Miért és mikor érdemes lombtrágyázni?

Egészséges termés, magasabb hozam Agroleaf Power és Pekacid lombtrágyákkal

Miért és mikor érdemes lombtrágyázni?

A szárazság különösen megviseli az áttelelő növényeket. A hideg talajból a fejletlen gyökerek nehezen vagy egyáltalán nem tudják a fontos tápelemeket felvenni. A tavaszi fejlődés megindulásával a növények nitrogénigénye is hirtelen megnő. A gabonafélék termésmennyiségét elsődlegesen a növény által felvett nitrogén mennyisége határozza meg. A tavaszi fejtrágyázással kijuttatott nitrogén pedig a szárazság és a hideg talaj miatt nem mindig szívódik fel kielégítően a gyökereken keresztül.

Ilyenkor a gazdák legtöbbször lombtrágyával orvosolják, előzik meg vagy kezelik a növényi stresszt, vagy hiánytüneteket. A tavaszi induláskor a növények nagyon hatékonyan veszik fel és tudják hasznosítani a nitrogént lombon keresztül is. Amikor növényvédelmi kezelést végeznek, mindenképpen érdemes egymenetben nitrogén tartalmú lombtrágyát is kijuttatni, mert a szántóföldi növénytermesztés során a célzott növényvédelem legtöbb esetben egybeesik a lombtrágyázásra ideális fenofázisokkal is.

Az ICL Agroleaf Power lombtrágya-családja a legjobb választás arra, hogy átsegítsük a növényeket a kritikus fejlődési szakaszokon, csökkentsük a stresszhatást, növeljük a termőképességet, helyreállítsuk a tápanyag-egyensúlyt és megelőzzük a szemmel nem látható hiánytüneteket.

A lombtrágyák szárazságtűrést növelő hatásáról itt olvashat bővebben.

 width=

Miért pont az Agroleaf Power?

Az Agroleaf Power prémium kategóriás lombtrágya család rendkívül tiszta hatóanyagai és gyors oldódása kiküszöböli a permetezőfej eltömődésének kockázatát. A tiszta NPK hatóanyag és a kelatizált mikroelem tartalom mellett rendelkezik két speciális tulajdonsággal is. A hatékonyságot növelő M77 formula 100%-ban biztosítja rövid időn belül az NPK és mikroelemek felvételét. Ezen kívül aktiválja a növény életfolyamatait, hatására a gyökérrendszer több gyökérsavat termel. Az M77 kelátcsomaggal kiegészített Agroleaf Power lombtrágyák rövid idő alatt erőteljesen stimulálni tudják a növények fejlődését. A DPI (Double Power Impact) technológia a fotoszintézis 8-10 napon keresztüli fokozott aktiválásával gyakorlatilag felveteti a növénnyel a rendelkezésre álló többlet tápelemeket is. A felvett extra tápanyagok a termés mennyiséget is megnövelik.

 width=

Nemcsak azért javasolt a növényvédelmi kezeléseket egymenetben összekapcsolni a lombtrágyák kijuttatásával, mert kevesebb kezelés is elegendő, de ráadásul a lombtrágyák a növények életfolyamatainak aktiválásával fokozhatják a növényvédő készítmények hatékonyságát is. Az Agroleaf Power egyik legnagyobb előnye, hogy a gyors növényi reakciót követően hosszan tartó hatást biztosít és számos növényvédő szerrel jól keverhető, így alkalmas tankkeverékekben való használatra.

Szántóföldre javasolt Agroleaf Power összetételek:

Az ICL-SF tavaszi általános kezelési javaslata az Agroleaf Power Total 20-20-20+TE teljes mikroelemsort tartalmazó lombtrágyák használata hektáronként 5 kg-os dózisban, 250-300 liter vízmennyiséggel. A kezelést 7-10 naponta kell megismételni. Ez elsőre nagy mennyiségnek tűnik, de ekkor várható tőle plusz eredmény.

Miért fontos a vízminőség?

A csökkenő kémiai hatóanyagok száma komoly tervezést és átgondolt növényvédelmi technológiát igényel. Elérkezett az az időszak, amikor a gazdák is felteszik maguknak a kérdést, miképpen tudom a meglévő hatóanyagokat legjobban kihasználni. A megoldás már régóta ismert a vízlágyítás kezeléssel. A növényvédelmi szakemberek körében már régóta ismert, hogy a készítményeiknek van egy optimális pH tartománya, amelyen a leghatékonyabbak. Ez a pH tartomány egyébként egybe esik a lombfelület pH 5.5-6,8 értékével, ahol a lomb „áteresztő” képessége a legjobb.

Számoljunk: Ha egy hatóanyag csak 70-80%-os hatékonysággal dolgozik, a növényvédelem hiányosságának következménye könnyen megjelenhet magasabb fertőzési arány vagy nagyobb kártétel formájában, aminek a vége mindig a csökkent terméseredmény – vagyis csökkent bevétel.

Miben segít a Nova PeKacid?

Számos pH beállító készítmény létezik a piacon, mi az ICL termékei közül az igen hatékony és kedvező árú, savazó hatású, vízben oldható Nova Pekacid műtrágya használatát javasoljuk.

A Nova PeKacid nitrogén- és klórmentes kristályos műtrágya, lényegében szilárd formátumú, kristályos foszforsav. Használata egyszerű és biztonságos. Segít beállítani a permetléhez használt víz pH értékét és csökkenti annak hidrogén karbonát (HCO3) szintjét. Ezzel nemcsak, hogy megelőzi a vízkő lerakódások képződését a permetező rendszerben, de elősegíti a kijuttatott hatóanyagok optimális hatását, és teszi mindezt igen kedvező hektárköltség mellett. A víz pH értékének csökkentéséhez ajánlott 0,5-1g/l dózis mellett 250-300l permetléhez 125g-300g/ha mennyiség szükséges. Ami még igen fontos, hogy a Nova Pekacid nem bántja a lombozat viaszrétegét.

 

Összefoglalva az Agroleaf Power termékek egészséges extra termést eredményeznek, a kiegészítő Pekacid adagolása a permetezési technológiák hatékonyságának növelésére igen költségtakarékos megoldást nyújt.

Részletes szaktanácsadás Rácz Gábor növényvédelmi szakmérnöktől, az ICL magyarországi képviselőjétől kérhető, a +36 30 4881479 telefonszámon. További érdekes cikkekért, tippekért kövesse az ICL Facebook oldalát!

Kérdezzen tőlünk!