„Agromaster burkolt műtrágyával ott is sikeres a palántakiültetés, ahol a hideg miatt a tápoldat kudarcot vall!” – Riport

Címkék: agrolution , agromaster , burkolt műtrágya , icl műtrágya , kertészet , kertészeti zöldésgtermesztés , palánták kiültetése , palántakiültetés ,

A szezon folyamán 10-20% megspórolt tápoldat, mégis jó minőségű többlettermés, úgy, hogy a palántáknál ismeretlen volt az a tápanyaghiány, ami más műtrágyákkal felütötte a fejét a kiültetés körüli hideg talajban. Gulyás János, a DélKerTÉSZ szaktanácsadója a fentiek miatt használja saját célra és javasolja jó szívvel partnereinek a plusz technológiával, adalékanyagokkal készülő ICL műtrágyák közül az Agromaster burkolt NPK-kat alaptrágyaként. A szakértő szerint ugyanis a feszített gazdasági környezetben aki nem szeretné a szerencsére bízni a hozamot, az annak látja a prémium burkolt műtrágyákat, amik: biztonsági háló a termésnek, ami megspórolt munkával, kiadással is többet hoz!

Csak legyen öntözővíz, a többit az Agromaster burkolt NPK műtrágyák megoldják körülményektől függetlenül

Gulyás János Gödöllőn végzett agrármérnökként és növényvédelmi szakmérnökként, ma a kertészek leginkább mint szaktanácsadót ismerik a Szentes környéki termelők, családi gazdálkodók és társvállalkozók 500 fős közösségét összetartó Délalföldi Kertészek Szövetkezetében. A magas inputanyagigény, dráguló energiaárak világában épp úgy kutatja saját célra 1000 négyzetméteres fóliásába azokat az új technológiákat, amivel kitolható a mozgástér, mint partnereinek. Emiatt figyelt fel az újító szemléletű ICL műtrágyákra is, amelyek közül az Agromaster végre olyan szövetségest jelent a kertészeknek, amivel a termelők bankbetétjét jelentő paprika-, kínai kel-, karalábépalánták akkor is biztonságban lehetnek, ha odakint kedvezőtlen az időjárás.

„Az Agromaster burkolt NPK műtrágyákat alaptrágyaként alkalmazva tényleg elég csak az öntözővízről gondoskodni a kiültetés idején, a többit ez a komplex prémium termék megoldja. Mielőtt bármit ajánlok a termelőpartnereknek, letesztelem azok tudását saját közel 1000 négyzetméteres fóliámban, így összetétel, hatóidő, élettani hatások terén a gyakorlatra tudok támaszkodni. Kontroll meghagyása mellett próbáltam ki először paprikapalántákkal az Agromaster 16-8-16+5MgO összetételű 5-6 hónapos hatóidejű és Agromaster 10-5-23+5MgO hatástartamú 2-3 hónapos műtrágyáit, és a különbség szembeötlő volt: az Agromaster alaptrágyával kezelt területen a 2-4 fokosra visszahűlt sátorbelső dacára a palánták megőrizték életteli zöld színüket, míg a kezeletlen területen a növények levelei elkezdtek felsárgulni, ami a nitrogénhiány tipikus tünete. A szezon folytatásában is stabil, biztos alapot adott a növényeknek, elég volt kevesebb öntöző műtrágyával rádolgozni a vegetatív tömeg növeléséhez a folytatásában. Terméspluszban végül 5-10%-ot tudtam be az Agromaster műtrágyáknak. Több partnerél is elkezdtük használni 2-4000 négyzetméteres területeken, egyöntetűen pozitívak a tapasztalatok” – vág bele az előnyök ismertetésébe Gulyás János.

 

A kertészek fóliába kiültetett bankbetétjeiként a palánták teljes biztonságban lehetnek Agromaster burkolt NPK műtrágyákkal alaptrágyaként.

A burkolt NPK műtrágyák ugyanis még hideg talajokon is optimális táplálást biztosít a növényeknek.

 

A növényeknél ismeretlen a nitrogénhiány miatti felsárgulás.

 

Minek köszönhetik ezt a tudásbeli pluszt az Agromaster burkolt NPK műtrágyák? A bennük található E-Max technológiával burkolt műtrágyaszemcséknek!

Gulyás János szerint mindez látványosan köszön vissza a gyakorlatban.

„Az Agromaster hatásfoka a többi burkolt műtrágyát is messze lekörözi. Olyan időszakokban is megoldást kínál, amikor a tápoldat is csődöt mond az alacsony hőmérséklet miatt. Az Agromasternek elegendő tiszta vizet kijuttatni, és egyetlen alapvető tápelem pótlására se lehet panaszunk. Ez ugyanis azonnal felvehető lesz, amint a növény igényli. Pontosan azt láttuk, amit vártunk: látványos, robbanásszerű növekedést mostoha körülmények között is. Az előnyt ráadásul az állományok a tenyészidőszak végéig megőrizték.”

 

Kínai kel vagy karalábé? Válasszuk az 1-2 hónapos hatóidejű Agromaster burkolt műtrágyákat!

A DélKerTÉSZ szakértője hangsúlyozza, az Agromasterek kedvező tulajdonságai között azt is meg kell említeni, hogy az eltérő hatóidők mentén változó összetételek gyakorlatilag kultúraspecifikusan biztosíthatnak starter hatást is.

