Precíziós kén- és káliumtrágyázással olcsóbban hozhatja csúcsformába a növényeket a gazda!

Címkék: alaptrágyázás , fejtrágyázás , icl , icl műtrágya , kálium műtrágya , káliumpótlás , kénpótlás , kéntrágyázás , pkplus , polysulphate , potashplus , tápanyag utánpótlás ,

Minél nagyobb a pontosság, annál nagyobb a nyereség! Bár a differenciált kijuttatási terveket követve egyre több gazda osztja a precíziós gazdálkodás alapelvét, a tápanyag-utánpótlást továbbra is az egyoldalúan végzett nitrogénműtrágyázás vagy az alapvető NPK termékek rutinszerű kijuttatása uralja. Pedig az őszi alaptrágyázáshoz vagy a tavaszi fejtrágyázáshoz már évek óta elérhetőek a magyar piacon is külön kálium vagy épp kén kijuttatását biztosító új tápanyagpótlási technológiák. A nitrogénműtrágyázástól leválasztott kén- és káliumpótlás képes megelőzni a jelentős terméscsökkenéssel járó láthatatlan hiánytüneteket. Ráadásul, olyan egyedülálló természetes ásványi trágyát választva, mint a Polysulphate, mindez a lehető legkevesebb energiaigényű gyártással, így kiszámítható állandó költségekkel kerülhet a ki a földekre.

A világon csak az ICL műtrágyagyárán keresztül elérhető gyorsan felvehető kálium-, kalcium-, magnézium-, bór- és vastartalmú trágyát ugyanis csak bányásszák és csomagolják Anglia területén. Ezután 60 napig kimosódás nélkül felvehető marad tápelemtartalma a minőségre és mennyiségre egyaránt kiváló termésért!

NPK-k helyett okszerűen adagolt kálium- és kéntrágyázással a termelők és a szántóföldi növények is jobban járnak

Az olcsóbb megoldás a végén mindig többe kerül. Kimondottan igaz ez NPK termékekkel rutinból végzett őszi műtrágyázásra.

A költséghatékonynak hitt régi megoldás ugyanis sok esetben a gazdának pénzpazarlásba, a növényeknek pedig a termést akár 50-60%-kal visszavető makroelemhiányba torkollik:

  1. A szakértői becslések szerint ugyanis a hagyományos, granulált nitrogénműtrágyák 40-70%-os hatóanyag-veszteséggel dolgoznak. Nagy esők idején a kimosódás, aszály idején az elillanás a jelentős.

 

  1. Talajelemzés és talaj pH korrekció nélkül pedig a további tápelemek felvétele is gátolt lehet: 5,5-es talaj pH alatt jelentősen lecsökken például a foszfor mellett a kalcium- vagy épp a káliumfelvétel, míg 7,5-es pH felett a legfontosabb mikroelemek felvehetősége (bór, vas, cink, réz, mangán) marad el az optimálistól.

 

  1. A hagyományos NPK termékek ráadásul nem orvosolják az utóbbi években egyre égetőbb kénhiányt sem a talajokban, ami a káliumhiánnyal társulva szinte minden kultúránál a minőségi termés ellen dolgozik. A káliumhiány ugyanis visszaveti a szárazságtűrést, gyengíti a szárszilárdságot és virágképzést többek között repce, kukorica, szója, napraforgó, borsó, burgonya esetén, vagy épp más zöldségfélével vagy gyümölcsösben dolgozva. A kén eközben olajos növényeknél az olajszintézis, kalászosoknál a fehérjeszintézis kapcsán elengedhetetlen a kiváló beltartalmi mutatókhoz.

A megoldás?

Érdemes különválasztani a nitrogénpótlást a más kulcsfontosságú makrotápelemek kijuttatásától. Mielőtt bárkit az árkérdés elriasztana, fontos leszögezni: ez a mai környezetben az olyan újgenerációs műtrágyatermékeket kínáló gyártókkal, mint az ICL műtrágyagyár, nem jelent többletköltséget a gazdának, sőt!

