Káposztafélék tápanyagellátása

Nagy termés, nagy tápanyag igény.

Bár az inputanyag árak nagyot nőttek, ennek ellenére a káposzták tápanyagigénye nem csökkent, és ezt fedezni kell, ásványi és/vagy szerves eredetű tápanyagok formájában. A gazdaságos termeléshez, a magas termésátlagok eléréséhez és folyamatos szinten tartásához műtrágyák alkalmazása szükséges.

A piacon található számos termék közül miért pont az ICL termékeit; az Agromaster-t, a Polysulphate-ot és/vagy PK Plus termékeket javasoljuk a szabadföldi kiültetésekhez.

A káposztafélék (fejes, lila, karfiol, brokkoli…) magas tápanyagigényű zöldségkultúrák, különösen a nitrogén és kálium vonatkozásában. De kalciumból, magnéziumból és kénből is többre van szükségük, mint a legtöbb zöldségnövénynek.

Nitrogénből a sorzáródás után veszik fel a legtöbbet (fejesedés, rózsaképződés) amikor már nehézkes a műtrágyák kijuttatása. A gyakorlati tapasztalatok azt mutatják, hogy a palántázással egy menetben kiadott Agromaster 10-5-23+5MgO+2CaO+29SO3 és a sorzáródás előtt a sorokba dolgozott Agromaster 40-0-5 vagy 32-19-0 látványos eredményt hoznak, mivel nitrogén tartalmuk fokozatosan táródik fel, burkolattal védett a kimosódás ellen, így a növényeket akár hónapokon át folyamatosan táplálják.

A káposztafélék kén, kalcium, kálium és megnézium igényét nehézkes egy termékkel megoldani. Azonban az ICL palettáján megtalálható Polysulphate, és az azon alapuló PK Plus termékek ezt könnyedén és hatékonyan megoldják.

 

A Polysulphate és a PK Plus termékcsalád tagjai alaptrágyaként és részben fejtrágyaként is egyaránt alkalmazhatóak

A Polysulphate (0-0-14+6MgO+17CaO+48SO3) talajvizsgálati eredménytől függően akár önmagában is nagyon jó tápanyagforrás, fokozatosan feltáródó makro- és mikroelem tartalmával. A Polysulphate 4 makroelem természet alkotta komplexe, létfontosságú mikroelemekkel (B, Fe, Zn) felvértezve. A négy tápelem, a kálium, a magnézium, a kalcium és a kén, a növényi sejtek létfontosságú alkotója, biztosítja a folyamatos növekedést és a környezeti kihívásokkal szembeni ellenállóságot. Igen magas kéntartalma azonnal felvehető szulfát formában van, valamint magas kalcium tartalma a gyorsan felvehető káliummal és magnéziummal együtt, a kimosódás veszélye nélkül, közel 2 hónapig biztosít folyamatos tápanyagforrást a káposztafélék számára. A PK Plus termékek közül a káposzta, de egyéb szabadföldi zöldségnövények számára a 0-12-24+2MgO+7s+14CaO vagy a 0-15-30+2Mg +4S+11CaO tökéletes választás. A PK Plus termékcsalád Polysulphate alapú tápanyagforrás, annak minden előnyével és kiegészítve azonnal oldódó foszfor tartalommal.

Nagyon fontos gyakorlati megfigyelés a Polysulphate 500 kg/ha adagú kezelések után, hogy a gyengén szikes, vagy szikesedésnek indult területeken a nátrium szintet is csökkentette. Nemcsak szimpla tápanyag, de tompítja a szikesedési folyamatokat is, tehát egyfajta talajszerkezet javítás is történik használata során. A tápanyagok felvételét a növény számára a hatóanyag tisztaságán kívül a talaj pH tartománya is döntően befolyásolja. Az optimális talaj pH tartomány tápanyagfelvétel szempontjából pH 5.8-6.8 között van tehát enyhén savas közegben, de a gyökérgolyva elkerülése érdekében érdemesebb ezt az értéket pH 7 és 7,2 között tartani. A talaj pH tartományánál elsődlegesen a makróelemek felvehetősége a döntő, mivel a mikroelemek pótlása lombon keresztül könnyen megoldható.

Állományban folyamatos növekedés elősegítésére és a hiánytünetek megelőzésére szükség van a tápanyagok növekedési fázistől függő pótlásra. A tenyészidőszak második felében elsősorban a kálium és a nitrogén felvételének segítésére és a klimatikus stresszhelyzetek megelőzésére van szükség. Az alap tápanyagok kijuttatásán felül öntözéssel további tápanyagokat tudunk pótolni, míg a mikroelemek pótlása lombon keresztül könnyen megoldható. Szikes, alkáli talajokon a magas kémhatás miatt számolni kell vashiánnyal, aminek pótlása intenzív növekedéskor szükséges. Az ICL-SF lombtrágya palettáján az Agroleaf lombtrágya család tagjai segítenek a termelőknek megelőzni, orvosolni adott stressz helyzeteket, vagy hiánytüneteket. Sokszor komoly terméstöbbletet is eredményeznek. Az igen tiszta, jó minőségű hatóanyagok növelik a termékek eredményességét. Általános, fenntartó kezelésekhez az Agroleaf Crop Oil Seed 6-18-31+2MgO+TE összetételű, kifejezetten a káposztafélékhez és olajnövényekhez kifejlesztett, kedvező árú, egyszerűen használható vízben oldodó lombtrágya használatát javasoljuk.

Az egyedülálló Agroleaf Power prémium lombtrágya család különbözik a legtöbb lombtrágyától, mert az összes szükséges makro- és mikroelem megtalálható a termékben, könnyen és maradék nélkül oldódik, a legtöbb növényvédő szerrel egy tartályban keverhető, gyors felszívódású, nagy tisztaságú, és olyan különleges adalékokat is tartalmaz, mint a saját fejlesztésű M-77 kelátcsomag és a DPI technológia, ami rendkívül hatékonnyá teszi a növény fotoszintetikus reakcióját, így a tápanyagok hosszabb ideig maradnak a növény számára felvehető állapotban.

Az oldott tápanyagok esetében az oldat pH értékét érdemes savazással csökkenteni. Ehhez az ICL termékei közül a gazdaságos Nova Pekacid savazó hatású vízoldható műtrágyát ajánljuk, amely segít a kalciumkarbonát okozta vízminőség problémák kezelésében. Egyik legfontosabb előnye, hogy kalcium és magnézium tartalmú termékekkel egy tartályban keverhető.

További információ, szaktanácsadás: Rácz Gábor növényvédelmi szakmérnök, ICL területi képviselő.
Telefon: +36 30 488 1479, email: gabor.racz@icl-group.com

Ez is érdekelheti

Kérdezzen tőlünk!