Kukorica lombtrágya virágzás idején? A termés 40-50%-a múlhat rajta!

Extrém időjárás miatt megkésett vetések, szárazság miatt a talajból nem, vagy csak nehezen felvehető tápelemek. A jelenlegi nitrogénárak mellett kulcskérdés a szakszerű lombtrágyakijuttatás a kukoricában is! Bizony, a kukoricában, hiszen a kártevők térnyerése, valamint a címerhányás, virágzás idején szinte már mentrendszerű aszályok miatt ma a nyereséghez nem elég egyetlen, kezdeti gyomirtószeres kezelés ebben a kultúrában sem! A virágzás környékén a környezeti stressz ugyanis akár 40-50%-kal is visszavetheti a termést, így érdemes olyan lombtrágyát bevetni, mint az ICL Agroleaf Power, amely maradéktalanul kiszolgálja a kukorica tápanyagigényét.

Miért? A célzott, fejlett levélzeten keresztül végzett táplálás költséghatékonyan átlendítheti a növényt a holtponton. A megelőzött virágszám-csökkenés, a pollen termékenyítő képességének fenntartása biztosan megtérül az aratás idején!

Jobb fertilitás, jobb kötődés, több bevétel a gazdának: kukorica lombtrágyázás ICL Agroleaf Powerrel!

A tapasztalt gazdák megerősítik, a kukorica fejlődése során már korán, 2 leveles állapot idején eldől, hogy hány sor, hány szem lesz egy-egy csőben. Azonban azt sem szabad elfelejteni, hogy mindez csupán elszalasztott lehetőség marad, ha címerhányás, virágzás idején nem ügyelünk a termésbiztonságra! Számtalan kutatás és kísérlet is igazolta ugyanis, hogy a kukoricanövény virágzás idején reagál legérzékenyebben a vízhiányra. A környezeti stressz hatására csökken, késik a virágzatok kialakulása, eléghet a hímvirágzat, csökken a pollen termékenyítő és életképessége. Komoly kitettség esetén mindez a szemek elhalásához – embrió abortáláshoz – vezethet, ahogy a szaknyelv fogalmaz. Mindez az 1970-es évektől jól dokumentált kísérleti eredmények szerint a termésnél 40-50%-os csökkenést is okozhat, így érdemes határozott lépéseket tenni a megelőzés érdekében.

Mivel a gyapottok-bagolylepke terjedése miatt egyre több helyen amúgy is hidas traktorral vagy légi úton sor kerül egy a címerhányás környéki rovarölő kezelésre, érdemes ezt kombinálni egy, a növény adott fejlődési fázisához hangolt lombtrágyakezeléssel. Az ekkor kijuttatott nitrogént, káliumot és foszfort ugyanis még aktívan be tudja építeni ez a kultúra, a fejlett levélzetnek hála pedig mindez költséghatékonyan képes „megugrasztani” az állományt.

a kukorica lombtrágyázása virágzáskor Agroleaf Powerrel

Fontos: a munka csak magas tápanyagtartalmú, hosszú tartamhatású, növényvédőszerekkel kifogástalanul keverhető kukorica lombtrágyával lehet sikeres!

Rácz Gábor, az ICL magyarországi Area Sales Managere hangsúlyozza, pontosan arra lesz szükségünk, amit ilyenkor az ICL Agroleaf Power lombtrágyák, azokon belül is az ICL Agroleaf  Power Total (20-20-20 + mikroelemcsomag) képes megadni a kukoricának!