Az ilyen kínálatban ugyanis a nitrogénpótlást olyan burkolt, menetszámcsökkentést segítő komplex termékekre bízhatjuk, mint az akár 5-6 hónapos tartamhatással dolgozó Agromaster burkolt, komplex műtrágyák. A kén-, kálium- és akár foszforpótlásra pedig átfogó és reális áron dolgozó megoldást kínálnak a Polysulphate alapú ásványi trágyák. Az ICL kínálatában a természetes Polysulphate mellett kálisóval tovább dúsított PotashpluS és foszforral dúsított PK műtrágya is elérhető PKpluS néven.

 

 

Az ICL Polysulphate műtrágyáját 1200 méteres mélységben bányásszák Anglia partjainál.

A kitermelt Polysulphate ásványi trágya.

ICL Polysulphate: az újgenerációs műtrágyák hatásfoka 100%-ban természetes ásványi trágyával!

A Polysulphate egy egyedülálló, kémiai kezelésektől mentes 4 az egyben ásványi trágya, amely hosszú, 60 napos hatástartammal biztosít gyorsan felvehető formájú kén-, kálium-, magnézium- és kalciumpótlást növényeknek. A termék egyike azoknak az ICL műtrágyáknak, amelyeket hosszú évek óta használnak nyereségesen a nyugat-európai gazdák a szántóföldi és kertészeti kultúrák termesztésénél.

A természetes kén- és káliumforrás hatóanyagát egy ősi tengerfenék üledékének kibányászásával nyerik ki Anglia partjainál. Az ICL az egyetlen cég a világon, amelynek joga van az 1200 méter mélyen található tárnákból felszínre hozni ezt az egyedülálló kristályos ásványi trágyát, ami a makroelemek mellett olyan mikroelemekben is gazdag, mint a mint a bór, vas, mangán, réz és cink.

A Polysulphate alapú termékek egyesítik az azonnal felvehető tápelemek erejét az extrém hosszú hatástartammal!

A kibányászott ásványi trágya ráadásul nem csak tápelemekben gazdag. Ásványi tartalma olyan szulfátos formában érhető el 60 napig, amit a növények gyakorlatilag azonnal képesek beépíteni:

  • 48% SO3 kén-szulfát
  • 14% K2O kálium-szulfát
  • 6% MgO magnézium-szulfát
  • 17% CaO kalcium-szulfát

A 2-4 mm átmérőjű granulátumok egyenletesen szóródnak, és tökéletes alaptrágyaként használhatóak a növény igényeinek megfelelő, kiegészítő nitrogéntáplálással. Tápelemformáinak köszönhetően ideális megoldás klórérzékeny kultúrák trágyázásához: paradicsom, dohány, szőlő és egyéb gyümölcsfélék.

A lucerna fehérjetartalmának növekedése Polysulphate kezelések hatására – olaszországi kísérletek.

A Polysulphate káliumtartalmával elkerülhetjük, hogy a rejtett káliuméhség problémákat okozzon:

A Polysulphate káliumtartalma ideális a szénhidrát- és fehérjeképzés fokozásához, javítja a télállóságot, növeli a gyökérzet vízfelvevő képességét, nem beszélve arról, hogy a jó káliumellátottság javítja a nitrogénreakciót is a növényben. A Polysulphate kijuttatásával így a nitrogénműtrágya is jobban hasznosul. Mivel a káliumhiányra sokszor még bokrosodáskor sem derül fény, a később jelentkező rövid és vékony szárképződés, sárgulás viszont már visszafordíthatatlan, így fontos a megelőzésére törekedni!

A Polysulphate-ban megfelelő mennyiségben áll rendelkezésre a kén a termés minőségének emeléséhez:

A külföldi termelői tapasztalatok és kísérletek egyaránt megállapították, hogy a Polysulphate alkalmazása javítja a kalászosok fehérjeszintézisét, növelve a gabonák sikértartalmát, míg alkalmazása az olajszintézist is javítja napraforgó vagy épp repce esetében.

