Mindössze két NPK műtrágya, hogy nyereséggel teremjen egymás után saláta, burgonya, paprika a kertészetben? A titok az Agromaster!

Címkék: agrolution special , agromaster , icl műtrágya , komplex műtrágya , npk műtrágya , öntöző műtrágya , paprikatermesztés , zöldségtermesztés ,

Gyönyörű, hófehér húsú, egyenes paprikák, amiket kevesebb munkaórával, kevesebb műtrágyatermékkel, biztonságosabban termelhet meg a gazda. A Kistelken 33 éve kertészeti zöldségtermesztéssel foglalkozó Bakacsi Géza szerint odafigyeléssel és a szakma szabályait betartva az ICL műtrágyák mindezt képesek együtt megadni a fóliákban. A csepegtető öntözésben kiválóan dolgozó Agrolution Special öntöző műtrágyák és a talajfeltöltéshez használt Agromaster burkolt NPK műtrágyák kombinációival a részben fűtött fóliasátrakban egész évben így terem meg egymás után saláta vagy újburgonya és étkezési paprika.

A titok? Az Agromaster burkolt NPK műtrágyák szabályozott, hosszú hatóidejű tápanyagleadása, és az Agrolution Special komplex öntöző műtrágyák komplett tápelemhatása száraz savkiegészítéssel. A szakmában 33 éve aktív kertész szerint mindez sorsfordító előny a munkához, hiszen „ezekkel a termékekkel úgy lehetséges a jelenlegi piaci viszonyok közepette a talpon maradáshoz nélkülözhetetlen költséghatékonyság, hogy közben a termelési célokat sem kell feladni.”

Tapasztalatokról és kertészeti munkához sikeresen használt műtrágya-összetételekről kérdeztünk.

Milyen előnyöket kínálnak az ICL műtrágyák a kertészeteknek? Kiváltott munkaerő, jó minőségű, nagy termés kevesesebb műtrágyatermékkel!

Bakacsi Géza 33 év munkájával építette fel mezőgazdasági vállalkozását, ami Kistelken 1 hektáron, Balástyán 4 hektáros területen foglalkozik kertészeti zöldségtermesztéssel. Hála a kereskedelmi múltjának, a szakember páratlan tudással bír a sikeres üzletvitelhez lényeges valamennyi területen. A termelő mégis hangsúlyozza, az ágazat ma olyan kihívásokat él meg, ahol a folyamatos túléléséért is kemény mindennapos küzdelmet kell folytatni.

„Számos dolog adódott össze, ami a kertészetek ellen dolgozik. Rendkívül megdrágultak az inputanyagok, szinte lehetetlen olyan munkáskezeket találni, akiket nyugodt szívvel beenged az ember az odafigyelést kívánó felkötött paprikaállományba. A sort most az energiaárak drágulása bővíti. A felvásárlási árak ezzel szemben olyan alacsonyak, hogy ha nem lesz közbeavatkozás, akkor az egész ágazat jövője veszélybe kerül” – fogalmaz a kihívásokról Bakacsi Géza.

A termelő szerint ezért értékelődött fel mára az olyan technológiai pluszt kínáló prémium műtrágyák jelentősége a növénytermesztésben, mint a Nyugat-Európában évtizedek óta biztos pontot jelentő ICL termékek. Ahogy a termelő fogalmaz, ezekkel a műtrágyákkal munkát és időt spórolnak meg, így több lehetőségük marad megbirkózni a kihívásokkal.

„Az ICL műtrágyákkal Rácz Gáboron, az ICL magyar szaktanácsadóján keresztül ismerkedtem meg. Amire felfigyeltem velük kapcsolatban, hogy többet adnak a konkurenciánál, ott van mind az Agromaster burkolt NPK műtrágyákban, mind az Agrolution Special termékekben az a plusz, ami a tápanyagterv és tápanyag kijuttatása során egyszerűbbé, biztonságosabbá teszi a termelő dolgát, de ugyanúgy kedvez a növényeknek is. Az évek során jó munkakapcsolatra épülő baráti viszony alakult ki Gabival, a fóliasátrakban pedig az alapvető technológiát a tápanyagpótlás terén azóta az ICL műtrágyatermékek jelentik.”

 

Bakacsi Géza 33 év tudásával termeszti a kertészeti zöldségeket Kistelken és Balástyán.

Az ICL műtrágyák évek óta nélkülözhetetlenek a nyereséges munkához – hosszú hatástartamuk, a velük kiváltott munkaórák nélkülözhetetlenek a hatékonysághoz.

Az Agromaster burkolt NPK műtrágyákkal több zöldségféle is nyereségesen terem egymás után a fóliákban.

