Paprika termesztése Agrolution Special tápoldatokkal: több termés, kevesebb termékkel a 2022-es kísérletekben is!

Címkék: agrolution öntöző műtrágya , agrolution ph low , agrolution special , icl műtrágya , műtrágya kísérlet , paprikatermesztés ,

A mono műtrágyázással egyenértékű terméseredmények, egyetlen komplex vízoldható műtrágyatermékkel a paprikatermesztésben, ami a mai piaci viszonyok közepette árban sem jelent nagyságrendi különbséget. Az Agrolution Special öntöző műtrágyáival újabb éven át tehették kiszámíthatóbbá a munkát az ország két pontján azok a kertészeti zöldségtermesztők, akik fóliasátraikkal részt vesznek az ICL műtrágyák több éves kísérletsorozataiban. Hála a magas mikroelemtartalomnak, valamint az ICL termékeket jellemző plusz technológiáknak, a paprikák az Agromaster alaptrágyák és az Agrolution Special tápoldatok segítségével a mostani extrém hőségben is bőséges termést adtak. Mindezt ráadásul extra savval biztosították a csepegtetős rendszerekben.

Csongrád-Csanád megyében a 452 m2-es kísérleti sátor után az ICL műtrágyák 2,5 hektáron üzemi technológiává léptek elő hatékonyságuknak köszönhetően, míg a Jászságban bizonyították, az ICL termékekkel egy csomagban gond nélkül korrigálják akár a problémás EC értékeket is.

Speciális öntöző műtrágyák az ICL-től: technológia, amivel a kivitt tápelemek 100%-a hasznosul!

Kevesebb munkaóra, hála a tápoldatokhoz használt komplex termékeknek, mégis egészséges és nagy termés, köszönhetően az ideális tápelemtartalomnak, amelyek még kemény öntözővizekkel is boldogulnak. Ez a lényege a kertészetekben egyre népszerűbb ICL öntöző műtrágyáknak, amelyek közül az Agroltion Special termékcsalád a gyártó több az egyben megoldása teljes mikroelemsorral és valamennyi nélkülözhetetlen makroelemmel. Agrolution pHLow (pH-csökkentő) termékcsalád a kemény öntözővizek specialistája. A magas hatóanyag-tisztaságú műtrágya az összes fémes mikroelemet kelátkötésben tartalmazza jelentős savazó hatása pedig nemcsak a talaj- vagy az oldatok pH értékétképes korrigálni, de felveteti a zöldségekkel-gyümölcsökkel a kijuttatott teljes tápelemmennyiséget is! A magyar kertészeti kísérletek ezek eredményességét vizsgálták.

Agrolution Special öntöző műtrágya: egyetlen komplex termék a mono műtrágyák hatásfokával!

Az ICL szakemberei is jól ismerik az alaptézist: egy év nem év a mezőgazdaságban. A nyugat-európai gazdaságokban évtizedek óta sikeresen alkalmazott műtrágyák gyártója így Magyarországon is többéves kísérletsorozatokkal vizsgálja-igazolja a termékek erejét, hazai viszonyok között. Ennek egyik fontos pillérét azon kísérletek jelentik, amik az ország két pontján zajlanak a paprikatermesztésben. A legfontosabb eredmények évek óta stabilak: talajvizsgálatra alapozott talajfeltöltés után az Agrolution Special vízoldható műtrágyái minimális ammóniumnitrát-kiegészítés mellett képesek mindent megadni a bőséges, kiváló minőségű terméshez.

„Az Agrolution Special vízoldékony műtrágyákat nem azért keresik a termelők, mert olcsók. Sokkal inkább azért, mert árban ma már nem jelentősen drágábbak, mint a bevett mono műtrágyás kezelés, az ár-érték arányuk viszont összehasonlíthatatlanul jobb az ICL termékeknek. Ráadásul a termelő teendőit is radikálisan leegyszerűsítik” – szemlélteti az előnyöket Rácz Gábor, az ICL magyar szaktanácsadója, területi képviselője.

 

Az Agrolution Special és az Agrolution pH Low termékek kiváló eredményeket érnek el a magyar kertészetekben. Ennek egyik titkát a a termékek részét képző száraz savas NOVA PeKacid technológia jelenti.

Az Agrolution öntöző műtrágyákat tökéletes vízoldékonyság jellemzi.

Kristálytiszta oldat feloldott Agrolution Special öntöző műtrágyával.

Kevesebb termék, kevesebb munkaóra, mégis nagy termés. Ez az Agrolution termékcsalád előnye a termelőknek!

