Az ICL műtrágyák tápelemhatásával mintha egy másik éghajlaton teremne a torma! – Gazdariport

Címkék: agoleaf power , agromaster , burkolt műtrágya , műtrágya , npk műtrágya , polysulphate , torma termesztése , tormatermesztés ,

A 100 éve nem látott 2022-es aszályt a tormatermesztők is megérezték: hőstressz miatt fejlődésben megrekedt növények, a tápanyaghiány miatt gyakrabban előbukkanó gombás betegségek vagy a tormatesten belüli szürkés elváltozások jártak a nyomában. Kivéve ott, ahol ICL Agromaster burkolt NPK műtrágyára és Polysulphate ásványi trágyára építették a technológiát. Az Újlétán generációk óta családjával tormatermesztéssel, illetve az ehhez szükséges inputanyagok kereskedelmével, szaktanácsadással foglalkozó Szabó Balázs szerint legalábbis így nézett ki a szezon.

Az ICL műtrágyatermékek az 5. éve végzett üzemitechnológia-kísérletek során a rekkenő hőségben is helyt álltak, illetve akadt egy kombináció, ami a mezőny fölé magasodott: Agromaster 32-19-0 burkolt NPK műtrágya plusz Polysulphate ásványi trágya. A burkolt nitrogénformához társuló kénnel, káliummal, kalciummal és magnéziummal stabilan hozható maradt a 110-120 mázsa/hektár eredmény az embert és növényt próbáló évben is!

Akár 50%-kal csökkenthető dózisok, több helyen 30-40%-kal megugrott termésmennyiségek – a tormatermesztésben kedvet kaptak az ICL műtrágyákhoz

A tormatermesztés nehéz mesterség, hiszen kis árréssel kell egy egyre dráguló gazdasági környezetben megtermelni a víz- és tápanyagigényes gyökérnövényeket. Szabó Balázs vallja, a Hajdúság gyenge minőségű homok- és homokos vályogtalajain keresve se találni hasonlóan jó megoldást a feladatra, mint az ICL műtrágyák. A Nyugat-Európa kertészeti termelői körében évtizedek óta keresett műtrágyákkal ugyanis úgy növelhető a termésmennyiség, hogy a megspórolt dózisokkal és a kimosódásnak, lekötődésnek ellenálló formulációval a költségek is csökkennek. Plusz, ahogy Szabó Balázs kiemeli, a menetszámcsökkentő technológiával elég kevesebb munkáskéz is, ami a kiöregedés miatt szintén probléma az ágazatban.

„Iszonyatosan nehéz évet tudunk magunk mögött a tormatermesztésben is. A tormát is megviselte az extrém forróság, a hőstressz miatt csak azok a táblák fejlődtek szépen, ahol plusz technológiát is tartalmazó prémium műtrágyákra bíztuk a tápanyagpótlást. Nem túlzás, ahol ICL műtrágyákkal dolgoztunk, ott mintha nem is ugyanazon az éghajlaton nőtt volna a torma! Egészséges, zöld levelek, a tormatestvizsgálatok során hófehér hús a gyökereken belül. A kontrollként hagyományos műtrágyákkal kezelt állományok rendre megsínylették az évet, elmaradtak a fejlődésben, a gyenge tápanyagszint miatt sorra érték el őket a megbetegedések. Ötödik éve tart az évjárathatásoktól független eredményekért az ICL műtrágyákkal végzett kísérletsorozatunk Újlétán, eddig sosem csalódtunk. Ahogy az is beszédes tény, hogy egyre több termelő választja ezeket a termékeket, nem azért, mert olcsók, hanem azért, mert a tudásuk egyszerre növeli a hozamot és a termésbiztonságot” – meséli a helybéli termelő, szaktanácsadó.

Szabó Balázs 5-ik éve végez torma kísérleteket az ICL műtrágyákkal Újlétán.

Az optimálisan táplált növények meghálálják a törődést.

Az ICL termékek prémium tápelemhatása meglátszik a termésen.

A forróságban is hófehér tormatestek olyan technológiával, ami öntözött táblákon sem pazarolja a tápelemeket

Az eredmények meggyőzőek: a térségben ICL termékekkel dolgozó tormatermelőknél a korábbi alaptrágyák dózisához képest akár 50%-kal csökkentett kijuttatás, kevesebb menetben mégis 30-40%-kal nagyobb termés.

Az eredmények Szabó Balázs szerint három pilléren nyugszanak.

  1. A Polysulphate (48% SO3, 14% K2O, 6% MgO, 17% CaO) ásványi trágyájának egyedülálló, kimosódással szemben ellenálló kristályos szerkezetével öntözött földeken is biztosítja kiváló minőségű terméshez elengedhetetlen ként, káliumot és kalciumot a magnézium társaságában.
  2. Agromaster burkolt NPK műtrágya, amely a növényi gyantához hasonló burkolatával a fentiekhez a növényi tápanyagigényhez és a talajhőmérséklethez igazodva adja hozzá a növekedéshez lényeges nitrogént.

 

  1. Végül az Agroleaf Power lombtrágyák, amelyek a speciális adalékanyagokkal a versenytársaknál gyorsabb és hosszabb tápelemhatással képesek elhárítani a környezeti stresszeket, támogatják a növényeket a kritikus fejlődési szakaszokban.

