Így lehet csúcstermésünk a zöldségtermesztésben burkolt nitrogénnel és természetes káliummal!

Címkék: agroleaf power , agromaster , burgonyatermesztes , icl műtrágya , polysulphate , zöldségtermesztés ,

Élénk szín, édes íz, nagy termés répából és aromás petrezselyemből – mindez azon múlik, hogy elérhető-e növényeinknek a zavartalan anyagcserét és növekedést biztosító nitrogén és kálium. A zöldségtermesztés fő termővidékeinek laza szerkezetű talajain a kimosódás és az elillanás, valamint az inputanyag-drágulás miatt az anyagiak ma ezt egyre többször gátolják. Megoldás? A Bugyi környéki termesztők ilyen téren az újgenerációs prémium ICL műtrágyákban bíznak.

Az Agromaster burkolt NPK műtrágyákkal, Agroleaf Power lombtrágyákkal, Polysulphate ásványi trágyákkal a hektárköltség ugyanis ma már közel azonos a hagyományos termékekkel. Miközben a termés mennyisége, minősége még problémás évben is jobb, mint a versenytársakkal!

A Bugyi határában sárgarépa-termesztéssel foglalkozó Keresztesi Tamást kérdeztük a bevált ICL alap- és fejtrágyákról, lombtrágyákról. Valamint összegyűjtöttük az idén 100 éves fennállását ünneplő műtrágyagyár ajánlását a gyökérzöldségek termelőinek.

Szebb, piacosabb, jobban tárolható zöldségtermés: az ICL műtrágyákkal kimosódás mentes formában adott hozzá a kálim és a nitrogén is!

Problémás talajokon is nagyobb termés, kevesebb munkaórával: az ICL műtrágyák megérik a befektetést a zöldségtermesztésben

Keresztesi Tamás a család harmadik generációját képviseli a zöldségtermesztésben. A nagyapja által egy kis háztájival újtára indított gazdaságot évek kitartó munkájával mára 70 hektáros méretig bővítette ki családjával. A termelőmunka gerincét a szántóföldi zöldségek teszik ki – burgonya, káposzta és sárgarépa, de vetésforgóban terem még kukorica és búza is a táblákon.

Ahhoz, hogy mindez így maradjon a jövőben is, a gazdálkodó szerint kell az a minőség tápanyag-utánpótlás terén, mint amit az ICL műtrágyák képviselnek. Az üzemi technológiájukban három éve bevezetett tápanyagok ugyanis olyan biztonsági hálót jelentenek a munkához, amivel extrém időjárás és a helyi problémás talajok dacára is könnyebb sikeres évet zárni.

„Három éve kezdtem el kipróbálni az ICL műtrágyákat, mert olyan nitrogénforrást kerestem, ami az állományok záródása után is működik gyökérzeten keresztül. Édesapám szerint ugyanis a növények számára a legjobb a gyökérzeten keresztüli táplálás, ezért ha megoldható, azt választom. A savanyítani való káposzta és a sárgarépa termesztésében látszik, hogy a prémium műtrágya olyan befektetés a munkához, ami a jobb hatásfok miatt bőven megtérül a gazdának” – meséli a termelő.

Keresztes Tamás répa- és káposztaföldjein bőségesen visszahozták az árukat az ICL Agromaster burkolt NPK műtrágyák és az Agroleaf Power lombtrágyák.

Helyben maximum 30-40 centiméteres a termőréteg, az alatta húzódó agyagot pedig szinte azonnal követi a talajvíz, így Keresztesi Tamás szerint a tömörödöttség ugyanúgy problémát jelent térségükben a tápanyagoknak, mint a kimosódás. Az ICL műtrágyák azonban megbirkóznak a feladattal.