A kimagasló ár-érték arány az Agrolution Special vízoldékony műtrágyáknál ráadásul nem reklámszöveg, számtalan téren lépéselőnyt biztosítanak a zöldségtermesztőknek:

  1. Az ICL termékekhez itthon vízanalízisre, talajelemzésre alapozott szaktanácsadást biztosít a gyártó. Profi cégtől származó tápoldatozási receptet kapnak a termelők, így elkerülhető a költséges kísérletezés a műtrágyákkal.
  2. Az Agrolution Special alacsony karbamidtartalmú és magas nitrogén-kálium arányú (1:2) öntöző műtrágyája hasonló eredményekre képes, mint a mono műtrágyák. Köttetéshez, érési fázisban lévő állományok, káliumigényes időszakok esetén ideális termék, ami néhány kiegészítéssel (pl. ammónium-nitrát) minden fejlődési fázisban jól teljesít.
  3. Az Agrolution Specialhoz nem kell extra savazás, a termék ugyanis tartalmaz hozzáadott Nova PeKacid technológiát is! Az ICL kutatólaboratóriumában megalkotott, szabadalmaztatott száraz sav 2,2-es pH-val képes tökéletes oldódást garantál bármely öntözővízben, nem változtatja meg a talaj pH-értékét.
  4. Az Agrolution Special bekeverve a benne lévő savazóanyaggal tökéletes oldódást garantál. Szemben egy olcsóbb műtrágyával így minden benne lévő tápanyag kijuttatható és a növények számára felvehető. Ennek köszönhetően minden kiadott forint termőre fordulhat a segítségével.

Rácz Gábor szerint ennek is köszönhető az, hogy „aki eddig kipróbálta az Agrolution Special termékeket, az egyre nagyobb területen alkalmazza azokat.”

Extra gyökérnövekedés a könnyen felvehető foszforformának köszönhetően, kiváló kötődés – magyar termelői fotók Agrolution termékekkel.

Egyenes, vastaghúsú termés, paprikától roskadozó palánták.

 

 

Kimagasló kalcium- és mikorelem-tartalom: egészségesebb és jobb termés

A kalciumpótlás alapvető fontosságú a kertészeti munkában, hiszen a tápelem nélkül gyengül a sejtfalszerkezet, csökken más tápelemek beépíthetősége, romlik a tárolhatóság, hússzerkezet. A kalcium sajátossága, hogy az öntözés hatására kiürül a növényekből, így gondoskodnunk kell folyamatos pótlásáról. Az ICL szakértője hangsúlyozza, ez, hasonlóan a magnézium- vagy a mikroelempótláshoz, maradéktalanul teljesül az Agrolution Special öntöző műtrágyákkal.

„A vízoldható műtrágyák között az Agrolution Special az egyik legmagasabb mikroelem-tartalommal rendelkezik. Ez növeli az ellenállóságot a mostani extrém forrósággal szemben, de ugyanúgy fontos lehet a vásárlóknak is, hiszen ezeknek a zöldségeknek a tápanyagtartalma is magasabb. Magyarországon az utóbbi években a zöldségek-gyümölcsök mikroelem-tartalma csökkent, különös tekintettel a magnéziumra, ezt az Agrolution Special komplex műtrágyája mind megoldja.”

Paréj Sándor egyik fóliájában.

Kordonos paprikatermesztés a Jászságban: az EC érték korrigálásához is adott minden eszköz az ICL műtrágyákat használva

Paréj Sándor 15 sátorban, közel 6000 négyzetméteren termeszt gyönyörű Combino paprikákat Jászfelsőszentgyörgyön. A termelő egyike azoknak, akinél a termesztés gerincét már második éve biztosítja az Agrolution Special 14-8-22+5CaO+2MgO plusz mikroelemcsomaggal. Bevallása szerint azok a termelők, akiknél fontos a koraiság, a plusz termésnél a minőség is szempont, valamint a tervezhető munkát folyamatos kötésekkel biztosítanák, nem fognak csalódni az ICL vízoldékony műtrágyájában. Azzal ugyanis mindez sokkal egyszerűbben, egyetlen termékkel dolgozva a lombosodástól teljesen lefedhető.

„Az ICL Agromaster szabályozott tápanyag-leadású komplex műtrágyájára az Agrolution Special öntöző műtrágyájával dolgozva nálunk a tapasztalat azt mutatja ebben az évben is, hogy kevesebb tápanyag is elengedő a plusz, jó minőségű terméshez. Ehhez nem kell négy-öt terméket kevergetni a hordóban, ráadásul mindez az Agrolution Special 14-8-22+5CaO+2MgO plusz mikroelemcsomag-változattal még csak extra savazással sem kell foglalkoznunk.”

 

Paréj Sándor területén a 2022-es év kihívását a talaj sókoncentrációjának csökkentése jelentette. Azonban az ICL műtrágyatermékekre építve Rácz Gábor szaktanácsai mentén az EC érték korrekciója is megoldható volt a kertészetben.