 

Az Agromaster szabályozott tápanyagleadású műtrágyák akár 5-6 hónapig folyamatos, optimális táplálást biztosítanak a növényeknek

Bakacsi Géza kertészetében az ICL műtrágyák kombinált alkalmazása kevesebb munkamenettel és munkaórával teremti meg az alapokat több zöldségkultúra nyereséges termesztéséhez a szezonon át. A munka gerincét az 5-6 hónapos, hosszú, szabályozott tápanyagleadású Agromaster burkolt NPK műtrágyával végzett alaptrágyázás ugyanis képes önmagában megadni. Ezt az azonnali tápelemhatás érdekében már elég csak kiegészíteni az 1-2 hónapos hatóidejű termékkel és máris megtermelhető a paprika előtt vagy után egy-két turnus saláta is. A kisebb fóliákban ugyanezzel a technológiával előbb korai újburgonya terem, hogy átadja a helyét a paprikapalántáknak.

„A növényeknél a tápanyagkijuttatási tervet kísérletezések eredményeire építve állítottuk be. Ennek köszönhetően ma minden növényünk alá két Agromaster szabályozott tápanyagleadású burkolt NPK műtrágyákkal végzem a talajfeltöltést. Az azonnali tápanyaghatást az 1-2 hónapos hatóidejű Agromaster NPK 12-5-20+2CaO+4MgO+35SO3 burkolt NPK műtrágya adja meg, a technológia alapját pedig az az 5-6 hónapos tartamhatás jelenti, amit az Agromaster High NK képes megadni a 16-8-16+5MgO+16SO3 összetétellel.

Ez olyan összeadódó haszon, ami elengedhetetlen a kistelki mezőgazdasági vállalkozó szerint a mindennapi munka fenntartásához.

„A mai rohanó és minden téren egyre dráguló világban egy kertészetben a hatékonyság megfizethetetlen előny. Minden megspórolt félóra számít, ahogy minden kiváltott munkáskéz is. Nálunk a kijuttatott Agromasterekkel szép, egészséges, nagy termést tudunk betakarítani a zöldségfélékből kevesebb teendővel az alaptrágyázás terén, míg erre ráépítve egyetlen komplex öntöző műtrágyával, az Agrolution Special 313-mal a paprika is jól terem. Amennyiben az állomány kitart egészen novemberig, akkor általában egyetlen szárról nálunk 4-5 kilogramm termés kerül értékesítésre. Olyan ajánlólevél ez, amit érdemes a termesztésben dolgozó kollégáknak is megfontolniuk.”

Hogyan biztosítják a tápelemeket hosszú hónapokon át az Agromaster komplex műtrágyák?

Az Agromaster burkolt NPK műtrágyákban egy újgenerációs, félig áteresztő bevonattal látták el a műtrágyaszemcséket. Ez az E-max technológia, amely a talajhőmérséklet és a nedvességtartalom függvényében napi szinten befolyásolja a tápanyagfeltáródás ritmusát a burkolt szemcsékből. A kijuttatás után a burkolaton belül a tápanyagok oldott formát vesznek fel, majd azok olyan körülmények között oldódnak ki, amikor a növények a fejlődéshez igénylik az extra táplálást.

A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy a komplex, burkolt műtrágyákból 8 Celsius-fokos átlagos talajhőmérséklet alatt a tápelemkiáramlás leáll – így nincs feleslegesen kijuttatott tápelem, amikor a növény nem venné fel, majd az átlagos talajhőmérséklet emelkedésével a folyamat felgyorsul a gyökérzónában. Az Agromaster burkolt NPK műtrágyákkal így gyakorlatilag a növények fejlődési üteméhez igazítható a tápanyag-kijuttatás, aminél a burkolt formának köszönhetően a kimosódás és elillanás kockázata is minimalizálható. Az Agromaster burkolt NPK műtrágyából több hatástartammal érhetőek el műtrágyatermékek (1-2 hónapos, 2-3 hónapos, 4-5 hónapos vagy 5-6 hónapos hatóidő), így kombinációjukkal mind az azonnali, mind a hosszú távú táplálás optimális lesz növényeinknél.

Az Agrolution Special komplex öntöző műtrágyák ideális tápelemhatása felveszi a versenyt a mono-műtrágyákkal.

Az Agrolution Special termékekkel ráadásul külön savazásra sincs szükség az csepegtető csövek esetében. Tartalmaznak ugyanis száraz sav kiegészítést!

Az Agrolution Special öntöző műtrágyákkal a kockázatos foszforsavhasználat is a múlté: a termék ugyanis tartalmaz száraz savkiegészítést is!

A paprikatermesztésben az Agromaster komplex műtrágyák kiegészítéseként dolgoznak a vízoldékony ICL műtrágyatermékek a kertészetben. Ezek közül az öntözőrendszeren keresztül gyökereztetés idején a foszfortúlsúlyos Nova PeKacidot, míg virágzástól az Agrolution komplex öntöző műtrágyáit használja a termelő. Bevallása szerint azért, mert a készítmények minimális, a fejlődési fázisokhoz és az időjáráshoz igazított kiegészítésekkel hibátlanul dolgoznak, ráadásul használatuk mellet a veszélyes foszforsav alkalmazása is a múlté.

