Lombtrágyázás Agroleaf Powerrel:  a növényvédőszerrel egy menetben költséghatékonyan aknázhatjuk ki a genetika terméspotenciálját!

A szekértők figyelmeztetnek, a siker kulcsa a lombtrágya használatakor is a jó időzítés és a megfelelő lombtrágyatermék kiválasztása! Az alacsony hatóanyag-tartalmú vagy rosszul hasznosuló termékeknek ugyanis, bár lehet, hogy alacsonyabb a bekerülési áruk, azonban ha az alacsony hatásfok miatt a hozam is kevesebb lesz, akkor végül túl magas árat fizetett érte a gazda.

Rácz Gábor, az ICL magyarországi Area Sales Managere szerint ez az, ami a világ vezető műtrágyagyártói közé tartozó márka Agroleaf Power lombtrágyáival sosem fordulhat elő.

„ A termesztéstechnológia részeként minden gazdálkodó használ ebben a kultúrában gombaölőszereket a virágvédelemhez, költséghatékonyan biztosíthatjuk be a nagy termést az ezzel egy menetben végzett lombtrágyázással. A nitrogénárak várhatóan az év folytatásában is inkább növekedni fognak, mint csökkenni, így az agrárvállalkozások versenyképességének megőrzéséhez a termelőknek mindent ki kell hozniuk a fajtában genetikailag kódolt terméspotenciálból. Amihez sosem szabad elfelejteniük: a csúcstermésnek magas a tápanyagigénye is. Ehhez nem lehet kispórolni se a makro-, se a mikrotápelemeket. Az Agroleaf Power 20-20-20+TE nitrogéntúlsúlyos lombtrágyájával minden ott lesz, amit ebben az életszakaszban lefedi a búza tápanyagigényét. Jelentős a termék foszfor- és káliumtartalma is, de a mikroelem csomaggal, amiben kelát formában található vas, mangán, bór, réz, molibdén és cink, harmonikussá tehető a fejlődés.  Az M-77 kelátcsomag formula kelátképző anyagai és hozzáadott anyagok pedig a gyors hasznosulásról és a hosszabb tápanyag-elérhetőségről gondoskodnak. Nem mellesleg az innovatív kiegészítőkkel a talajban eddig kötött tápelemek is elérhetővé válnak növényeinknek” – vezeti fel az Agroleaf lombtrágyák jó tulajdonságait az ICL szakértője.

Rácz Gábor mindehhez hozzáfűzi, hogy természetesen ez nem azt jelenti, hogy egyetlen lombtrágya kijuttatását követően máris hátradőlhet a gazda. A csúcstermés elérése további energiabefektetést kíván az év során, de szerencsére ehhez is megtaláljuk az ICL kínálatában az ideális kalászos lombtrágyákat.

„A tejesérés idejére érdemes beidőzíteni egy Agroleaf Power 31-11-11+TE lombtrágyakezelést is a búzaállományokban. A magyarországi tapasztalatok egyöntetűek, ez a kultúra meghálálja az extra gondoskodást. Az egymásra épülő kezelésekre, ahol az alaptrágyázást talajelemzési eredményekre alapozták, szinte kivétel nélkül több száz kilogramm plusszal zárták a partnereink hektáronként.”

búza lombtrágya

M-77 kelátcsomag biostimulátorokkal kiegészítve: a hatékony lombtrágyák új generációja

A kiváló vízoldékonyság, emelt tápelemtartalom mellett az Agroleaf Power lombtrágyacsaládot két további kiegészítés teszi egyedülállóvá a piacon. Ezek közül az egyik az M-77 kelátcsomag, amely a benne található aktiválóanyagoknak köszönhetően gyorsítja a tápanyagfelvételt, elősegíti azok szinte azonnali hasznosulását. Az adalékanyag emellett felszabadítja a gyökérzónában található kötött tápelemeket is, így plusz tápanyagbázist szolgáltat a fejlődésben lévő állománynak.

Az M-77 formulában a következők jótékony hatását egyesíti magában:

  • A kijuttatott kelátok hatékonyságát növelő hatóanyagok.
  • A tápanyagokat felszívó szövetek működését támogató vitaminok.
  • Tápanyaghasznosulást javító funkcionális elemek.
  • Stresszcsökkentő összetevők, amik az abiotikus stresszfaktorokkal teszik ellenállóbbá a növényi immunrendszert.

Ezt egészíti ki az ICL DPI (Double Power Impact) technológia, amely fokozza a fotoszintézist, elérve ezzel a többlet tápanyagok hasznosulását növényen belül. Gyakorlatilag ez garantálja, hogy ne csak a vegetatív tömege növekedjen meg a növényeknek a lombtrágyakezelést követően, de a termés tömege is.búza lombtrágyázás agroleaf power

Hogyan alkalmazzuk az ICL Agroleaf Power lombtrágyákat a legjobb eredményért?

  • Az ICL Agrolef Power Total 20-20-20+TE és az Agroleaf Power 31-11-11+TE javasolt dózisa a nagy terméshez egyaránt: 5 kg/ha, 250-300 liter vízmennyiséggel.

A lombtrágyatermékek gond nélkül keverhetőek bármilyen másik növényvédőszerrel, ezalól kivételt csak a magas réztartalmú gombaölőszerek jelentenek. Ezek ugyanis károsíthatják a termékekhez a hatékonyságnöveléshez alkalmazott speciális M-77 kelátcsomagot.

Mekkora anyagi ráfordításért cserében aknázhatják ki a termelők az ICL Agroleaf lombtrágya tudását?

A búzában termés- és termésbiztonság növeléshez bemutatott lombtrágyákat a viszonteladó függvényében nettó 6000-6500 Ft-os hektárköltség mellett szerezhetik be országszerte a gazdálkodók.
Rácz Gábor az ICL termékek a lombtrágyák esetében leszögezi, azok hatékonyságáról folyamatos kisparcellás és üzemi kísérletekkel győződnek meg a cégnél. „Jelenleg is több kalászos kísérletünk zajlik, egy Párkány közelében például, egy pedig Somogy megyében. A portfólióban csak olyan termékeknek van helye, amelyek hatékonyágáról meggyőződtünk. Ezeket viszonteladó partnereinken keresztül korrekt árakon érhetik el országszerte a termelők.”

Magyar viszonyokon tesztelt csúcstechnológiás lombtrágyákkal tenné nyereségesebbé a termelőmunkát? Bízza a feladatot az ICL lombtrágyákra! Keresse Rácz Gábort, az ICL Area Sales Managerét!

Ez is érdekelheti

Kérdezzen tőlünk!