„A hosszú távon sikeres talajos kertészeti zöldségtermesztésben a túlzott tápoldatozás legalább olyan problémaforrás lehet, mint az alultápoldatozás. A talaj elektromos vezetőképességét (EC) vizsgálva arról győződhetünk meg, hogy ilyen téren minden rendben van, ha pedig valami nem optimális, korrigálhatunk. Paréj Sándor esetében ehhez nem kellett váltanunk az Agrolution Special vízoldékony műtrágyáról, egyszerűen hígabb tápoldatokkal dolgoztunk ebben az évben sűrűbb kijuttatások mellet. A tápanyagtervet ezzel párhuzamosan kiegészítettük egy kis plusz Nova PeKaciddal, az NPK 0-60-20 (60% P2O5 és 20% K2O) összetételű, savazó hatású, vízoldékony műtrágya plusz alkalmazása kimondottan jól befolyásolta a kötődést, a paprikák csak úgy fehérlettek a virágoktól.”

Az ICL műtrágyatermékek másik nagy előnye, hogy alkalmazásuknál nem alakul ki rezisztencia.

„Az idei évben sem kellett növelnünk a kijuttatott dózisokat, fél hektáros területre durván 1 tonna műtrágyaterméket juttatunk ki az ICL technológiákkal, ami reális befektetést jelent. Különösen akkor, ha hozzávesszük, hogy mindez jelentősen csökkentett tőszámmal is nagyságrendileg 20%-os terméstöbbletet biztosít.”

A Paréj Sándornál bevált ICL műtrágyatermékek:

  • Talajmintavételre alapozva 25 kg/375 m2-es sátor talajba bedolgozva az Agromaster 16-8-16+5MgO+16SO3 komplex műtrágyából, ezt kiegészítve szintén 25kg/375m2 mennyiségben plusz szerves granulátummal.
  • Gyökereztetést indító tápoldat: ICL Nova PeKacid és Solinure GT 18-11-11+2MgO plusz mikroelemcsomag.
  • A lombozat, termésnövelés és köttetés biztosításához Agrolution Special 14-8-22+5CaO+2MgO mikroelemcsomaggal, igény szerint kiegészítve nitrogénnel és kalciummal. 1 kg műtrágya 60 literes törzsoldatban feloldva 1500 liter vízzel kijuttatva sátranként.

Szakál László fóliája csak úgy roskadozik a gyönyörű Novelist paprikáktól 2022-ben ICL műtrágyával.

Metszett paprikatermesztés Csongrád-Csanád megyében: kísérletből üzemi technológiává lépetek elő az ICL műtrágyák 2,5 hektáron

Hasonlóan jól vizsgázott az Agrolution Special 14-8-22+5CaO+2MgO mikroelemcsomaggal Csongrád-Csanád megye sívó homoktalajain is, ahol Szakál László már második éve teszteli az ICL tápanyag-utánpótlási technológia képességeit a leggyengébb talajadottságokkal rendelkező 452 m2-es sátrában. Az eredményekről a legmeggyőzőbb összefoglaló: a termelő úgy döntött, jövő évtől mind a 2500 m2-en az ICL termékekre építi fel üzemi technológiáját tápelempótlásban.

„Két évvel ezelőtt a leggyengébb termésmennyiségeket produkáló, fonalféreg-fertőzöttséggel küzdő sátrunkban tettem próbára az Agrolution Special öntöző műtrágyáját. Az Agromaster alaptrágyára, illetve a gyökereztetéshez használt Agrolution pH Low termékre építve az Agrolution Special nálam, tökéletesen működik. 18-20 kg között alakul a négyzetméterre számított termésmennyiség, amivel a sátor most már adja a többiben tapasztalt átlagot. A kiadás-bevétel arány így jó, ráadásul ehhez elég egyetlen terméket bekeverni a hordóba. Időhatékony, nem kell savazással bajlódni a benne található PeKacid kiegészítésnek köszönhetően. Jövőre mind a 6 sátrunkban ezzel az ICL műtrágyával megyünk tovább.”

A Szakál Lászlónál alkalmazott ICL termékek a paprikatermesztésben:

Jobb termés, kevesebb műtrágya-kijuttatással, valós megtérüléssel? Válassza az ICL műtrágyatermékeket! Keresse Rácz Gábor területi értékesítőt a további termékinformációkért, ingyenes szaktanácsadásért!

Kérjen személyre szabott szaktanácsot!

Keresse Rácz Gábor területi képviselőt a további termékinformációkért, ingyenes szaktanácsadásért!

Rácz Gábor növényvédelmi szakmérnök, ICL

tel: +36304881479 email: gabor.racz@icl-group.com

Letölthető termékismertető anyagaink:

 

Kérdezzen tőlünk!