„A talajaink gyorsan kiszáradnak, kicserepesednek, amit ugyan a talajvízkincsre építve pótlunk, de az ezzel együtt járó fokozott kimosódás miatt nem bízhatjuk a feladatot hagyományos műtrágyákra. Ebben a gazdasági környezetben olyan technológia kell, ami extrém körülmények között is bizonyít. Nekem ilyen téren az szerint kell az a minőség tápanyag-utánpótlás terén, mint amit az ICL műtrágyák képviselnek azokon belül is a 10-5- 23+5MgO+29SO 3 összetétellel és több Agroleaf Power lombtrágyával is kiváló tapasztalataim voltak. A részben burkolt NPK műtrágyában kimosódásnak és elillanásnak ellenálló formában van ott a nitrogén, az íz- és a színanyagok és általában minőség javításához ideális a benne található szulfátos kálium mennyisége. Az alaptrágyaként kiadott NPK műtrágyát a növények fejlődésével összhangban gond nélkül ki tudjuk egészíteni az Agroleaf Power lombtrágyákkal. Az aszályos 2022-es évben is elégedettek voltunk az eredményeinkkel.”

Milyen ICL műtrágyák ideálisak a zöldségtermesztők tápanyaggazdálkodási terveihez?

Nem véletlenül kedvelik most már évtizedek óta Nyugat-Európa kertészeteiben az újgenerációs ICL műtrágyákat. Legyen szó ugyanis szilárd, granulált műtrágyákról vagy levéltrágyákról, azokban csúcstechnológiát képviselő adalékanyagokkal gyorsítják a tápanyagok beépülését és tolják ki a hatóidőt. Ráadásul a gyár kínálatában hasonló erősségekkel bíró, 100%-ban természetes tápanyagokat is találni.

Nagyobb termés. Kevesebb munkaóra. Jó hektárköltség. Az Agromaster burkolt NPK műtrágyák mindhármat megadják a gazdának.

A gyökérzöldségekkel dolgozó termelőknek az Agromaster burkolt NPK műtrágyák, a Polysulphate ásványi trágya és az Agroleaf Power lombtrágyák kombinált alkalmazását javasolja a műtrágyagyár. Segítségükkel ugyanis minden tápelem ott lesz a növényeknek, ami biztosítja a bőséges és minőségre is kiváló termés szárazanyag-tartalmát.

  1. Alaptrágyaként az ICL műtrágyagyár az 5-6 hónapos feltáródással dolgozó  Agromaster 16-8-16+5MgO+16SO3 részben burkolt NPK műtrágyát javasolja. Ezt a talajadottságok figyelembevétele mellett érdemes lehet Polysulphate ásványi trágyával kiegészíteni.

Azonban a lombtrágyázási technológia függvényében jó választást jelenthetnek olyan 2-3 hónapos feltáródással dolgozó változatok is, mint amit Keresztesi Tamás is használ földjein. Ezekben a műtrágyákban a nitrogént E-max technológiával burkolják, amelynél a tápanyagleadás csak azután indul el, hogy a talajhőmérséklet eléri a talajélet megindulásához szükséges 5-8 Celsius-fokot. Ezzel a tápelemhatás állandó, miközben megspóroljuk azt a 20-30%-os hatóanyag-veszteséget, amit a nitrát nitrogénnél a kimosódás, míg az ammónia formánál az elillanás okoz.

Az Anglia partjainál 1200 méteres mélységben bányászott Polysulphate (48% SO3, 14% K2O, 6% MgO, 17% CaO) mindezt 100% természetes ásványi anyagokkal tudja kiegészíteni a gyökérzöldségeknél. Az ökológiai gazdálkodásban is alkalmazható termék erőssége, hogy olyan mikroelemeket is tartalmaz, mint a sárgarépa számára lényeges bór vagy épp a vas, réz, cink és mangán. Emiatt sokkal jobb hatékonysággal épül be a gyökérzöldségekbe a termés szempontjából fontos kalcium is.

  1. Fejtrágyázáshoz az ICL műtrágyagyár a 2-3 hónapos tápanyag-feltáródású Agromaster műtrágyákat, illetve itt is a Polysulphate ásványi trágya alkalmazását javasolja.

Ezekkel a termékekkel az 1-2 hónapos vagy nyári sárgarépa- és petrezselyemültetvényekben is lesz elegendő nitrogén a növényeknek. A Polysulphate ásványi trágyával ehhez hozzáadódik az a plusz, amit az extra kálium, kalcium, magnézium és kén nyújt az állományoknak, szintén kimosódásnak ellenálló ásványi formában.