A Polysulphate kalcium- és magnéziumtartalma jobb gyökérfejlődést és egészségesebb növényeket biztosít:

A Polysulphate-ban együttesen jelenlévő kalcium és magnézium együtt kedvezően hatnak a növények gyökérfejlődésére, anyagcsere-folyamataira, így a növények jobb eséllyel veszik fel a küzdelmet a perzselő napsugarakkal és az egyre gyakoribb csapadékhiánnyal is.

A felszínre hozott ásványi anyagot az ICL műtrágya gyárának szakértői osztályozzák, granulálják, majd értékesítik.

A Polysulphate-al végzett tápanyag utánpótlás így a  kén-, kálium- és kalciumpótláson túl is nyereség a gazdának:

  1. A termék beszerezhetőségét nem befolyásolja semmilyen járvány vagy háborús kockázat, évmilliók formálta készletből hosszú évtizedeken át kiszámítható megoldást jelent.
  2. Az előállítása minimális energiaigényű, gyakorlatilag bányásszák és csomagolják, speciális esetekben pedig további tápelemekkel dúsítják a termékeket. A beszerzési árak így más műtrágyákhoz mérten sokkal kiszámíthatóbbak. Az alkalmazása a fenntarthatósági célokat is segíti.
  3. Természetes ásványi trágyaként a Polysulphate akár biotermesztésben is alkalmazható.

Speciális tápelem-kiegészítéssel Polysulphate alapra készülő műtrágyák: PotashpluS és PKpluS az ICL-től

A Polysulphate természetes ásványkincsét az ICL műtrágyagyárában két további termékben fejlesztették tovább:

  • ICL PotashpluS: a Polysulphate és jól ismert kálisó kombinációjából jött létre, így ideális kálium- és kénforrás akár talajelőkészítéshez vagy fejtrágyázáshoz. Az alap Polysulphate-hoz mérten további kálium komplexszel dúsítva (MOP, KCl).

A PotashpluS összetétele: 37% K2O, 9% S (24% SO3), 3% MgO és 8% CaO

  • ICL PKpluS: a Polysulphate jótékony ásványi tartalmát foszforral egészíti ki, így természetes alapokon nyugvó, precíziós műtrágyázási lehetőséget kínál a PK műtrágyák között.

Az ICL PKpluS termékcsaládjában találunk magas foszfor-, kiegyensúlyozott foszfor- és kálium-, valamint magas káliumtartalommal készülő termékeket is.

PKpluS  29-5+2MgO+7 SO3+21 CaO; PKpluS  20-20+2MgO+6S+15CaO; PKpluS 15-30+6MgO+6 SO3+15CaO.

Polysulphate kijuttatási javaslatok:

A Polysulphate ásványi trágyával egyetlen kezelés elegendő a tél előtti állományfelkészítéséhez vagy a tavaszi indulás előtt.

Repcében: 200-300 kg/ha a maximális hozamhoz, a fehérje- és olajtartalom növeléséhez.

Búzában, árpában, rozsban: 100-150 kg/ha magasabb hozam és jó minőségű fehérjetartalom érdekében.

Szója, borsó és babfélék: 100-200 kg/ha dózisban juttassa ki a magágyba vetés előtt, vagy közvetlenül csírázás után.

Kukorica, napraforgó: 150-250 kg/ha javasolt a maximális hozam és kiváló minőség érdekében.

Burgonya, hagyma: 250-350 kg/ha a termés mennyiségének növelése mellett a termés méretére is pozitív hatású.

Szabadföldi káposztaféléknél: 300-400 kg/ha dózis mellett megfelelő kénmennyiség biztosításával.

Jobb termés, kevesebb műtrágya-kijuttatással, természetes ásványi trágyákkal? Válassza az ICL Polysulphate termékeket!

Magyarországon az ICL műtrágyagyárát képviselve segítünk Önnek megtalálni az ideális termékeket gyors beszerezhetőséggel viszonteladó partnereinktől!

Kérjen személyre szabott szaktanácsot!

Keresse Rácz Gábor területi képviselőt a további termékinformációkért, ingyenes szaktanácsadásért!

Rácz Gábor növényvédelmi szakmérnök, ICL

tel: +36304881479 email: gabor.racz@icl-group.com

Letölthető termékismertető anyagaink:

Kérdezzen tőlünk!