„A kukorica növényi immunrendszere nem különbözik a sajátunktól abban a tekintetben, hogy sokkal jobban ellenáll a környezeti kihívásoknak, betegségeknek, ha helyes táplálással ideális kondícióban tartjuk azt. Az ICL Agroleaf Power lombtrágyákat ennek szellemében alkották meg. Ezek közül az Agroleaf Power High N (31-11-11+mikroelemek) karbamiddal készülő változata a virágzás előtti időszakban szavatolja a termésbiztonságot, míg a címerhányástól az Agroleaf Power Total (20-20-20+mikroelemek) alkalmazása egyértelmű pozitívumokat hozott a magyar gazdálkodóknak is a kultúrában. Amennyiben a termelőnek gondja volt rá, hogy a talajvizsgálati eredményeknek megfelelően a talajok alaptrágyázása jó minőségben megtörténjen, az ICL lombtrágyákkal akár 10-15%-os terméstöbblet is elérhető. A virágzás idején ehhez az Agroleaf Power Total lombtrágya a benne található adalékanyagokkal növeli a pollen termékenyítő képességét és a bibeszálak receptivitását, több időt hagyva ezzel a beporzóknak a megtermékenyítésre. A javuló kötődés előnyeit pedig nem kell túlmagyarázni a termelőknek, az aratás után a pénztárcájukon mérhető a különbség” – vallja a szakértő, aki szaktanácsadással, komplett termesztéstechnológiai csomagjavaslatokkal is segíti a gazdálkodókat az ICL műtrágyákhoz kapcsolódóan.

Az egyedülálló hatékonyság kulcsa az Agroleaf Power lombtrágyáknál: M-77 kelátcsomag plusz stimuláló technológia

Az Agroleaf Power lombtrágyák többet nyújtanak a piacon található más, vízben oldódó versenytársaknál termelőknek. A prémium minőségű granulált termékeket ugyanis több innovatív kiegészítéssel látták el, hogy minden növénykultúra számára gyorsan felvehető és hasznosuló választ adjanak a környezeti stresszekre.

Ezek közül az M-77 formula egy olyan kelátcsomag, amely aktiváló anyagai segítségével gyorsítja és segíti a tápanyagfelvételt, funkcionális elemei javítják a tápanyaghasznosulást, elérhetővé teszik a kötött tápelemeket a gyökérzónában. A termékekben található ICL Double Power Impact (DPI) technológia mindezt extra tartamhatással egészíti ki, amit a fotoszintetikus folyamatok serkentésével ér el a stimulátoranyag.kukorica lombtrágyázás Agroleaf Power

Javasolt kukorica lombtrágya technológia:

  • ICL Agrolef Power High N (31-11-11+mikroelemek) 4-5 kg/ha dózisban
  • ICL Agrolef Power Total (20-20-20+mikroelemek) dózisa kukoricában 4-5 kg/ha, az ideális hatékonyságért kétszeri kijuttatás javasolt.

Rácz Gábor az ICL termékek kapcsán kiemeli, ezek eredményességét Magyarországon folyamatos kísérletekkel ellenőrzik. „Folyamatosan végezzük itthon a kisparcellás és üzemi kísérleteket az ICL termékeivel mind szántóföldi, mind zöldség és gyümölcskultúrákban. A portfóliónkban kizárólag igazolt hatékonyságú készítmények érhetőek el, ezeket mindig korrekt árakon tudjuk biztosítani a termelőknek viszonteladó partnereinken keresztül.”

Ezekre figyeljünk a növényvédőszerekkel közös kijuttatásnál ICL lombtrágyák esetén!

Az ICL lombtrágyákat nyugodtan kijuttathatjuk növényvédőszeres kezelésekkel egy menetben, ezalól kivételt csak a magas réztartalmú gombalőszerek képeznek, mivel ezek károsíthatják a hatásnövelő kelátcsomagot. A szükséges vízmennyiséget igazíthatjuk más növényvédőszerekéhez, hiszen az ICL szakértője szerint azok még 1,5-2%-os koncentrációnál sem okoznak perzseléses tüneteket.

Magyar viszonyokon tesztelt csúcstechnológiás lombtrágyákkal tenné nyereségesebbé a termelőmunkát? Bízza a feladatot az ICL lombtrágyákra! Keresse Rácz Gábort, az ICL Area Sales Managerét!

Letölthető anyagok

Ez is érdekelheti

Kérdezzen tőlünk!