Az Agroleaf Power speciális adalékanyagaival a tápanyagok felszívódása gyorsabb, a tartamhatás pedig kitolódik.

  1. Lombtrágyakezelésekhez az állományok fejlődéséhez hangoltan találunk Agroleaf Power összetételeket.

Az Agroleaf Power High P (12-52-5+mikroelemcsomag): serkenti a gyökérzet fejlődését.

Az Agroleaf Power High N (31-11-11+mikroelemcsomag): serkenti a zöld növényi részek fejlődését.

Az Agroleaf Power High K (15-10-31+mikroelemcsomag): gyorsítja az érést és fokozza a színanyagok termelődését.

Az Agroleaf Power Total (20-20-20+mikroelemcsomag): általános célra, a tápanyagellátás javítására ideális.

„Az aszályos 2022-es évben is szép zöldségtermésünk volt jelentősen kevesebb növényvédelmi probléma mellett, Agromaster és Agroleaf Power tápanyagokkal!”

Keresztesi Tamás hangsúlyozza, az optimális tápelemhatás nem reklámszlogen az ICL műtrágyáknál. A kezelések teljesen megújítják élettanilag a zöldségállományokat. Ez egyszerre nemcsak terméspluszt, de költségmegtakarítást is jelent a gazdáknak.

„Lehet, hogy az ICL műtrágyák bekerülési költsége valamennyivel magasabb, azonban segítségükkel a termésátlagunk stabilan 80-100 tonna/hektár körül alakul káposztában és 100 tonna/hektár sárgarépában. Az Agromaster burkolt NPK műtrágyák többhónapos hatástartamával nem kockáztatjuk a káposztaállomány megtörését levélzáródás után, a sárgarépának is biztosított minden tápelem. Az ideális táplálásnak hála a növények egész szezonban jobban ellenállnak a gombás betegségeknek is. Mióta ICL termékekkel dolgozunk, 1-2 növényvédelmi kezeléssel kevesebb is elegendő a tenyészidőszak során.”

 

Keresztesi Tamás erősen kötött földjein alapvetően a hagyományos forgatásos talajművelésé a főszerep, a forgóboronával előkészített talajon bakhátas műveléssel terem a sárgarépa. Itt épülnek egymásra az ICL műtrágyák.

 

„A bakhátas művelés miatt gyakorlatilag a magágykészítéssel egy menetben kerül a földbe a sárgarépa számára az alaptrágya, utána már csak lombtrágyákat juttatok ki vagy mikroszóróval végzem el ugyanezt. Az Agromaster 10-5-23+5MgO+29SO3-ból a tavalyi évben 700 kg/ha dózissal dolgoztam, majd ezt egészítettem ki az állományban Agroleaf Power Total NPK 20-20-20 kezeléssel 15 kg/ha dózisban. Az állomány látványosan életre kelt már a kezelés másnapján, a benne található speciális DPI adalékanyag láthatóan serkentette az anyagcserét, kedvezően befolyásolta a gyökérzet aktivitását. Intenzívebben vették fel a tápanyagokat vele a növényeim. A káposztában már próbáltam a technológia részeként a Polysulphate ásványi trágyát is, annak a hatásfokával is elégedett vagyok. Az idei évben az ICL ajánlásai mentén ezt is kiadom a sárgarépa-állománynak, hogy még piacosabb, jobban tárolható árut tudjak átadni a vásárlóimnak.”

Cikkünk az Agroinform.hu-n is megjelent!

Rácz Gábor növényvédelmi szakmérnöknél, az ICL területi képviselőjénél ingyenes szaktanácsadás érhető el a termelőknek a termékekkel kapcsolatban.

Jobb termés, kevesebb műtrágya-kijuttatással, valós megtérüléssel? Válassza az ICL műtrágyatermékeket! Keresse Rácz Gábor területi értékesítőt a további termékinformációkért, ingyenes szaktanácsadásért!

Keresse Rácz Gábor területi képviselőt a további termékinformációkért, ingyenes szaktanácsadásért!

Rácz Gábor növényvédelmi szakmérnök, ICL

tel: +36304881479 email: gabor.racz@icl-group.com

 

 

 

Ez is érdekelheti

Kérdezzen tőlünk!