Ezek közül a 2022-es évben egy kombináció emelkedett ki Szabó Balázs szerint: az Agromaster 32-19-0 burkolt NPK műtrágya plusz Polysulphate ásványi trágya.

„Az év folyamán is heti szinten vizsgáltuk a növényeket, amíg a kontroll műtrágyákkal előfordult hiánybetegség, az ICL termékekkel kezelt földeken nem ütette fel a fejét hasonló. A szezonban saját területeket nézve a legjobban az Agromaster 32-19-0 burkolt NPK műtrágya 600 kg/ha dózisban plusz Polysulphate ásványi trágya 500 kg/ha dózisban kombináció teljesített. Ezzel fenntartható volt a 110-120 mázsa per hektár eredmény a területen. A környéken ICL műtrágyákkal dolgozó más termelőknek se volt okuk a panaszra, az egyik Bagaméren dolgozó partnernél a korábbi üzemi technológia helyett bevezetett Agromaster 10-5-23 burkolt NPK műtrágya a Polysulphate-tal kiegészítve második éve tartotta a 30%-os terméstöbbletet. Nálam ez a plusz a kísérlet 3-ik éve óta stabilan 40% a kiinduló mennyiségekhez mérten. Elsőre van, akit elriaszt, hogy a listaára ezeknek a prémium termékeknek magasabb. Azonban vegyük hozzá: a gyakorlat szerint a 27%-os nitrogénből gyakorlatilag két menetben dupla dózist kell kitenni a táblákra, hogy felérjen az Agromaster burkolt műtrágyák hatásfokával! Se kimosódással, se elillanással, se lekötődéssel nem kell számolni a termékekkel, így a plusz termés hektárra vetített költsége végül súlyos százezrekkel kevesebb!”

Egy gyakorlati tipp Szabó Balázstól a Polysulphate-tal dolgozó gazdatársaknak: ne aggódjunk, ha a kiszórás után a földeken még hetek múlva is kristályos anyagot látunk!

  • Ez ugyanis a természetes ásványi forma maradéka, ami lassan, 60 nap alatt bomlik le, a könnyen felvehető kloridmentes, szulfátos tápelemek addig is táplálják a növényeket.

Az extrém időjárás a tormatermesztőknek is tartogat meglepetéseket.

De az ICL műtrágyák megbírkóztak a feladattal.

5 év távlatából a tormatermesztéshez sikeresen alkalmazható ICL alaptrágyák és lombtrágyák dózisai

Az 5 év alatt számos működőképes ICL műtrágyakombinációra találtak rá Újlétán, ezek közül a megfelelő megoldást a talajtípus és talajtápanyag-feltöltöttség tükrében minden termelő egyedileg tudja kiválasztani. Országosan ehhez az ICL ingyenes szaktanácsadást biztosít Rácz Gábor területi képviselő segítségével!

Az alapkezelésekhez használható különböző Agromaster burkolt műtrágya összetételek.

A típust a talajállapottól függően javasoljuk kiválasztani, külön szaktanácsadás során!

  • Agromaster 16-8-16+5MgO 600kg/hektár dózisban: 5-6 hónapos hatóidővel
  • Agromaster 32-19-0 600 kg/hektár dózisban: 2-3 hónapos hatóidővel
  • Agromaster 10-5-23+5MgO+29SO3 600 kg/hektár dózisban: 2-3 hónapos hatóidővel

Amennyiben a talajvizsgálati eredmények indokolják: Polysulphate ásványi trágya  az extra kén-, kálium-, magnézium- vagy  kalciumpótláshoz 600-1000 kg/hektár dózissal.

Lombkezeléshez javasolt Agroleaf Power lombtrágyák a szezon során, a növény fejlettségi állapotától függően:

  • Agroleaf Power High N nitrogéntúlsúlyos formula (NPK 31-11-11+mikroelemcsomag) 3-5 kg/hektár dózisban
  • Agroleaf Power Total kiegyensúlyozott összetétel (NPK 20-20-20+ mikroelemcsomag) 3-5 kg/hektár dózisban
  • Agroleaf Power High K káliumtúlsúlyos formula (NPK 15-10-31+ mikroelemcsomag) 3-5 kg/hektár dózisban

Tudja meg személyesen, hogyan tehetnék az ICL műtrágyák nyereségesebben saját gazdaságát is!

Vegyen részt soron következő ingyenes szakami előadásunkon, gazdanapunkon Újlétán, február 7-én, kedden 10.00-tól. A részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött, kérjük, hogy jelezze részvételi szándékát info.hungary@icl-group.com email címünkön!

Jobb termés, kevesebb műtrágya-kijuttatással, valós megtérüléssel? Válassza az ICL műtrágyatermékeket! Keresse Rácz Gábor területi értékesítőt a további termékinformációkért, ingyenes szaktanácsadásért!

Kérjen személyre szabott szaktanácsot!

Keresse Rácz Gábor területi képviselőt a további termékinformációkért, ingyenes szaktanácsadásért!

Rácz Gábor növényvédelmi szakmérnök, ICL

tel: +36304881479 email: gabor.racz@icl-group.com

Letölthető termékismertető anyagaink:

 

Kérdezzen tőlünk!