„Káposztaféléknél először az Agromaster 10-5-23+5MgO-t teszteltük 2-3 hónapos hatóidővel, hidegfóliás káposzták kiültetésénél. Azt láttuk, hogy bár az indulás itt is jobb volt, ha kimondottan starter hatást keresünk, akkor érdemes az 1-2 hónapos hatóidejű Agromaster 12-5-20+2CaO+4MgO+35SO3 változatot beledolgozni a talajba. Kínai kel, káposzta, karalábé mind lendületesen fejlődött, látszott a burkolt nitrogénforrás plusz ereje.”

A prémium műtrágyák hektárra vetítve bőven visszahozzák az árukat

Ami termelői szemmel fontos még, hogy a gyakorlat is igazolta: az ICL műtrágyatermékekkel kevesebb munkamenetben, egyszerűbben termelhető meg a jó minőségű zöldségféle.

Bár sokszor vita tárgya, hogy a hasonló prémium kategóriájú műtrágyákat érdemes-e megvásárolni, megtérül-e a jobb műtrágya-technológia jelentette költség, abból, amit láttunk, a válasz egyértelműen igen! Az alkalmazásukkal a vízoldható műtrágyák mennyiségét gyakorlatilag 10-20%-kal lehetett csökkenteni a fóliákban, a termés mégis több lett 5-10%-kal. Ez a mostani műtrágyaárak mellett megfontolandó eredmény. Az Agromaster burkolt NPK műtrágyákkal ráadásul problémás talajokon is nagyobb biztonságban van a termelők befektetése, hiszen a munka igazolta, hogy legyen szó kötött vagy épp problémás homoktalajokról, a műtrágya hiánytalanul, felvehető formában adja le a tápelemeket. Ráadásul a burkolat miatt az öntözés miatti kimosódás miatt sem kell aggódni. Összességében azt tudom mondani, hogy hektárra vetített költségek, termésplusz terén megtérül az ICL műtrágyák jelentette befektetés. Ilyen feszített gazdasági környezetben ráadásul a többlettudásukkal mindezt nagyobb biztonság mellett képesek megadni.”

Milyen dózist javasolt Gulyás János?

  • Egy 25 kg-s zsák 4-500 négyzetméterre elegendő a felületkezeléshez hajtatott kultúrák esetében.

Az Agromaster burkolt műtrágyákból elérhető 1-2,2-3,3-4 és 5-6 hónapos hatóidejű változat is.

Az ICL műtrágyákkal a gyökérzet, szár, levélzet mind egészséges a teljes tenyészidőszak alatt.

És a termésre sincs panasz!

Zárszóként a DélKerTÉSZ szaktanácsadója egy további erősséget emel ki az ICL műtrágyákkal kapcsolatban.

Az Agrolution öntözőműtrágya-családdal a későbbi táplálás is egyszerűbb a tenyészidőszakban!

Legyen szó a minőségi termést célzó kiegészítő táplálásról vagy komplett technológiáról, az Agrolution öntöző műtrágyákkal kiválóak a tapasztalatok kertészeti munkához. A termékek tartalmazzák a NOVA PeKacid savazó öntöző műtrágya-technológiát, így hatékonyan korrigálják a pH-t, adott egy rendszertisztító hatás is, plusz a tápoldat mindig könnyen felvehető formában tartalmazza a segítségükkel a tápelemeket. A kijuttatásokat követően szinte szemmel látható, ahogy megújulnak a növények. A kiváló összetétel miatt az Agrolution Special 313-at (14-7-14+14CaO+mikroelemcsomag) 7-10 naponta kiegészítő kezelésként alkalmazom saját célra, de partnereknél van, ahol csak ezek a termékek adják a technológiát. Árban minimálisan jelentenek többletet a mono-műtrágyákhoz mérten, viszont drasztikusan csökkentik a munkaigényt a fóliákban – hiszen nem kell különböző termékeket keverni, kijuttatni, minden egyetlen műtrágyával adott.”

Kristálytiszta oldat feloldott Agrolution Special öntöző műtrágyával.

Szeretné személyesen megtudni, hogyan biztosítanak kirobbanó hozamot az ICL műtrágyák egy extrém világban is? Látogasson el standunkhoz az AGROmashEXPO-n!

Január 25-28. között az ICL standjánál kiderül, melyek azok a fejlesztett technológiájú lombtrágyák, műtrágyák és speciális készítmények, amelyekkel valóság kevesebb kijuttatással és munkaórával, kisebb nitrogénveszteséggel, mégis nagyobb hozammal zárni az évet!

Találkozzunk: 405DA stand, G Pavilon, AGROmashEXPO!

Jobb termés, kevesebb műtrágya-kijuttatással, valós megtérüléssel? Válassza az ICL műtrágyatermékeket! Keresse Rácz Gábor területi értékesítőt a további termékinformációkért, ingyenes szaktanácsadásért!

Kérjen személyre szabott szaktanácsot!

Keresse Rácz Gábor területi képviselőt a további termékinformációkért, ingyenes szaktanácsadásért!

Rácz Gábor növényvédelmi szakmérnök, ICL

tel: +36304881479 email: gabor.racz@icl-group.com

Letölthető termékismertető anyagaink:

 

 

Kérdezzen tőlünk!