„A paprikaállományokban ültetés után általában Nova PeKacidot használok, ami egy NPK 0-60-20-as, savazó hatású öntöző műtrágya. Nagy előnye, hogy még a problémás 7-7,5-es pH értékkel bíró vizekben is képes felvehető formában a gyökérfejlődéshez elengedhetetlen emelt foszfordózist megadni a növényeknek. Miután megkezdődik a paprika virágzása, a növények táplálásában áttérünk az Agrolution Special öntöző műtrágyákra az ICL-től, ezekben ugyanis a kifogástalan tiszta tápelemek és teljes mikroelemsor mellett ugyanúgy megvan a Nova PeKacid technológia kiegészítésként. Ennek számos előnye van: korrigálja az öntözővíz pH értékét, úgy teszi elérhetővé a tápelemeket, hogy az EC értéket (talaj elektromos vezetőképességének értéke, ami a talajban előforduló káros sókoncentráció arányát adja meg) sem növeli meg. 2-es EC értéken tudunk ezekkel a termékekkel dolgozni. Ráadásul se foszforsavval, se citromsavval, se bármilyen más veszélyes folyékony savazóanyaggal nem kell a kertészeti munka részeként velük bajlódni. A bennük található foszfortartalom ugyanis vízzel elkeverve foszforsavat képez, így a tápanyag önmaga tisztítja a csepegtető öntözőrendszer csöveit is. A benne található Nova PeKacid ugyanis a víz hidrogénkarbonát-tartalmának jó részét semlegesíti, amivel a növények számára a tápoldat pH-ja ideálissá válik.” – sorolja az ICL műtrágyatermékek előnyeit Bakacsi Géza.

Az Agromaster és Agrulution Special műtrágyákkal termelt paprikák hatalmasak, egyenesek, a húsuk vastag, fényes.

A kistelki termelő szerint az ICL műtrágyák az erősségeik dacára természetesen nem tekinthetőek csodaszernek. Sikeres alkalmazásukhoz nem lehet megspórolni a kemény munkával megszerzett tapasztalatokat, de azoktól függetlenül is érdemes kísérletekkel beállítani a receptúrát. A kertészetben erre 1 évet szántak, kontrollállományok alkalmazása mellett határozták meg azokat a termékeket, arányokat, amelyek alkalmazkodnak a talajtípushoz, paprikafajtához és a technológiához.

„Kellett a szaktanácsadás és a kísérletekre szánt idő, hogy minden ideálisan működjön az ICL műtrágyatermékekkel. Ennek köszönhetően ma 1 hektárnyi paprikaültetvényt 4 öntözési körben tudunk végigcsepegtetni, egy-egy alkalommal fél órán át kapnak tápanyagokat a reggeli órákban a növények. A régi technológiámban monokálium-foszfáttal, salétromsavval, kálium-nitráttal, kalcium-nitráttal, magnézium-nitráttal és külön hozzáadott mikroelemsorral állítottam elő a paprikanövények számára a tápanyagreceptet. Az ICL termékekkel gyakorlatilag az egészet ki tudtam váltani 3 komplex termékkel és pici kiegészítésekkel. A már említett két Agromaster komplex műtrágyával, az Agrolution Special 313 kiegyensúlyozott tápelempótlást lehetővé tevő öntözőműtrágyájával 14-7-14+14CaO plusz mikroelemcsomag összetételben, illetve igény szerint kalciumnitrát- és magnéziumnitrát-kiegészítéssel. Munkát és időt spórolunk meg ezekkel a termékekkel, miközben a megtermelt paprika egyenes, hófehér, vastag húsú, szinte elenyésző kalciumfoltosság mellett. Minden termelőtársnak nyugodt szívvel ajánlom.”

Az ICL műtrágyák optimális tápelemtartalmával a paprikák folyamatosan teremnek szedésről-szedésre.

Milyen ajánlott dózissal alkalmazhatóak a riportban bemutatott ICL műtrágyák?

1., 1-2 hónapos hatóidejű Agromaster NPK 12-5-20+2CaO+4MgO+35SO3 komplex műtrágya és az 5-6 hónapos hatóidejű Agromaster High NK 16-8-16+5MgO+16SO3 műtrágya esetébe a javasolt dózis egyaránt: 400-500 kg/ha a jó eredményekért, 5-10 cm mélyen a talajba dolgozva.

2., Agrolution Special 313: 4-6 g/m2 javasolt dózis 0,8-1,5 g/l koncentrációban.

Jobb termés, kevesebb műtrágya-kijuttatással, valós megtérüléssel? Válassza az ICL műtrágyatermékeket! Keresse Rácz Gábor területi értékesítőt a további termékinformációkért, ingyenes szaktanácsadásért!

Kérjen személyre szabott szaktanácsot!

Keresse Rácz Gábor területi képviselőt a további termékinformációkért, ingyenes szaktanácsadásért!

Rácz Gábor növényvédelmi szakmérnök, ICL

tel: +36304881479 email: gabor.racz@icl-group.com

Letölthető termékismertető anyagaink:

 

Kérdezzen tőlünk!